Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Προσοχή στα επόμενα βήματα

Ινφογνώμων Πολιτικά


του Σάββα Καλεντερίδη

Ο Ερντογάν έκανε το πολυσυζητημένο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, έχοντας στις αποσκευές του τρεις φακέλους, δηλαδή τρία ζητήματα που θα έθετε στον ομόλογό του πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ. Το ένα ήταν να σταματήσουν οι ΗΠΑ να εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας, να σταματήσουν τη στρατιωτική συνεργασία και την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκας να την αναλάβουν τμήματα Αράβων και Τουρκομάνων εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα από την Τουρκία, με την υποστήριξη ειδικών δυνάμεων και μονάδων πυροβολικού και μηχανικού του τουρκικού στρατού.
Το δεύτερο ήταν η έκδοση του ιμάμη Γκιουλέν στην Τουρκία και μέχρι να εξεταστούν τα στοιχεία και να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες, να συλληφθεί και να παραμείνει έγκλειστος σε φυλακή των ΗΠΑ.

Το τρίτο ήταν η απελευθέρωση του Ιρανοαζέρου επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ και του τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, που κρατούνται σε φυλακή των ΗΠΑ και δικάζονται για σοβαρά αδικήματα, που αγγίζουν το περιβάλλον, ίσως και τον ίδιο τον Ερντογάν.
Τελικά, σύμφωνα ακόμα και με φιλικά προς τον Ερντογάν έντυπα και ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεψε από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, χωρίς να έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τουλάχιστον μία δέσμευση από την αμερικανική πλευρά, για τα τρία ζητήματα που έθεσε στον πρόεδρο Τραμπ.
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς διαμείφθηκε μεταξύ των δύο ανδρών, πάντως είναι γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί κάποιες προσδοκίες στο στενό περιβάλλον του Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ θα ήθελε να συνεργαστεί με τον Τούρκο ομόλογό του και να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, πλην όμως είναι ακόμα υπό την επιρροή του στρατιωτικού κατεστημένου και των μυστικών υπηρεσιών και γι’ αυτό δεν κατάφερε να απεμπλακεί από την πολιτική υποστήριξης και συνεργασίας με τους Κούρδους της Συρίας.
Κατά τα φαινόμενα μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης, που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν την τελική φάση της επιχείρησης απελευθέρωσης της Ράκας, με τους Κούρδους του YPG και τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF).
Η κατάσταση αυτή αναβαθμίζει το ρόλο των Κούρδων όχι μόνο στη Συρία αλλά στην ευρύτερη περιοχή, και δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του Κουρδικού Διαδρόμου κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, μια εξέλιξη που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι σε θέση να απειλήσει την ακεραιότητα της Τουρκίας.
Να το επαναλάβουμε, η σημασία και η αξία της Τουρκίας, ως «οικόπεδο, για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι τεράστια και κανείς δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την απώλειά του· και ο πρώτος που το γνωρίζει αυτό, είναι ο Ερντογάν.
Άρα, αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα, είναι εκβιαστικές κινήσεις στο μέτωπο των ρωσοτουρκικών σχέσεων, καθώς και στα άλλα δύο μέτωπα, που ούτως ή άλλως αλληλοσυνδέονται, και αναφερόμαστε στο μέτωπο της Κυπριακής ΑΟΖ και σε αυτό του Αιγαίου. Τα ρωσοτουρκικά θα τα χειριστούν οι επιτελείς των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.
Μένουν τα άλλα δυο μέτωπα, της Κύπρου και του Αιγαίου, που πρέπει να τα χειριστούν οι επιτελείς σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, σε Λευκωσία και Αθήνα, αλλά και οι Έλληνες της διασποράς που ασκούν επιρροή κυρίως στην Ουάσινγκτον.
Εκεί ο αγώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, γιατί το αμερικανικό νομικό σύστημα επιτρέπει την «αγορά» όχι μόνο υπηρεσιών αλλά και προσωπικοτήτων και συνειδήσεων. Η περίπτωση τού –για λίγα εικοσιτετράωρα χρηματήσαντος στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ– στρατηγού Φλιν, είναι χαρακτηριστική. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται στον αμερικανικό Τύπο, είχε καταστεί όργανο, κάτι σαν το μακρύ χέρι της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον, και εργαζόταν πάνω σε δύο από τα τρία θέματα που είχε στις αποσκευές του ο Ερντογάν:
Στην αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας και στην «απαγωγή» του Γκιουλέν, με μια επιχείρηση τύπου «Οτζαλάν».

Άρα, ο πακτωλός των εκατοντάδων εκατομμυρίων, ακόμα και των δισεκατομμυρίων που ξοδεύει η Άγκυρα, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος την περίοδο αυτή για τα ελληνικά συμφέροντα. Ας το έχουν υπ’ όψιν τους αυτό οι Έλληνες επιτελείς σε Αθήνα και Λευκωσία και οι Έλληνες πατριώτες στην Ουάσινγκτον.

pontos-news
δημοκρατία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου