Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Η μισαλλοδοξία των προοδευτικών τρολ

analyst


Μια έρευνα Καναδών επιστημόνων έδειξε την μεγάλη συσχέτιση των τρολ με τον σαδισμό, την ψυχοπάθεια και τον μακιαβελισμό. Η προσωπική μας άποψη χωρίς να εξαιρούμε παντελώς τον σαδισμό και την ψυχοπάθεια είναι ότι οι παρεμβάσεις των τρολ έχουν αποκλειστική σχέση με την πολιτική προπαγάνδα και τον μακιαβελισμό. Τα τρολ είναι πιο κοντά ως σύγχρονη μορφή προπαγάνδας με τις πρακτικές του Γκαίμπελς γι’ αυτό και πρέπει να θεωρούνται ως μια φασιστική μέθοδος παρέμβασης στο δημόσιο διάλογο. Το απογοητευτικό είναι ότι η  πλειοψηφία των ‘μαχητών των τρολ’ είναι νέοι άνθρωποι οι οποίοι αρέσκονται σε άνανδρες επιθέσεις με κάλυψη την ανωνυμία που τους προσφέρει το  διαδίκτυο. Σημείο των καιρών και κυρίως σημείο της πολιτικής κατάπτωσης που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια .
.

Άποψη

– του Σαράντου Λέκκα
Μπορεί ο Σύριζα να ηττήθηκε όμως ο μηχανισμός των τρολ του συνεχίζει το έργο του πιστεύοντας ότι η ήττα  θα είναι μια παρένθεση και πως γρήγορα θα υπάρξει επάνοδος  στην εξουσία για την ‘ολοκλήρωση’ του έργου το οποίο γι’ αυτούς έμεινε ανεκπλήρωτο λόγω των μνημονιακών συνθηκών .
Όλοι θυμούνται την περίοδο που προηγήθηκε της ανόδου του Σύριζα στην εξουσία όπου ο μηχανισμός των τρολ του δεν άφηνε διαδικτυακή κυρίως δημοσίευση χωρίς την παρέμβαση των εντεταλμένων ‘μαχητών’ του.

Όλοι οι ενοχλητικοί αρθρογράφοι είχαν χρεωθεί σε συγκεκριμένους τυφλοπόντικες και δεν υπήρχε ανάρτηση χωρίς σχόλιο .
Ομιλούμε για τυφλοπόντικες διότι τα προφίλ τους είναι πάντα ψεύτικα και η δράση τους πάντα στα πλαίσια του σκοταδιού και των διαδικτυακών κρυπτών .
Ο Αμερικανός ερευνητής Ben Radford τους παρομοίασε με κακούς κλόουν όπου στη θέση του μέικ απ τα τρολ του διαδικτύου χρησιμοποιούν ψεύτικους λογαριασμούς.
Βασικός στόχος των τρολ είναι  η μείωση της αξιοπιστίας του αρθρογράφου και κυρίως η τεχνοκρατική του αποδόμηση ειδικά όταν τα επιχειρήματα του δεν επιδέχονται δεύτερης ερμηνείας.
Παράπλευρος στόχος η ψυχολογική πίεση στον αρθρογράφο και φυσικά η πρόκληση αναταραχής και  σύγχυσης σε όσους μελετούν τα άρθρα του .
Οι παρεμβάσεις τους έχουν συγκεκριμένη στρατηγική .
Στην αρχή υπάρχουν τα αγαθά  αλλά και τα επιτηδευμένα σχόλια στην μορφή του ‘ναι μεν αλλά’ δηλαδή συμφωνούμε με το αρθρογράφο αλλά υπάρχει και άλλη  επιλογή , την οποία προβάλλουν και αναλύουν.
Στην συνέχεια τα πονηρά σχόλια με σκοπό την αναταραχή και την αναζήτηση ‘συμμάχων ‘ από τους ανυποψίαστους και αδαείς  χρήστες για τον πολλαπλασιασμό των σχολίων ή για την έναρξη διαμάχης για τα κίνητρα αυτού που τρολάρει.
Η λέξη troll προέρχεται από το trolling,  αγγλική λέξη που αναφέρεται στο σύρσιμο του δολώματος μέσα στο νερό για την αλιεία του τόνου και του ξιφία.
Όσο οι χρήστες τσιμπούν το δόλωμα,  το τρολάρισμα  επιτυγχάνει τον σκοπό του .
Η αδιαφορία ως πρώτη ‘αστική’ αντίδραση είναι η αρχικά ενδεδειγμένη στάση για την αντιμετώπιση των τρολ .
Η όποια συμμετοχή μέσω απαντήσεων στα σχόλια των τρολ τα ταΐζει γι’ αυτό η υιοθέτηση του Don’t feed the trolls (μην ταΐζετε τα τρολ) είναι η απόλυτα σωστή στάση .
Συνήθως η παρατεταμένη αδιαφορία βάζει τέλος στις παρεμβάσεις τους , όμως δραστική λύση είναι η καταπολέμηση των τρολ με τεχνητά μέσα (φραγή , φίλτρα, κτλ. )ώστε η κακεντρέχεια και η μισαλλοδοξία να πάρει άμεσα τέλος.
Μια έρευνα Καναδών επιστημόνων έδειξε την μεγάλη συσχέτιση των τρολ με τον σαδισμό , την ψυχοπάθεια και τον μακιαβελισμό.
Η προσωπική μας άποψη χωρίς να εξαιρούμε παντελώς τον σαδισμό και την ψυχοπάθεια είναι ότι οι παρεμβάσεις των τρολ έχουν αποκλειστική σχέση με την πολιτική προπαγάνδα και τον μακιαβελισμό.
Τα τρολ είναι πιο κοντά ως σύγχρονη μορφή προπαγάνδας με τις πρακτικές του Γκαίμπελς γι’ αυτό και πρέπει να θεωρούνται ως μια φασιστική μέθοδος παρέμβασης στο δημόσιο διάλογο.
Το απογοητευτικό είναι ότι η  πλειοψηφία των ‘μαχητών των τρολ’ είναι νέοι άνθρωποι οι οποίοι αρέσκονται σε άνανδρες επιθέσεις με κάλυψη την ανωνυμία που τους προσφέρει το  διαδίκτυο .
Σημείο των καιρών και κυρίως σημείο της πολιτικής κατάπτωσης που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια .
Ευελπιστούμε ότι το πολιτικό σκηνικό θα  πάρει άλλη μορφή από την νέα διακυβέρνηση δείχνοντας στους τυφλοπόντικες και κλόουν των τρολ ότι υπάρχει και το φως το οποίο δυστυχώς για αυτούς πάντα νικά το σκοτάδι.
Σαράντος Λέκκας
Οικονομολόγος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου