Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Το σχόλιο της Δευτέρας - Ηλεκτρονικά βιβλία - Από το 2019 το ΤΕΠΑΗ, νέες απαλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος

taxheaven

Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα και για την ακρίβεια την περασμένη Παρασκευή, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον τουρισμό που ρυθμίσει τις ειδικές μορφές τουρισμού με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής εκπαίδευσης. Εκτός από το νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκε και το  προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2019 που αποτυπώνει τη πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση στον ΕΝΦΙΑ, στις ασφαλιστικές εισφορές (αυτό το μέτρο ήδη ψηφίστηκε) τη σταδιακή μείωση στους φορολογικούς συντελεστές των νομικών προσώπων και την μείωση του φόρου μερισμάτων από το 15% στο 10%. Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία ψήφισης του (18η Δεκεμβρίου) αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις που ίσως να επηρεάσουν τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού. 


Ενδιαφέρον είναι και πρέπει να ενημερωνόμαστε για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μέσω των οποίων μαθαίνουμε πως εφαρμόζουν γειτονικές μας χώρες το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Ποιος ξέρει, μερικές πρακτικές μπορεί να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου στην υπόθεση C-648/16 η ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ του ΦΠΑ επιτρέπει στην φορολογική διοίκηση να καταλογίζει τεκμαρτά ΦΠΑ στηριζόμενη σε κλαδικά στοιχεία ομοειδών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις αρχές της ουδετερότητας της προστασίας και αναλογικότητας υπάρχει η δυνατότητα ο υπόχρεος να προσκομίσει στοιχεία που θα τεκμηριώσει την αμφισβήτηση καταβολής του συμπληρωματικού ΦΠΑ. 


Βέβαια, στη χώρα μας η ελληνική φορολογική διοίκηση δεν έχει (ακόμα) στη διάθεση της κλαδικά στοιχεία ώστε να μπορεί να τα επεξεργαστεί όμως σιγά σιγά με το νέο Ε3, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και το ηλεκτρονικό βιβλίο που έρχεται, θα παρέχονται περισσότερα εργαλεία με πλούσια στοιχεία για στοχευμένους και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους. 

Πρέπει να κατανοήσουμε πως το οικονομικό περιβάλλον διαρκώς αλλάζει, όπως και η τεχνολογία που σε πολλούς δημιουργεί αρνητικές φοβίες να δεχτούν και να εφαρμόσουν κάθε τι καινούργιο. Θυμάστε τον λογιστή με τα χοντρά λογιστικά βιβλία που προσπαθούσε να τα συμφωνήσει ενώ μετά από χρόνια όλα μεταφέρθηκαν στους υπολογιστές με σύμμαχο το πληκτρολόγιο το ποντίκι και το παραστατικό εκτυπωμένο σε μηχανογραφικό χαρτί. Αλλά τι λέω; Ποιο χαρτί πάει και αυτό εφόσον τα περισσότερα παραστατικά αποστέλλονται και αρχειοθετούνται ηλεκτρονικά. Τελικά όλα αλλάζουν και εξελίσσονται έτσι και εμείς πρέπει να εξελιχθούμε αλλιώς θα μας προσπεράσουν αυτοί που εξελίσσονται. 


Σύντομα θα μάθουμε περισσότερα για το πως θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία και πριν βιαστούμε να καταδικάσουμε την νέα αλλαγή που θα έρθει πρέπει να συνεργαστούμε και να το δούμε ως ευκαιρία που θα αναβαθμίσει το επάγγελμα του συναδέλφου από πληκτρολογιστή σε φοροτεχνικό σύμβουλο. Όμως από την άλλη για να πετύχει όλο αυτό το εγχείρημα με τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις κατά την εφαρμογή του πρέπει:
  • αφενός οι εταιρείες λογισμικού να έχουν ενεργό ρόλο με δοκιμαστικό περιβάλλον που θα λύσει παιδικές ασθένειες ( να τονίσω πως οι λογιστές δεν είναι beta tester και ο χρόνος τους είναι πολύτιμος ) και θα δώσει τα σύγχρονα εργαλεία αυτοματοποιώντας διαδικασίες διασύνδεσης και επικοινωνίας από και προς την ΑΑΔΕ. 
  • να είναι ανοικτά τα αυτιά της ΑΑΔΕ σε προτάσεις της ΠΟΦΕΕ αλλά και άλλων φορέων, για βελτιώσεις που θα διευκολύνουν τους συναδέλφους και το έργο τους, άλλωστε αυτό για να πετύχει χρειάζεται εφαρμογή σε όλους και συλλογική προσπάθεια από όλους.
  • υπολογιστική ισχύ στους server της ΑΑΔΕ ώστε να υπάρχει αδιάλειπτη λειτουργία χωρίς καθυστερήσεις.
  • επαρκή χρόνο προσαρμογής πριν την εφαρμογή του μέτρου ώστε οι εταιρείες που χρησιμοποιούν εσωτερικό (in house) λογισμικό να μπορούν να το προσαρμόσουν και τέλος
  • αρκετά ακόμα που δεν έχω σκεφτεί και που σίγουρα θα προκύψουν στην πορεία.

    Χειρόγραφα Βιβλία και Καθολικά ( από την ταινία Καλώς ήρθε το Δολάριο )

    Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού τέλος στο τέλος επιτηδεύματος για αγρότες - μέλη συνεταιρισμών, αγροτικούς συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις (διαχρονικά αλλάζει η ονομασία του τέλος ... έτσι συμβαίνει συνήθως όπως με τον ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ ). Πλέον, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι σε αδράνεια σε πτώχευση η εκκαθάριση δεν επιβαρύνονται σε τέλος επιτηδεύματος. 

    Αλλαγές περιμένουμε στον νόμο που υποχρεώνει τους συζύγους σε κοινή φορολογική δήλωση. Σύμφωνα με τον έγκριτο φοροτεχνικό κ. Χρήστο Μελά η νέα δυνατότητα υποβολής χωριστών Ε1 μεταξύ των συζύγων θα δημιουργεί πολλά προβλήματα με τεκμήρια, αποδείξεις και προστατευόμενα μέλη. Αλλαγές θα έχουμε και στην νέα πλατφόρμα υποβολής στην εφαρμογή κτηματογράφησης όπου η είσοδος θα γίνεται με τους κωδικούς στο taxis. Θέλω να πιστεύω πως η νέα εφαρμογή θα φέρνει αυτόματα από το Ε9 τα δικαιώματα του υπόχρεου προς μεταβολή και οριστικοποίηση. 

    Σε διευκρινίσεις που δόθηκαν για το μεταφορικό ισοδύναμο τονίζουμε πως η συγκεντρωτική κατάσταση είναι ισοδύναμη των φορτωτικών ή ναύλων. Παρέχεται η δυνατότητα καταχώρησης στην πλατφόρμα συγκεντρωτικής εγγραφής ( εφόσον αφορά πολλές φορτωτικές με ίδιο δρομολόγιο ) αθροίζοντας τα επιμέρους μεταφερόμενα είδη σε μικτή και καθαρή αξία. 

    Σύμφωνα με απόφαση ( 1168212 ΕΞ2018 ) του Διοικητή της ΑΑΔΕ εφόσον οι προϊστάμενοι της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. έχουν καλύψει τους επιχειρησιακούς στόχους μπορούν να ελέγχουν με ανακατάταξη των υποθέσεων εφόσον έχουν στοιχεία στη διάθεση τους που τεκμηριώνουν την σοβαρότητα μιας υπόθεσης. 

    Να υπενθυμίσω την ΠΟΛ.1208/2018 που αφορά στην υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων στην ΑΑΔΕ για τα πρατήρια καυσίμων από 01/01/2019.

    Επίσης, σε ό,τι αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις διαβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο της ΑΑΔΕ. 

    Τέλος όσοι ανησυχούσαν για την πληρωμή του ΤΕΠΑΗ θα πρέπει να χαλαρώσουν... ΤΕΠΑΗ: Από τον Απρίλιο του έτους 2019 θα ξεκινήσει η καταβολή του τέλους..

    ●●●

    Τα Briefing της  εβδομάδας

    Επανήλθε...
    ●●●
    ΣΤΕ - ΔΕΔ

    Μια πρόσφατη απόφαση της Δ.Ε.Δ. έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες άλλες οι οποίες δικαιώνουν τους φορολογούμενους και ακυρώνουν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τις Δ.Ο.Υ.,  για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων με τις οποίες έχουν τροποποιηθεί στοιχεία τα οποία δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα και δεν συνιστούν μεταβολή στην δηλούμενη φορολογητέα ύλη, ούτε δήλωση νέας φορολογητέας ύλης, ούτε τροποποίηση ή συμπλήρωση ουσιαστικών στοιχείων της δήλωσης.
    ΣτΕ 1235/2018 ΚΒΣ - ΠΔ 186/1992 - Η απόρριψη των βιβλίων και των στοιχείων των επιτηδευματιών μπορεί να κριθεί, μετά από αίτηση του επιτηδευματία από πενταμελή επιτροπή, πριν από την κοινοποίηση του φύλλου ελέγχου. - Εφόσον διαπιστωθούν ανακρίβειες ή παραλήψεις
    ΣτΕ 1774/2018, για την υπαγωγή στον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου της εισφοράς (ποσού) από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο (για την οποία δεν χορηγούνται μετοχές), πραγματικός χρόνος απόκτησης των δικαιωμάτων ψήφου, είναι ο χρόνος κατά την κεφαλαιοποίηση αυτής, οπότε χορηγούνται μετοχές στις οποίες είναι ενσωματωμένα τα εν λόγω δικαιώματα και δεν οφείλεται φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου με την καταβολή του.
    ΣτΕ 2105/2018 Απόφαση για την μεταφορά φορολογικής κατοικίας ( σημαντική ως προς το σκεπτικό της ) που  εφόσον βρέθηκαν στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν την ύπαρξη του κέντρου των ζωτικών συμφερόντων του προσώπου πληρούνται οι προϋποθέσεις των διατάξεων για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας.  Να τονίσουμε πως η παραπάνω απόφαση δεν είναι νομολογία ώστε να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση αλλά αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο που έχει προσφύγει.
    ΣτΕ 1702/2018 Νομίμως η έκθεση κατάσχεσης των παραστατικών υπογράφηκε από τη λογίστρια της εταιρείας, παρουσία του εκπροσώπου της ελεγχόμενης εταιρείας, ο οποίος ήταν αγράμματος, ενώ δεν απαιτείται, κατά νόμο, να αναφέρονται στην έκθεση κατάσχεσης τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας της εν λόγω λογίστριας, όπως αριθμός ταυτότητας, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας.
    ΕΝΦΙΑ (έτους 2014) στα ακίνητα Ιερών Μονών που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ( ΣτΕ Ολομ. 2318/2018 ) για την εκπλήρωση του λατρευτικού, θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου τους. 
    ●●●

    Ε.Λ.Π. - ΣΛΟΤ.

    ΣΛΟΤ 2256/2018 Λογιστικός χειρισμός προεξόφλησης συμβάσεων πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. ( Sales & Lease back ) - Λογιστικοποιούνται ως λειτουργικές μισθώσεις μέχρι την 31/12/2018 ενώ από 01/01/2019 και μετά ως συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης. Αν τις παρακολουθούμε στο αποσβέσιμο κόστος πρέπει να επαναδιατυπώσουμε τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις καθώς έχουμε μεταβολή της λογιστικής αρχής. Όσες εταιρείες έχουν παλιές συμβάσεις πρέπει να τις αλλάξουν σε χρηματοδοτικές και να προβούν σε λογιστικοποίηση του μισθωμένου παγίου εντός του 2018 σύμφωνα με τον ΣΛΟΤ. Δείτε και τις "αντιρρήσεις" στο briefing της ημέρας. Θέλω να πιστεύω πως εντός της λήξης του 2018 θα υπάρξει ερμηνεία με τροπολογία που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για την αλλαγή των συμβάσεων από 01/01/2019.
    ●●●
     

    Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ

    Πολλά τα ζητήματα που προκύπτουν στο ασφαλιστικό καθώς περιμένουμε την εκκαθάριση για την παράλληλη ασφάλιση επίσης σε αναμονή διευκρινήσεων για τον χειρισμό των αμοιβών στις Ο.Ε. και Ε.Π.Ε. Θέλω να πιστεύω πως εντός του έτους θα έχουμε διευκρινήσεις.

    Από 1.1.2019 το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για όλους τους πριν και μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένους έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και γιατρούς των οικείων τομέων του κλάδου πρόνοιας του τ. ΕΤΑΑ, ορίζεται σε ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο επί του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως εκάστοτε ισχύει. Ειδικά για τους έμμισθους δικηγόρους το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου επιμερίζεται σε 2% για τον ασφαλισμένο και σε 2% για τον εντολέα.  

    Στην τροπολογία που κατατέθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών παραμένουν ασφαλιστικά ενήμεροι ( εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους ) οι άνεργοι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες που εντάσσονται σε προγράμματα επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΑΕΔ. Πάντως η υπουργός κ. Αχτσιόγλου τόνισε στην ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής για τις ελαφρύνσεις που έρχονται σε αγρότες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.  

    Για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τονίζοντας ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν αφαιρώντας τις προσαυξήσεις. Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ κ. Κόλλιας πρότεινε ένα μεικτό τρόπο υπολογισμού των εισφορών που θα λαμβάνει υπόψη χρόνια ασφάλισης και εισόδημα χωρίς όμως οι εκφορές να ξεπερνούν ένα ποσοστό (50%) του καθαρού εισοδήματος. Σε δήλωση του σχετικά με τον Προϋπολογισμό ο Πρόεδρος του ΟΕΕ τόνισε Ναι στις ελαφρύνσεις όχι σε προεκλογικές παροχές.

    Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΝΣΚ 124/2018  η 30μηνη άδεια φροντίδος παιδιού, η οποία κατά την ΕΓΣΣΕ αρχίζει από το τέλος της αδείας λοχείας, λήγει πλέον σε 36 μήνες, μόνον όμως για τις γυναίκες που κάνουν χρήση του εξαμήνου (30 μήνες + το 6μηνο). Παραμένει σε 30 μήνες για όσες γυναίκες δεν λαμβάνουν το εξάμηνο, είτε διότι δεν δικαιούνται (ρύθμιση ΣΣΕ διαφορετική από εκείνη της ΕΓΣΣΕ) είτε διότι για διαφόρους λόγους δεν επιθυμούν. 

    Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε ( και μέχρι 3/12 ) η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για 5.500 θέσεις πτυχιούχων πλήρους και 12μηνης απασχόλησης. Δείτε τα κριτήρια κατάταξης και τις προϋποθέσεις από εδώ
    ●●●
    Φορολογικά

    ΠΟΛ.1213/2018 Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 46 του ν. 4569/2018 (ΦΕΚ Α'179) σχετικά με την εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου στις δίκες του ν. 3869/2010 (ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων) 

    ΠερίληψηΑφορά σε υποθέσεις αιτήσεων που κατατίθενται στο δικαστήριο μετά την 11/10/2018 ήτοι από 12/10/2018 και μετά καθώς και σε υποθέσεις αιτήσεων που είχαν ήδη κατατεθεί στο δικαστήριο κατά την 11/10/2018 και η εκδίκαση των οποίων (κύριας αίτησης) έχει προσδιοριστεί μετά δίμηνο τουλάχιστον από την ημερομηνία αυτή, δηλαδή από 12/12/2018 και μετά.

    ΠΟΛ.1209/2018 Καθορισμός διαδικασίας καταχώρισης και μεταβολής των στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα για τη λειτουργία του Μητρώου Τουριστικών πλοίων και Μικρών σκαφών του άρθρου 2 του ν. 4256/2014 και λοιπά θέματα για την ανάπτυξη και εφαρμογή αυτού

    ΠΟΛ.1210/2018 Καθορισμός του τρόπου, της διαδικασίας και του χρόνου απόδοσης του ΤΕ.Π.Α.Η., της διαδικασίας και των αρχών ελέγχου καταβολής του, του τύπου και του περιεχομένου των πράξεων βεβαίωσης της οφειλής από τη μη καταβολή του, του σχετικού προστίμου και των οργάνων έκδοσης αυτών, των οργάνων και της διαδικασίας απαγόρευσης απόπλου και άρσης αυτής καθώς και του ποσοστού μείωσης του ΤΕ.Π.Α.Η., των ειδικών κριτηρίων για την παροχή της και του τρόπου απόδειξής τους

    ΠερίληψηΑφορά τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας καθώς και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερό πλοιαρά που πρέπει να πληρώνουν παράβολο ΤΕ.Π.Α.Η.  Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1214/2018 η έναρξη ισχύος της ΠΟΛ.1210/2018 ορίζεται η 02/04/2019

    ΠΟΛ.1208/2018 Διαβίβαση δεδομένων των παραστατικών πωλήσεων που εκδίδονται από Φ.Η.Μ., που είναι εγκατεστημένες σε πρατήρια καυσίμων, σε εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και σε προμηθευτές υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου σε πρατήρια, σε βάση δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). 

    ΠερίληψηΘα ισχύσει από 01/01/2019
     1171568 ΕΞ 2018 Φορολογική μεταχείριση χρηματικού βραβείου που λαμβάνει νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στο πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριότητας 
    ●●● 
    Μικρά κατάστιχα

    Ο λογιστής στον ελληνικό κινηματογράφο του Κώστα Νιφορόπουλου

    Περίληψη'Ενα εξαιρετικό άρθρο που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο σε ταινίες που ξανάβλέπουμε με σπάνιες ατάκες και πολύ χιούμορ. Αυτή την εβδομάδα επανήλθε ανανεωμένο.
    ●●●

     

    Αρθρογραφία 

     
    ●●●
    Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας.
    Δείτε από εδώ τις υποχρεώσεις που λήγουν καθώς μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα του μήνα και ως συνήθως λήγουν οι περισσότερες από τις μηνιαίες υποχρεώσεις. 

    Καλή συνέχεια!



    Πηγή: Taxheaven © 

    Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/42923






    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου