Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Το υπέρθερμο εκείνο καλοκαίρι του 2015...


του Αντώνη Δ., Παπαγιαννίδη

Υπάρχουν πράγματα που όλοι γνωρίζουν, κι όμως είναι χρήσιμο - κάποιες φορές πολύτιμο! - να το ξαναμαθαίνουμε εντελώς τεκμηριωμένα, γυμνά, απευθείας, from the horse's mouth που λένε και οι Αγγλοσάξωνες.

Αυτό ίσχυσε, προ ημερών, με αφορμή συνέντευξη που έδωσε (στον Γιώργο Κουβαρά, στο Action 24) ο απερχόμενος επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης. Άνθρωπος πάντα προσεκτικός, διακριτικός αν όχι "σβησμένος", ο Π. Καρβούνης κατέθεσε εξομολογητικά στον συνομιλητή του ότι το υπέρθερμο εκείνο καλοκαίρι του 2015, με το αδιέξοδο διαπραγματευτικό πόκερ της εποχής Βαρουφάκη, το δημοψήφισμα του "ΟΧΙ" που εγκαταλείφτηκε και έδωσε de facto κάτι σε "ΝΑΙ" κοκ. έφθασε μια στιγμή που χρειάστηκε να διαβιβάσει στην πολιτική ηγεσία του μήνυμα/πληροφορία ότι ο επόμενος σταθμός της Ελλάδας θα ήταν δίδυμη Κορυφή. Όπου η Ελλάδα θα αφηνόταν/θα ωθείτο να τεθεί εκτός ΚΑΙ Ευρωζώνης ΚΑΙ Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Με άλλα λόγια, ότι οι "εταίροι" της χώρας ταύτιζαν το Grexit σε επίπεδο ευρώ με πλήρη αποχώρηση από την "Ευρώπη". Το μήνυμα αυτό σήκωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος - κατά την αφήγηση Καρβούνη - ο οποίος όχι απλώς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών αλλά και έκανε σειρά προς τα έξω επαφών, προκειμένου να μην συντελεσθεί η τελική πρόσκρουση. (Το εντελώς τελευταίο σκέλος δεν είναι της αφήγησης Καρβούνη. Όμως ήταν κι ετούτο γνωστό: ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος την είχε την ιδιότητα "να σηκώνει το τηλέφωνο". Και να του το σηκώνουν από την απέναντι πλευρά. Να του απαντούν. Να ακούν...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου