Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Ανάμεσα στο γουάν και στο δολάριο


Καμπανάκι κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα χτυπούν Αμερικανοί και Κινέζοι αναλυτές, καθώς βλέπουν ότι οι οικονομικές κυρώσεις αποτελούν βασικό συστατικό της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο του δόγματος «Πρώτα η Αμερική».
Δεξαμενές σκέψεις και στις δύο χώρες, οι οποίες ιδεολογικά υποστηρίζουν την παγκοσμιοποίηση, θεωρούν ότι η εφαρμογή πρακτικών εμπορικού προστατευτισμού από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, θα είχε καταστροφικές συνέπειες πρωτίστως για τους εργαζόμενους σε αυτές τις δύο χώρες. Οι συνέπειές τους ωστόσο θα επηρεάσουν αρνητικά το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και η αναφορά που συνέταξαν το China Finance 40 Forum και το Peterson Institute for International Economics -PIIE). Στην ίδια αναφορά υπογραμμίζεται επίσης ότι για να αποφευχθεί αυτός ο πόλεμος απαιτούνται εποικοδομητικές προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στις διμερείς εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Οι αναλυτές αυτοί εκτιμούν ακόμη ότι το οικονομικό κόστος ενός εμπορικού πολέμου θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την σημερινή οικονομική αποτίμηση όλων εκείνων των παραγόντων που θεωρούνται ως τα αίτια πρόκλησης της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η εφαρμογή μέτρων εμπορικού προστατευτισμού θα πλήξουν όχι μόνο τους παραγωγούς της  πρωτογενούς αλυσίδας παραγωγής προϊόντων, αλλά και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες με παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα.
Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι οι οικονομικές συνέπειες που θα υποστούν οι Αμερικανοί καταναλωτές θα είναι μεγαλύτερες από το αρχικό οικονομικό κόστος της καθίζησης που θα επιφέρουν στην κινεζική βιομηχανική παραγωγή τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού. Την ίδια ώρα πάντως, η Κίνα εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, ενώ παραλλήλως τα κινεζικά κεφάλαια αποτελούν μία από τις βασικές πηγές επενδύσεων στο εξωτερικό.
Το Πεκίνο αγαπάει το ελεύθερο εμπόριο
Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες στην Κίνα εκτιμούν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην χώρα. Μάλιστα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επισημαίνει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις συμβάλλουν, ώστε να παραμείνει η Κίνα δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, αλλά και μία από τις κινητήριες δυνάμεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Βασικές παράμετροι, ωστόσο, για την επίτευξη αυτής της προσπάθειας είναι, σύμφωνα με την κινεζική ηγεσία, το ελεύθερο εμπόριο και οι νέες δυνατότητες μέσα σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομική πραγματικότητα. Και εδώ ακριβώς είναι που εμφανίζονται τα εμπόδια από την εφαρμογή του δόγματος Τραμπ «Πρώτα η Αμερική», αλλά και από τον ευρωπαϊκό σκεπτικισμό σχετικά με την κινεζική οικονομική επέκταση στον ευρωπαϊκό Νότο και κυρίως στην Ελλάδα.
Το Πεκίνο πάντως συνεχίζει να εργάζεται για την υλοποίηση του  παγκόσμιου οικονομικού και εμπορικού σχεδίου του «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος», σημαντικό τμήμα του οποίου αποτελούν και οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην «προώθηση της επιχειρηματικής, εμπορικής και οικονομικής δράσης  από την Ασία μέχρι την Αφρική και από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη».
Σε Ανατολή και Δύση
Αν και η κινεζική βιομηχανία δείχνει να έχει το βλέμμα της στραμμένο προς την ανεπτυγμένη Δύση, παραλλήλως προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της στην ασιατική αγορά, ενώ τρέχει και τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος, πρόσφατο παράδειγμα του «κινέζικου επεκτατισμού» σε χώρες της Ασίας αποτελεί η ίδρυση του πρώτου καταστήματος Mi Store της κινεζικής εταιρίας Xiaomi, στο Ανόι (Βιετνάμ), η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Πρόκειται για μια αλυσίδα που δραστηριοποιείται στην αγορά νέων τεχνολογιών, έναν τομέα στον οποίο την ηγεμονική θέση στην Ασία κατέχει παραδοσιακά η Ιαπωνία.
Από την άλλη, το Πεκίνο τρέχει τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, με πιο πρόσφατη αυτήν που υπέγραψε με την εταιρεία φυσικού αερίου της Αλάσκας (Alaska Gas Development Corp. -AGDC) για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κίνα. Το σχέδιο έχει ορίζοντα υλοποίησης μέχρι τον Δεκέμβριο.

Πηγή slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου