Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Caveant consules


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Ήταν η πόλη Χοϊερσβέρντα της Σαξονίας το 1991 με τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον καταλύματος μεταναστών. Είναι το Κέμνιτς της Σαξονίας που συγκλονίζεται από τις 26 Αυγούστου από διαδηλώσεις ξενοφοβικών οργανώσεων, με αφορμή τη δολοφονία ενός 35χρονου Γερμανού από δύο πρόσφυγες. Είναι η Ανατολική Γερμανία ακροδεξιά;
Τι λέει η Κοινωνιολογία, που ήρθε αυτήν την εβδομάδα στην επικαιρότητα στην ελληνική επαρχία; Ότι ο δεξιός εξτρεμισμός έχει παγιωθεί με σταθερούς ρυθμούς. Τα παιδιά της Χοϊερσβέρντα μετέδωσαν τις ιδέες τους στην επόμενη γενιά. Η Σαξονία πάει ακροδεξιά. Από το 2004 και για μία δεκαετία το νεοναζιστικό κόμμα NPD είχε θέση στο Κοινοβούλιο του κρατιδίου. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ήρθαν καινούριοι σερίφηδες στην πόλη και σάρωσαν την κάλπη όλη. Το εθνολαϊκιστικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) έγινε το ισχυρότερο κόμμα στη Σαξονία.
Τι άλλο λέει η Κοινωνιολογία; Ότι μετά την επανένωση (3 Οκτωβρίου 1990) η ζωή πολλών στην πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας άλλαξε δραματικά, με μαζική ανεργία, μεγάλη ανισορροπία, δημογραφική αιμορραγία και η δυσαρέσκεια στον ξένο βγαίνει.

Κάτι δεν κολλάει όμως. Το 1991 της Χοϊερσβέρντα, η αφετηρία. Έχει απάντηση και γι’ αυτό η Κοινωνιολογία; Το καθεστώς της DDR ακολουθούσε ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική απέναντι σε μετανάστες-εργάτες από αδελφές σοσιαλιστικές χώρες. Οι ακροδεξιοί ήταν από τότε εξαιρετικά βίαιοι. Είχαν καταγραφεί πολλά κρούσματα χάραξης αγκυλωτών σταυρών σε τοίχους σπιτιών. Οι δράστες τιμωρούνταν μεν σκληρά, οι πράξεις αποσιωπούνταν και η ομοιογένεια της κοινωνίας συντηρούνταν.
Τι λένε επ’ αυτών τα Λατινικά; Caveant consules ne quid respublica capiat. Aς προσέξουν οι ύπατοι για να μην κινδυνεύσει η δημοκρατία.
Το λένε και οι Γερμανοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF-Politbarometer), το 76% εκτιμά ότι η δημοκρατία στη Γερμανία απειλείται από την ακροδεξιά. Μεταξύ των οπαδών του AfD, το ποσοστό πέφτει στο 34%, αλλά και πάλι είναι σημαντικό.
Ας προσέξουν οι ύπατοι. Μην υποτιμήσουν τη στιγμή. Το προσφυγικό είναι αιτία και αφορμή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου