Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Οδύσσεια μέχρι το 2100 το ελληνικό χρέος


Jim Brunsden και Duncan Robinson

Από ένα σημείο και πέρα οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπαίνουν στο βασίλειο της επιστημονικής φαντασίας, ή τουλάχιστον χρονικά στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και στο ΔΝΤ οι συμμετέχοντες αξιωματούχοι έρχονται αντιμέτωποι με προβλέψεις που πηγαίνουν δεκαετίες στο μέλλον.

Το ΔΝΤ εμμένει στις απαισιόδοξες προβλέψεις του για τα μελλοντικά πλεονάσματα της Ελλάδας, Από την άλλη πλευρά, η Ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να δεχθεί περιορισμένο εύρος επιλογών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στις διαπραγματεύσεις γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ένας συμβιβασμός, να παντρευτούν δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις.
Ένα σενάριο προβλέπει πως τα τελευταία από τα δάνεια που έχουν δοθεί για τη διάσωση δεν θα αποπληρωθούν πριν το 2100. Μέχρι τότε, η ανθρωπότητα ελπίζουμε ότι θα έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα και οι βουλευτές θα ταξιδεύουν μεταξύ Στρασβούργου και Βρυξελλών με υπερσύγχρονα τρένα μαγνητικής αιώρησης.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν περιμένει ότι θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τόσο μακρινές προθεσμίες. Είναι, ωστόσο, αναγκαίο να προκύψει συμφωνία και μπορεί να συμβεί αυτό ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα. Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους τον Ιούλιο. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι συνεπής, εάν δεν εισπράξει τη δόση.
Οι επιφυλάξεις που προβάλλουν η Γερμανία και η Ολλανδία συνδέουν την εκταμίευση της δόσης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως ένας από τους βασικούς όρους για να συμμετάσχει είναι η ελάφρυνση του χρέους. Ουσιαστικά η Ευρωζώνη καλείται να εφαρμόσει ορισμένες από τις επιλογές για την ελάφρυνση χρέους που είχε περιγράψει τον Μάιο του 2016 (όταν είχε κλείσει η 1η αξιολόγηση).
Η ελάφρυνση του χρέους θα γινόταν μετά το 2018 και μόνο εφόσον κρινόταν απαραίτητη. Όρος ήταν, βέβαια και η Αθήνα έχει εφαρμόσει τις συμφωνημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν αποκλείσει μια ξεκάθαρη μείωση των χρεών της Αθήνας (κούρεμα). Επίσης, το πλαφόν στα επιτόκια των δανείων εγείρει πολιτικά και πρακτικά προβλήματα.
Έτσι, οι βασικές επιλογές που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων και η αναβολή της καταβολής των τόκων για αργότερα. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.
Ένας αξιωματούχος δίνει 50% πιθανότητες για μια συμφωνία την άλλη εβδομάδα. Κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι είναι πιο αισιόδοξοι. Το μόνο σίγουρο είναι πως η επίτευξη συμφωνίας θα προκαλέσει γενική ανακούφιση.
Πηγή: Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου