Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΨΕΜΜΑΤΑ;

του Παναγιώτη Οικονομόπουλου



Η κυβέρνηση και η τρόικα μας λένε ότι έρχεται η περίοδος ανάκαμψης και ζητούνε να τους πιστέψουμε!
Ας δούμε όμως την πραγματικότητα. Η αξία του παραγωγικού δυναμικού και της ακίνητης περιουσίας ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, το εισόδημα των παραγωγικών συντελεστών και του κεφαλαίου σε καθίζηση, η δαπάνη σε κατάσταση παρατεταμένης λιτότητας, οι οικονομικές μονάδες σε προσπάθεια απομόχλευσης, η ανεργία και η μετανάστευση των παραγωγικών συντελεστών καλπάζει, το κεφάλαιο διαφεύγει στο εξωτερικό, η υπερβολική φορολόγηση σαν ανυπέρβλητο βάρος έχει γονατίσει τους πολίτες ανεξάρτητα εισοδήματος, τα τοκοχρεολύσια και τα ανεξόφλητα δάνεια συσσωρεύονται και το ακριβό ευρώ καθιστά την ελληνική παραγωγή μη ανταγωνιστική! 
Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό υφεσιακής κρίσης που χαρακτηρίζεται από καθεστώς υψίστης αβεβαιότητας, σημαντικής οικονομικής αστάθειας και κοινωνικοπολιτικής έκρηξης.
ΕΡΩΤΩ λοιπόν, ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ;
Το κράτος που δεν έχει κίνητρο κέρδους αδυνατεί, λόγω μνημονίου να δαπανήσει και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προοπτική προσδοκίας εισοδήματος λόγω της ύφεσης δεν μπορούν να επενδύσουν και να δανειστούν. Οι εξαγωγές και ο τουρισμός εξαρτώνται από το ακριβό ευρώ, πρόσθετο κεφάλαιο και μια διεθνή συγκυρία και την Ευρωπαϊκή οικονομία σε καταστολή. 

Οι ξένες επενδύσεις δεν έχουν λόγο παραγωγικών επεκτάσεων και μπορούν να γίνουν μόνο για να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές κρατικά μονοπώλια και υποδομές με ανελαστική ζήτηση που θα αυξήσουν μελλοντικά από την απαίτηση κερδών το κόστος της παραγωγής και των συναλλαγών. 
Είναι σοβαρό επιχείρημα ότι η "απελευθέρωση" των αδειοδοτήσεων, της εποπτείας και της πιστοποίησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα φέρει βιώσιμες επενδύσεις, η μήπως θα δημιουργήσει συγχωνεύσεις και δημιουργία περισσότερων ιδιωτικών ολιγοπωλίων;
ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΨΕΜΜΑΤΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου