Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Νέα έκθεση - κόλαφος του ΔΝΤ για την Ελλάδα - Παραδέχεται ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις στο ελληνικό πακέτο διάσωσης - Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν ωφέλησε την ελληνική οικονομία - Άπειρη η Κομισιόν και αναποτελεσματικός ο θεσμός της τρόικας!


     Νέα έκθεση - κόλαφος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ήρθε στο φως της δημοσιότητας.


Σύμφωνα με ειδική μελέτη του ΔΝΤ, που επικαλείται η Wall Street Journal, το Ταμείο φέρεται να παραδέχεται πως υπάρχουν σοβαρά κενά και μεγάλες ελλείψεις, όσον αφορά στο ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Κατά το ίδιο έγγραφο, η Ελλάδα δεν φέρεται να πληροί τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση - κεφάλαια του πακέτου διάσωσης.

Ταυτόχρονα το ΔΝΤ φέρεται να σημειώνει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από έναν χρόνο, αλλά και οι τελευταίες αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, δεν ωφέλησαν, αλλά αντίθετα έπληξαν την ελληνική οικονομία.

"H αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άργησε, έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα", διαμηνύει η Ουάσιγκτον.

"Αν είχε γίνει νωρίτερα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το κόστος θα ήταν μικρότερο για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους", υποστηρίζει επίσης.

Μέσω της έκθεσής του αυτής, το ΔΝΤ βάλλει κατά πάντων, ακόμη και κατά του εαυτού του!
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, ακόμη και οι δικές του προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον υπερβολικά αισιόδοξες. Το ΔΝΤ βάλλει κατά της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την αναποτελεσματική και χωρίς εμπειρία στη διαχείριση της κρίσης. Επίσης τονίζει, πως το ελληνικό πακέτο διάσωσης υπηρέτησε - ωφέλησε τελικά... περισσότερο την ίδια την Ευρωζώνη και όχι την Ελλάδα! 

Το ΔΝΤ δεν σταματά όμως εκεί... Επιρρίπτοντάς ευθύνες σε ολόκληρο τον θεσμό της τρόικας, την χαρακτηρίζει ασυνήθιστη και όχι... ιδανική!

Το Ταμείο όμως ασκεί σφοδρή κριτική και σε όλες τις τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, πως απέτυχαν να εφαρμόσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως διαμηνύει η Ουάσιγκτον, ακόμη και το ίδιο το ΔΝΤ δεν εκτίμησε ορθώς το μέγεθος της ζημιάς που μπορούσε να προκληθεί από τη συνεχιζόμενη επιβολή της λιτότητας στην ελληνική οικονομία.
Το ΔΝΤ παραδέχεται πως παραβίασε τους κανονισμούς που το διέπουν συναινώντας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Στη συνέχεια της έκθεσής του το ΔΝΤ περιγράφει όλες τις αβεβαιότητες γύρω από την ελληνική διάσωση, το μέγεθος των οποίων ήταν τέτοιο ώστε κανείς δεν μπορούσε με σαφήνεια να παραδεχθεί πως το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο.

Κατά το ΔΝΤ, η ελληνική διάσωση το 2010 δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το εξής: Μια κίνηση που εξαγόρασε χρόνο για την Ευρωζώνη, ώστε η τελευταία να προλάβει να προετοιμαστεί και να υψώσει ένα τείχος προστασίας για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου