Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

«Καυτό» καλοκαίρι για χρέος, δεύτερη αξιολόγηση και εκταμίευση της δόσης


Η βαριά υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια (από το 2018 μέχρι και το 2022) είναι η μόνη συμφωνία που είχαμε χθες για την Ελλάδα αφού όλα τα άλλα θέματα αναβλήθηκαν για τον Ιούνιο.
Με ευθύνη του Βερολίνου, μαζί με το θέμα του χρέους αναβλήθηκαν οι αποφάσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης την εκταμίευση της δόσης αλλά και την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία. 

Το μόνο που συμφωνήθηκε είναι το θέμα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και ένα χρόνο. Δηλαδή την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα. 

Όπως είναι προφανές όλες οι πλευρές συνέκλιναν σε μια Σολομώντεια λύση ανάμεσα στα 10 χρόνια που ζητούσε αρχικά η Γερμανία και τα 3 χρόνια που ζητούσε η Ελλάδα.

Ωστόσο και στο θέμα πλεονασμάτων η συμφωνία είναι μισή. Υπήρξε μεν τελική συμφωνία για το πόσα χρόνια η Ελλάδα θα κληθεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αλλά όχι και το τι γίνεται αμέσως μετά.

Δηλαδή πόσο θα μειωθεί ο στόχος μετά την παρέλευση της πενταετίας. Χθες το Βερολίνο επέμενε ο στόχος να μειωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ και το ΔΝΤ στο 1,5% του ΑΕΠ.

Στο θέμα του χρέους την διαπραγμάτευση τίναξε στον αέρα η Γερμανία αφού επέμενε σε ένα εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,3% του ΑΕΠ από το 2019 μέχρι και το 2060 συναντώντας την έντονη αντίδραση του ΔΝΤ.
Η δεύτερη αξιολόγηση ουσιαστικά έκλεισε αλλά τυπικά είναι ακόμη ανοιχτή παρά το βαρύ πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα γιατί η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει 15-20 από τα 140 προαπαιτούμενα, ταν οποία αφορούν κυρίως δευτερεύουσες υπουργικές αποφάσεις. 

Ωστόσο θα πρέπει α ολοκληρωθεί η εφαρμογή τους αν η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει την επίσημη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τέλος δεν έγινε καμία συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης των 7 δις ευρώ. Η απόφαση παραπέμφθηκε για τον Ιούνιο γιατί Ολλανδία και Γερμανία έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν την επόμενη δόση για την Ελλάδα αν δεν ενταχθεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα την στιγμή που αρνούνται να δεχθούν τους όρους του Ταμείου για το χρέος. 

Ακόμη και αν η δόση εγκριθεί στο σύνολο της στις αρχές ή τα μέσα του Ιουνίου τα χρονικά περιθώρια για να είναι διαθέσιμα τα χρήματα πριν τις πληρωμές του Ιουλίου είναι οριακά.

enikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου