Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Η κυβέρνηση δεν είναι πια στο απυρόβλητο

iskra

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, που όσο ήταν στην αντιπολίτευση και στην αριστερά υποστήριζε ότι η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, απέφυγε, ακόμα και για τα προσχήματα αυτήν τη φορά, να τιμήσει τους αγώνες της εργατικής τάξης, όπως έκανε παλιά. Αντ' αυτού προτίμησε να πάει εκδρομή οικογενειακώς στη Φοινικούντα. Φωτό: Eurokinissi Πηγή: www.lifo.gr
5 σκάνδαλα των τελευταίων ημερών που αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα τελικά δεν αποδείχτηκε καλύτερη σε κανέναν τομέα. 

της Βασιλικής Σιούτη
Καταιγιστική η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, με την κυβέρνηση να μην προλαβαίνει να αποκρούει, αν και η προσφιλής της τακτική είναι, αντί για άμυνα, να παίζει επίθεση. Τακτική που ως τώρα έπιανε, αλλά εδώ και λίγο καιρό δεν αρκεί. Η διαφορά που δεν έχει καταλάβει το Μαξίμου είναι ότι πλέον η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι στο απυρόβλητο. Ο θυμός του κόσμου για τους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε οδηγήσει πολλούς να υιοθετήσουν μια λογική τύπου «Κούγκι», όπως το εννοούσε ο Πάνος Καμμένος: ας γίνουν όλα στάχτη, αρκεί να υπάρξει εκδίκηση. Λογική που δεν οδήγησε πουθενά.
Γιατί έγιναν μεν όλα στάχτη, αλλά κανείς υπαίτιος δεν τιμωρήθηκε και τίποτα δεν διορθώθηκε. Αντιθέτως, όλα έγιναν ακόμα χειρότερα, αφού ακολούθησαν την ίδια συνταγή που κατήγγελλαν, με πιο ερασιτεχνικούς και επιζήμιους χειρισμούς. Και, φυσικά, με μεγαλύτερο ζήλο, ώστε να πείσουν τους δανειστές και το ελληνικό κεφάλαιο ότι θα είναι πιο αποτελεσματικοί, προκειμένου να τους στηρίξουν. Για να το αποδείξουν, έλαβαν ακόμα πιο εξοντωτικά μέτρα, υιοθετώντας ωστόσο μια φασαριόζικη ρητορεία, η οποία ισχυριζόταν ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα έπραττε. Μια εντελώς οργουελιανή κατάσταση. Τον πρώτο καιρό όλα αυτά έπιαναν. Δούλευε ακόμα ο θυμός για τους προηγούμενους και οι υποσχέσεις ηχούσαν ευχάριστα στ’ αυτιά του κόσμου, χωρίς να εξετάζουν ιδιαίτερα τη βασιμότητά τους. Μέχρι που ήρθε ο καιρός των πράξεων και τα λόγια δεν έχουν πια τόση σημασία. Η επιβίωση είναι μια δύσκολη υπόθεση για όλο και μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ κάθε τόσο σκάνε σκάνδαλα που αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα τελικά δεν αποδείχτηκε καλύτερη σε κανέναν τομέα.

Μόνο τις τελευταίες μέρες:
• Η διεθνής οργάνωση της Unicef διέκοψε τη συνεργασία της με το ελληνικό τμήμα, καθώς οι έλεγχοι που διενήργησε κατέδειξαν σοβαρά προβλήματα. Η τελευταία πρόεδρος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, έριξε την ευθύνη στις προηγούμενες διοικήσεις και εκτελεστικά συμβούλια επί ΠΑΣΟΚ, μόνο που παρέλειψε να πει ότι η ίδια ήταν και στις προηγούμενες διοικήσεις, μάλιστα είχε τη θέση αντιπροέδρου με αρκετές εξουσίες. Και, φυσικά, τότε ήταν και η ίδια με το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, εάν οι έλεγχοι έβρισκαν στοιχεία κακοδιοίκησης μόνο στα προ του 2016 έτη, όπως ισχυρίζονται στην κυβέρνηση, για ποιον λόγο, άραγε, η διεθνής οργάνωση να έπαυε τη σημερινή διοίκηση;
• Ο διεθνώς αναγνωρισμένος αστροφυσικός, ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, από τους σημαντικότερους διαστημικούς επιστήμονες στον κόσμο, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, αποκαλύπτοντας παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και την ύπαρξη συμφερόντων άσχετων με τους σκοπούς του Οργανισμού. Ο Νίκος Παππάς και διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες επιχείρησαν να αμυνθούν, ισχυριζόμενοι ότι ο κ. Κριμιζής, που έχει αναλάβει τεράστια πρότζεκτ στη NASA, δεν ήξερε από διοίκηση. Οι κατηγορίες αυτές, μάλιστα, εκτοξεύτηκαν από πολιτικούς παράγοντες με μηδενική εργασιακή εμπειρία και καμία απολύτως επαγγελματική επιτυχία.
• Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που όσο ήταν στην αντιπολίτευση και στην αριστερά υποστήριζε ότι η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, απέφυγε, ακόμα και για τα προσχήματα αυτήν τη φορά, να τιμήσει τους αγώνες της εργατικής τάξης, όπως έκανε παλιά. Αντ’ αυτού προτίμησε να πάει εκδρομή οικογενειακώς στη Φοινικούντα. Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, μάλιστα, μετέβη εκεί με ελικόπτερο.
• Επιχειρηματίας προέβη σε δημόσιες καταγγελίες εναντίον στενού συνεργάτη υπουργού, υποστηρίζοντας ότι του ζητήθηκε πιεστικά μίζα εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μοιραστεί νόμιμη αμοιβή για υπόθεση φοροδιαφυγής. Έγγραφα του State Department που ήρθαν στη δημοσιότητα διέψευσαν τους προ ενός έτους ισχυρισμούς του Νίκου Παππά και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι οι δύο δημοσιογράφοι που τον παρακολουθούσαν στη Νέα Υόρκη (Δημάδης και Σουλτογιάννης) είχαν συλληφθεί. Οι δημοσιογράφοι είχαν παραδεχτεί ότι παρακολουθούσαν τον Ν. Παππά για να αποδείξουν ότι έκανε βόλτες και ψώνια, αλλά είχαν διαψεύσει τη σύλληψή τους, ισχυριζόμενοι ότι η «είδηση» ήταν στημένη για να τους διασύρει. Τα ντοκουμέντα φαίνεται να τους δικαιώνουν, αλλά εξηγήσεις από το ΑΠΕ και την κυβέρνηση δεν έχουν δοθεί.
• Η κόντρα του Μεγάρου Μαξίμου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη οδήγησε στην ομολογία του δεύτερου ότι έχει συναντήσει πολλές φορές τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά και τους έχει βοηθήσει, χωρίς να διευκρινίζει το είδος της βοήθειας. Οι καλές σχέσεις και η υποστήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πράγματα γνωστά από το 2014, μέχρι πέρσι που επήλθε η σύγκρουση. Ο Β. Μαρινάκης, ακόμα και όταν τον συνόδευαν κατηγορίες και φήμες για σοβαρά αδικήματα, επισκεπτόταν με άνεση το Μαξίμου, κατόπιν προσκλήσεων των ενοίκων του φυσικά.   Οι δικαιολογίες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ήταν ότι οι συζητήσεις αφορούσαν άλλες φορές τον Πειραιά, άλλες το ποδόσφαιρο και άλλες τα ΜΜΕ. Αλλά ακριβώς αυτός είναι ο ορισμός της διαπλοκής: οι σχέσεις πολιτικών και επιχειρηματιών που σχετίζονται με ΜΜΕ και ομάδες. Ό,τι είδους ζητήματα και να είχαν ανακύψει, στις δημοκρατίες υπάρχει θεσμικός και τυπικός τρόπος αντιμετώπισής τους, ώστε να μη χρειάζεται ποτέ να έρθουν σε επαφή οι μεγαλοεπιχειρηματίες με την πολιτική εξουσία, ακριβώς για να εμποδιστεί κάθε είδους συναλλαγή. Καμία εξήγηση, λοιπόν, δεν μπορεί να δικαιολογήσει πραγματικά τέτοιου είδους συναντήσεις, οι οποίες άλλωστε ούτε αμφισβητούνται ούτε καν διαψεύδονται.
Στο πλαίσιο αυτής της «νέας κανονικότητας», ο πρωθυπουργός, ακόμα και για μια απλή επίσκεψη στη Λέσβο, αισθάνεται την ανάγκη να συνοδεύεται από εκατοντάδες αστυνομικούς, φανερούς και μυστικούς, ειδικές δυνάμεις ασφαλείας κ.λπ. Επειδή γνωρίζει ότι η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη, τόσο των ντόπιων όσο και των μεταναστών και προσφύγων, που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Μόνο που ο πρωθυπουργός, παραβλέποντας την πραγματικότητα που τώρα δεν θέλει να αντιμετωπίσει, δήλωνε μέχρι πρότινος περήφανος για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα μας. Οι πράξεις τους, όμως, διαψεύδουν για άλλη μια φορά την οργουελιανή τους ρητορεία.
*Πηγή: lifo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου