Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ανακατατάξεις

analyst

Εάν καταρρεύσει το ευρώ, τότε οι προοπτικές θα είναι καλύτερες για τη Γερμανία, ενώ για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά πολύ χειρότερες – ειδικά για τη Γαλλία, με την Ιαπωνία και την Τουρκία να αποτελούν πρόβλημα για την παγκόσμια ειρήνη
Σύμφωνα με γνωστή κινεζική εφημερίδα, το πνεύμα των Χριστουγέννων ήταν ανύπαρκτο – με την έννοια ότι αυτό το έτος, ο τζίρος στα καταστήματα λιανικής, καθώς επίσης στους χώρους μαζικής εστίασης ήταν χαμηλός, παρά το ότι η χώρα συμμετείχε συνήθως στην παγκόσμια γιορτή.
Σε πολλά ξενοδοχεία, σε εστιατόρια, καθώς επίσης σε πολυκαταστήματα δεν υπήρχαν χριστουγεννιάτικα δέντρα, κεριά και άλλα στολίδια – γεγονός που ίσως οφείλεται στην εκστρατεία εναντίον της διαφθοράς, την οποία εγκαινίασε ο νέος πρόεδρος της χώρας, καταργώντας τις μέχρι σήμερα πλουσιοπάροχες εκδηλώσεις, με τις οποίες τα ανώτατα μέλη του κόμματος «αντάμειβαν» την εκλογική πελατεία τους.
Στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων της Σαγκάης, το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων δεν κόστιζε πλέον 500 $, όπως το 2012, αλλά μόλις 150 $ – πολύ λιγότερα δηλαδή από τους δύο μηνιαίους μισθούς που απαιτούνταν το 2012. Το ίδιο θα συμβεί και την κινεζική πρωτοχρονιά στο τέλος του Ιανουαρίου, επειδή η ηγεσία της χώρας έχει επιβάλλει λιτότητα στα μέλη του κόμματος της.
Στις Η.Π.Α. τώρα η κατανάλωση, ο βασικός μοχλός της ανάπτυξης και του ΑΕΠ της χώρας, υποχωρεί – αφού ο τζίρος των καταστημάτων λιανικής μειώθηκε κατά 3,1%. Ήταν η τρίτη συνεχής εβδομάδα περιορισμού του, παρά τις εκπτώσεις έως και 75% που παρείχαν τα καταστήματα – επισπεύδοντας τες για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Σύμφωνα με μία υπηρεσία της χώρας, σημειώθηκε μείωση των προσελεύσεων των καταναλωτών στα καταστήματα της τάξης του 21,2% – με πολλούς να αναρωτιούνται μήπως η Fed περιόρισε γρηγορότερα από όσο θα έπρεπε τη ρευστότητα.
Όπου και να κοιτάξει όμως κανείς αυτήν την εποχή, διαπιστώνει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης – ακόμη και στην Ταϊλάνδη, παρά το ότι η κυβέρνηση της την προηγούμενη εβδομάδα προσπάθησε, παρέχοντας φορολογικά κίνητρα 3.000 $, να αυξήσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Κατά παράδοξο τρόπο δε, παρά το ότι υπεγράφησαν συμβόλαια αγοράς, 150.000 Ταϊλανδοί δεν εμφανίσθηκαν να παραλάβουν τα αυτοκίνητα τους.
Σε όλες σχεδόν τις ασιατικές χώρες, οι εξαγωγές περιορίζονται το τελευταίο τρίμηνο – επίσης στην Ταϊλάνδη, η οποία αναμένεται να έχει εμπορικό έλλειμμα της τάξης των 20 δις $ αυτό το έτος, με «σκοτεινές προοπτικές» για το επόμενο.
Εάν δε επιταχυνθεί η έξοδος των κεφαλαίων από την Ασία, λόγω της αλλαγής της πολιτικής της Fed, η κατάσταση θα επιδεινωθεί στις περισσότερες – πόσο μάλλον όταν η φούσκα ακινήτων στην Κίνα εκραγεί, σε συνδυασμό με την παγίδα ρευστότητας, η οποία έχει οδηγήσει στα ύψη τα επιτόκια του διατραπεζικού δανεισμού.
Αρνητικές είναι επίσης οι προβλέψεις για την Ιαπωνία, παρά τα χρηματοπιστωτικά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης, η οποία θα έχει διπλασιάσει την ποσότητα χρήματος έως το 2014 – όπου, με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο, το γεν θα έπρεπε να υποτιμηθεί στο 1:200 σε σχέση με το δολάριο, εάν οι Η.Π.Α. σταματούσαν να τυπώνουν νέα χρήματα. Με δεδομένη δε τη μείωση της κατανάλωσης που προβλέπεται, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ μετά από τρεις μήνες, η κατάσταση της χώρας μάλλον θα επιδεινωθεί.
Κατά πολλούς, οι «εντάσεις» με την Κίνα, όσον αφορά τα νησιά Senkaku, οφείλονται στα οικονομικά προβλήματα της Ιαπωνίας – με απώτερο στόχο ίσως τον πολεμικό «επανεξοπλισμό», ο οποίος θα αύξανε το ρυθμό ανάπτυξης της Ιαπωνίας, αναβάλλοντας για κάποιο διάστημα το κραχ και τη χρεοκοπία της.
Στα προβλήματα τώρα που αντιμετωπίζει η γειτονική Τουρκία, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά έχουμε ήδηαναφερθεί – καθώς επίσης στους τεράστιους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή μας, λόγω αυτών ακριβώς των προβλημάτων. Η εξέλιξη του νομίσματος της, καθώς επίσης του χρηματιστηρίου της (διαγράμματα που ακολουθούν), είναι αρκετά εύγλωττη.
.Πίνακας Ι: Ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι της Τουρκικής λίρας (υποτίμηση Τουρκικής λίρας), Πίνακας ΙΙ:  Απότομη πτώση του χρηματιστηρίου της Τουρκίας
Πίνακας Ι: Ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι της Τουρκικής λίρας (υποτίμηση Τουρκικής λίρας),
Πίνακας ΙΙ: Απότομη πτώση του χρηματιστηρίου της Τουρκίας
Περαιτέρω, ενδιαφέρουσες είναι οι προβλέψεις για τις μελλοντικές εξελίξεις του κέντρου ερευνών Cerb – ειδικά το «World Economic League Table 2013».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Cebr, η οικονομία της Μ. Βρετανίας (ΑΕΠ) θα ξεπεράσει τη Γερμανική το 2030, ενώ η Κίνα τις Η.Π.Α. το 2028 – πολύ αργότερα δηλαδή, από όσο υπολόγιζαν οι περισσότεροι. Περαιτέρω, η Ινδία θα ξεπεράσει την Ιαπωνία το 2028, πάντοτε όσον αφορά το ΑΕΠ, οπότε θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη -  ενώ η Βραζιλία θα παραμείνει πίσω από τη Μ. Βρετανία (η οποία θα είναι το 2030 η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης), έως το 2023.
Ουσιαστικά η Βραζιλία ξεπέρασε τη Μ Βρετανία το 2011, με αποτέλεσμα να γίνει η 6η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως – έπεσε όμως έκτοτε και θα παραμείνει στη θέση της έως το 2023, όπου θα ξεπεράσει τόσο τη Βρετανία, όσο και τη Γερμανία.
Κατά την ίδια μελέτη, εάν καταρρεύσει τελικά το ευρώ, τότε οι προοπτικές θα είναι πολύ καλύτερες για τη Γερμανία – ενώ για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατά πολύ χειρότερες. Ειδικά για τη Γαλλία, στην οποία η ανεργία αρχίζει να αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα.
.
Ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία από το 2008 και μετά
Ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία από το 2008 και μετά
.
Το 2013 υπήρξαν μόνο δύο αλλαγές στις πρώτες 20 οικονομίες – η Ρωσία ξεπέρασε την Ιταλία, σαν αποτέλεσμα της ύφεσης της γειτονικής χώρας, ενώ ο Καναδάς την Ινδία, λόγω της κατάρρευσης του νομίσματος της. Στις υπόλοιπες θέσεις, το Ιράν έπεσε από την 21η στην 30η και η Νότια Αφρική από την 29η στην 33η, κυρίως λόγω των εκτεταμένων απεργιών, του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης και του αδύνατου νομίσματος.
Οι προβλέψεις για το 2018 τοποθετούν τη Ρωσία στην 6η θέση, την Ινδία στην 9η , το Μεξικό στη 12η, την Κορέα στη 13η και την Τουρκία στη 17η  - ενώ το 2023 η Ινδία θα αναρριχηθεί στην 4η, η Βραζιλία στην 5η θέση και η Ταιβάν στη  19η.
.
Υστερόγραφο: Για πρώτη φορά τα επιτόκια των μακροπροθέσμων ομολόγων των Η.Π.Α. ξεπέρασαν το 3% – έχοντας αυξηθεί κατά 1,8% από τις αρχές του 2013, με αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν πως θα ξεπεράσουν το 3,5% εντός του 2014.
.
Επιτόκια των μακροπροθέσμων ομολόγων των Η.Π.Α.
Επιτόκια των μακροπροθέσμων ομολόγων των Η.Π.Α.
.
Με δεδομένο το ότι, τα δεκαετή ομόλογα αποτελούν τη βάση για όλα τα έντοκα αξιόγραφα, από τα ενυπόθηκα δάνεια έως τα επιχειρηματικά ομόλογα, η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη – πόσο μάλλον όταν η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό των Η.Π.Α. (αύξηση των τόκων για δημόσιο χρέος που υπερβαίνει τα 17 τρις $).
Για τις τράπεζες βέβαια, οι οποίες δανείζουν την κυβέρνηση με 3%, δανειζόμενες με 0% από τη Fed, η εξέλιξη δεν είναι καθόλου αρνητική – κάτι που δεν συμβαίνει όσον αφορά τους Πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν πολύ υψηλότερους τόκους, εις βάρος των εισοδημάτων τους.
Ουσιαστικά λοιπόν αρχίζει να κινείται όλο και πιο γρήγορα ο καθοδικός σπειροειδής κύκλος του χρέους στις Η.Π.Α., όπως συνέβη κάποτε και στην Ελλάδα – με αποτελέσματα που δεν είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου