Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Χασοσκόποι δεν μένουν στον πλανήτη


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα. Τα ‘χουμε ξανακούσει από άλλα χείλη, σε άλλη ώρα, σε άλλη χώρα. «Εμείς τραβάμε μπροστά, δεν μας τρομάζουν κάποιοι λίγοι κερδοσκόποι».

Οποιοσδήποτε δεν έχει αφήσει ακαλλιέργητη την έκταση μεταξύ των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων, ακόμη κι αν έχει επισκεφτεί τη χώρα των ομολόγων, των spreads, των sell off, της τιμολόγησης των πιθανοτήτων, της αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου, των διαχειρίσιμων ρίσκων, της επικίνδυνης ζώνης των αποδόσεων, του MSCI Italy Banks, που είναι σε χαμηλό επταμήνου -επενδυτική ευκαιρία;-, αντιλαμβάνεται ότι κάτι τρέχει και δεν είναι «κάποιοι λίγοι κερδοσκόποι». Χασοσκόποι, άλλωστε, δεν μένουν στον πλανήτη. Ούτε καν το γλωσσικό.  

Σχετικό το περιστατικό. Διάλογος στο γραφείο του Έλιοτ, στους Faber & Faber, ανάμεσα στον νομπελίστα λογοτεχνίας της «Έρημης χώρας» και τον Στίβεν Σπέντερ:
Σπέντερ: «Θέλω να γίνω ποιητής».
Έλιοτ: «Αν μου λέγατε ότι θέλετε να γράψετε ποιήματα, θα το καταλάβαινα. Ποιητής, όμως, τι σημαίνει;».
Μπορώ να φανταστώ τη σκηνή να επαναλαμβάνεται, μ’ έναν φιλόδοξο νέο να υποβάλλει τα σέβη του στους διαχειριστές funds, στρατηγικών αναλυτών, οικονομολόγων, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής, τραπεζιτών και διεθνών αξιολογητών και να τους ανακοινώνει ότι θέλει να γίνει κερδοσκόπος.

Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για τα περαιτέρω. «Αν μου λέγατε ότι θέλετε να αποκομίσετε κέρδη στοιχηματίζοντας π.χ. υπέρ της εξασθένησης του ευρώ ή της υποβάθμισης της ιταλικής πιστοληπτικής ικανότητας θα το καταλάβαινα. Κερδοσκόπος, όμως, τι σημαίνει;».

Ρωτήστε τους Ρωμαίους, που τους ανακάλυψαν τώρα που οι χρηματαγορές δεν έχουν δώρα. Οι «κακοί» που πουλάνε Ιταλία, για να βάλουν εμπόδια στα επερχόμενα μεγαλεία. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ο «κερδοσκόπος» πουλάει σε επίπεδα χαμηλά, συνεπώς είχε αγοράσει ακριβότερα, άρα πουλώντας χάνει, αρκεί να μη χάσει και άλλα.

Πολλοί χάσαμε την μπάλα. Μπορεί να δυσανασχετούμε με τους δείκτες, δικαιούμαστε να δυσπιστούμε με οίκους, ενοίκους και ειδικούς που μας μπερδεύουν με κωδικούς, αλλά το περιεχόμενο της εκτίμησής τους δεν είναι για «πέταμα».
Στα δικαστήρια λόγω αμφιβολιών, αθωώνεσαι. Στο εδώλιο των αγορών πληγώνεσαι.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου