Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

«Δεν έχουμε χρήματα ούτε για αντιδραστήρια»

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Από την εφημερίδα 
Tης  Βασιλικής Καλυβιώτη

1500 συμβεβλημένοι γιατροί είπαν οριστικά αντίο στον ΕΟΠΥΥ

Καλύτερα 5 ευρώ και στο χέρι παρά 10 και καρτέρι, λένε οι γιατροί
«Δεν έχουμε χρήματα ούτε για αντιδραστήρια», τονίζουν οι εργαστηριακοί γιατροί
Αποχωρούν μαζικά οι συμβεβλημένοι γιατροί από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ καθώς βλέπουν πως «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». 54imagesΑπλήρωτοι επί μήνες για τις ιατρικές πράξεις που έχουν προσφέρει στους ασφαλισμένους το 2012 αξίας 50 εκατ. ευρώ, με τα χρέη των προηγούμενων ετών να ανέρχονται στα 570 εκατ. ευρώ προς τους ιατρούς και στα 536 εκατ. ευρώ προς τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, εκτιμούν πια πως το επαγγελματικό τους μέλλον δεν κρύβεται σε μια σύμβαση με το Δημόσιο.
Μάλιστα πολλοί από αυτούς εκτιμούν πως «καλύτερα να πληρώνομαι 5 ευρώ από τον ασθενή παρά να περιμένω 3 χρόνια να πληρωθώ από τον ΕΟΠΥΥ το 10ευρω». Οι αποχωρήσεις από τον οργανισμό έχουν ήδη ξεκινήσει. Από τους 5.500 γιατρούς που είχαν αρχικά ενταχθεί στους κόλπους του ΕΟΠΥΥ, έχουν απομείνει περίπου 4.000, με τα προβλήματα της έλλειψης να είναι εντονότερα στην περιφέρεια. Είναι ενδεικτικό πως σε 13 νομούς της χώρας δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος συμβεβλημένος γιατρός, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις στο σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων .

Γελοιογραφία (84)Την νύφη θα την πληρώσουν και πάλι οι δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένοι του μεγαλύτερου ταμείου Υγείας καθώς δεν είναι μακριά η στιγμή που είτε θα κληθούν να πληρώνουν τοις μετρητοίς το αντίτιμο μιας επίσκεψης σε γιατρό είτε θα πρέπει να μπουν ξανά στις ατελείωτες λίστες αναμονής των γιατρών του ΙΚΑ για να εξεταστούν δωρεάν. Ήδη οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό γιατροί προσανατολίζονται σε μαζικές αποχωρήσεις, εάν ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να μην πληρώνει καθώς τα μισά ιατρεία και εργαστήρια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα πρόθυρα του λουκέτου, με αποτέλεσμα η διακοπή της σύμβασης να αποτελεί τη μόνη λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων, με επιστολή τους ζητούν κατεπείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς δεν έχουν χρήματα πλέον ούτε για την αγορά αναλώσιμων υλικών που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια όλων των εργαστηριακών εξετάσεων που απαιτούνται για τους ασθενείς τους.
Οι γιατροί προειδοποιούν τον Οργανισμό Υγείας πως θα προβούν σε μαζικές παραιτήσεις εάν δεν δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των οφειλών που εκκρεμούν από το 2012 και αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν κούρεμα έως και 50% των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν συσσωρευτεί έως και το 2011.
IATROIΤην ίδια ώρα υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το κατά πόσο θα εξοφληθούν οι παλαιές οφειλές προς τους παρόχους υγείας, ακόμη και αν τα ποσά είναι κουρεμένα, και αυτό γιατί για να προχωρήσει η αποπληρωμή θα πρέπει να προηγηθεί οριστική εκκαθάριση των παλαιών λογαριασμών, όπως έχουν απαιτήσει οι δανειστές μας. Το προσωπικό όμως του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι δεν επαρκεί για να εκκαθαρίσει τους στοιβαγμένου φακέλους οπότε η διαδικασία προβλέπεται ότι θα κρατήσει σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου