Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Πως δόθηκε στην Τουρκία το προγεφύρωμα του Καραγάτς


Γράφει ο Βασίλης Ν. Κολλάρος  – 

Η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από τουρκική περίπολο στο προγεφύρωμα (ή αλλιώς «εξέχουσα») του Καραγάτς έφερε στην επιφάνεια, εκτός των άλλων, και μια ιδιαιτερότητα των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο. Κατ’ αρχάς, το προγεφύρωμα του Καραγάτς είναι μια λωρίδα τουρκικού εδάφους που εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια, δυτικά του ποταμού Έβρου, απέναντι από την Αδριανούπολη και έχει συνολική έκταση 22,5 τ.χλμ.
Εντός του συγκεκριμένου τουρκικού θύλακα βρίσκεται και η ομώνυμη πόλη. Είναι το μοναδικό σημείο, στο οποίο τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν ακολουθούν τον ρουν του ποταμού Έβρου, αλλά εισχωρούν μέσα στο έδαφος της δυτικής Θράκης. Πώς, όμως, προέκυψε αυτή η εδαφική ιδιαιτερότητα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας; Η απάντηση βρίσκεται στη Συνδιάσκεψη της Λωζάνης του 1922-23.
Ας πιάσουμε, όμως, το νήμα της ιστορίας από την αρχή. Το 1920, με την απελευθέρωση της Θράκης από τον Ελληνικό Στρατό, το Καραγάτς μετονομάστηκε σε Ορεστιάδα. Με τη Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η δυτική Θράκη, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής.

Το κράτος και ο καπιταλισμός με κοινωνικό πρόσωπο


Γράφει ο Κώστας Μελάς  – 

Πριν ακόμα εμφανιστεί η πολιτική του New Deal με τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ στις ΗΠΑ, αλλά και η κεϋνσιανή «Γενική Θεωρία», η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, με πρωτοπόρο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας, επιχείρησε να διευρύνει τον ρόλο του δημοσίου. Να μετατρέψει το κράτος από απλό τροφοδότη αγαθών και υπηρεσιών, που για τεχνικούς δεν μπορούσαν να παραχθούν από τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, σε μια «πολιτική αγορά» με βασικές κατανεμητικές εξουσίες. Με τον τρόπο αυτό υποκαθιστούσαν εν μέρει τις λειτουργίες της καπιταλιστικής αγοράς, αφού βεβαίως τις λάμβαναν υπόψη.
Το όλο επιχείρημα προσέβλεπε στη δημιουργία μιας «πραγματικής δημόσιας σφαίρας», ενός «γνήσιου δημόσιου χώρου». Μιας συγκρουσιακής πολιτικής αρένας, όπου εκτός των δημοσίων αναγκών θα εκφράζονταν και θα επιλύονταν και οι ιδιωτικές επιθυμίες. Η όλη προσπάθεια στηρίχθηκε στην ανάληψη από το δημόσιο ορισμένων νέων καθηκόντων μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το δημόσιο επιβάλλει μια κανονιστική οικονομική πολιτική. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 είχε δείξει ότι μόνο η συνειδητή δράση της κρατικής εξουσίας θα μπορούσε να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες μακροχρόνιας επιβίωσης του συστήματος. Η διεύθυνση της οικονομίας μετατρέπεται σε κεντρικό κυβερνητικό έργο. Η δημοσιονομική, η νομισματική και η συναλλαγματική πολιτική αποκτούν ενεργό ρόλο στην χάραξη και στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα, οι μεταβιβαστικές πληρωμές, οι επιδοτήσεις ενεργοποιούνται στην κατεύθυνση ανισοκατανομής του εισοδήματος. Το δημόσιο εμπλέκεται στις λειτουργίες σταθεροποίησης, ανάπτυξης και αναδιανομής του εισοδήματος.

Κ. Υφαντής: Η Τουρκία μπροστά σε σκληρέ αποφάσεις μετεκλογικά

Νέα Κρήτη


Αν και δύσκολο, πιο πιθανό ένα επεισόδιο προεκλογικά




Η Τουρκία πολιτικά και οικονομικά, βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο σκληρών αποφάσεων που πρέπει να πάρει μετεκλογικά, που είναι άγνωστο που θα την οδηγήσουν, αλλά πάντως αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν ως αριστοτέχνης του λαϊκισμού, είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί, ακόμη και στην απίστευτη περίπτωση που αντίπαλος του θα ήταν ο συνοδοιπόρος του παρελθόντος Γκιούλ, είπε στον 98.4 ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ- Χας της Κωνσταντινούπολης , Κώστας Υφαντής.



Η οικονομία της Τουρκίας , έχει άλλης τάξης προβλήματα από την ελληνική σε μια χώρα με ισχυρή μεν παραγωγική βάση αλλά με όχι και τόσο προσοδοφόρα εξαγωγικά προϊόντα, τονίζει ο πανεπιστημιακός Κώστας Υφαντής. Για τον ίδιο πάντως, αν δημοσκοπικά προς τις εκλογές δεν βγαίνει μία καθαρή νίκη στον Ερντογάν, είναι πιθανότερο αν και επικίνδυνο για τον ίδιο, ένα σκηνικό έντασης στο Αιγαίο παρά μετεκλογικά. Στην Κύπρο όμως, είναι ζωτικής σημασίας πλέον για την Τουρκία, η ματαίωση μέρους των ενεργειακών σχεδίων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπε, η Η Τουρκία πολιτικά και οικονομικά, βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο σκληρών αποφάσεων που πρέπει να πάρει μετεκλογικά, που είναι άγνωστο που θα την οδηγήσουν, αλλά πάντως αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν ως αριστοτέχνης του λαϊκισμού, είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί, ακόμη και στην απίστευτη περίπτωση που αντίπαλος του θα ήταν ο συνοδοιπόρος του παρελθόντος Γκιούλ.

Πέντε «κλειδιά» δείχνουν κάλπη - Οι παράγοντες που ευνοούν τις εκλογές μετά την έξοδο από το μνημόνιο

Το Ποντίκι


του Σταύρου Χριστακόπουλου
Η – και τυπικά – οριστική έξοδος από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο δεν θα σηματοδοτηθεί μόνο από τους εύλογους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Οι μέρες που θα ακολουθήσουν την τυπική λήξη της μνημονιακής εποχής θα επιφυλάσσουν και μια κρίσιμη είδηση, καθώς τότε θα μάθουμε οριστικά αν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο ή ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμήσει να προσφύγει το 2019 στη λαϊκή εντολή, στη λήξη της κυβερνητικής θητείας ή κοντά σε αυτήν.
Παρά την επιμονή της κυβέρνησης να διαψεύδει – αυτονοήτως – κάθε φήμη ή εικασία για πρόωρες κάλπες, η συζήτηση έχει αρχίσει και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη μάλιστα σχηματοποιούνται και οι εισηγήσεις για τον χρόνο των εκλογών, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα στο σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού το ερχόμενο φθινόπωρο, εν μέσω των πανηγυρισμών για την απαλλαγή από τα μνημόνια.
Οι νάρκες του 2019
Τα επιχειρήματα υπέρ της ταχύτερης – αρχές του φθινοπώρου – προκήρυξης εκλογών σχηματοποιούνται σε πέντε «κλειδιά», τα οποία σχεδόν υποχρεωτικά ξεκλειδώνουν την κάλπη:
1. Ο πανηγυρισμός της εξόδου από τα μνημόνια είναι βέβαιο ότι θα εξατμιστεί σχετικά σύντομα. Αν μάλιστα φτάσουμε στην πρώτη ημέρα του 2019 και ισχύσει η νέα περικοπή των συντάξεων, οι αμέσως ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι κυμαίνονται σε 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, μόνο σε πανηγύρια δεν θα επιδίδονται.

Κ. Μελάς: Τέλος Μνημονίου με αρχή Σκληρής Επιτήρησης

Νέα Κρήτη



Δεν υπάρχει μοντέλο παραγωγικό για Ανάπτυξη


Το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, είναι αληθές ως γεγονός, αλλά και η επιτήρηση που θα συνεχιστεί μετά από αυτό εξίσου και μάλιστα πιο σκληρά σε σχέση με Πορτογαλία ή Κύπρο , λέει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πάντειο, Κώστας Μελάς στον 98.4 .
Το δημόσιο χρέος είναι το μεγάλο ερώτημα και φενάκη των όποιων σχεδιασμών για το μέλλον, το οποίο όμως οι Γερμανοί δεν δείχνουν καμία διάθεση να απολέσουν ως «όπλο» από τα χέρια τους, λέει ο πανεπιστημιακός Κώστας Μελάς, σημειώνοντας ότι η Ανάπτυξη που όλοι επικαλούνται σε μια χώρα με στασιμότητα και ύφεση είναι μαύρη τρύπα , από την στιγμή που δεν υπάρχει καν σχέδιο για ένα συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο. Όπως είπε , το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, είναι αληθές ως γεγονός, αλλά και η επιτήρηση που θα συνεχιστεί μετά από αυτό εξίσου και μάλιστα πιο σκληρά σε σχέση με Πορτογαλία ή Κύπρο.


ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΕΙΝΑ ΤΟ 2019 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΑΒΒΑ ΡΟΜΠΟΛΗ


Έκρηξη της φτώχειας προβλέπεται από το 2019 με τους νεόπτωχους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και νέους να αυξάνονται αλματωδώς.
Σήμερα το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα.
Μάλιστα στη χώρα μας στην κατηγορία των φτωχών-ανέργων τα επίσημα στοιχεία είναι εντυπωσιακά αφού εντάσσονται ο ένας στους δύο ανέργους(48%).

Σύμφωνα με νέα μελέτη του ομ. Καθηγητή του Παντείου κ.Σάββα Ρομπόλη, με τις μειώσεις που έρχονται το 2019 -2020 η μέση σύνταξη, που σήμερα είναι 722 ευρώ, θα πέσει στα 480 ευρώ και αν εφαρμοστεί το 2020 και η μείωση του αφορολόγητου, οπότε θα μπουν οι χαμηλές συντάξεις στη φορολόγηση, τότε η μέση καθαρή σύνταξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 450 ευρώ.

Ο άγνωστος πόλεμος Ρωσίας - ΗΠΑ στη Συρία

Το Ποντίκι


του Βασίλη Γαλούπη
Τον Φεβρουάριο, πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν Ρώσους
Η κορύφωση του παιχνιδιού επιρροής στη Συρία έρχεται λίγο μετά την ανανέωση της θητείας του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία. Ύστερα από 18 χρόνια στην εξουσία ο Πούτιν δεν είναι απλά πρόεδρος, αλλά τσάρος. Και, όπως εκτιμούν αναλυτές, δεν έχει καμιά πρόθεση να μετριάσει την όλο και πιο ρισκαδόρικη αναμέτρησή του με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Η δημοφιλία του στο εσωτερικό, άλλωστε, εξαρτάται εν πολλοίς από την αντιπαράθεσή του με τη Δύση.
Θα είναι έτσι και τα υπόλοιπα έξι χρόνια; Ο Πούτιν δεν είναι καθόλου προβλέψιμος. Τίποτε που είχε πει ή είχε κάνει πριν από την προηγούμενη εκλογική του νίκη δεν υποδήλωνε ότι επρόκειτο να προσαρτήσει την Κριμαία ή να στείλει μισθοφόρους προς υποστήριξη του Άσαντ στη Δαμασκό, ούτε μπορεί κάποιος να προδικάσει ποια θα είναι η τελευταία του λέξη στη Συρία μετά τους δυτικούς βομβαρδισμούς τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.
Η σημερινή Ρωσία, όμως, είναι οικονομικά λιγότερο ισχυρή και ο Πούτιν αποκομίζει τεράστια επικοινωνιακά οφέλη από τις συγκρούσεις, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Και σήμερα, στην τέταρτη πια θητεία του, είναι στο απόγειο της δύναμής του, τουλάχιστον εσωτερικά.

"ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ" ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΑΛΒΑΝΟΣ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΙ ΤΡΩΕΣ.

ESTIA TV



''ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ'' ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΜΠΕΞH.




Ως μη έδει


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Δημήτρη Η. Χατζηδημητρίου

Μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις αβίαστης, «σιωπηλής» συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων, από το 1974, αφορούσε τα ζητήματα της εθνικής άμυνας. Η τραυματική εμπειρία της Κύπρου -εκτός από την προδοτική συμπεριφορά της ελληνικής χούντας αποκαλύφθηκε, με το φιάσκο της επιστράτευσης, ότι οι επαγγελματίες εθνικόφρονες επέδειξαν πλήρη ακηδία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας- οδήγησε το πολιτικό προσωπικό, που ανέλαβε να διαχειρισθεί μια καταστροφή, στην απόφαση να αφήσει εκτός του πολιτικού-κομματικού ανταγωνισμού τα ζητήματα της εθνικής άμυνας και ό,τι συναρτάται με αυτήν. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Αμύνης ψηφιζόταν χωρίς αντίλογο απ’ όλα τα κόμματα, τα οποία αποδέχονταν και τον επιβαλλόμενο κανόνα μυστικότητας, αναγνωρίζοντας την εμπιστευτική φύση αυτών των ζητημάτων.
Για πολλά χρόνια, η εκάστοτε κυβέρνηση, με τη συνδρομή και της αντιπολίτευσης, έδινε σκληρές διπλωματικές μάχες για να διατηρείται η αναλογία 7 προς 10 στη στρατιωτική βοήθεια που χορηγούσαν οι ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία και προκειμένου να μην ανατραπεί η αμυντική ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων κατά τ’ άλλα στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έφθασε στο σημείο να δαπανά, κατά περιόδους, ακόμη και το σχεδόν 6% του ΑΕΠ της για την αμυντική θωράκισή της.

Όταν πατάς μαζί γκάζι και φρένο…


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Ένα από τα πράγματα που μπορούν, με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, να καταστρέψουν έναν κινητήρα π.χ. αυτοκινήτου είναι να πατήσει ο οδηγός (απλώς ατζαμής ή αυτοκαταστροφικός) δυνατά το γκάζι και να τερματίσετε το φρένο ταυτόχρονα. Δυστυχώς, όπως φάνηκε και στο διαβόητο Washington Group στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας για το οποίο τόσο ακούστηκαν και γράφτηκαν με αντικείμενο τους σχεδιασμούς για το Ελληνικό χρέος και την «έξοδο» από τα Μνημόνια, κάτι τέτοιο – δηλαδή επίσπευση και ανάσχεση συνάμα – πάει να γίνει με το Ελληνικό ζήτημα. Με την Ελληνική οικονομία, αλλά και το Ελληνικό πολιτικό σύστημα,  σε ρόλο πειραματόζωου για μιαν ακόμη φορά. Εξηγούμαστε:
Από πλευράς ΔΝΤ «εισφέρθηκαν» στην τωρινή συζήτηση αντικρουόμενα στοιχεία: ο Πουλ Τόμσεν, επανελθών στο προσκήνιο, μίλησε για «ενεργοποίηση του Προγράμματος του Ταμείου πολύ σύντομα, αλλιώς δεν έχει νόημα […] ο χρόνος τελειώνει». Ο ίδιος Τόμσεν, εν τω μεταξύ, έθετε την έμφαση στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης δείχνοντας τις «αυξήσεις των συντελεστών φόρου σε στενή βάση» ως μη-φιλικές προς την ανάπτυξη. Την ίδια όμως στιγμή, η (προϊσταμένη του, θεωρητικά) Κριστίν Λαγκάρντ ισχυριζόταν ότι «το Ταμείο δεν είχε ζητήσει πρόσθετες περικοπές δημοσίων δαπανών», κι από δίπλα δεν παρέλειπε να θυμίσει ότι «θα εμπλακεί στο Πρόγραμμα με τους δικούς του όρους» - συνεπώς δημιουργούσε πεδίο πρόσθετων συζητήσεων, ανεξαρτήτως της «παραγωγικής συνάντησης» με Τσακαλώτο.

Από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη και στον Κλεισθένη: η αμηχανία


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολλαπλών στρώσεων θέσμισης και μεταρρύθμισής της – ήρξατο χειρών αδίκων (=υποκριτικών) ήδη το Σύνταγμα του 1975 στο ξεκίνημα της Μεταπολίτευσης, όμως ανέβασε στροφές το ΠΑΣΟΚ, που είχε ποντάρει πολλά στην αποκέντρωση και τον μέσω αυτής εκδημοκρατισμό των αποφάσεων, θυμάστε; – ένα χαρακτηριστικό έχει σταθερά: Ενώ η συζήτηση γίνεται με αυτοδιοικητικό φερετζέ, πάντοτε στοχεύει στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Έτσι και τώρα, με την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια του προωθούμενου «Κλεισθένη» του Πάνου Σκουρλέτη – επί του ονοματολογικού θα επανέλθουμε: διδάσκει! – με την προσοχή στρεφόμενη στην δοκιμή της απλής αναλογικής . Και στην εξαναγκαστική προσέγγιση των συναινέσεων σε αυτοδιοικητικό επίπεδο: Περιφερειών πιο ορατά (Κρήτη; Δυτική Ελλάδα;), Δήμων πιο στοχευμένα, αλλά με Θεσσαλονίκη και ίσως-ίσως Αθήνα να ιντριγκάρουν. Ο,τι και να ειπωθεί, ό,τι και να αναδειχθεί σ’ αυτήν την συζήτηση (πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήρε πάνω του να προαναγγείλει κατάργηση οποιασδήποτε τέτοιας ρύθμισης άμα η Ν.Δ. βρεθεί στην εξουσία: βλέπετε, εδώ δεν χρειάζονται αυξημένες πλειοψηφίες ώστε να ανατραπεί η ρύθμιση όπως επί εθνικών εκλογών…), όλοι στην ματιά τους έχουν τις εθνικές κάλπες.

Βγαίνουμε, αλλά ανασαίνουμε;


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

«Εμείς θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για σαφή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή».
Σαφής, καθαρή, επιτηρούμενη, με αστερίσκους, οβελίσκους ή ιβίσκους, η έξοδος θα γίνει.
Άλλωστε, ούτε οι δανειστές θέλουν, έπειτα από οκτώ χρόνια, άλλη εξέλιξη. Θέλουν να απαλλαγούν από το ελληνικό πρόβλημα. «Βιάζονται» κι αυτοί, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, να ολοκληρώσουν, λόγω ζέστης.
«Κάνει ζέστη, ιδρώνω, ιδρώνω πολύ» είπε από την αρχή των δηλώσεών του στο Μέγαρο Μαξίμου, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα μιλήσει πολύ.
Μίλησε μετά στη Βουλή και φούσκωσαν από υπερηφάνεια πολλοί. Ο ιδρώτας, όμως, κόβει σαν γυαλί. Δεν είναι ότι λείπουν οι χρήσιμοι άνθρωποι, αν και οι βλαβεροί είναι αρκετοί, «οι λαγουμιτζήδες, οι εγωμανείς, οι σχοινοβάτες, οι προπέτασμα-της-φλυαρίας, οι «αφήστε-με-ήσυχο», οι μωροφιλόδοξοι, αυτοί που σου δίνουν «την εντύπωση ενός βαθιά κοιμισμένου που κάνει μιαν απροσδιόριστη χειρονομία, κι έπειτα πάλι αποχαυνώνεται, ακίνητος», οι «χαμένοι στα οφίκιά τους», όσοι έχουν «μια ακατάπαυστη ανάγκη τοξικών».

Τι εμποδίζει τις επενδύσεις – οι προτάσεις της Deloitte


Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπίτσιος  – 

Τώρα που η οικονομία σταθεροποιείται και γυρνά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρέπει και η Πολιτεία αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος να στηρίξει τις επενδύσεις. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, τον προσεχή Αύγουστο, κύριο ζητούμενο είναι η αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων. Αντιμετωπίζουμε τρεις προκλήσεις.
Η πρώτη είναι ποσοτική και αφορά στην κάλυψη του επενδυτικού κενού σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομία. Από την αρχή της κρίσης, το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα, ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ, υπάρχει δηλαδή μια πολύ σημαντική αποεπένδυση. Ειδικότερα, οι ακαθάριστες επενδύσεις ανήλθαν το 2017, σε 22 δισ. από 60 δισ. το 2007. Από τα 22 αυτά δισ. τα 15,5 δισ. είναι οι επιχειρηματικές επενδύσεις (από 24 δισ. το 2007). Έχουμε συνεπώς, μια μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων κατά 8,5 δισ. στη δεκαετία.
Το 2017, είχαμε για πρώτη φορά, 370 εκ. καθαρών επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις του 2017, αναπλήρωσαν τον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό των επιχειρήσεων που φθείρεται και αύξησαν μόνον οριακά, το απόθεμα κεφαλαίου επί του οποίου στηρίζεται η αύξηση της παραγωγικότητας και του βιοτικού επιπέδου. Το 2007, ο καθαρές επενδύσεις ανέρχονταν σε 8,6 δις. Το πολύ μικρό ποσό καθαρών επενδύσεων, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος σήμερα και το διακύβευμα που τίθεται.

Το κυνήγι της φοροδιαφυγής και τα... φαντάσματα


Κάποτε πρέπει να σκοτώσουμε την τυπολατρία να ορίζει το κράτος τις λεπτομέρειες των λογιστικών κανόνων. Γιατί είναι λάθος να παρακολουθούμε τα αποθέματα και πρέπει να επικεντρωθούμε στο... χρήμα. 

Γράφει ο Κ. Μαρκάζος*

Φαίνεται ότι είναι κανόνας στα φορολογικά θέματα το παρελθόν να στοιχειώνει το μέλλον. Ακόμη και πρακτικές που είχαν αποτύχει παταγωδώς στη χώρα, επανέρχονται διαρκώς με τον μανδύα των φρέσκων ιδεών.
O διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, σε ομιλία του στο 14ο Athens TaxForum, που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στις 19.04.2018, ανέφερε: «Το επόμενο σημείο δράσης μας είναι το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής. Το χρειαζόμαστε για να γνωρίζουμε την κίνηση των εμπορευμάτων και των αγαθών εντός της χώρας. Υπάρχει ένα κενό ελεγκτικό που έχει δημιουργηθεί εκεί με την κατάργηση της θεώρησης του δελτίου αποστολής, εν πάση περιπτώσει, θεωρούμε ότι είναι η ώρα να φτιάξουμε ένα ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, έτσι ώστε κάθε μεταφορά αγαθών εντός της χώρας να έχει μια καταγραφή στο σύστημά μας πριν αυτή πραγματοποιηθεί».

Τι είναι το Δελτίο Αποστολής

Με το Δελτίο Αποστολής (ΔΑ) έχουν μεγαλώσει γενιές Ελλήνων λογιστών. Ήταν ίσως το βασικότερο φορολογικό παραστατικό το οποίο συνόδευε τα προς τιμολόγηση εμπορεύματα μέχρι τον τελικό προορισμό. Αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο του καταργηθέντος ΚΒΣ, με βασικό συστατικό στοιχείο τη θεώρηση (σφράγισμα ή διάτρηση -το γνωστό «τρύπημα»- και ηλεκτρονική σήμανση αργότερα).

Τα Stress Tests των Τραπεζών

MARKO DJURICA / REUTERS
του Παναγιώτη Πετράκη*
Μεταξύ 18 Απριλίου και 5 Μαΐου θα γνωρίζουμε ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αφού θα έχουμε τα αποτελέσματα των StressTestsκαι ειδικότερα τα κριτήρια του δυσμενούς σεναρίου για την οικονομία. Να θυμίσουμε μόνο ότι το δυσμενές σενάριο προβλέπει ΑΕΠ για το 2018 -1,3% και -2,1% για το 2019 με μηδενικό ή αρνητικό πληθωρισμό και σημαντική βουτιά στις τιμές των ακινήτων. Εάν δε συμβούν πάντως πάρα πολύ σοβαρά εξωτερικά γεγονότα αυτές οι αρνητικές προσδοκίες δεν θα γίνουν πραγματικότητα.
Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το τι αποτελέσματα θα έχουμε στα stresstests. Πολλές όμως ενδείξεις όπως οι κινήσεις των τραπεζών στο χρηματιστήριο και οι πληροφορίες του τύπου δείχνουν ότι οι τέσσερις τράπεζες μάλλον τα περνούν. Ουσιαστικά δηλαδή θα εμφανίσουν αποδεκτούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν θα δρομολογηθούν στο παρόν και το επόμενο έτος.

Παγίδες και μυστικά στη φορολόγηση του Airbnb


Τι ακριβώς ισχύει για τη φορολόγηση των εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το παράθυρο φοροδιαφυγής που κλείνει. Πότε συμφέρει τον ιδιώτη να εκκινήσει επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Γράφουν οι Δημ. Παπαδοπούλου και Β. Ηλιοπούλου*

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Airbnb παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων να εκμεταλλεύονται οικονομικά την ακίνητη περιουσία τους, εκμισθώνοντάς την για σύντομα χρονικά διαστήματα, λίγες εβδομάδες ή, συχνά, και κάποιες μόνο ημέρες.
Παρότι η Airbnb γνώρισε σημαντική άνθηση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, σε μεγάλο ποσοστό η σχετική αγορά λειτουργεί ακόμα εκτός νόμου. Οι ιδιοκτήτες αγνοούν τη διαδικασία που προβλέπει ο Ν. 4446/2016 για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και δεν δηλώνουν τα εισοδήματα από την Airbnb στις φορολογικές δηλώσεις τους. Έτσι, παραμένουν εκτεθειμένοι έναντι των Φορολογικών Αρχών σε περίπτωση ενδεχόμενου ελέγχου και κινδυνεύουν να τους επιβληθούν σημαντικά πρόστιμα.

Διαδικαστικό καθεστώς

Σύμφωνα με τον νόμο, ο ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής ενός ακινήτου (ο οποίος ονομάζεται διαχειριστής), προτού «ανεβάσει» οποιοδήποτε ακίνητο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Airbnb προκειμένου να το μισθώσει, πρέπει να εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr), χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TAXISnet. Αν διαχειρίζεται περισσότερα από ένα ακίνητα, οφείλει να εγγραφεί τόσες φορές όσα και τα ακίνητα που διαχειρίζεται.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χωριστής δήλωσης συζύγων


Του Σπύρου Δημητρέλη
 
Μια σημαντική φορολογική ανατροπή που θα αλλάξει τα δεδομένα για κάλυψη τεκμηρίων, έκδοση φορολογικής ενημερότητας και παροχή του αφορολόγητου ορίουθα σημάνει η παροχή της δυνατότητας στα έγγαμα ζευγάρια και όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης να μην υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση. Το σπάσιμο της κοινής φορολογικής δήλωσης σε ξεχωριστές δηλώσεις συνεπάγεται πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα για τους φορολογούμενους.
 
Μειονεκτήματα
 
Τα μειονεκτήματα της υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης για τους συζύγους είναι τα εξής:
- η υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων συνεπάγεται διπλάσιο κόστος σε χρόνο και αμοιβές φοροτεχνικών για την ορθή συμπλήρωσή τους
- οι φορολογούμενοι χάνουν το ευεργέτημα της μεταφοράς εισοδήματος από τον έναν στον άλλο σύζυγο, δηλαδή με βάση το οικογενειακό εισόδημα, για την κάλυψη τεκμηρίων. Για παράδειγμα, είναι πολύ συχνή η περίπτωση που ο σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και δηλώνει μικρό εισόδημα και η σύζυγος είναι μισθωτή. Λόγω της άθροισης των εισοδημάτων καλύπτονται τα τεκμήρια διαβίωσης (ΙΧ, κατοικία, δίδακτρα παιδιών κλπ) και έτσι δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος εισοδήματος για τον σύζυγο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ (Α' ΜΑΘΗΜΑ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΔΩΡΙΚΕΣ

ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ - NAUSINOUS - ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ



Στις 23 Μαρτίου ξεκινούμε το σεμινάριο των διαλέκτων της ελληνικής, ένα σεμινάριο που οραματιζόμαστε από την ίδρυση του σωματείου μας.
Κάθε μήνα θα μελετούμε μία διάλεκτο, το ιστορικό και μυθολογικό πλαίσιο, τα γλωσσολογικά στοιχεία, την χρήση τους στην σύγχρονη ελληνική.
Κύριος διδάσκων και ομιλητής θα είναι ο δρ Κωνσταντίνος Χατζηγιαννάκης✩, ο οποίος ερευνά επί δεκαετίες την ελληνική γλώσσα, τις διαλέκτους της και τις επιρροές της σε άλλες γλώσσες και πολιτισμούς. Έχει συγγράψει πλήθος σχετικών βιβλίων των οποίων τους τίτλους σας παραθέτουμε:
Οι υπερβόρειοι Έλληνες Οι Μάγια Αϊνού Οι Σπαρτιάτες της Χιλής Το δίγαμμα F Υδατική λεξιγραφία Οι Ίνκα μιλούσαν ελληνικά Άργος Κλυτόν Η ελληνική ρίζα των Βάσκων Καλάς, οι Μακεδόνες των Ιμαλαΐων Ετρούσκοι, οι Πελασγοί της Ιταλικής Χερσονήσου

ΜΥΘΟΙ - ΥΒΡΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Α ΜΕΡΟΣ

ESTIA TV


Mια νέα σειρά εκπομπών ''ΜΥΘΟΙ'' με την συγγραφέα Ντορέτα Πέππα.Μύθοι στο χώρο και στο χρόνο. Από την Αρχαία Ελλάδα και τους μεγάλους Πολιτισμούς της Ιστορίας, μέχρι τους αστικούς μύθους της «Νεομυθολογίας». Αφήγημα, όνειρο, φαντασία, αλληγορία, αλλά πάντα με κριτική ματιά, με γνώση! Μια διεισδυτική έρευνα, με στόχο τον αποσυμβολισμό των Μυστηρίων και των κρυμμένων εννοιών μέσα στις πανάρχαιες παραδόσεις της ανθρωπότητας. Μύθοι: όχι στη Λήθη!
Για τον Ιωάννη Λυδό και τα υπόλοιπα βιβλία της Ντορέτας Πέππα, καθώς και για τα σεμινάρια που γίνονται από τη συγγραφέα κάθε Τετάρτη, επικοινωνήστε με το ESTIA.TV. στο τηλ : 210 3840676 Email : doretapeppa@gmail.com doretapeppa.blogspot.com
Μουσικές επενδύσεις : Γιώργος κουτσιβίτης (#georgekoutsivitis)

Ο Νότης Μαριάς για Ελληνογαλλικό Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας και ΛΑΡΚΟ


Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτή, Καθηγητή Νότη Μαριά στο Λαμία fm1 96.2 στις 19/4/2018 για το Ελληνογαλλικό Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας και για τη ΛΑΡΚΟ.
-- FACEBOOK:
TWITTER:
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ: http://consultation.notismarias.gr/
ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ:
ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ:






Εξοπλισμοί: 'Aγρια μάχη των προστατών για μερίδιο στο ελληνικό προτεκτοράτο

Το Ποντίκι


του Δημήτρη Μηλάκα
Οι τρέχουσες το τελευταίο εξάμηνο συζητήσεις για την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων (εκσυγχρονισμός f-16- γαλλικές φρεγάτες) της χώρας, πέρα από την ανικανότητα χειρισμών και την παντελή έλλειψη αμυντικού σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης αποκαλύπτουν την σκληρή σύγκρουση των «προστατών» για το μερίδιο που διεκδικούν από το ελληνικό προτεκτοράτο (τους).
Οι εν λόγω σύμμαχοι και εταίροι αφού πρώτα συνέβαλλαν στη διάλυση (και) των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων επιβάλλοντας περικοπές (για να διασώσουν τις τράπεζές τους) επανέρχονται σήμερα με «προσφορές» για να μαζέψουν τα υπόλοιπα από τον ελληνικό κουμπαρά.
Έτσι λοιπόν οι  ΗΠΑ θέλουν γύρω στα 2 δις για να εκσυγχρονίσουν τα μαχητικά f-16 απαιτώντας το 75% της συνολικής δαπάνης μέχρι το 2021, ημερομηνία που θα έχουν παραδώσει μόλις ένα (!)  από τα 50 προς εκσυγχρονισμό αεροσκάφη. Το τελευταίο από αυτά θα παραδοθεί το 1928!
Την ίδια στιγμή οι Γάλλοι επιχειρούν να μαζέψουν σε βάθος δεκαετίας γύρω στα 8 δις  για το εφοδιασμό του ελληνικού ναυτικού με φρεγάτες κάποιες από τις οποίες ενδεχομένως ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Η republique και ο «αδιάφθορος» – Αρετή και Τρομοκρατία


Γράφει ο Στάθης Ανδρέου  – 

Από την 9η Θερμιδώρ και μετά, τόνοι μελάνι χύθηκαν για να αποκαλύψουν στην κοινή γνώμη και στην Ιστορία το αποκρουστικό πρόσωπο του Μαξιμιλιανού Ροβεσπιέρου. Στην Παλινόρθωση, μέχρι και το όνομά του απαγορεύτηκε στην προσπάθεια να ξορκιστεί το φάντασμά του –κυρίως οι ιδέες του– από τις μνήμες των ανθρώπων.
Αργότερα, όταν τα πάθη άρχισαν να ξεθωριάζουν, πολλοί μελετητές δοκίμασαν –και στο επιστημονικό πεδίο το κατόρθωσαν– να ανασυστήσουν την βιογραφία του, να αποκαταστήσουν το όνομά του και να μελετήσουν τις ιδέες του από μιαν άλλη σκοπιά. Ειδικά η σοβιετική ιστοριογραφία, που έβλεπε στον επαναστατικό ιακωβινισμό την αντανάκλαση της δικής της επανάστασης, εντρύφησε σε βάθος στα κείμενα του Ροβεσπιέρου.
Δεν θα σταθούμε εδώ ούτε στην λυσσαλέα κριτική που ασκήθηκε από την αστική ιστοριογραφία στην Τρομοκρατία, ούτε στην μαρξιστική υπεράσπισή της. Θεωρούμε ότι υπάρχουν μερικά σημεία στην πολιτική του Ροβεσπιέρου που θα παραμένουν τουλάχιστον δυσνόητα, εάν δεν τα δούμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.
Εξηγούμαστε: Η σκέψη του Ροβεσπιέρου φαίνεται να έχει ως αφετηρία μια θέση υπέρ της Συνταγματικής Μοναρχίας και να καταλήγει στην υπερεπαναστατική λαϊκή δημοκρατία. Πρόκειται για ένα τεράστιο θεωρητικό άλμα, όχι παράλογο αν αναλογιστούμε ότι οι ιδέες, όχι μόνο του Ροβεσπιέρου, αλλά και όλων των πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής, σφυρηλατήθηκαν μέσα στον αχό της επανάστασης. Εξαίρεση ο Μαρά, ο οποίος φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα διορατικός και προεπαναστατικά.

Γιατί η σοσιαλδημοκρατία διολίσθησε στο νεοφιλελευθερισμό


του Κώστα Μελά  – 

Τη θέση πως η νεωτερική κοινωνία χαρακτηρίσθηκε από το αίτημα της ισότητας συμμερίσθηκαν πλείστοι όσοι διανοούμενοι, προερχόμενοι, μάλιστα, από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους. Η πίεση αυτού του αιτήματος έφθασε σε υψηλά επίπεδα τη μεταπολεμική περίοδο και συνέπεσε με την πολιτική κυριαρχία της σοσιαλδημοκρατίας.

Το αίτημα για ισότητα την περίοδο αυτή διευρύνθηκε σε μια μεγαλύτερη γκάμα δικαιωμάτων –πολιτικών, αστικών και κοινωνικών. Σ’ αυτή τη διαδικασία οι μορφές που έλαβαν τα αιτήματα για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων ήταν πολυποίκιλες. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με αυτό που ονομάστηκε «επανάσταση αναδυομένων δικαιωμάτων».
Όμως, εκείνο που πραγματικά χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ότι οι διεκδικήσεις των δικαιωμάτων προέρχονταν από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Δεν διεκδικούσαν μόνον οι μειονεκτούντες, οι φτωχοί, οι ανήμποροι. Όλοι διεκδικούσαν. Με τον τρόπο αυτό, όμως, στερείται θεμελίου το διαχρονικά ενυπάρχον ηθικό περιεχόμενο του αιτήματος της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή ασκείται ή θα έπρεπε να ασκείται μόνο επιλεκτικά, με την καθιέρωση κριτηρίων καθορισμού των δικαιούχων. 

Κώστας Ουίλς - Costas Wills 22 04 2018 "ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ"


Σημερινοί καλεσμένοι της εκπομπής του Κώστα Wills η Ραχήλ Μακρή και ο Βασίλης Βιλιάρδος




Το «καταματωμένο» πλεόνασμα του ΣΥΡΙΖΑ ως νέο success story

iskra



της Βασιλικής Σιούτη
Πως καταφέρνουν να πετύχουν εκεί που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν, καυχήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος που επέβαλαν οι δανειστές.
Και είναι αλήθεια ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν την αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση Τσίπρα από ένα σημείο και μετά, αποδεχόμενη τα πάντα. Κατά τ’ άλλα, στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε να έχει αντιγράψει τον Αντώνη Σαμαρά του 2014. Σε πολλά σημεία θύμιζε αυτά που έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός όταν είχε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης, πανηγύριζε για την πρόσβαση στις αγορές και εξήγγειλε και την έξοδο από τα μνημόνια.
Τότε, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγορούσε ότι το πλεόνασμα που πέτυχε ήταν «ματωμένο», γιατί βγήκε από τη λιτότητα, τις περικοπές δαπανών και τους δυσβάστακτους φόρους. Το χαρακτήριζε επιπλέον «σεσημασμένο», «πλεόνασμα απάτης» αλλά και «πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας και αίματος».

ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ S300 ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Tου Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Θα δώσουμε S300 στη Συρία, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, απαντώντας στις απειλές που είχε εκτοξεύσει προηγουμένως εναντίον της Ρωσίας ο μάλλον φασίζων, ακροδεξιός Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Λίμπερμαν.
Βεβαίως θα πρέπει να αναμένουμε για να δούμε αν όντως η Μόσχα θα τα υλοποιήσει αυτά, καθώς συνεχίζονται σε πολλά επίπεδα οι ρωσο-ισραηλινές επαφές αναφορικά με τη Μέση Ανατολή.
Το τελευταίο που ήθελε η Ρωσία (και πολλοί στους ιθύνοντες κύκλους της, πολυποίκιλα συνδεόμενοι με το παγκόσμιο Χρήμα, ακόμα δεν θέλουν) ήταν να τα βάλει με το Ισραήλ, που εμφανίζεται ως μικρό και απειλούμενο κράτος, συνιστά όμως μια “κρυμμένη υπερδύναμη” στο κέντρο μιας ανερχόμενης “Αυτοκρατορίας του Χρήματος”. Τα πλοκάμια της οποίας ασφαλώς βρίσκονται και στην ίδια τη Ρωσία.
Γι’ αυτό και παραγνώρισε έως τώρα, όσο μπορούσε, τον καθοριστικό ρόλο του Νετανιάχου και των φίλων του σε όλους τους πολέμους που έκαναν οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή.

Το μυστικό της επιτυχίας στις Πανελλήνιες


Του Στράτου Στρατηγάκη
Μαθηματικού - Ερευνητή

Δεν έχουν όλα τα μαθήματα την ίδια δυσκολία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Κάποια μαθήματα δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους και δεν επιτρέπουν στους περισσότερους να σημειώσουν υψηλές επιδόσεις. Αυτά τα μαθήματα κρίνουν την εισαγωγή στις περιζήτητες σχολές. Φυσικά υπάρχουν και διαφορές από χρονιά σε χρονιά, με μαθήματα που παραδοσιακά σημειώνει υψηλές βαθμολογίες μεγάλο ποσοστό υποψηφίων ξαφνικά να αιφνιδιάζουν και μια χρονιά να έχουμε δύσκολα θέματα.
Τα μαθήματα που παραδοσιακά δυσκολεύουν πολλούς υποψηφίους, μη επιτρέποντάς τους να σημειώσουν υψηλές επιδόσεις, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Μαθηματικά, όπως βλέπουμε στον πίνακα. Η Φυσική ακολουθεί σε βαθμό δυσκολίας, παρουσιάζοντας μερικές χρονιές πολύ χαμηλές επιδόσεις και άλλες πολύ υψηλές. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα μαθήματα που παρουσιάζουν αυξομειώσεις επιδόσεων των υποψηφίων.
Η βαθμολογία στη Νεοελληνική Γλώσσα παρουσιάζει το φαινόμενο να μην καταφέρουν να περάσουν το 18 παρά μόνο ελάχιστοι υποψήφιοι. Οι αριστούχοι είναι το πολύ το 2% των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι των σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής που έγραψαν πάνω από 19 στη Γλώσσα το 2017 ήταν 1 και το 2016 ήταν 2. Δεν πρόκειται για ποσοστό αλλά για αριθμό υποψηφίων στους περίπου 20.000 που εξετάστηκαν. Το ποσοστό των μαθητών που γράφουν κάτω από τη βάση είναι μικρότερο του 20%. Συνεπώς το 80% των υποψηφίων γράφει μεταξύ 10 και 18.