Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ελληνικές πιέσεις να μην κάνει πίσω η Γερμανία

spirospero


Τι ζήτησαν (τηλεφωνικά) οι Έλληνες από τους Γερμανούς μετά το "ΟΧΙ" των Κυπρίων.
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013. Η ανησυχία στην Αθήνα είναι έκδηλη λίγες ώρες μετά το «ΟΧΙ» της Βουλής των αντιπροσώπων στην Κύπρο. Ο Έλληνας υπουργός –γνωστός για το άκαμπτο προφίλ του- παραμένει στο γραφείο του σε μια εναγώνια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει το...feedback των εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο.

Βλέπει, ακούει, διαβάζει και διαπιστώνει ότι η άρνηση της Λευκωσίας γίνεται δεκτή με συγρατημένο ενθουσιασμό στις τάξεις των Ελλαδιτών. Διαισθάνεται ότι αυτό το «ΟΧΙ» μετατρέπεται σε έναν αφόρητο μοχλό πίεσης. Η απόφαση δεν άργησε να έρθει. Ο «κ. σκληρός» σηκώνει το ακουστικό τού τηλεφώνου του και σχηματίζει διαδοχικά δύο διαφορετικούς αριθμούς.


Ο πρώτος ανήκει στον Jörg Asmussen, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δεύτερος τηλεφωνικός αριθμός ανήκει στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble. Οι διάλογοι από την πλευρά του Έλληνα τεχνοκράτη προς τους δύο Γερμανούς αξιωματούχους μοιάζουν πανομοιότυποι και έχουν τη μορφή αιτήματος: "Είναι αναγκαίο να βρείτε τρόπους ώστε να επιβληθείτε στην Κύπρο. Η Κύπρος πρέπει να πειθαρχήσει στην απόφαση του Eurogroup...".

Την ίδια μέρα, δηλαδή χθες Τετάρτη, δέκτης τηλεφωνικής όχλησης από την Ελλάδα έγινε και η Angela Merkel. Συνομιλητής της, ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας – ανώτερος δεν γίνεται. Ο Έλληνας παράγοντας φέρεται να σημείωσε στη Γερμανίδα Καγκελάριο: «Αν τυχόν κάνετε ένα βήμα πίσω στο θέμα της Κύπρου εγώ θα μείνω έκθετος...»

Το ρεπορτάζ βασίζεται σε έγκυρες διπλωματικές πηγές του spirospero.gr. Δεν μπορούμε όμως να ελέγξουμε την ακρίβεια των πληροφοριών Ίσως αργότερα να «καρφώσει» και αυτούς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, όπως έκανε με τον Αναστασιάδη και τον Χριστόφια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου