Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Το σχόλιο της Δευτέρας - Ας ζήσουμε όλες τις μικρές στιγμές της ζωής που δεν αγοράζονται με το χρήμα

taxheaven



Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Ι. Πρόλογος

Ο Νίκος είχε μεγαλώσει, ήταν ώριμος πλέον, κατασταλαγμένος με πλούσιο βιογραφικό και περγαμηνές. Είχε γνώσεις, μπορούσε να συζητά άνετα για πολλά θέματα, τόσο επαγγελματικά, όσο και γύρω από την πολιτική. Πολυσχιδή προσωπικότητα θα τον χαρακτήριζα. Ένα καλοκαίρι, θαρρώ πως ήταν Αύγουστος, επισκέφτηκε το ορεινό χωριό της μητέρας του, είχε πάρα πολλά χρόνια να πάει. Πέρασε πρώτα από το σπίτι του παππού και της γιαγιάς που έστεκε ακόμη όρθιο, έστω και εμφανώς ταλαιπωρημένο από τη φθορά του χρόνου. Κανείς πια εδώ και χρόνια δεν ζούσε εκεί. Έρημος και γεμάτος ξερά χόρτα ο κήπος εκεί που άλλοτε οι ντοματιές, οι φασολιές και όλα τα κηπευτικά γέμιζαν με χρώματα και μυρωδιές το χώρο. Στάθηκε στην αυλή που κάποτε ήταν γεμάτη από τενεκεδένιες γλάστρες με γεράνια και βασιλικούς που μοσχοβολούσαν, τώρα πια παρέμεναν μόνο κάποια αχνά σημάδια από τη σκουριά στο τσιμεντένιο δάπεδο. Κοίταξε το πέτρινο δίπατο σπίτι που σε κάθε πέτρα του είχε αποτυπωθεί όλο το μεράκι των μαστόρων μιας άλλης εποχής, αλλά και η αγάπη του παππού. Μνήμες πλημμύρισαν ξαφνικά το μυαλό του, εικόνες και χαρούμενες φωνές από τα παιδικά χρόνια, τότε που όλα εκεί έσφυζαν από ζωή. Συγκράτησε με δυσκολία ένα δάκρυ που γέμισε τα μάτια του μα δεν κύλησε ποτέ, βλέπεις δεν ήθελε να δείξει τη συγκίνησή του, τον είχαν κάνει σκληρό οι συνθήκες στη μεγαλούπολη. Κατά βάθος όμως ήταν ευαίσθητος άνθρωπος. 

Έπειτα πέρασε από το νεκροταφείο να ανάψει το καντήλι στον τάφο του παππού και της γιαγιάς, κοίταξε λιγάκι τις ξεθωριασμένες από τον ήλιο φωτογραφίες κι έφυγε. Περπάτησε για λίγο, δυο λεπτά δρόμο έκανε με τα πόδια και έφτασε σε ένα καφενείο, ξέρετε από αυτά που μέσα μοιάζουν και με μικρά μπακάλικα. Κάθισε κάτω απ΄το γέρικο πλατάνι ενώ το δροσερό αεράκι που φυσούσε από το βουνό ανακάτευε τα μαλλιά του δίνοντας τους ένα ατημέλητο αλλά συνάμα όμορφο χτένισμα. Δίπλα του καθόταν ένας ηλικιωμένος κύριος, ροδαλός που ακουμπούσε τα χέρια σε μια βακτηρία. Ρούφηξε δυο γουλιές καφέ και πριν προλάβει να ανάψει το τσιγάρο, ο ηλικιωμένος με τα ροζιασμένα χέρια και το ρυτιδιασμένο πρόσωπο του έπιασε κουβέντα. Δεν είχε τελειώσει καν το δημοτικό ο ορεσίβιος αυτός παππούς, όμως έβλεπες μια σπίθα ακόμη στα μάτια του και μια όρεξη για ζωή, παρά τις δυσκολίες στης ζωής στο χωριό. 



Μιλούσαν περίπου για δύο ώρες, για διάφορα θέματα, απλά, καθημερινά, η εμπειρία της ζωής του παππού που έδινε ορμήνιες. Από το μυαλό του Νίκου περνούσαν διάφορες σκέψεις, προβληματίστηκε. Κατάλαβε ότι τελικά τόσο καιρό στο θορυβώδες αστικό κέντρο που όλα τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς, μιλούσε και εργαζόταν μόνο για πράγματα που θεωρούσε σημαντικά, ενώ δεν είχε κατανοήσει τη σημαντικότητα των απλών και μικρών πραγμάτων στη ζωή. Στο κυνήγι για την επαγγελματική επιτυχία πέτυχε τους στόχους του, πρόκοψε, απέκτησε χρήματα που τον βοήθησαν να ζει άνετα, όμως συνειδητοποίησε μετά από την κουβέντα αυτή στο καφενείο του μικρού χωριού ότι είχε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και όλα εκείνα που όσα χρήματα κι αν κερδίσει στη ζωή δεν μπορεί να τα αγοράσει, γιατί πολύ απλά δεν αγοράζονται.  Έφυγε από το γραφικό καφενεδάκι με άλλη διάθεση, πήρε μια βαθιά ανάσα που γέμισε τα πνευμόνια του με φρέσκο αέρα και καθώς περπατούσε προς το αυτοκίνητο που το είχε αφήσει κάπου εκεί κοντά, ψέλλισε, λες και μιλούσε στον άλλο του εαυτό, «ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξεις τη ρότα της ζωής σου», ενώ τα μάτια του άστραψαν. Τώρα ένιωθε πραγματικά ώριμος, γιατί πλέον κατανόησε την αξία των απλών πραγμάτων της ζωής. 
¤

ΙΙ. Φορολογικές Δηλώσεις 2018, μερικές σύντομες επισημάνσεις

Αρχικά να σημειώσω ότι οι συνάδελφοι μπορούν με μόλις 8 ευρώ να αποκτήσουν πρόσβαση στον πλήρως ανανεωμένο οδηγό δηλώσεων 2018. Με οδηγίες για όλα τα έντυπα (Ε1, Ε2, Ε3, Ν και Κ.Φ.Α.), με πλούσιο υλικό και αρθρογραφία, με εικόνες και διαδραστικότητα, θεωρώ ότι θα βοηθήσει όλους εσάς κατά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ο οδηγός ανανεώνεται συνεχώς και εμπλουτίζεται με καινούργιο υλικό. Δείτε τη νέα αναβάθμιση του οδηγού «Δηλώσεις 2018».

 Χρήσιμες απαντήσεις για τους κωδικούς 049-050 (αποδείξεις) [Απαντήσεις σε δώδεκα θέματα που αφορούν στην ορθή συμπλήρωση των κωδικών 049-050 (αποδείξεις) του εντύπου Ε1].
 


■ (Upd) Αμειβόμενοι με «μπλοκάκι»: Βεβαίωση αμοιβών, Ε.Φ.Κ.Α. και Ε3 [ Μελετήστε το επικαιροποιημένο άρθρο του κόμβου και τις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις αυτού. Να θυμίσω ότι την εβδομάδα που μας πέρασε κοινοποιήθηκε και η ΠΟΛ.1087/2018 Εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης στ' της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013, στην περίπτωση απόκτησης εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς έναρξη ].

 Σχετικά με τους κωδικούς 325-326 του Ε1 σε περίπτωση αμοιβών διαχείρισης Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε.

Συχνή ερώτηση: Δύο εταίροι μιας Ε.Π.Ε. έλαβαν αμοιβές διαχείρισης στο έτος 2017 ύψους 15.000,00 έκαστος. Παράλληλα μέσα στο ίδιο έτος κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές στον Ε.Φ.Κ.Α. 3.000,00 έκαστος. Μετά την εκκαθάριση του Ε.Φ.Κ.Α. προέκυψε ότι αμφότεροι έπρεπε να πληρώσουν το κατώτατο όριο (167,95 Χ 12). Επιλέγουν να συμψηφίσουν το επιπλέον ποσό που πλήρωσαν με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει αρχικά το νομικό πρόσωπο κι έπειτα οι ίδιοι οι εταίροι; 

Απάντηση:

iΗ Ε.Π.Ε. πρέπει να αποστείλει αρχείο βεβαιώσεων από μισθωτή εργασία και με κωδ. 5 να συμπεριλάβει τις αμοιβές διαχείρισης των διαχειριστών της Ε.Π.Ε.
iiΟι ασφαλιστικές εισφορές στις περιπτώσεις των διαχειριστών Ε.Π.Ε., εφόσον λαμβάνουν αμοιβές διαχείρισης πρέπει να αναγραφούν από τους ίδιους στον κωδ. 351 του εντύπου Ε1 και στη συνέχεια η δήλωση θα οδηγηθεί για έλεγχο στη Δ.Ο.Υ.

iii. Εφόσον κατά την υποβολή της δήλωσης προκύπτει ότι οι διαχειριστές θα προβούν σε συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών, τότε πρέπει να αναγράψουν στον κωδ. 351 του εντύπου Ε1 τις εισφορές που πραγματικά έπρεπε να τους επιβαρύνουν, δηλαδή, βάσει των δεδομένων του ερωτήματος στις ετήσιες που αφορούν στο κατώτατο όριο (σ.σ. οι οποίες εν προκειμένω έχουν καταβληθεί πραγματικά και συνάμα αυτό μπορεί να αποδειχθεί μέσω των ειδοποιητηρίων). Μάλιστα, οι δύο εταίροι μπορούν προκειμένου να διευκολύνουν τον έλεγχο να συντάξουν μία κατάσταση με τις καταβληθείσες εισφορές μέσω ειδοποιητηρίων του έτους 2017 και ταυτόχρονα το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, αλλά και τα ποσά που προκύπτουν μετά τη δήλωση του συμψηφισμού, έτσι ώστε να είναι κατανοητό ότι θα εκπέσουν μόνο τις εισφορές που καταβλήθηκαν, αλλά και που αφορούν στο έτος 2017).


Προσοχή: Τα νέα έντυπα Ν και Ε3 δεν έχουν ανέβει ακόμη στην εφαρμογή των Νομικών Προσώπων στο taxisΗ εφαρμογή των Νομικών Προσώπων όπως είναι γνωστό δεν κλείνει ποτέ γιατί καλύπτει και άλλες περιπτώσεις υποβολής (π.χ. εταιρείες που έχουν τεθεί σε εκκαθάριση, κ.λπ.)οπότε αν κάποια/ος συνάδελφος μπει στην εφαρμογή θα δει τα περσινά έντυπα. Όσοι θέλουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις των Ν.Π. για το φορολογικό έτος 2017 πρέπει να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες από την ΔΗΛΕΔ.

 Πίνακας Ε (πρώην Κ του Ε3) και ασφαλιστικές εισφορές

Ένα πρακτικό άρθρο για το θέμα αυτό μπορείτε να μελετήσετε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:


Συχνή ερώτηση: Στον πίνακα Ε αναγράφονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν μισθωτούς;


Απάντηση: Ναι, Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτών και Ε.Φ.Κ.Α. μισθωτών.




ΙΙΙ. Εκκαθάριση και λοιπά θέματα Ε.Φ.Κ.Α.

Για την εκκαθάριση του Ε.Φ.Κ.Α. και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο μας δεν θα αναφέρω σήμερα κάτι, έχουν γραφεί πολλά μέχρι στιγμής.

  
¤
ΙV. Daily briefing...

Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκεαλλά μόνο για δυο ημέρες την περασμένη εβδομάδαΈχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Να σημειώσω ότι δεν γίνεται πλήρης ανάλυση των θεμάτων μέσα από το briefing, όμως δίνουμε το στίγμα της επικαιρότητας και συχνά κάνουμε έναν μικρό σχολιασμό ορισμένων θεμάτων ή κάνουμε μια γενικότερη συζήτηση.


 

¤

V. Τα νέα από το Σ.ΛΟ.Τ.

 Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 873 ΕΞ 15.5.2018 Τήρηση λογιστικού αρχείου σε ηλεκτρονική μορφή
 Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 502 ΕΞ 15.5.2018 Yπερανάληψη
 Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 622 ΕΞ 8.5.2018 Χειρισμός αδειών ΑΠΕ σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ




VI. Αλλαγές στον Ν. 3190/1955 περί Ε.Π.Ε. -  σε διαβούλευση ο νέος νόμος για τις Α.Ε. 


Βασικά σημεία των αλλαγών
Ορίζεται ότι η ονομαστική αξία των εταιρικών μεριδίων μίας Ε.Π.Ε. δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός (1) ευρώ.
- Παρέχεται η δυνατότητα σύστασης Ε.Π.Ε. και με τη χρήση πρότυπου καταστατικού, αντί αποκλειστικά με συμβολαιογραφικό έγγραφο που ισχύει σήμερα.
- Αποσαφηνίζεται ότι η Ε.Π.Ε. αποκτά νομική προσωπικότητα μόνο με την εγγραφή της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).
- Εναρμονίζεται το καθεστώς δημοσιότητας των Ε.Π.Ε. με τις διατάξεις του ν.3419/2005 [καταργείται δηλαδή η λεγόμενη «διπλή» δημοσιότητα (μητρώο Ε.Π.Ε. και Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) που υφίσταται σήμερα και αντικαθίσταται από την ενιαία και ολοκληρωμένη δημοσιότητα εντός του Γ.Ε.ΜΗ.].
- Προστίθεται στις αρμοδιότητες της συνέλευσης των εταίρων Ε.Π.Ε. και η πρόβλεψη περί αναβίωσης της εταιρείας.
- Επικαιροποιείται το πλαίσιο σύνταξης, ελέγχου και δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων Ε.Π.Ε. εναρμονιζόμενο με την ισχύουσα νομοθεσία και τους υφιστάμενους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.
- Παρέχεται η δυνατότητα σχηματισμού πρόσθετων αποθεματικών πέραν του τακτικού που προβλέπεται σήμερα.
- Επανακαθορίζονται τα ποσοστά πλειοψηφίας των εταίρων Ε.Π.Ε., προκειμένου η συνέλευση αυτών να αποφασίσει την τροποποίηση της σχετικής εταιρικής σύμβασης.
- Αίρεται ο περιορισμός προσυπογραφής του πρακτικού καταγραφής των αποφάσεων του μοναδικού εταίρου Μονοπρόσωπης Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης αποκλειστικά από συμβολαιογράφο της έδρας της εταιρείας.
- Επανακαθορίζεται το πλαίσιο αναφορικά με τη διαδικασία διάλυσης και εκκαθάρισης μίας Ε.Π.Ε. και εισάγεται η δυνατότητα αναβίωσής της.
- Ορίζεται το καθεστώς εγκατάστασης υποκαταστημάτων ή πρακτορείων αλλοδαπών εταιρειών περιορισμένης ευθύνης με σαφή διαχωρισμό αυτών με έδρα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή χώρας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) από τις αντίστοιχες εταιρείες τρίτης χώρας με τις πρώτες να μη χρειάζονται, εφεξής, την έκδοση σχετικής «απόφασης εγκατάστασης» από την αρμόδια εποπτική αρχή


Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ο νέος νόμος για τις Α.Ε. έτσι ώστε κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέσει τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 31/05/2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00.



¤
VII. Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:
 Η εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο με το ακίνητο του οφειλέτη  ου Ορέστη Σεϊμένη και της Αλεξάνδρας Γεράγγελου]

¤
VIII.  Ενδιαφέροντα θέματα, νομικά και όχι μόνο


 


IX. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α. 



¤
Χ.  Τέλος 2% στα smartphones και ειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων

¤
ΧΙ. Μικρά Κατάστιχα - Η ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας
Ο φίλος Κ. Κουλογιάννης μας ταξίδεψε πάλι πίσω στο χρόνο μέσα από τη στήλη του κόμβου «μικρά κατάστιχα». Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο με θέμα Παράταση δηλώσεων και ρύθμιση χρεών, μια παλαιά ιστορία...

 

XII. Επίλογος


 
Ο επίλογος σήμερα λιτός, αφιερωμένος, γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ. Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους. Εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς, σωματικά και ψυχικά και λόγω της ημέρας να ευχηθώ σε όσες και όσους γιορτάζουν, χρόνια πολλά.



Πηγή: Taxheaven © 

Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/40701



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου