Του Κωστή Πλάντζου
Σε ετοιμότητα για να ψάξουν, να εντοπίσουν και να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα προσυμπληρωμένα από την εφορία πεδία της φορολογικής τους δήλωσης, θα πρέπει να βρίσκονται οι φορολογούμενοι. Αλλιώς διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να πληρώσουν έξτρα φόρους για «τεχνικούς λόγους», ως μη όφειλαν.
Η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα και τότε, εκτός από τις αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1, θα αποκαλυφθούν και οι «τρύπες» στο σύστημα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος βάσει των e - αποδείξεων. Αν και για τα εισοδήματα του 2017 που θα φορολογηθούν φέτος είναι αργά πια για να κάνουν έξτρα δαπάνες με πλαστικό χρήμα, μπορεί να ανακαλύψουν ότι δεν εμφανίζονται και αυτές που έκαναν.
Έτσι, ενώ οι φοροαπαλλαγές από την νέα δήλωση καταργούνται (ιατρικές δαπάνες κλπ) οι οικογενειακές δαπάνες επανέρχονται όχι για να ελαφρύνουν τον φορολογούμενο, αλλά να του επιβάλουν και πρόστιμα, εάν πέσει στις παγίδες που του στήνει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα:
Παγίδα 1η: έξτρα φόρος το 2018
Ενεργοποιείται ξανά ο κωδικός 049 όπου δηλώνονταν παλαιότερα οι οικογενειακές δαπάνες με αποδείξεις. Δίπλα στον κωδικό αυτό που ισχύει για τον υπόχρεου (σύζυγο) θα εμφανιστεί και άλλος ένας, ο κωδικός 050, για τις δαπάνες που έκανε η σύζυγος (ή το μέλος συμφώνου διαβίωσης).
Με την διαφορά όμως ότι για πρώτη φορά θα εμφανιστούν εκεί αυτόματα και οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω τράπεζας που έγιναν το 2017, όπως τις έχει καταγράψει η εφορία από μόνη της.
Το πρόβλημα είναι διπλό:
α) επειδή δεν μετράνε οι χάρτινες αποδείξεις, όσοι τυχόν δεν χρησιμοποιούσαν το 2017 τραπεζικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και e-banking) μπορεί να μην έχουν καλύψει το 10% του εισοδήματός τους με e-αποδείξεις. Τότε έχουν «πέναλτι» φόρου 22% για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που δεν έκαναν. Ο κίνδυνος αυτός αφορά κυρίως κατοίκους σε χωριά, άτομα μεγάλης ηλικίας ή όσους δεν εξοικειώθηκαν άμεσα με κάρτες κλπ, αλλά συνέχιζαν να πληρώνουν με μετρητά.
β) και αν χρησιμοποίησαν τραπεζικά μέσα πληρωμής, τα ποσά που θα εμφανιστούν στους κωδικούς 049-050 μπορεί να είναι λάθος. Για τις πληρωμές με κάρτες εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα –σοβαρό τουλάχιστον- αλλά οι πληρωμές με κατάθεση σε λογαριασμό μιας επιχείρησης (πχ 600 ευρω για αγορά επίπλων κλπ) είναι πολύ πιθανό να μην έχουν καταγραφεί. Και αυτό γιατί, ακόμα και τώρα, δεν έχουν υποχρεωθεί όλες οι επιχειρήσεις να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ σαν επαγγελματικό λογαριασμό, τον τραπεζικό λογαριασμό όπου πληρώνουν οι πελάτες τους.
Η λύση στην περίπτωση αυτή είναι να αθροίσει κάποιος τα εκκαθαριστικά πληρωμών με κάρτες του 2017, μαζί με τις πληρωμές σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τυχόν έκανε, για να διαπιστώσει εάν λείπουν ποσά που έχει πληρώσει. Αν δει ότι δεν καλύπτει το 10% του εισοδήματός του και θα του βγει επιπλέον φόρος, θα επιτρέπεται –ειδικά για φέτος- να συμπληρώσει και να διορθώσει από μόνος του τα προσυμπληρωμένα ποσά. Αν δεν το πράξει, η εκκαθάριση της δήλωσής του θα γίνει με τα λάθος ποσά και μπορεί να δεχθεί το φοροπρόστιμο.
Παγίδα 2η: έξτρα φόρος στο μέλλον και μετά το 2018
Στην σπουδή τους να καλύψουν το 10% του αφορολογήτου, ή και από το πάθος να μαζέψουν λαχνούς για να κερδίσουν στην φορολοταρία, μπορεί κάποιοι να εμφανίσουν υπέρογκες δαπάνες μέσω τραπέζης στους κωδικούς 049-050.
Αν έχουν υπερβεί το 100% του εισοδήματος που είχαν το 2017, κάποιοι μπορεί να κληθούν να δώσουν και εξηγήσεις, εάν η διαφορά δεν καλύπτεται από αποταμιεύσεις περασμένων ετών (ανάλωση κεφαλαίου). Θα πρέπει δηλαδή να είχαν σχετικά υψηλά εισοδήματα τα προηγούμενα χρόνια. Τέτοιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσουν και διαχειριστές πολυκατοικιών, που πληρώνουν από τον τραπεζικό τους λογαριασμό τα κοινόχρηστα (πχ φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ) για ολόκληρη την πολυκατοικία, ενώ τα χρήματα αυτά δεν είναι δικά τους αλλά όλων των ενοίκων.
Αλλά και αν δεν υπερβούν τελικά το εισόδημα που είχαν, μπορεί να εμφανίσουν τόσες πολλές δαπάνες που, σε μια μελλοντική αγορά ή φορολογικό έλεγχο, να μην μπορούν να επικαλεστούν «αποταμιεύσεις» του 2017 (ανάλωση κεφαλαίου περασμένων ετών) αφού θα φαίνονται στην εφορία πως ξόδεψαν σχεδόν όλα όσα έβγαλαν πέρυσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου