Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Barclays Capital: 7 κρίσιμα ταμπού που η Ευρωζώνη έχει ήδη σπάσει

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Μοναδική περίπτωση πέρυσι η Ελλάδα… μοναδική φέτος η Κύπρος! – Αλλά οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα!

Eίναι αλήθεια ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου μπορεί να θεωρηθεί ως λύση… εξαίρεση για την Ευρωζώνη, αλλά οι εξαιρέσεις είναι εκείνες που επιβεβαιώνουν τους κανόνες!
Τα ανωτέρω υποστηρίζει η Barclays Capital, σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο “Ghostbusters: Here Is The Long List Of Broken Taboos In The EU”.Μάλιστα η εν λόγω έκθεση εμφανίζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς ο οίκος παρουσιάζει μια αναλυτική λίστα για όλες… τις εξαιρέσεις που έχει ήδη κάνει η Ευρωζώνη, αλλά και για όλα τα ταμπού που πλέον έχει σπάσει…
Ποιες είναι όμως οι εξαιρέσεις που έχουν επιβεβαιώσει τον κανόνα και ποια τα ταμπού που έχει σπάσει η Ευρωζώνη;
Η Barclays Capital αναλύει:
1) Ένα κρατικό χρέος δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί: Το ταμπού έσπασε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+) πριν από έναν χρόνο.


2) Το bail in δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή για τη διάσωση μιας ευρωπαϊκής τράπεζας: Το ταμπού έσπασαν οι αποφάσεις του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας για την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών.
3) Οι καταθέσεις είναι ιερές: Το ταμπού έσπασε η απόφαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας για την επιβολή haircut στις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ στην Τρ. Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα.
4) Οι καταθέτες δεν φορολογούνται με τρόπο τιμωρητικό και ποινικό: Το ταμπού έσπασε η κυπριακή κυβέρνηση, υιοθετώντας τις αποφάσεις της Ευρωζώνης.
5) Εάν επιβληθούν στην Ευρωζώνη περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων, τότε ήρθε το τέλος της: Το ταμπού έσπασε η Κύπρος, αποφασίζοντας να κρατήσει τις τράπεζές της κλειστές για σχεδόν δύο εβδομάδες, αλλά και επιβάλλοντας δρακόντειους περιορισμούς – αβέβαιης διάρκειας – στη ροή χρήματος, μόλις εκείνες άνοιξαν.
6) Η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο χώρας από το ευρώ δεν δύναται να υπάρξει: Το ταμπού έσπασε η Ευρωζώνη και μάλιστα δύο φορές: Αφενός πέρυσι, εξετάζοντας τις επιπτώσεις τυχόν αποχώρησης της Ελλάδας, αφετέρου πριν από λίγα 24ωρα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου…
7) Η Ευρωζώνη μπορεί να βασίζεται στη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δύναται να παράσχει οικονομική βοήθεια χωρίς κανενός είδους haircut: Το ταμπού έσπασε η Ευρωζώνη αφενός πέρυσι με το ελληνικό PSI+, αφετέρου φέτος με το haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών. Όπως προκύπτει από τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, το ΔΝΤ εμφανίζεται εξαιρετικά αυστηρό, κυρίως για τις χώρες εκείνες, των οποίων η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ξεπερνά το 100%….
Πηγή : bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου