Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Μήνας πολλαπλών αξιολογήσεων ο Απρίλιος για την ελληνική οικονομία


Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς το Βουκουρέστι, όπου θα λάβει χώρα το άτυπο Εurogroup στις 5 Απριλίου, στο οποίο ευελπιστούμε να λάβουμε την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο Απρίλιος συνολικά είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος μήνας, με πολλαπλές αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία. 
Λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή του άτυπου Eurogroup, την 1η Απριλίου, έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των πιστωτών, για να ανοίξει επισήμως η τρίτη αξιολόγηση πριν καλά- καλά κλείσει η δεύτερη. 
Στα μέσα Απριλίου παρουσιάζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων. Για όλα τα κράτη-μέλη τα προγράμματα αυτά αποτελούν το βασικό εργαλείο υλοποίησης της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» σε εθνικό επίπεδο. Καταρτίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και υποβάλλονται περί τα μέσα Απριλίου κάθε χρόνο, ταυτόχρονα με τα Προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης. 
Περιλαμβάνουν τους εθνικούς στόχους σε σχέση με τους βασικούς στόχους της Ε.Ε,, την πρόοδο στην υλοποίησή τους και τα μέτρα, που θα ληφθούν για την επίτευξή τους. Στη χώρα μας έχουμε ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουμε για να πετύχουμε το στόχο για την απασχόληση, το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο φύλα στην αγορά εργασίας και τη μείωση του αριθμού των πολιτών που είναι σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. 

Ο Απρίλιος θα μας αποχαιρετίσει με ακόμη μία αξιολόγηση, αλλά αυτή δεν θα είναι από τους θεσμούς. Στις 26 Απριλίου περιμένουμε την ετυμηγορία του οίκου S&P.  Η τελευταία αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είχε έρθει την 1η Μαρτίου από τον οίκο Moody's και ήταν κατά δύο βαθμίδες, σε Β1 από Β3. 
Ο S&P στην τελευταία του αξιολόγηση τον περασμένο Ιούλιο είχε προχωρήσει στην αναθεώρηση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «θετική», επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση B+. 

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου