Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Επιλεκτική αυστηρότητα


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στους κύκλους των Βρυξελλών, θεωρείται ο «εφιάλτης» των τεχνολογικών κολοσσών, καθώς δεν δίστασε να επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα εναντίον ορισμένων από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας, όπως η Apple και η Google. H Eυρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ξεχωρίζει για τον δυναμισμό της. Λέγεται, μάλιστα, ότι είναι η πολιτικός που ενέπνευσε τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Borgen: Συνωμοσίες εξουσίας», πρωταγωνίστρια της οποίας είναι μια ευφυής και δυναμική πρωθυπουργός με «σιδερένια» ηθική.
Η «σταυροφορία» των ευρωπαϊκών Αρχών ανταγωνισμού εναντίον πολυεθνικών που αποφεύγουν με διάφορα τεχνάσματα την καταβολή των φόρων που τους αναλογούν είναι υποδειγματική. Εξίσου αυστηρή η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους, σε βάρος των μικρότερων και πιο αδύναμων ανταγωνιστών.
Μόνο που η αυστηρότητα είναι επιλεκτική. Και οι «καμπάνες» των πολλών δισ. ευρώ φαίνεται ότι ισχύουν κυρίως για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Η αντιμετώπιση των Βρυξελλών προς τη Μόσχα είναι διαφορετική. Η Κομισιόν έκλεισε τον φάκελο Gazprom χωρίς ούτε ένα ευρώ πρόστιμο. Η πολύκροτη υπόθεση εναντίον του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου είχε ανοίξει προ επταετίας, με δυναμικές εφόδους σε γραφεία της Gazprom σε δέκα χώρες. Η Επιτροπή αποδέχθηκε τις παραχωρήσεις εκ μέρους του ρωσικού ενεργειακού ομίλου, ο οποίος και γλίτωσε την επιβολή ενός προστίμου που θα ανερχόταν έως και το 10% του συνολικού του τζίρου.

Η συνθηκολόγηση με την Κομισιόν αποτελεί νίκη για τον ισχυρό άνδρα της Gazprom και εκ των στενών συνεργατών του προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Μίλερ. Προκάλεσε όμως την οργή των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, που ήθελαν από τις Βρυξέλλες πιο μαχητική στάση.
Η ίδια η Ευρωπαία επίτροπος παραδέχθηκε ότι πολλοί θα ήθελαν να δουν την Gazprom να τιμωρείται με πρόστιμο από τις αρχές ανταγωνισμού. Και επιχείρησε να δικαιολογηθεί, με το επιχείρημα ότι ο ρωσικός όμιλος φυσικού αερίου συμφώνησε να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρώπης, με γνώμονα το συμφέρον των Ευρωπαίων καταναλωτών και επιχειρήσεων. «Αυτή η υπόθεση δεν έχει να κάνει με τη σημαία της εταιρείας», υπογράμμισε.
Σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας και με αρκετά ανοικτά μέτωπα -από την Ουκρανία και τον πόλεμο στη Συρία, μέχρι το project του αγωγού Nord Stream ΙΙ μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας που έχει διχάσει την Ευρώπη- η επίτροπος Βεστάγκερ επιλέγει τη στρατηγική της διπλωματίας. Γνωρίζει εξάλλου πολύ καλά ότι οι αποφάσεις της Κομισιόν προκαλούν δυσαρέσκειες.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου