Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Αν δεν έπαιζε μπάσκετ…

Με την ίδια οικογενειακή ανατροφή, με το ίδιο χαμόγελο, με τον ίδιο σεβασμό και αγάπη για την Ελλάδα. Απλά, αντί να παίζει μπάσκετ, θα συνέχιζε να πουλάει τσάντες στους δρόμους

του Κώστα Καίσαρη


Το κείμενο έχει ξαναδημοσιευθεί. Αλλά παραμένει επίκαιρο. Οχι τόσο επειδή όλα τα βλέμματα, όλα τα φώτα της δημοσιότητας στο Μουντομπάσκετ, που αρχίζει αύριο, είναι στραμμένα στον Γιάννη.
Τον Νο1 σταρ της διοργάνωσης. Οσο γι’ αυτό που συμβολίζει ο Αντετοκούνμπο. Κακά τα ψέματα. Αν ο Γιάννης δεν είχε ταλέντο στο μπάσκετ, θα ήταν ένας (ακόμα) μαύρος. Χωρίς χαρτιά, χωρίς άδεια παραμονής και εργασίας. Ενας (ακόμα) λαθρομετανάστης. Θα τον κλέβανε στο μεροκάματο, θα τον κυνήγαγε (κι ενίοτε θα τον εκβίαζε) η Αστυνομία, θα έτρωγε τίποτε κλωτσιές (ενίοτε και μαχαιριές) από τους χρυσαυγίτες αν τον έβρισκαν μπόσικο. Ο ίδιος Γιάννης.
Με την ίδια οικογενειακή ανατροφή, με το ίδιο χαμόγελο, με τον ίδιο σεβασμό και αγάπη για την Ελλάδα. Απλά, αντί να παίζει μπάσκετ, θα συνέχιζε να πουλάει τσάντες στους δρόμους. Θα ήταν ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες ενοχλητικούς «λαθραίους». Που είναι χρήσιμοι, μόνο όταν δουλεύουν με φτηνό μεροκάματο.


Κάδρο

Οι Ελληνες άλλωστε δεν είναι ρατσιστές. Και το δείχνουν αυτό στην πράξη. Οχι στα λόγια. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για Ρωσίδες, Ουκρανές, Μολδαβές και τα λοιπά κορίτσια σαν τα κρύα τα νερά. Και σε καλές τιμές μάλιστα. Αν πρόκειται οι μεγαλύτερες σε ηλικία να φροντίσουν τους ηλικιωμένους γονείς τους.
Ο Γιάννης όμως είναι σταρ. Σούπερ σταρ. Κι όλοι, ο ένας μετά τον άλλον, τρέχουνε ποιος θα προλάβει πρώτος. Οι πολιτικοί, που καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια. Που έχουνε πέσει πάνω του. Σαλιαρίζοντας και σαχλαμαρίζοντας. Μπας και κλέψουνε λίγη από τη δόξα. Από τη λάμψη. Να μπούνε στο ίδιο κάδρο μαζί του. Ο απόλυτος συνδυασμός υποκρισίας, γελοιότητας και υστεροβουλίας. Να υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι η ελληνική υπηκοότητα δίνεται άνετα και απλόχερα, αν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις: Αν είσαι αθλητής υψηλού επιπέδου.

Ταλέντο

Αν είσαι ωραία γκόμενα και ψήσεις τον γέρο να σε παντρευτεί (λίγα χρόνια υπομονή, μέχρι να αποδημήσει εις Κύριον και να σου μείνουνε και η σύνταξη και η περιουσία). Αν διαθέσεις 250.000 για αγορά ακινήτου, εξασφαλίζεις άδεια παραμονής. Αν τα λεφτά αυτά είναι από ναρκωτικά, από όπλα, ή από πορνεία ουδείς ασχολείται.
Ο Γιάννης ήταν τυχερός, είχε ταλέντο κι έγινε Ελληνας, έστω και στα 19 του χρόνια. Σχετικά με τους πολιτικάντηδες, ένας απ’ αυτούς που τον αποθεώνουν σήμερα, έχει καταθέσει στο παρελθόν ερώτηση στη Βουλή. Οτι η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα είναι ακριβή! Και το ανέλυε λεπτομερώς: «Ταχύπλοα σκάφη του Λιμενικού, ιδιωτικά περιπλέοντα σκάφη, αλιευτικά, ελικόπτερα διάσωσης, κέντρα υγείας κ.ά. για την περισυλλογή, τη διάσωση, την υγειονομική περίθαλψή τους. Οι επιχειρήσεις διάσωσης απαιτούν τεράστια κονδύλια. Πόσο επιβαρύνεται ο ετήσιος προϋπολογισμός των υπουργείων;».

Φανάρια

Να το ξαναπούμε για μία ακόμα φορά: Ολοι καμαρώνουν για ένα παιδί, που δεν είχε ελληνικά χαρτιά (ούτε Νιγηρίας) μέχρι τα 19 του. Επειδή παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα (το 1994, δύο χρόνια μετά την έλευση των γονέων του) δεν είχε το δικαίωμα να πάρει την ελληνική υπηκοότητα.
Οπως και οι χιλιάδες «Αντετοκούνμπο» που δεν παίζουν μπάσκετ. Και δεν είχε το δικαίωμα επειδή έτσι όριζαν οι νόμοι που ψήφισαν οι πολιτικάντηδες που σήμερα τον αποθεώνουν επειδή βάζει καλάθια. Που αν στα φανάρια που δούλευε τον είχε χτυπήσει ένα αυτοκίνητο, θα ήταν ένας αράπης στα αζήτητα. Ενδεχομένως να ήταν μεταξύ των συλληφθέντων τις προάλλες στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να ήταν φυλακή, επειδή πούλαγε παράνομα τσάντες και γυαλιά. Πράγματι ο Γιάννης είναι καλό παιδί. Μια χώρα που μέχρι τα 19 σου σε έχει στα αζήτητα τη φτύνεις. Δεν φοράς τη φανέλα με το εθνόσημό της. Αν τους έφτυνε όλους κατάμουτρα ο Γιάννης θα είχε άδικο;

Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου