Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Βαρόμετρο ΕΒΕΘ: Οι υψηλοί συντελεστές κύρια αιτία της φοροδιαφυγής- ανεπαρκώς ενημερωμένες οι επιχειρήσεις για τον εξωδικαστικό


Τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές προσδιορίζουν ώς βασική αιτία για τη φοροδιαφυγή σχεδόν εννέα στους δέκα επιχειρηματίες (ποσοστό 86%) της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα αμφισβητούν στη μεγάλη πλειονότητά τους αμφισβητούν την ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ μεγάλο ποσοστό δηλώνει ανεπαρκώς ενημερώνο για μέτρα, όπως η ρύθμιση των 120 δόσεων. 
Αυτό προκύπτει από το "Βαρομέτρο" του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Palmos Analysis. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σε συνολικό δείγμα 1500 ατόμων (800 επιχειρήσεις, 700 καταναλωτές στο νομό).
Αναλυτικότερα, στην ερώτηση «Ποιες είναι κατά την γνώμη σας οι δύο βασικότερες αιτίες του φαινομένου της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα», το 86% απαντά τους συντελεστές , ενώ το 41% θεωρεί ως ρίζα του κακού τη χαμηλή ανταποδοτικότητα από το κράτος. Ένα 32% εκτιμά πως ευθύνεται η έλλειψη φορολογικής συνείδησης των Ελλήνων, ενώ μόλις το 17% προσδιορίζει ως κύρια αιτία την απουσία αποτελεσματικών φορολογικών ελέγχων.

Το ποσοστό που δηλώνουν λίγο ή και καθόλου για τις αποδοχές των συντάξεων, σε σχέση με τις εισφορές, ανέρχεται στο 83% και για τις παροχές υγείας στο 84%.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρηματίες προτείνουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Για τα φυσικά πρόσωπα, απαντούν σε ποσοστό 31% ότι οι συντελεστές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 6%-10%. Σε ποσοστό 28% οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι οι συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 11%-15% και σε ποσοστό 13% ανάμεσα σε 16% και 20%. Αντίστοιχα για τους φορολογικούς συντελεστές των νομικών προσώπων, το 32% των ερωτώμενων επιχειρηματιών θεωρεί ότι πρέπει να είναι μεταξύ 11%-15%, το 28% ανάμεσα στο 6%-10% και το 20% μεταξύ 16%-20%.
Στην ερώτηση «σε τι βαθμό θα λέγατε ότι συναρτάται η παραμονή της επιχείρησής σας στην Ελλάδα με το φορολογικό/ασφαλιστικό κόστος;» τo 50% απαντά «πολύ μεγάλο και αρκετά μεγάλο», ενώ το 30% καθόλου. Ένα 10% δηλώνει «ούτε μεγάλο/ούτε μικρό» και 5% «μικρό». 
Από τις ad-hoc ερωτήσεις αποκαλύπτεται ακόμη πως το 42% των επιχειρήσεων δεν είναι ενήμερο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το 30% τον γνωρίζει, αλλά όχι και τόσο καλά και μόλις το 27% είναι καλά πληροφορημένο.
Όσον αφορά στη ρύθμιση των 120 δόσεων των ελευθέρων επαγγελματιών προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ, το 38% δεν γνωρίζει καθόλου, το 32% δεν γνωρίζει τόσο καλά και μόλις το 29% δηλώνει ενημερωμένο επαρκώς. Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το 25% τον θεωρεί μεν σωστό, αλλά εκτιμά πως δεν βοηθάει με τη σημερινή του μορφή, το 19% απαντά ότι είναι σωστός και βοηθάει όπως είναι σήμερα και το 12% υποστηρίζει ότι είναι λανθασμένος. Αντίστοιχα, για τις 120 δόσεις, το 26% θεωρεί τη ρύθμιση σωστή αλλά πιστεύει πως "δεν βοηθάει όπως είναι σήμερα", ίδιο ποσοστό απαντά ότι είναι σωστή και βοηθάει και το 10% δηλώνει ότι είναι λανθασμένη.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου