Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Από το ‘Μνημόνιο ή Δραχμή’ στο ‘Μνημόνιο ή Φασισμός’

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση

Του Κώστα Λαπαβίτσα
Το γνησιότερο πολιτικό τέκνο των Μνημονίων είναι η Χρυσή Αυγή. Το κόμμα αυτό παρουσιάζεται ως ‘αντισυστημικό’, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο τελικός στυλοβάτης των σάπιων κοινωνικών σχέσεων που έφεραν την κρίση. Δεν είναι όμως ένα απλό εργαλείο στα χέρια των κύκλων εξουσίας, μια σύγχρονη μορφή του παρακράτους της μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου. Απεναντίας, πρόκειται για τερατογένεση που έχει σχετική ανεξαρτησία και μπορεί να απειλήσει το κυρίαρχο πλέγμα πολιτικής εξουσίας.
Τέτοιος είναι ιστορικά ο χαρακτήρας του φασισμού και γι’ αυτό αποδείχτηκε τόσο επικίνδυνος στην Ευρώπη και αλλού. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή του στην Ελλάδα απαιτεί ξεκάθαρη αντίληψη της φύσης του. Είναι βέβαιο ότι αυτοί που έφεραν τη χώρα σ’ αυτήν την κατάντια – και που συνεχίζουν να κυβερνούν – δεν πρόκειται να τον εξουδετερώσουν. 
Τα Μνημόνια άλλαξαν την Ελλάδα, χωρίς να αλλάξουν τους μηχανισμούς κοινωνικής και πολιτικής εξουσίας που ευθύνονται για την κρίση. Έφεραν εθνική καταστροφή στην οικονομία, με τεράστια ανεργία και πτώση των μισθών, τσακίζοντας την εργατική τάξη. Συνέτριψαν τα μικρομεσαία στρώματα με φόρους, κατάρρευση των επιχειρήσεων και απαξίωση της ακίνητης περιουσίας. Η αίσθηση διάλυσης έγινε διάχυτη στην παιδεία και την υγεία. Άρχισαν να σπάνε οι συνδετικοί ιστοί της κοινωνίας, να μεγαλώνει ο φόβος για το έγκλημα και την ανομία.

Γιατί η Τρόικα ενδιαφέρεται για τη γη και τα ακίνητα;

Ενθέματα

Η υφαρπαγή γης και ακινήτων στην Ελλάδα των Μνημονίων

 του Κωστή Χατζημιχάλη

Χαντς Μέμιντορφ, «Σπίτι κεφάλι»
Χαντς Μέμιντορφ, «Σπίτι κεφάλι»

Τα Mνημόνια και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μας έχουν επιβληθεί κρατούν ψηλά στην επικαιρότητα το ξεπούλημα της δημόσιας γης και των ακινήτων, ως λύση στο δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τρόικας, στην Ελλάδα υπάρχει «καθυστερημένη κινητικότητα» των αξιών γης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και απαιτείται «ομαλοποίηση» της «ελληνικής εξαίρεσης». Να ακολουθήσει δηλαδή η γη και τα ακίνητα αυτό που έχει γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη: συγκεντροποίηση της γης και περιορισμός της μικροϊδιοκτησίας, ένας «αναγκαστικός καπιταλιστικός εκσυγχρονισμός», κατά τους μνημονιακούς.
Είμαστε λοιπόν μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης σε πολλά επίπεδα, επίδικο της οποίας είναι μια από τις κατεξοχήν εκφάνσεις των κοινών, η γη και, σε ένα άλλο επίπεδο, το κτιριακό απόθεμα, κυρίως δημόσια κτίρια, εμπορικά ακίνητα και κατοικίες. Κατακτήσεις γενεών, υλικές, θεσμικές αλλά και συμβολικές, χάνονται σε λίγο χρόνο, μέσω της υφαρπαγής της γης, της δημόσιας περιουσίας και της μικροϊδιοκτησίας.
Η κούρσα επενδύσεων σε γη στον παγκόσμιο Νότο

Το πραγματικό κόστος της λιτότητας στην Ελλάδα

Σοφοκλέους 10


Μεταξύ των εθνών της ΕΕ, η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Πριν από δύο χρόνια , τον Ιούνιο του 2011 αξιολογώντας τις δράσεις της ΕΕ στο θέμα της Ελλάδας, οι αναλυτές τόνιζαν περιπαιχτικά «φαίνεται ότι έχει υιοθετηθεί μια νέα προσέγγιση: όταν ένα σχέδιο δεν φέρνει τ'αναμενόμενα αποτελέσματα, απλά ... συνέχισε το.» Δύο χρόνια αργότερα δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής κατεύθυνσης, ενώ η κοινωνική και πολιτική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Στην Ελλάδα, η δεκαετία που οδήγησε στην κρίση αυτή χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της φορολογίας, του δημόσιου χρέους και των μισθών του δημοσίου τομέα. Η Ελλάδα είχε ένα κακώς οργανωμένο φορολογικό σύστημα, ελαττωματικό σύνολο κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και πολιτικά κόμματα που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το πώς όλα αυτά θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν.
Τον Οκτώβριο του 2011 αποκαλύφθηκε ότι 109.421 άνθρωποι που δεν εμφανίζονται στην απογραφή ήταν λαμβάνουν κρατικές συντάξεις από το κύριο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης. Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που καταβάλλεται σε αυτούς τους πλαστούς συνταξιούχους θα μπορούσε να ανέρχεται στα € 1,5 δις.

ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

του Κώστα Μελά

Εισαγωγή
Είναι  γνωστό ότι οι στο κυρίαρχο οικονομικό υπόδειγμα , σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει δώσει ξεχωριστό ρόλο στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) ως βασικό επενδυτικό βραχίονα της μεγεθυντικής διαδικασίας. Το 2012[1] οι παγκόσμιες εισροές ΑΞΕ ανήλθαν σε 1,35 τρις δολάρια. Το 41,5% κατευθύνθηκε στις αναπτυγμένες χώρες ,το 52,0% στις αναπτυσσόμενες χώρες και το 6,5% στις οικονομίες σε μετάβαση. Στην Ελλάδα τα 2,9 δις δολάρια εισροών ΑΞΕ αποτελούν μία  από τις  χαμηλότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο Πίνακας 2 περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία δείχνουν την αλήθεια της παραπάνω θέσης. Όμως η ελληνική οικονομία τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια ποτέ δεν αποτέλεσε πόλο έλξης ΑΞΕ. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πέρα από όσα λέγονται συνήθως νομίζω ότι η παραγωγική δομή της ελληνικής οικονομίας όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια δεν την καθιστά ελκυστική στις ΑΞΕ. Όμως αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης. Τελευταία επιχειρείται από διάφορους κύκλους να παρουσιασθεί μια  διαφορετική εικόνα για την εξέλιξη των ΑΞΕ επενδύσεων στην ελληνική οικονομία η οποία απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Βεβαίως δεν είμαι εγώ που θα δείξω για πιο λόγο καταβάλετε αυτή η προσπάθεια. Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω απλά είναι ότι η πολιτική εκμετάλλευση των οικονομικών στοιχείων δεν αυξάνει την εμπιστοσύνη στην οικονομία. 
Όλοι οι φορείς διεθνείς και εγχώριοι έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το ζήτημα με βάση πρωτογενή στοιχεία. Επομένως η αλληλεγγύη σε πολιτικούς φορείς μέσω της υπερθεμάτισης για στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σε μέσο χρονικό διάστημα μόνο βλάβη μπορεί να δημιουργήσει στην εμπιστοσύνη προς την οικονομία. Για το λόγο αυτό θα παρουσιάσω αυτούσια κείμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις ΑΞΕ με τον απαιτούμενο σχολιασμό όπου τον θεωρώ απαραίτητο.
 
2.       Ο ρόλος των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
«Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση του ισοζυγίου χρηματοοικονομικών συναλλαγών από το 2001 έως το 2008 σχετικά με τις καθαρές εισροές επενδύσεων είναι: 
(α) η σχεδόν μηδενική συμμετοχή των ξένων άμεσων επενδύσεων(ΞΑΕ) στη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, 
(β) η υψηλή συμμετοχή (2/3 περίπου κατά μέσο όρο) των επενδύσεων χαρτοφυλακίου και
(γ) η αύξηση, από το 2005 και μετά, της συμμετοχής των λοιπών επενδύσεων (κυρίως διασυνοριακών δανείων).

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Χρυσή Αυγή: Η επόμενη μέρα

ΕΛεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση


του Λουτέσιου Ρεμπεsqué

Παραθέτω την άποψή μου σχετικά με τα καταιγιστικά πολιτικά γεγονότα του Σαββάτου, και ξεκινώ αντιγράφοντας αυτούσια μια ανάρτηση στο facebook ενός καλού και αξιόλογου φίλου, η οποία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο:

«Οι εκπρόσωποι του οικονομικού φασισμού με όλες τις δυνάμεις της κρατικής εξουσίας (αστυνομία-δικαιοσύνη), αφού χρηματοδότησαν, εξέθρεψαν και χρησιμοποίησαν τον μπρουτάλ φασισμό, τώρα τον ματαξαναχρησιμοποιούν για να δείξουν ότι ο οικονομικός φασισμός είναι “δημοκρατικός”. Χαρείτε μικροαστοί: Μετά τους μπράβους έρχεται το κράτος για να κάνει πλειστηριασμούς και να “σωφρονιστούμε καταλλήλως”»…

Και έτσι ακριβώς είναι: Η εξάρθρωση της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας της χρυσής αυγής είναι πολύ περισσότερο καθεστωτικός ελιγμός από ότι είναι …νίκη του “λαϊκού κινήματος”. Είναι μια παγίδα που στήνει η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή κυβέρνηση, του τύπου “ξεχάστε (εμάς) τους κλέφτες, τώρα ελάτε να συσπειρωθούμε όλοι μαζί γιατί υπάρχουν οι δολοφόνοι που είναι χειρότεροι”. Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια λοιπόν:

1. Ξέπλυμα των αμαρτιών του πολιτικού συστήματος, μια και τουλάχιστον αυτό τάχα μου “προστατεύει τη δημοκρατία”.

«Χρυσή Αυγή»: Πάρεργα και παραλειπόμενα.

Ακρίτας της Μακεδονίας

του Βασίλη Φίλια, 
Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου.
                              
Το ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα φασιστικό μόρφωμα είναι δεδομένο και αναμφισβήτητο. Γι αυτό ακριβώς και βρίσκεται εκτός πλαισίου δημοκρατικού πολιτεύματος, του οποίου τα κενά και τις αδυναμίες εκμεταλλεύεται για να το υποσκάψει.
Αυτή όμως είναι μία παράμετρος του θέματος.
Η άλλη αναφέρεται στο γεγονός ότι 500.000 άνθρωποι την εψήφισαν και από αυτούς μόνο το 1/10 είναι φασιστοειδούς νοοτροπίας , οι οποίοι και αποτελούν τον σκληρό οργανωτικό της πυρήνα. Πρόκειται για ένα στοιχείο  καθοριστικής σημασίας , που οι διάφοροι «αναλυτές» θέλουν να το αγνοούν.
Είναι η «Χρυσή Αυγή» εγκληματική οργάνωση; Βεβαίως και είναι, αλλά αυτό δεν αφορά στους εκτός πυρήνος ψηφοφόρους.
Το πρώτο , λοιπόν ερώτημα, είναι το πώς και γιατί οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί ψηφοφόροι ψήφισαν τη «Χρυσή Αυγή».
Σε καμία περίπτωση όχι διότι παρασύρθηκαν από το «όραμα» μιάς νέας μεγάλης και ισχυρής Ελλάδας, που  δήθεν υποστασιοποιείτο στο πρόσωπο των φουσκωτων και ηλιθίων, που παρίσταναν τους ηγέτες του μορφώματος αυτου. Δεν είναι τα μολυβένια αυτά στρατιωτάκια με τα στρατιωτικά παραγγέλματα και τα «τάγματα εφόδου» που έπεισαν τους ψηφοφόρους. Είναι η ανηλέητη οικονομική δυσπραγία, το μνημονιακό τσουνάμι, και το συνακόλουθο γιγάντιο αίσθημα αδιεξόδου, αγανάκτησης και προδοσίας που έσπρωξε τις μάζες αυτές στην κάλπη της ΧΑ.

Κριτική Ανασύνθεση της Συμβολής του Δημήτρη Μπάτση


Του Θεόδωρου Μαριόλη
Αν. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το παρόν κείμενο αποτελεί σημαντικά συντομευμένη και «κωδικοποιημένη» εκδοχή δοκιμίου περιεχόμενου στον υπό έκδοση τόμο: «Σχεδιασμένη Καθυπόταξη ή Σχεδιασμένη Ανάπτυξη; Μελέτες στο Έργο του Δημήτρη Μπάτση». Παρουσιάστηκε σε σεμινάριο  του «Study Group on Sraffian Economics» στο έργο του Δημήτρη Μπάτση (Μάϊος-Δεκέμβριος 2012), στο Σεμινάριο του Δημήτρη Καλτσώνη «Κράτος και Δίκαιο στον 21ο Αιώνα» (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 26 Μαρτίου 2013), και στη «15η Συνάντηση Ελλήνων Ιστορικών της Οικονομικής Σκέψης» (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 14-15 Ιουνίου 2013): Ευχαριστώ τους συμμετέχοντες, και στις τρεις παρουσιάσεις, για εύστοχα σχόλια και εκτενείς συζητήσεις, και ιδιαιτέρως τους Μιχάλη Ζουμπουλάκη, Νίκο Θεοχαράκη, Δημήτρη Καλτσώνη, Γιώργο Νίνο, Δημήτρη Παϊταρίδη, Κώστα Παπουλή, Νίκο Ροδουσάκη, Σπύρο Σακελλαρόπουλο, Στέλιο Σφακιωτάκη, Γιώργο Σώκλη και Λευτέρη Τσουλφίδη.

I. Εισαγωγή

Το βιβλίο του Δημήτρη Μπάτση, Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα (1947), αποτελεί ένα εξαιρετικά γνωστό αλλά όχι εξίσου μελετημένο έργο, εάν κρίνουμε από τη σχετικά διαθέσιμη βιβλιογραφία. Στόχος του παρόντος κειμένου είναι, πρώτον, η ανάδειξη του θεωρητικού, οικονομολογικού πυρήνα αυτού του βιβλίου, και, δεύτερον, ο προσδιορισμός εκείνης της πλευράς των οικονομολογικών αναλύσεών του, η οποία διαθέτει διαχρονική ισχύ.

Το υπόλοιπο του παρόντος δομείται ως εξής: Η Ενότητα ΙΙ συνοψίζει την ανάλυση του Μπάτση, κατά τρόπον που αναδεικνύει την εσωτερική λογική και συνοχή της. Ειδικότερα, θίγει τα ακόλουθα ζητήματα:

Petit-Bourgeois adieu (Μικροαστοί αντίο)

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


  • «Πολιτική αστάθεια. Ιδεολογική αστάθεια. Οικονομική αρρυθμία. Επένδυσε στο αυθόρμητο χαμόγελο . Ψάξε να το βρεις διαφορετικά ζήσε στις σκιές ως μικροαστός».
  • Όσο απομακρύνεσαι από την αρχική σου σκέψη τόσο μικραίνεις και γίνεσαι αόρατος και αδύναμος.Κι ας μη φταις εσύ…μ’ αυτό που βλέπεις να γίνεται… με το πέρα δώθε των προσώπων και των ιδεών.
  • Τι και εάν εισαι εκατομμυριούχος, εφοπλιστής…Ένας τόσο δά μικρός είσαι που χάνεσαι στις σκιές. Εκεί που χάνονται και τα χαμόγελα.
ninanerg-thumb-large

Χα, χα, χα… Τέλος τα ψέματα. Φτωχοί μου αναγνώστες Σας εκπλήσσω έ; Αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα….
Δεν με νοιάζει καθόλου εάν υπάρχουν άνεργοι. Δεν στενοχωριέμαι καθόλου εάν υπάρχει ανεργία.
Δεν ενδιαφερομαι εάν υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να πάνε σχολείο από εξάντληση αφού πεινάνε. Δεν με εδιαφέρει καθόλου μα καθόλου εάν η Ελλάδα γέμισε από φασισταριά και από αλλοδαπούς φτωχούς και εξαθλιωμένους, ποσώς με ενδιαφέρει για τη φιλοξενία που τους προσφέρουμε.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

GREEK POLITICAL MURDER: Suspicions grow as police swoop on Golden Dawn

The Slog

By John Ward

Golden Dawn leader and ten of his colleagues arrested

kasidarisKasidiaris…likely Athens winner in custody?
As support for Golden Dawn more than halved this week from 14% to 6.7%, many leading commentators here have growing doubts about the motives behind police actions since the murder of Leftist hip-hop rapper Pavlos Fissas ten days ago. Three hours ago Athens sources confirmed to me that GD leader Nikolaos Mihaloliakos and ten other Party members – including prominent MPs – have been arrested on charges of “forming a criminal political Party”. It is notable that none of the accused, I’m told, have been arrested in direct connection with the murder of Fissas.
Unconfirmed reports further suggest that Elias Kasidiaris (the Golden Dawn Athens mayoral candidate hotly tipped to win that City election) has also been taken into custody. If true, this will  further fuel the widespread belief that these events represent an attempt by the Samaras Government to guarantee themselves a clear victory in any future elections. Without Golden Dawn in the running, many traditional voters would switch to Samaras’s Party New Democracy. This would leave Alexis Tsipras and Syriza once more neutered in opposition.

Η «καλή» και η «κακή» Χρυσή Αυγή, ο ρόλος των ΜΜΕ και η επόμενη προβοκάτσια

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση

Τόσα πολλά σύννεφα από τα οποία ξαφνικά όλοι πέφτουν, δε δικαιολογούνται κι ας είναι φθινόπωρο! Αυτό το θέατρο του παραλόγου έχει καταντήσει αηδία. Μα για πόσο καθυστερημένους μας περνάνε; Επί τουλάχιστον ενάμισι χρόνο η συμμορία των ΜΜΕ έδινε βήμα σε μια όχι απλά ναζιστική, αλλά απροκάλυπτα παρακρατική παραστρατιωτική οργάνωση και:
- Της έχτιζαν φιλολαϊκό και δήθεν αντισυστημικό προφίλ με κατασκευασμένα «ρεπορτάζ» και συνεντεύξεις (αντί να ψάξουν με τη μέθοδο «follow the money» να βρουν τους εφοπλιστικούς και παραθρησκευτικούς κύκλους που τους χρηματοδοτούν).
- Κάνανε μόκο για κάθε καραμπινάτη παρανομία τους, από πλημμελήματα μέχρι βαριά κακουργήματα, πολλά εκ των οποίων με μπάτσους παραδίπλα να κοιτάνε αμέτοχοι.
- Έκρυβαν τη συμμετοχή τους με πολιτικά δίπλα στα ΜΑΤ στην καταστολή κάθε διαδήλωσης.
- Το βούλωναν για τα αποτελέσματα στα εκλογικά τμήματα των αστυνομικών που τους έδιναν ακόμη και 50% ποσοστά.
- Σιωπούσαν για τη δράση τους στα σχολειά μας, και τόσα άλλα που ξαφνικά «ανακαλύπτουν», ο κατάλογος δεν έχει τέλος…
Και από προχθές, βλέπουμε σε όλα αυτά τα βολεμένα πουλημένα πιόνια που ξεφτιλίζουν κάθε έννοια ρεπορτάζ και δημοσιογραφίας, στροφή 180 μοιρών!

Είναι νίκη η Χρυσή Αυγή στη μπουζού με την πρεζού;

Το Κουτί της Πανδώρας 

του Κώστα Βαξεβάνη
Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση, συμφωνώ. Δεν έγινε τώρα, ήταν όσα χρόνια δρα ρατσιστικά, αντιδημοκρατικά και φονικά. Αλλά η Χρυσή Αυγή δεν είναι μια εγκληματική οργάνωση με την έννοια που έχει κάποιος στο μυαλό του μια συμμορία η οποία αποκεφαλίζεται, περνά από τα δελτία ειδήσεων για να το χωνέψουν όλοι και στη συνέχεια εξαφανίζεται ώσπου να εμφανιστεί η επόμενη
Είναι κατ’ αρχήν καλό που φυλακίζονται όλοι αυτοί οι τύποι που πέρα από ναζί είναι το κλασσικό παράδειγμα της μαγκιάς που αναπτύσσεται στο σκοτάδι και τον όχλο και εξαφανίζεται σαν ποντίκι στο φως της αλήθειας; Ναι είναι. Αν κάτι πετυχαίνει η φυλάκισή τους είναι η απομυθοποίηση της οργάνωσης που τα δύο τελευταία χρόνια φαντάζει παντοδύναμη, να δείχνει επιδεικτικά τις σχέσεις με την εξουσία και να καλλιεργεί το προφίλ του λαικού τιμωρού, εμφανίζοντας το έγκλημα ως αναγκαιότητα.
Ο ηρωισμός του Μιχαλολιάκου είναι καθαρά μια τηλεοπτική παραγωγή. Όταν στο παρελθόν βρέθηκε σε αντίστοιχη θέση, με μεγάλη ευκολία είχε καταδώσει όλους τους “συναγωνιστές” του. Όλοι αυτοί οι ύπουλοι μαχαιροβγάλτες των βασανισμένων κορμιών αλλοδαπών, δεν αντέχουν ούτε σε βάσανο ούτε στη βία που θεωρητικά τους τρέφει.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

72 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ)

erodotos weblog



ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ( ΕΑΜ)
Σταθμός στη ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας

 
27 Σεπτέμβρη 1941Ποιοι αλήθεια από κείνη τη γενιά, οι ελάχιστοι που ζουν σήμερα, δε θυμούνται το κουράγιο, τη ζεστασιά, τη δύναμη που πήρε, όταν στα ψιθυριστά, στα κρυφά, για λόγους περιφρούρησης, μαθαίνανε πως ιδρύθηκε μια οργάνωση που καλούσε ΟΛΟΥΣ τους πατριώτες να μην υποταχθούν, αλλά να αντισταθούν με οποιονδήποτε τρόπο στη φασιστική καταιγίδα που πλάκωσε τον τόπο;

Επίσης το ΕΑΜ διακήρυξε πως το ίδιο αδέκαστοι και τιμωροί πρέπει να είναι οι πατριώτες στους συνεργάτες των καταχτητών, που από την είσοδό τους την πρώτη μέρα πήγαν μαζί τους. Οι Αθηναίοι πληροφορημένοι από την προηγουμένη για την επικείμενη κατάληψη είχαν κλειστεί στα σπίτια τους. Κανείς δεν κυκλοφορούσε. Η πόλη έμοιαζε νεκρή. Ηταν η πρώτη γενική αποδοκιμασία της κατοχής θα έλεγα, η πρώτη αντιστασιακή πράξη της Αθήνας.

«Βρέθηκαν “Ελληνες επίσημοι” για να παραδώσουν την πρωτεύουσα. Μια επιτροπή από τον στρατηγό Καβράκο, στρατιωτικό διοικητή Αθηνών, το δήμαρχο της Αθήνας, Πλυτά, και Πειραιά Μανούσκο και το νομάρχη Αττικής Πεδόπουλο, έφτασε στο καφενείο Αμπελοκήπων ΠΑΡΘΕΝΩΝ απέναντι στη βίλα ΘΩΝ. Εκεί σε μια σύντομη κατάπτυστη τελετή παρέδωσαν τα κλειδιά της πόλης στον Ναζί αντισυνταγματάρχη Σέιμπεν παρουσία του στρατιωτικού ακολούθου της Γερμανικής Πρεσβείας» (βιβλίο Γιάννη Κυριακίδη «ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΦΑΛΗΡΟ 1941-1945», Εκδόσεις ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, Μάης 1983, σελ. 9).

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Μια διάσταση της σύγχρονης χρηματοπιστωτικής παγκοσμιοποίησης.

του Κώστα Μελά

Παρατηρώντας την εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης τα τελευταία σχεδόν πενήντα χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια τάση η οποία παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται (αλλεπάλληλες συναλλαγματικές, τραπεζικές και οικονομικές κρίσεις)[1]  φαίνεται ότι εξακολουθεί να βρίσκεται εν ισχύ.

Είναι γνωστό στη Διεθνή Οικονομική το λεγόμενο «τρίλημμα» σύμφωνα με το οποίο είναι αδύνατον να υπάρχει ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες και ανεξάρτητη νομισματική πολιτική. Σε συνέχεια της παραπάνω άποψης, σε καθεστώς ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, μόνο οι κυμαινόμενες ισοτιμίες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν αυτόνομη νομισματική πολιτική.

Η άποψη αυτή όμως έχει τεθεί εν αμφιβόλω λόγω της δομής της χρηματοπιστωτικής παγκοσμιοποίησης και κυρίως λόγω της ύπαρξης των μεγάλων χρηματοπιστωτικών κέντρων και των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα η ύπαρξη της συγκεκριμένης δομής του χρηματοπιστωτικού τομέα  προσβάλει την αυτονομία της νομισματικής πολιτικής ανεξάρτητα από το καθεστώς το οποίο διέπει τη συναλλαγματική ισοτιμία.  

Η κερδοσκοπία , κοινό χαρακτηριστικό, στις  τιμές των στοιχείων ενεργητικού σε ολόκληρο των πλανήτη από τα παράγωγα προϊόντα ,τις μετοχές έως και τα εταιρικά ομόλογα είναι ο παράγοντας της ροής των κεφαλαίων. Η ροή των κεφαλαίων , είναι πλέων αποδεδειγμένο , παρουσιάζουν προκυκλικότητα και έντονη μεταβλητότητα. Επίσης σε περιόδους υψηλών ροών, όπως την περίπτωση της περιόδου 2002-2007, παρουσιάζουν υψηλή θετική συσχέτιση το ένα είδος κεφαλαίου με το άλλο. Ειδικά οι ροές των πιστωτικών κεφαλαίων και τα χαρτοφυλάκια χρέους παρουσιάζουν διαχρονική συν-κίνηση. Τα πιστωτικά κεφάλαια παρουσιάζουν, όπως αναμενόταν άλλωστε, τη υψηλότερη μεταβλητότητα και προκυκλικότητα κάτι που οδηγεί σε κρίση και τα πρώτα που «δραπετεύουν» με την εμφάνιση της κρίσης.
Αυτό φαίνεται στο Σχήμα 1 στο οποίο εμφανίζονται οι κινήσεις των ΑΞΕ, των μετοχικών χαρτοφυλακίων, των χαρτοφυλακίων χρέους και των πιστώσεων καθώς και ο δείκτης  VIX (Chicago Board Options ExchangeMarket Volatility Index) ο οποίος μετρά την αβεβαιότητα και την αποστροφή προς τον κίνδυνο. Με τον δείκτη  VIX βεβαίως οι κινήσεις των κεφαλαίων συσχετίζονται αρνητικά.  

Γιατί Το Άρθρο Μου Ενοχλεί

gregor der grieche


Εξαιρετική ενόχληση προκάλεσε στη κυβέρνηση το άρθρο στο Πριν με τίτλο “ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ απειλούν την δημοκρατία”. Ο λόγος ήταν ότι το άρθρο δεν περιοριζόταν στο προφανές, την ενοχή της Χρυσής Αυγής στη δολοφονία του αντιφασίστα αγωνιστή Παύλου Φύσσα, στην Αμφιάλη. Δεν υπάρχουν αριστεροί ή προοδευτικοί άνθρωποι, ακόμη και αρκετοί δεξιοί, που να μην γνωρίζουν πως δρουν τα ακροδεξιά, φασιστικά και νεοναζιστικά κόμματα, στα οποία προφανώς ανήκει και η Χρυσή Αυγή.
 
Έχουν την βία, συμπεριλαμβανομένων και των δολοφονιών πολιτικών τους αντιπάλων ή κοινωνικών ομάδων που στοχοποιούν, τόσο ως ιδεολογία όσο και ως πρακτικό τρόπο άσκησης της πολιτικής τους. Αναφορικά με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής αυτονόητο είναι για τους αναγνώστες του Πριν ότι όχι μόνο αυτή διαμορφώνει τα μέλη της σε παρακρατικό στρατό επίδοξων δολοφόνων αλλά και δεν έχει τον παραμικρό δισταγμό να κάνει όλη την βρόμικη δουλειά για το σύστημα το βαθύ κράτος και διάφορα κέντρα εξουσίας που υποκρίνεται ότι πολεμά. Υπάρχει αριστερός που να αμφιβάλλει αν η ηγεσία μιας νεοναζιστικής οργάνωσης μπορεί αδίστακτα να διατάξει μέλη της ακόμη και να δολοφονήσουν κάποιον είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εκτελώντας εντολές άλλων κέντρων, πολιτικών ή επιχειρηματικών;

Δεν ενόχλησε όμως το άρθρο του Πριν την κυβέρνηση επειδή δεν στάθηκε στα εντελώς αυτονόητα και κοινότοπα για τους αναγνώστες του χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής. Την ενόχλησε επειδή προχώρησε πέρα από το προφανές των πολιτικών και ποινικών ευθυνών της Χρυσής Αυγής και έθεσε επί τάπητος το θέμα ότι η Χρυσή Αυγή δρα εγκληματικά και με δική της πρωτοβουλία αλλά και κατόπιν εντολών από άλλα κέντρα εξουσίας. Ενοχλεί εντονότατα την κυβέρνηση η επισήμανση ότι πρέπει να δούμε αν ο χρυσαυγίτης δολοφόνος έδρασε κατ’ εντολήν της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ή αν εκτελούσε διαταγή άλλων κέντρων η οποία διαταγή φυσικά πέρασε μέσα από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Όταν τώρα αποδεικνύεται ότι πληθώρα αστυνομικών συγκάλυπταν την δράση της Χρυσής Αυγής και γι’ αυτό καθαιρούνται από την κυβέρνηση (ανεξαρτήτως των πολιτικών σκοπιμοτήτων του Σαμαρά που τώρα αποκαλύπτει κάποιους από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που έκαναν στραβά μάτια στη δράση της Χρυσής Αυγής) καθόλου παράδοξη δεν είναι η επισήμανση αυτή και καμιά συγκάλυψη δεν προσφέρει στην Χρυσή Αυγή.

ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ απειλούν τη δημοκρατία

του Γιώργου Δελαστίκ
Ο χρυσαυγίτης δολοφόνος, αυτό το ανθρωπόμορφο κτήνος που έσφαξε εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου τον αριστερό αντιφασίστα Παύλο Φύσσα στην Αμφιάλη, έδρασε με δική του πρωτοβουλία ή εκτελούσε εντολές; Και αν εκτελούσε εντολές, από ποιους πολιτικούς κύκλους προέρχονταν οι εντολές αυτές; Ή μήπως προέρχονταν από επιχειρηματικούς κύκλους; Δεν θα παραστήσουμε φυσικά τον αστυνομικό ντετέκτιβ για να απαντήσουμε. Θα παρακολουθούμε –με εξαιρετική δυσπιστία προς ό,τι λέει η αστυνομία, είναι αλήθεια– την εξέλιξη του αστυνομικού ρεπορτάζ για να διαμορφώσουμε τελική άποψη για τα γεγονότα.
Επειδή όμως το έγκλημα είναι καθαρά πολιτικό, θα κάνουμε ορισμένες πολιτικές σκέψεις γύρω από αυτό. Ακόμη και για τα πιο στυγερά πολιτικά εγκλήματα, το θεμελιώδες αφετηριακό σημείο της ανάλυσης, ξεκινάει πάντα από τις πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα: «Ποιος ωφελείται πολιτικά από το έγκλημα;». Αυτός που ωφελείται δεν είναι πάντα ο ένοχος, γιατί ειδικά στην πολιτική οι συνέπειες μιας δολοφονίας μπορεί να είναι διαφορετικές από αυτές που υπολόγιζαν όσοι τη σχεδίασαν. Πάντως από πολιτική σκοπιά (το υπογραμμίζουμε, από πολιτική, όχι από αστυνομική σκοπιά, γιατί μπορεί να αποδειχθούν γεγονότα που ανατρέπουν τις πολιτικές εικασίες) πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να υποθέσει ότι την εντολή δολοφονίας την έδωσαν ηγετικά στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος στο οποίο ανήκει ο δράστης, εκτός πια αν με κάτι τα εκβίαζαν άλλοι κύκλοι. Η Χρυσή Αυγή πάντως υφίσταται σοβαρή πολιτική ζημιά με τη δολοφονία που διέπραξε ο δράστης. Από κόμμα που εκφράζει την κοινωνική οργή και την απόγνωση πολιτικά καθυστερημένων δεξιών κυρίως ψηφοφόρων εναντίον της μνημονιακής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά τη δολοφονία και την επίθεση εναντίον μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα εμφανίζεται ως κόμμα του …«να σφάξουμε τους αριστερούς»! Η μείωση της εκλογικής απήχησης της ΧΑ μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Κοράκια» αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση

Εξειδικευμένα funds, κυρίως από τις ΗΠΑ, πολιορκούν τις τελευταίες ημέρες τις ελληνικές τράπεζες, επιδιώκοντας να «αγοράσουν» κόκκινα δάνεια σε τιμές εξευτελιστικές.
Εκμεταλλευόμενοι οι ξένοι αυτοί οίκοι τη δυσχερή θέση των τραπεζών και την αναγκαστική στάση πληρωμών από πολλούς δανειολήπτες, επιχειρούν να πάρουν τα δανειστικά συμβόλαια και να διεκδικήσουν αυτά την αποπληρωμή του χρέους από τους δανειολήπτες.
Πρόκειται στην ουσία για μία διαδικασία τιτλοποίησης δανείων που σε άλλες καλές εποχές διευκόλυνε τις τράπεζες, αφού αντλούσαν έτσι ρευστότητα.
Τώρα, η πρακτική αυτή που ακολουθείται ευρέως στην αμερικανική αγορά προσφέρει ελάχιστα στις «πωλήτριες» τράπεζες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν διαγράψει πολλά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ απειλεί να εξελιχθεί σε μία κόλαση για τους δανειολήπτες.
Τιμές
Είναι ενδεικτικό ότι τα ξένα funds «σκοτώνουν» τις τιμές των δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες προσέρχονται στις τράπεζες προτείνοντας την αγορά κόκκινων καταναλωτικών δανείων προς 10 σεντς για κάθε ευρώ του δανείου.
Για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, επιχειρηματικά και δάνεια σε ξενοδοχεία που όλα καλύπτονται από εγγυήσεις (ενυπόθηκα) το τίμημα κυμαίνεται στα 30 – 35 σεντς ανά ευρώ.

Περίπου 1,5 χρόνο πίνουν νερό με αρσενικό στο Νεοχώρι Χαλκιδικής

gregor der grieche


Τουλάχιστον 1,5 χρόνο πίνουν νερό με αρσενικό οι κάτοικοι του Νεοχωρίου Χαλκιδικής, αφού, όπως υποστηρίζουν, κανένας αρμόδιος δεν τους ενημέρωσε για την ύπαρξη του συγκεκριμένου δηλητηρίου στο δίκτυο ύδρευσης, παρά το γεγονός ότι οι μετρήσεις του Δήμου Αριστοτέλη κατέδειξαν από το Δεκέμβριο του 2011 ποσότητες αρσενικού υψηλότερες από το επιτρεπτό όριο που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο οι τιμές συγκέντρωσης αρσενικού στο νερό ήταν κατά 180% υψηλότερες από το παραπάνω όριο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στην EgnatiaPost εκπρόσωποι του Νεοχωρίου Χαλκιδικής, τα οποία προέρχονται από μετρήσεις του Δήμου Αριστοτέλη: Με παγκοσμίως επιτρεπόμενο όριο αρσενικού στο νερό τα 10 mg ανά λίτρο, το Δεκέμβριο του 2011 οι μετρήσεις από τη βρύση του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου κατέδειξαν την ύπαρξη αρσενικού κατά 12 mg/λίτρο, ένα χρόνο αργότερα κατά 14 mg/λίτρο, ενώ το Μάιο και τον Ιούνιο του 2013 το αρσενικό μετρήθηκε και πάλι στα 12 mg/λίτρο.

Ωστόσο, από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τις αρχές του Σεπτεμβρίου οι τιμές του αρσενικού στο νερό «εκτοξεύτηκαν» στα 21 – 28 mg ανά λίτρο.

Ο περισπασμός της Χρυσής Αυγής

ENET

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ πολιτικών ομάδων της Ακροδεξιάς και της (αναρχικής συνήθως) Αριστεράς είναι κοινό φαινόμενο από πολλά χρόνια σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Με τη μαζική είσοδο της Χρυσής Αυγής (Χ.Α.) στο ελληνικό πολιτικό τοπίο, η οποία αποδεδειγμένα επιδιδόταν σε βίαιες επιθέσεις κατά ανίσχυρων μεταναστών που τους έφερε στη χώρα μας η παγκοσμιοποίηση, εισήχθη και το φαινόμενο παρόμοιων πολιτικών συγκρούσεων, όταν αριστερές ομάδες έκαναν τη δουλειά που δεν έκανε το κράτος, προσπαθώντας να προστατεύσουν τα μεγαλύτερα θύματα της παγκοσμιοποίησης.


Στον απόηχο παρόμοιων συγκρούσεων ήλθε και ο θανάσιμος τραυματισμός του Παύλου Φύσσα, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν προσχεδιασμένη δολοφονία, εφ' όσον άλλωστε δεν είχε κανένα κίνητρο η Χ.Α. να αναγκάσει ακόμη και κάποιους προστάτες της μέσα στην κοινοβουλευτική χούντα να συναινέσουν σε άγριες διώξεις εναντίον μελών της, που πιθανότατα θα έχουν και αρνητικές επιπτώσεις στα εκλογικά ποσοστά της.


Μιλώ για κάποιους προστάτες της, γιατί βέβαια δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία πώς τόσο καιρό που η Χ.Α. προέβαινε σε εγκληματικές πράξεις κατά μεταναστών δεν είχε κινηθεί καμιά δίωξη εναντίον της, όχι σαν οργάνωσης, αλλά εναντίον συγκεκριμένων μελών της που αποδεδειγμένα διέπρατταν εγκληματικές πράξεις. Προφανώς, η ανοχή των Σωμάτων Ασφαλείας απέναντι σε παρόμοιες εγκληματικές πράξεις δεν οφειλόταν μόνο στο δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων της οργάνωσης σε αυτά, αλλά κυρίως σε εντολές «άνωθεν».


Ουσιαστικά, δηλαδή, η κοινοβουλευτική χούντα περίμενε να υπάρξει νεκρός για να κηρύξει ολόκληρη την οργάνωση εγκληματική, γεγονός που ιδιαίτερα βολεύει τα κόμματα που μετέχουν σε αυτή, τα οποία θα καρπωθούν και τους ψηφοφόρους που θα μετακομίσουν από τη Χ.Α., ενισχύοντας τα καταρρέοντα εκλογικά ποσοστά τους.

Ποιόν συμφέρει η δίωξη της Χρυσής Αυγής;



Του Γιώργου Καραμπελιά

Μία αντίληψη η οποία διαδίδεται επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, και μάλιστα με φορείς πολιτικούς αναλυτές και σχήματα της Αριστεράς και της άκρας Αριστεράς, είναι πως η δίωξη της Χ.Α. συμφέρει την κυβέρνηση και τις καθεστωτικές δυνάμεις! Γι’ αυτό, μάλιστα, αρκετοί από αυτούς, όπως και ο Γ. Δελαστίκ, αναρωτιούνται μήπως η δολοφονία του Φύσσα αποτέλεσε προβοκάτσια εναντίον της Χ.Α.! Καθόλου παράδοξα, τα σχετικά άρθρα και κείμενα (του Δελαστίκ, του Τάκη Φωτόπουλου κ.ά.) αναπαράγονται με θριαμβευτικούς τόνους από τις ιστοσελίδες της Χ.Α., η οποία δεν φανταζόταν ότι θα έβρισκε τέτοιους «συνηγόρους». Έτσι, λοιπόν, γράφει ο Τ. Φωτόπουλος στην Ελευθεροτυπία:

«Το γεγονός όμως ότι η Χ.Α. είχε κάποιους προστάτες στο ‘σύστημα’ κάθε άλλο παρά την κάνει, από μόνο του, ‘συστημική’ οργάνωση, [...]. Είναι άλλωστε γνωστό ότι εδώ και καιρό έχει ξεσηκωθεί κατά της Χ.Α. όχι μόνο το ντόπιο κατεστημένο, συμπεριλαμβανομένης της εκφυλισμένης ‘Αριστεράς’ που υποστηρίζει τους μετανάστες. [...] Το ίδιο συμβαίνει με τα όργανα της Υπερεθνικής και της Σιωνιστικής Ελίτ [...] που ομόφωνα απαιτούν την απαγόρευση της Οργάνωσης –ανεξάρτητα βέβαια από το τι λέει το 15%-20% του ελληνικού λαού, και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Σύνταγμά μας (που προφανώς το γράφουν στα παλιότερα των παπουτσιών τους) δεν επιτρέπει παρόμοιο μέτρο.[...]

Και δεν είναι συστημική οργάνωση όχι μόνο εξαιτίας της άγριας δίωξης που υφίσταται από τις ντόπιες και διεθνείς ελίτ, αλλά και με βάση τους προγραμματικούς στόχους της [...]: αντίθεση  τόσο στο κεφάλαιο όσο και στην αυτόνομα οργανωμένη εργασία, οικονομική αυτάρκεια, εθνικοποίηση ενεργειακών πηγών, ‘Ευρώπη των εθνών’ αντί για την σημερινή ‘Ευρώπη του κεφαλαίου’ κ.λπ.. [...] Με άλλα λόγια, η φυσική βία δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό ενός ‘φασιστικού’ κόμματος, όπως συνήθως υποστηρίζεται. Άλλωστε, παρόμοια βία χρησιμοποιεί και η Κοινοβουλευτική Χούντα για να επιβάλλει με τα ΜΑΤ τις επιστρατεύσεις κ.λπ. μέτρα που ποτέ δεν ενέκρινε ο Λαός…» (Τ. Φωτόπουλος, «Ο Περισπασμός της Χρυσής Αυγής»Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 22 Σεπτεμβρίου 2013)

SUCCESS STORY ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Μετά από το κλείσιμο νοσοκομείων και την γενικευμένη κατάρρευση της παιδείας, ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο αυτής της χώρας μπαίνει μετά την απόφαση της 23ης Σεπτεμβρίου, όπου οι Σύγκλητοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου αποφάσισαν να αναστείλουν επ’ αόριστον την λειτουργία τους.


Οι λόγοι είναι η έλλειψη επαρκών υπαλλήλων που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά και η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προυπολογισμό. Δύο λοιπόν από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, με ιστορία, αδυνατούν να εγγράψουν νεοεισαχθέντες φοιτητές, να διεξάγουν τις ορκωμοσίες και γενικότερα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Το κοινωνικό έργο των πανεπιστημίων είναι αδιαμφισβήτητο και θυσιάζεται κι αυτό στον βωμό της πολιτικής λιτότητας και της αδιαπραγμάτευτης εφαρμογής του νεοφιλελεύθερου ευαγγελίου. Χωρίς κανένα σχέδιο, απλά “για να βγουν τα νούμερα” προς τέρψιν των δανειστών, οδηγηθήκαμε στο μέτρο της διαθεσιμότητας, μην υπολογίζοντας το κόστος στην κοινωνία.


Η αρχή της διάλυσης της δημόσιας παιδείας βέβαια βρίσκεται σε εξέλιξη με το κλείσιμο σχολείων, το λουκέτο σε σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα συγγράμματα-φωτοτυπίες, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τις παρατημένες υποδομές. Τώρα, έρχεται μεγαλύτερο σοκ με το κλείσιμο πανεπιστημίων (το Μετσόβειο υποτίθεται ότι δεν λειτουργεί προσωρινά) και το ταυτόχρονο κλείσιμο του ματιού στους ιδιώτες.

Ελλάδα, Κύπρος, Ευρώπη: ελληνική αφωνία

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Τις προάλλες μου τηλεφώνησε ένας φίλος από τη Γαλλία, ο Ζεράρ Φιλός, παληός συνδικαλιστής με εξαιρετικά μαχητική παρουσία δεκαετιών στο εργατικό κίνημα, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην αριστερή πτέρυγα του οποίου είναι ενταγμένος. Τον ρώτησα τι ξέρει ο μέσος Γάλλος για την Ελλάδα. Απάντηση: ότι η Ελλάδα είναι ένα μπουρδέλο, για το οποίο πληρώνει ο ίδιος, ότι οι ‘Ελληνες είναι τεμπέληδες, δεν πληρώνουν τους φόρους τους, το κράτος είναι διαλυμένο κλπ. Συνέχισα να επιμένω: «πόσοι Γάλλοι καταλαβαίνουν τη σημασία αυτού που γίνεται στην Ελλάδα για το μέλλον του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας;». Απάντηση: «Κανείς». Μα, του λέω, Ζεράρ, είναι σαν να μου λες ότι βρισκόμαστε φερ’ ειπείν στην εποχή του ισπανικού εμφυλίου (1936-39), έρχεται κάποιος και λέει ότι πρέπει να προσέξουμε γιατί, αν χάσουν οι Δημοκρατικοί, την έχουμε βάψει από τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, και να του απαντάνε «μπα, γίνεται πόλεμος στην Ισπανία;». Αυτό μου λες;». Ναι, μου απαντάει, αυτό ακριβώς σου λέω. Τελευταία ερώτηση προς τον Ζεράρ: «Για την Κύπρο, τι λένε στη Γαλλία;». Απάντηση: «απολύτως τίποτα».


Ελληνική αφωνία

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια η απελπισία με κατέκλυσε. Καλά οι μνημονιακοί και οι απερίγραπτοι άνθρωποι «της τέχνης και των γραμμάτων», ξευτίλα για μια χώρα που, αν μη τι άλλο, παρήγαγε έναν Καβάφη και έναν Ελύτη, ένα Βάρναλη κι ένα Ρίτσο, ένα Θεοδωράκη κι ένα Χατζηδάκη, για να καταλήξει σήμερα να αντιπροσωπεύεται από τη … Σώτη Τριανταφύλλου και τον Νίκο Δήμου, που έφτασαν πέρυσι να καταπλήξουν τον συντάκτη εντός άρθρου της Μοντ Ντιπλοματίκ με την έμμεση συνηγορία τους στις γερμανικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας. Οι αντιμνημονιακοί όμως; Είναι προφανώς αδύνατον να επιχειρήσουν να διακόψουν αύριο το Μνημόνιο, χωρίς να ηττηθούν γρήγορα και να καταστραφούν, αν δεν έχουν δώσει προηγουμένως όχι μάχη, ολόκληρο πόλεμο για να αποκτήσουν (και η χώρα μαζί τους) συμμάχους στην Ευρώπη και τον κόσμο, για να διαφωτίσουν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο

του Κώστα Λαπαβίτσα

Έχει καιρό που το μνημονιακό στρατόπεδο προετοιμάζει την ‘τέλεια καταιγίδα’ στη χώρα μας. Όπως συχνά πράττει η ειρωνεία της ιστορίας, το ξέσπασμα ίσως συμβεί ακριβώς τη στιγμή που οι πρωτεργάτες της καταστροφής παινεύονται για τις επιτυχίες τους.

Η πηγή του προβλήματος είναι το οικονομικό αδιέξοδο που απεικονίζεται με ενάργεια στο ‘χρηματοδοτικό κενό’ για το 2014-5. Η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει 10-20δις, ποσό που οφείλεται κυρίως στις μεγάλες αποπληρωμές για το ήδη υπάρχον χρέος, καθώς και στους τόκους για την εξυπηρέτησή του. Παράλληλα, η χρηματοδότηση από την τρόικα για το 2015-6, δηλαδή αφού τελειώσουν τα τρέχοντα κονδύλια, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Οι επιπλέον ανάγκες μετά το 2016, που σίγουρα θα υπάρξουν, είναι άγνωστες. 

Το κενό είναι ένδειξη της αποτυχίας των Μνημονίων. Μετά από τρία χρόνια ‘διάσωσης’, το χρέος είναι μη βιώσιμο, διογκώνεται συνεχώς και δημιουργεί νέες πιέσεις. Ακόμη χειρότερα, η πολιτική λιτότητας, με στόχο ακριβώς την αποπληρωμή του χρέους, καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό και πνίγει την οικονομία. Η Ελλάδα αυτοκτονεί και η ηγεσία της καμαρώνει. Όσοι ελπίζουν ότι κάτι θα αλλάξει μετά τις γερμανικές εκλογές, απλώς βαυκαλίζονται. Το γερμανικό εκλογικό σώμα αντιδρά σφοδρότατα και στην ιδέα ότι θα χαριστεί κάτι στους ‘τεμπέληδες’ νότιους. Μια ακόμη επιμήκυνση του χρέους, ή μια μείωση των επιτοκίων, δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα ουσιαστικά. Είναι δε βέβαιο ότι δεν πρόκειται η Γερμανία να συναινέσει σε άρση της πολιτικής λιτότητας και ‘μεταρρυθμίσεων’. 

Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολες. Το πιθανότερο είναι ότι θα αναγκαστεί να συνάψει νέο δάνειο με την τρόικα, που θα έχει ως πλεονέκτημα το χαμηλό επιτόκιο. Αλλά το δάνειο θα συνοδεύεται από όρους που θα περιλαμβάνουν τη συνέχιση της λιτότητας και των ‘μεταρρυθμίσεων’, υπό την εποπτεία της τρόικας. Αυτή φαίνεται να είναι η προτίμηση της γερμανικής πλευράς που ανοιχτά επιδιώκει να ελέγχει τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΜΕΡΚΕΛ ΛΟΓΩ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ

Σεισάχθεια

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Είναι αναμφισβήτητο ότι η Μέρκελ είναι κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Προχτές αναλύσαμε ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ θα μπορούσε άνετα να γίνει καγκελάριος αν σχημάτιζε κυβέρνηση με την Αριστερά και τους Πράσινους, αφού τα τρία κεντροαριστερά κόμματα έχουν 319 από τις 630 έδρες του γερμανικού Κοινοβουλίου καιδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έχουν μόνο 311, άρα η αντιπολίτευση έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ούτε που συζητάει καν όμως κάτι τέτοιο η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία αυτήν τη φορά, σε πλήρη αντίθεση με το παρελθόν. Οταν είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυση της Δυτικής Γερμανίας ο Βίλι Μπραντ έγινε ο πρώτος Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος το 1969, το SPD στις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς είχε πάρει το 42,7% των ψήφων, ενώ η δεξιά CDU είχε πάρει το 46,1%. Σαφώς περισσότερες ψήφους, αλλά καγκελάριος έγινε ο υποψήφιος του δεύτερου κόμματος. Μάλιστα ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης Χέλμουτ Σμιτ, διάδοχος του Μπραντ, και τις δύο φορές που αναδείχθηκε καγκελάριος οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν βγει δεύτερο κόμμα!


Το 1976 υστερούσαν έξι (!) ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες (42,6% το SPD έναντι 48,6% της CDU) και το 1980 απλώς μείωσαν την υστέρηση (42,9% το SPD και 44,5% η CDU). Πέρα όμως από τις συγκρίσεις με το παρελθόν, υπάρχει μία ακόμη πτυχή της πραγματικότητας που διαμόρφωσαν οι βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας την περασμένη Κυριακή.

GREEK CORRUPTION: More than half the Athens airport budget went on bribes

The Slog

by John Ward

Former contractor reveals astonishing level of  Greco-Brussels sleaze

athairport
Above: the Samaras tourism boom in action

Greece’s world class Athens airport and subway connection are, I’ve always thought, a superb piece of design and engineering. But if the landing bays shown above look like so many hands reaching out for a cash-stuffed envelope, then this is entirely appropriate.

Yesterday, The Slog learned from a senior engineering supplier directly involved in its construction that over 50% of the entire development cost (Eleftherios Venizelos Airport opened twelve years ago, and has been extended since) was used to give politicians, purchasing directors, bureaucrats and minor officials a tax-free bung. The airport was developed by public-private partnership (with Greece holding 55% of the shares) and began operating in 2001, having cost an eye-watering €2.1 billion.

In the region of €1.15 billion disappeared into the pockets of officials, after a process of bidding for contracts that was “corrupt from start to finish”.

Such behaviour has been a fact of Greek life for some time, but the scale of this sleaze was truly breathtaking. It has been estimated that the average size of kickback to some 5,500 individuals was in the region of €28,000. Nobody was ever charged with corruption offences as a result. So then – not much of a result.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ-Βαρουφάκης: Θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία

enikos


Την άποψη ότι οι ελπίδες ότι θα αλλάξει κάτι από τις γερμανικές εκλογές, καλλιεργούνται μόνο μέσα στην Ελλάδα, εξέφρασε ο οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ υποστήριξε ότι όταν πάρει αποφάσεις η Μέρκελ, «τότε θα καθοριστεί και η δική μας τύχη».

Σε ό,τι αφορά το γερμανικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι τους «βγάζει το καπέλο», γιατί λένε αυτό που πιστεύουν.

«Έχουμε πτωχεύσει ήδη δύο φορές και πτωχεύσουμε και μία Τρίτη» τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ενώ πρόσθεσε ότι «κούρεμα θα γίνει, είτε το πούνε κούρεμα είτε κάπως αλλιώς».

«Δεν υπάρχει κανένα success story. Το μόνο που υπάρχει είναι η συνέχιση αυτής της καθοδικής πορείας» ανέφερε τέλος ο κ. Βαρουφάκης.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Λήξη προθεσμίας δηλώσεων Ε9. Και λοιπόν;

taxheaven


Όλο αυτό το διάστημα η αγωνία και ο εκνευρισμός των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών σχετικά με την εφαρμογή υποβολής της δήλωσης Ε9 έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Τα προβλήματα στην υποβολή του Ε9 είναι αμέτρητα, οι εργατοώρες που χάθηκαν προκειμένου να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές είναι άπειρες και η υπομονή των συναδέλφων έχει πλέον εξαντληθεί. Ουσιαστικά, η εφαρμογή λειτούργησε ομαλά μόνο για ελάχιστο χρονικό διάστημα που φυσικά δεν επαρκούσε για την υποβολή τόσων δηλώσεων. Να σημειώσουμε ότι στις 19.9.2013, παρουσιάστηκε ένα σοβαρότατο πρόβλημα στην εφαρμογή (δείτε σχετική ανάρτησή μας με θέμα "Αλαλούμ σήμερα στην εφαρμογή του Ε9"). Την Παρασκευή, 20.9.2013 ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται εκ νέου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του Ε9 μέχρι την 27η Σεπτεμβρίου 2013.

Την ανωτέρω ημερομηνία εκπνέει η νέα προθεσμία υποβολής δηλώσεων Ε9 για όσους είχαν μεταβολές σε στοιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων εντός & εκτός σχεδίου (πίνακας 1). Αν οι ίδιοι υπόχρεοι έχουν στην κατοχή τους και αγροτεμάχια (πίνακας 2), τότε κατά την οριστικοποίηση της δήλωσης Ε9 τους ζητείται να συμπληρώσουν κάποια επιπλέον στοιχεία (πρόσθετες πληροφορίες).

Όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα προκάλεσε θυμό και αγανάκτηση στους επαγγελματίες φοροτεχνικούς που βίωναν καθημερινά το μαρτύριο αυτής της ατέρμονης κατάστασης. Σύσσωμος ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών στηλίτευε την ανεπάρκεια της εφαρμογής της Γ.Γ.Π.Σ. και απαιτούσε νέες καταληκτικές ημερομηνίες προκειμένου να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της υποβολής του Ε9.

Ας έρθουμε όμως τώρα στο δια ταύτα. Τι γίνεται στις περιπτώσεις που κάποιοι φορολογούμενοι δεν προλάβουν να στείλουν εγκαίρως τις δηλώσεις Ε9;

ΜΑΤΒΙΕΝΚΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΑ, ΧΡΕΟΣ, ΕΥΡΩΠΗ ΚΙΑΙ ΣΥΡΙΑ

 
Σύνδεσμος της τηλεοπτικής συνέντευξης:
 
 
Κείμενο:
 
 Η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Β. Ματβιένκο μίλησε  στη WebTv του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ελληνορωσικές σχέσεις, την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη Συρία
 
Ημ/νία Δημιουργίας:  16/9/2013
 
 
Οι πιστωτές και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν τμήμα της ευθύνης και του κόστους για την έξοδο της Ελλάδας και της Κύπρου από την κρίση χρέους, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει όλο το κόστος αυτής της κρίσης μόνο ο ελληνικός λαός, υπογραμμίζει η επικεφαλής του ενός από τα δύο νομοθετικά σώματα της Ρωσίας, του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρώην πρέσβειρα στην Αθήνα.
Η ΕΕ πρέπει να λύσει τα προβλήματά της γιατί αν φύγει έστω και μία χώρα από την ευρωζώνη θα είναι η αρχή του τέλους για την ΕΕ, υποστηρίζει η κ. Ματβιένκο, που εκφράζει θαυμασμό για το «κουράγιο» της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης.
Δηλώνει ότι η ΓΚΑΖΠΡΟΜ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη ΔΕΠΑ και την επέκταση του South Stream προς την Ελλάδα, προοπτική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της τιμής αερίου, που πληρώνει η Ελλάδα. Ζητά όμως οι τελικές αποφάσεις να παρθούν με οικονομικά κριτήρια από την ίδια την ελληνική κυβερνηση.
Τέλος, η κ. Ματβιένκο επαναλαμβάνει γι' άλλη μια φορά ότι δεν ήταν η συριακή κυβέρνηση που χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Συρία και υπογραμμίζει την αξία της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το συριακό.
 
Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη: