Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Τέλος (;) σε ένα πάρτι εννέα χρόνων

Όχι, η Fed δεν τρελάθηκε. Ξέρει πολύ καλά γιατί αυξάνει το κόστος δανεισμού όσο κι αν αυτό τρελαίνει τις αγορές.Η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη είναι αυτή που καλείται να κηρύξει το τέλος του πάρτι. Κλείνει απότομα τη μουσική και τα εκτυφλωτικά φώτα. Και κάπως έτσι οι επενδυτές «ακούν» και «βλέπουν» πια πιο καθαρά.
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Νατάσας Στασινού

Ο Τραμπ κατηγορεί τη Fed ότι τρελάθηκε και την Κίνα ότι καταστρέφει το παγκόσμιο εμπόριο. H Λαγκάρντ στρέφεται κατά του Τραμπ και μαλώνει την Ιταλία.
Οι Ιταλοί προσπαθούν να πείσουν ότι για όλα φταίνε οι Γιούνκερ και Μοσκοβισί και οι Βρυξέλλες χτυπούν καμπανάκια σε κάθε κατεύθυνση. Και οι επενδυτές; Βρίσκονται με το βλέμμα σε όλους τους προαναφερθέντες πρωταγωνιστές και το ένα πόδι έξω από τις αγορές.
Ο έμπειρος Άξελ Βέμπερ λέει πως κάνουν λάθος. Δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή από το να εγκαταλείψει κάποιος την αγορά, υποστηρίζει. Οι περισσότεροι, όμως, δεν συμμερίζονται τη θέση του.
Οι επενδυτές θα έπρεπε να έχουν φύγει... χθες από ένα πάρτι που κράτησε εννέα χρόνια και αφήνει τους καλεσμένους του εξαντλημένους. Τον ρυθμό στο πάρτι έδιναν οι κεντρικές τράπεζες. Και έχοντας ρίξει 11 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο σύστημα, ο ρυθμός ήταν φρενήρης.

Από το 2016 και μετά το γεωπολιτικό θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο. Άνοδος της ακροδεξιάς ανά την Ευρώπη, Brexit, αλλεπάλληλα σενάρια αποσύνθεσης της Ε.Ε., ραγδαία αλλαγή στάσης των ΗΠΑστη διεθνή σκηνή με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, άνοδος των αυταρχικών καθεστώτων, συγκρούσεις μεταξύ των ισχυρών του πλανήτη.
Οι αγορές όμως δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα από τα παραπάνω.
Γιατί φοβούνται τώρα; Γιατί τρέχουν αίφνης να κρυφτούν σε καταφύγια, που «σνόμπαραν» τόσο καιρό;
Γιατί τώρα θα χαθεί το φθηνό χρήμα. Οι επενδυτές αναγνωρίζουν ξαφνικά τους κινδύνους, γιατί χάνουν την πιο πολύτιμη ασπίδα τους. Τα επιτόκια αυξάνονται, καθώς οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν την υπερβολικά χαλαρή πολιτική.
Οι αποδόσεις των ομολόγων απογειώνονται και τα ανοίγματα «μαζεύονται». Ο συνδυασμός ισχυρού δολαρίου και ακριβού πετρελαίου έρχεται να συμπληρώσει το σκηνικό.
Όχι, η Fed δεν τρελάθηκε. Ξέρει πολύ καλά γιατί αυξάνει το κόστος δανεισμού όσο κι αν αυτό τρελαίνει τις αγορές.
Η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη είναι αυτή που καλείται να κηρύξει το τέλος του πάρτι. Κλείνει απότομα τη μουσική και τα εκτυφλωτικά φώτα. Και κάπως έτσι οι επενδυτές «ακούν» και «βλέπουν» πια πιο καθαρά.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου