Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Πώς φτάσαμε στο "δυστυχώς, επτωχεύσαμεν" (7): Λίγο πριν την πτώχευση του 1893


Είδαμε, λοιπόν, πώς η χώρα πήρε 6 δάνεια, το ένα μετά το άλλο, σε διάστημα 12 μόλις ετών. Έτσι, το 1893, η Ελλάδα είχε φτάσει να χρωστάει 585,4 εκατομμύρια φράγκα και 168,4 εκατομμύρια δραχμές. Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά τα ποσά, πρέπει να σημειώσουμε δυο πράγματα. Πρώτον: τα ετήσια τακτικά έσοδα του κράτους, κατά την δεκαετία 1882-1892, κυμαίνονταν περί τα 90 εκατομμύρια δραχμές. Και, δεύτερον: το πρωτογενές ετήσιο έλλειμμα, κατά την ίδια δεκαετία, ξεπερνούσε τα 30 εκατομμύρια δραχμές. Αρκούν αυτά για να καταλάβουμε ότι η κατάσταση ήταν πολύ παραπάνω από τραγική.

Στην πράξη, η πτώχευση της χώρας είχε ήδη επέλθει από το 1882, όταν τα έσοδα ήταν 68,6 εκατομμύρια δραχμές και τα έξοδα 80,4 εκατομμύρια. Είχαμε, δηλαδή, πρωτογενές έλλειμμα 11,8 εκατομμύρια δραχμές, το οποίο έβαινε αυξανόμενο χρόνο με τον χρόνο. Οι στρατιωτικές δαπάνες και η διαχείριση των χρεών είχαν εκτινάξει το σκέλος των δαπανών. Η κυβέρνηση, για να καλύψει τις υψηλές δαπάνες, αύξησε υπερβολικά τους έμμεσους φόρους, με συνέπεια να δημιουργηθούν οι γνωστές -αναμενόμενες σ’ αυτές τις περιπτώσεις- επιπτώσεις στην αγορά.

Στην περίοδο 1890-1893 άλλαξαν πέντε κυβερνήσεις. Όλες προσπάθησαν με διάφορους οικονομικούς αυτοσχεδιασμούς –τους οποίους είτε επινοούσαν είτε ενεθάρρυναν οι ξένοι και ντόπιοι κερδοσκόποι– να δανειοδοτήσουν την καταρρέουσα οικονομία ενώ, ταυτόχρονα, ελήφθησαν μέτρα για αυστηρές περικοπές στις κρατικές δαπάνες (στρατιωτικά κονδύλια, δημόσια έργα, κοινωνικές παροχές κλπ) και σε όλες τις κρατικές δραστηριότητες. Παράλληλα, ψηφίστηκαν νέοι φόροι και τέλη. Ανάμεσα στα νέα μέτρα, επεβλήθησαν και εκπαιδευτικά τέλη, τα οποία προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις. 

Οι αραβικές “εξεγέρσεις” και “η σεξουαλική φτώχεια του αραβικού κόσμου”

FILE PHOTO: Police officers stand outside the main station in Cologne, Germany. After sexual assaults on women at New Year, there is an increased police presence at the main station. EPA, MAJA HITIJ
Του Κάμελ Νταούντ*
Μετά την Ταχρίρ, ήλθε η Κολωνία. Μετά την πλατεία, ήλθε το σεξ. Οι αραβικές εξεγέρσεις του 2011 προκάλεσαν αρχικά ενθουσιασμό, ο οποίος όμως στη συνέχεια υποχώρησε.
Τα κινήματα εκείνα αποδείχθηκαν ατελή, ίσως και δυσάρεστα. Δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν τις ιδέες, την κουλτούρα, τη θρησκεία ή τους κοινωνικούς κανόνες, ιδιαίτερα τους κανόνες που αφορούν το σεξ. Επανάσταση δεν σημαίνει νεωτερικότητα.
Οι επιθέσεις εναντίον δυτικών γυναικών στην Κολωνία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θύμισαν την κακοποίηση των γυναικών στην πλατεία Ταχρίρ στις θυελλώδεις ημέρες της αιγυπτιακής επανάστασης. Και οι άνθρωποι στη Δύση συνειδητοποίησαν ότι μια από τις μάστιγες του λεγόμενου αραβικού κόσμου, και του μουσουλμανικού κόσμου γενικότερα, είναι η άρρωστη σχέση του με τις γυναίκες. Σε ορισμένες χώρες, οι γυναίκες αναγκάζονται να καλύψουν το πρόσωπό τους, αλλού λιθοβολούνται και σκοτώνονται. Σε κάθε περίπτωση, κατηγορούνται ως υπεύθυνες για τα προβλήματα που έχει μια ιδανική κοινωνία.
Το σεξ είναι ένα σύνθετο ταμπού, το οποίο σε χώρες όπως η Αλγερία, η Τυνησία, η Συρία ή η Υεμένη είναι προϊόν της πατριαρχικής κουλτούρας, των νέων κωδίκων των ισλαμιστών και του πουριτανισμού που χαρακτηρίζει τους διάφορους σοσιαλισμούς της περιοχής. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων είτε εμποδίζει την επιθυμία είτε απομονώνει εκείνους που την αισθάνονται.

ΝΙΑΟΥ…

iskra

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Όταν η επικαιρότητα κατακλύζεται από αναφορές για κύκλωμα εκβιαστών, που εφόσον ισχύουν οι καταγγελίες απαρτίζεται από κουμάσια που φέρουν τις ιδιότητες του εκδότη και των «δημοσιογράφων», που η μεν ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα σε δημοσιεύματα ότι ένας εξ αυτών είχε σχέσεις οικονομικής κολεγιάς μαζί της, του δε άλλου το άρθρο που ερμηνεύτηκε σαν «φιλοκυβερνητικό» αναπαράχθηκε με πάθος από σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ ανήμερα ακριβώς της σύλληψής του,  
όταν δημοσιογραφικό συγκρότημα και Μέγαρο Μαξίμου ανταλλάσουν δημόσιες βολές για το περιεχόμενο μυστικών συναντήσεων μεταξύ του εκδότη με τον πρωθυπουργό, όταν η πρώτη πλευρά δημοσιεύει άρθρα υπό τον τίτλο «Ο ηγέτης, ο εκδότης και η… γάτα των Ιμαλαΐων» για να ισχυριστεί ότι ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που έσπευσε να «προσφέρει» εκδουλεύσεις στον εκδότη, η άλλη πλευρά επικαλείται το ίδιο ακριβώς άρθρο για να καταγγείλει τον εκδότη ότι αυτός ήταν που «αιτήθηκε» εκδουλεύσεις στις οποίες ο πρωθυπουργός δεν ενέδωσε,  
τότε, και για όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες τι κάνει «νιάου – νιάου» τόσο στα χαμαιτυπεία όσο και σε κάποιες από τις απόκρημνες κορυφές των πολιτικο-οικονομικών και μιντιακών… Ιμαλαΐων,  
ας θυμόμαστε, παράλληλα, εκείνο τον στίχο του Διονυσίου Σολωμού, που γράφτηκε αμέσως μετά τον«Ύμνο εις την Ελευθερία»:  
«Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος»…
*Δημοσιεύθηκε στο e-nikos.gr τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ενωμένοι σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Γ.Γ.Π.Σ

Ανεξάρτητη  Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας


Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας

Ενωμένοι σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Γ.Γ.Π.Σ

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας καλεί όλους τους συναδέλφους να εκφράσουν την αντίθεση τους στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο,

Καλούμε τους συναδέλφους σε  παράσταση  διαμαρτυρίας την Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016 στις 09:30, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, (Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, 18345 Μοσχάτο - Στάση Μετρό: Ταύρος ή Μοσχάτο).

Διαμαρτυρόμαστε ενωμένοι και κλείνουμε την Γ.Γ.Π.Σ πριν μας κλείσουν με την εφαρμογή των μέτρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Συνάδελφοι,
Ενωμένοι για να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι ακόμα  και στον  αποκλεισμό των  Δ.Ο.Υ  σε όλη τη χώρα.
Ενωμένοι για να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα μέτρα που κλείνουν τα γραφεία μας που χάνουμε τις δουλειές μας.
Την Τρίτη 1/3/2016 στις 09:30  όλοι στην Γ.Γ.Π.Σ (Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης (Στάση Μετρό Ταύρος ή Μοσχάτο) για να εκφράσουμε έντονα την αντίθεσή μας, στους εξολοθρευτές της εργασίας μας,  και στον χειραγωγήσιμο από τους δήθεν δανειστές της χώρας μας , και δήθεν αριστερό, ανάλγητο υπουργό κ. Κατρούγκαλο.


Η Συντονιστική Επιτροπή
της

Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

BREXIT ΙΣΟΝ ...ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

iskra

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Μόνο με …πολιτική επανάσταση εναντίον όλων των πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας μπορούν οι Άγγλοι ψηφοφόροι να ψηφίσουν «Όχι» στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οδηγώντας έτσι την Αγγλία σε αποχώρησηαπό την ΕΕ. Οι Συντηρητικοί, μετά τη συμφωνία του Κάμερον με την ΕΕ, τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Οι Εργατικοίαπειλούν τα πιο αφοσιωμένα «ευρωλαμόγια» του Ηνωμένου Βασιλείου, ακριβώς όπως οι σοσιαλιστές και οι σοσιαλδημοκράτες σε κάθε χώρα της ΕΕ. Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ είναι και οι Φιλελεύθεροι, το σχεδόν ανύπαρκτο τρίτο βρετανικό κόμμα.
Μόνο μέσα στους κόλπους των Συντηρητικών – δηλαδή της αγγλικής Δεξιάς – έχει σημειωθείαντίσταση κατά της παραμονής της Αγγλίας στην ΕΕ. Έξι από τους δεκαεννέα υπουργούς της κυβέρνησης Κάμερον τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του «Όχι», ενώ το κίνημα υπέρ της αποχώρησης τηςΒρετανίας από την ΕΕ απέκτησε και τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη του. Πρόκειται για τον δεξιό δήμαρχο τουΛονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αποφάσισε να τα ρισκάρει όλα προκειμένου να γίνει και αρχηγός των Συντηρητικών, ανατρέποντας τον ομοϊδεάτη του, Ντέιβιντ Κάμερον. Άλλωστε η καρατόμηση του Κάμερον θα γίνει αμέσως μόλις νικήσει το «Όχι», αν φυσικά υπάρξει τέτοια εξέλιξη, η οποία πλέον λόγω της στάσης του Κάμερον τοποθετείται στα όρια του πολιτικά αδύνατου. Αφού όλα ταπολιτικά κόμματα της Βρετανίας είναι υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, πώς είναι δυνατόν οι ψηφοφόροι τους να ψηφίσουν και μάλιστα κατά απόλυτη πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης; Πρακτικά αδύνατον, προφανώς, εκτός πια και αν παραστούμε μάρτυρες μιας πολιτικής επανάστασης των ψηφοφόρων εναντίον των ίδιων των κομμάτων τους και μάλιστα σε ένα θεμελιώδες ζήτημα, όπως σύσσωμη η αγγλική αστική τάξη τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Πιο χαμηλά κι από …τις Κάτω Χώρες!

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Προκλητικές τοποθετήσεις Ολλανδών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο: «Μεγάλο πρόβλημα» για την ευημερία της Ολλανδίας το να έρθουν 50 χιλιάδες πρόσφυγες. «Γίνονται συζητήσεις για το αν θα πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα» ανέφερε η εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού κόμματος.
«Καθρέφτη» της αναλγησίας αλλά και της υποκρισίας των αντιλήψεων που κυριαρχούν στην Ε.Ε αποτέλεσαν οι τοποθετήσεις Ολλανδών Βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών με αντιπροσωπεία της Ολλανδικής Βουλης. Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος μίλησε για συζητήσεις που γίνονται περί κλεισίματος των συνόρων στην Ευρώπη ενώ ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών χαρακτήρισε «μεγάλο πρόβλημα» την αποδοχή μεταναστών για την ευημερία της Ολλανδίας! Οι τοποθετήσεις προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών-μελών των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Τάξης σε μία συζήτηση που έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. 
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κόμματος Χριστιανοδημοκρατών της Ολλανδίας (CDA)  Ρieter Οmtzigt o οποίος ανέφερε: «Σκέφτομαι  την κατάσταση στην Ολλανδία όπου έχουμε ευημερία και οικονομική ανάπτυξη, καλή ευημερία αν θέλετε στη χώρα μας. Το να έρθουν 50.000 πρόσφυγες από έξω από την Ευρώπη είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα»!

Α. Τάκης : Κλειδί η δίκαιη κατανομή προσφύγων

Νέα Κρήτη


Την άποψη ότι ήρθε η ώρα το προσφυγικό στη ΕΕ να λυθεί με δίκαιη κατανομή προς όλες τις χώρες και αυτό πρακτικά σημαίνει με δίκαιη κατανομή και σε όλη την Ελλάδα εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο 9.84 ο καθηγητής Ανδρέας Τάκης αντιπρόεδρος της ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου .
Παράλληλα σημείωσε με νόημα ότι η ενότητα της ΕΕ είναι πλέον οριακή με την Αυστρία σε ρόλο λαγού για χώρες και πληθυσμούς που έχουν μετατοπιστεί σε μια ακραία συντηρητική πολιτική. 

Τσίπρας στη γραμμή Μέρκελ για προσφυγικό

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Το τελευταίο της χαρτί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος παίζει η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς εάν η εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν φέρει τα αναμενόμενα, τότε το κλείσιμο των συνόρων που η ίδια δεν επιθυμεί, γνωρίζει ότι θα είναι μάλλον αναπόφευκτο. Την ίδια θέση υιοθετεί και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς κατά κάποιον τρόπο, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν συνδέσει τις τύχες τους όσο αφορά στο προσφυγικό.
Αμφότεροι δέχονται έντονη κριτική για τους χειρισμούς τους και βλέπουν την δημοτικότητα τους να πλήττεται. Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εδώ και πολύ καιρό κριτική από τους ευρωπαίους συναδέλφους του ότι άργησε να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, ότι δεν κατάφερε να φυλάξει τα σύνορα της χώρας και δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως στις δεσμεύσεις του. Υπενθυμίζουν ότι μεταξύ άλλων είχε δεσμευθεί πως μέχρι το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου θα είχε έτοιμα όλα τα hotspot και χώρους φιλοξενίας για 50.000 πρόσφυγες, αλλά μόλις τις τελευταίες μέρες κινήθηκε η κρατική μηχανή.
Βέβαια όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των υπουργών και τεράστιες αποκλίσεις ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Δεν ήταν λίγοι οι υπουργοί που αρνούνταν να συνεργαστούν και να βοηθήσουν σχεδόν σε οτιδήποτε. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που είχε αναλάβει το γενικό συντονισμό όλων των υπουργείων, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν και ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας ήταν, κατά γενική ομολογία, τραγικά μόνος. Τελικά, όλοι κατέληξαν στη δική του γραμμή, παρά τις διαφωνίες που εξέφραζαν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη καθυστέρηση που στοίχισε σε αξιοπιστία στη χώρα.

Τράπεζα της Ελλάδος - 26. Η περίοδος Μπούτου και η Β' φάση της ΟΝΕ

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση

10/12/1975: Ο αναπληρωτής υπουργός συντονισμού Ιωάννης Μπούτος (δεξιά) προεδρεύει στην 4η σύνοδο της
διυπουργικής ελληνοβουλγαρικής επιτροπής. Δίπλα του ο υφυπουργός εμπορίου Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

"Απαγορεύονται οι υπεραναλήψεις ή οποιουδήποτε άλλου είδους πιστωτικές διευκολύνσεις από την ΕΚΤ ή από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, οι οποίες εφεξής αποκαλούνται "Εθνικές κεντρικές τράπεζες", προς κοινοτικά όργανα ή οργανισμούς, κεντρικές κυβερνήσεις, περιφερειακές, τοπικές ή άλλες δημόσιες αρχές, άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου ή δημόσιες επιχειρήσεις των κρατών μελών' απαγορεύεται επίσης να αγοράζουν απευθείας χρεώγραφα από τους οργανισμούς ή τους φορείς αυτούς η ΕΚΤ ή οι εθνικές κεντρικές τράπεζες" [Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση(γνωστή ως συνθήκη του Μάαστριχτ), άρθρο 104, παράγραφος 1].

"Απαγορεύεται κάθε μέτρο που θεσπίζει προνομιακή πρόσβαση των κοινοτικών οργάνων ή οργανισμών, των κεντρικών κυβερνήσεων, των περιφερειακών, τοπικών ή άλλων δημόσιων αρχών, των άλλων οργανισμών δημοσίου δικαίου ή των δημόσιων επιχειρήσεων των κρατών μελών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εφόσον δεν υπα­γορεύεται από λόγους προληπτικής εποπτείας. Το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με τη διαδικασία του άρθρου 189Γ, προσδιορίζει, πριν από την 1η Ιανουαρίου 1994, τους ορισμούς για την εφαρμογή της απαγόρευσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1" [ό.π., άρθρο 104Α, παράγραφοι 1 και 2].

Βρισκόμαστε στο 1993. Από τότε που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος, όποτε είχε ανάγκη από λεφτά, έπαιρνε βερεσέδια από την κεντρική του τράπεζα με την γνωστή διαδικασία τού μπακαλοδέφτερου:δώσε μου και γράφτα. Έτσι, το ελληνικό δημόσιο τηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος τρία δεφτέρια, τρεις λογαριασμούς: έναν για τα πετρελαιοειδή, έναν για τις συναλλαγματικές διαφορές και έναν όπου συγκεντρώνονται όλες οι εισπράξεις και οι πληρωμές του. Κι επειδή στο διάβα των χρόνων τα γράψεήταν περισσότερα από τα σβήσε, το τέλος τού 1993 βρίσκει αυτά τα δεφτέρια φεσωμένα με 3,1 τρισεκατομμύρια δραχμών!

Deutsche Bank – Ιστορία μου, αμαρτία μου…

Outside the Wall


Ομάδα... εξωτερικών συνεργατών της Deutsche Bank, βασικής χρηματοδότριας του στρατοπέδου στο Αουσβιτς, ποζάρουν για μια φωτογραφία στην πύλη του κολαστήριου. Οπως λέει άλλωστε και η πάντα επίκαιρη επιγραφή, «Η Εργασία Απελευθερώνει»... 
Συντάκτης:  Γιώργος Τσιάρας      

Η «ελεύθερη πτώση» των μετοχών της Deutsche Bank, της ναυαρχίδας των γερμανικών τραπεζών και ενός από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο, πάγωσε αυτές τις μέρες το αίμα του δρος Σόιμπλε και των άλλων πολιτικών «οικονομισάριων» της ηπείρου μας, που μάταια προσπαθούν να πείσουν τις αγαπημένες τους αγορές ότι η τευτονική υπερ-τράπεζα είναι «σταθερή σαν βράχος», τη στιγμή που η μετοχή της σημείωνε χαμηλό τριακονταετίας...


Στην πραγματικότητα, ο «βράχος» αποδεικνύεται ιδιαίτερα εύθρυπτος: η μετοχή της «Γερμανικής Τράπεζας» έχει μειωθεί 41% από την αρχή του έτους, δηλαδή κατά μέσο όρο χάνει μία μονάδα την ημέρα, ενώ το πραγματικό μέτρο της αγωνίας των επενδυτών, δηλαδή το κόστος προστασίας (τα περιβόητα CDs και CDOs) από το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής της... οροσειράς των δυνάμει «τοξικών» ομολόγων της έχει κυριολεκτικά υπερδιπλασιαστεί στο ίδιο βραχύ διάστημα.


Και ο λόγος είναι ότι, όσες καθησυχαστικές παρόλες κι αν εκστομίζουν οι Σόιμπλε και σία, οι αγορές γνωρίζουν καλά ότι η μαύρη τρύπα του υπέρογκου χρέους που κρύβει στα υπόγειά του το γερμανικό τραπεζικό θηρίο και, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ξεπερνά τα 60 τρισεκατομμύρια ευρώ –κάπου είκοσι φορές το γερμανικό ΑΕΠ και σχεδόν τετρακόσιες φορές μεγαλύτερο από το ελληνικό δημόσιο χρέος!- είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετηθεί.

Η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και συζήτηση περί συμβόλων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Νετανιάχου. Φωτογραφία ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου
Σε παλαιότερο άρθρο θελήσαμε να καταστήσουμε σαφές πως πρέπει «…να συνεχισθεί η καλή σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ ανεξαρτήτως της επαναπροσέγγισης Ισραήλ-Τουρκίας. Business as usual δηλαδή….»
Τότε είχαμε αναρωτηθεί «…από κι ως που η Ελλάδα θα πρέπει να υποδεικνύει σε άλλα κράτη με ποιούς να έχουν καλές σχέσεις και με ποιούς όχι;»
Επίσης είχε τονισθεί πως «…στη Μεσόγειο, όπως και σε κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη, συμβαίνουν τεκτονικές-γεωπολιτικές αλλαγές με βασικό διακύβευμα τα ενεργειακά και τους ορυκτούς πόρους γενικότερα. Απαιτείται ωριμότητα και όχι παλιμπαιδισμοί του στυλ: «δεν παίζω μαζί σου αν ξαναπαίξεις με αυτό το παιδί.»
Σε άλλο άρθρο είχε επισημανθεί το γεγονός πως δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός των πολύ καλών Ελληνοϊσραηλινών σχέσεων «…όσο το γεγονός πως αργήσαμε τόσο πολύ…”.

Ευρωπαϊκή Ποσοτική Χαλάρωση (μέρος Ε’)

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Οι Επιπτώσεις των Κατευθυντήριων Γραμμών του Προγράμματος στο Μέγεθος και τη Διάρκεια του
Η ΕΚΤ προτίθεται να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα εξαγοράς στοιχείων Ενεργητικού, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017 (από Σεπτέμβριο του 2016 όπου ήταν η αρχική απόφαση). H πρόσφατη δήλωση του Mario Draghi (προέδρου της ΕΚΤ) στη συνέντευξη τύπου της 3ης Δεκεμβρίου 2015 στη Φρανκφούρτη ήταν: «όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, αποφασίσαμε την παράταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Οι μηνιαίες αγορές ύψους 60 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος προβλέπεται τώρα ότι θα διενεργούνται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή αργότερα, εφόσον χρειαστεί».
Η επίδραση των ορίων στην αγορά ομολόγων κάθε χώρας φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, όπου παρουσιάζεται το πως το χαρτοφυλάκιο του Ευρωσυστήματος για τα ελληνικά, τα πορτογαλικά, τα λετονικά και τα γερμανικά χρεόγραφα θα εξελιχθεί μέχρι το τέλος του 2017.
xartofylakia-programmaton-qe-euretirio-fekyou

Το κατενάτσιο και ο αποκλεισμός: ‘Εχει χρόνο η Ελλάδα να «γυρίσει» τα παιγνίδια;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζητάει με την πρόεδρο του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη στο Μέγαρο Μελά, στην εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
WWW.KATHIMERINI.GR
Στην πολιτική και την οικονομία συμβαίνει ό,τι και στο ποδόσφαιρο: η λάθος τακτική οδηγεί στην ήττα, που ενίοτε μεταφράζεται και σε οδυνηρό αποκλεισμό, είτε αυτό αφορά αθλητικές διοργανώσεις είτε την Ευρωζώνη ή τη Συνθήκη Σένγκεν.
Αντί να κάνουμε μόνοι μας όλες τις αλλαγές –ή τουλάχιστον τις περισσότερες– των οποίων η αναγκαιότητα είναι προφανής σε όποιον έχει αίσθηση του πώς λειτουργούν οι οικονομίες, εμείς –πολίτες, κόμματα, μέσα ενημέρωσης– από την αρχή επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τη στρατηγική της άρνησης και την τακτική των καθυστερήσεων. Για να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρικούς όρους, σε αντίθεση με άλλες ομάδες –την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο– που έτρεξαν, η δική μας Εθνική, με άλλον προπονητή και παίκτες κάθε φορά, έπαιζε συνεχώς καθυστέρηση, ενώ ήταν προφανές ότι έπρεπε να επιτίθεται.

Το αγροτικό, αλλιώς (συνέχεια)

Νέα Πολιτική


 του Αντώνη Παπαγιαννίδη*
Βλέπαμε χθες μια σειρά από προσεγγίσεις στα προβλήματα του αγροτικού τομέα, με στόχο τις συγκεκριμένες λύσεις, όχι την “κάθετη” αντιπαράθεση επί πολιτικής βάσης. Συνεχίζουμε:
Μια δίδυμη αναπτυξιακή δυνατότητα με βάση την πρωτογενή παραγωγή δίνεται από την εφαρμοσμένη, ενδογενή (δηλαδή “δική μας”, προσαρμοσμένης εξαρχής στις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελλάδας) έρευνα και τεχνολογία στην γεωργία, μαζί και με τις αγροτικές συμπράξεις καινοτομίας που ανέλυσε ο Θανάσης Τσαυτάρης (λειτουργούν, στην ουσία, σαν συνεταιρικά σχήματα νέου τύπου, χωρίς τις παθογένειες του συνεταιριστικού κινήματος του παρελθόντος: εδώ, η διατύπωση δική μας). Έτσι, για παράδειγμα, η σε νέα βάση οργάνωση των υδατοκαλλιεργειών με μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος – για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους, ή και με περιβαλλοντικά προσχήματα, είχαν πάψει επί χρόνια οι αδειοδοτήσεις… – και με την δημιουργία, ζωνών σε περιφερειακό επίπεδο (όπως είχαν γίνει και οι βιομηχανικές ζώνες, με συνεργασία και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ξαναπήρε μπρος ο κλάδος, παρά την πιστωτική ασφυξία ή και τον ισχυρό ανταγωνισμό Τουρκίας. “Η αλμύρα του Αιγαίου, το οποίο λειτουργεί ως λιμνοθάλασσα αντί για ανοιχτή θάλασσα”, δίνει στο λαβράκι τέτοια ποιότητα που πιάνει στην Νέα Υόρκη τιμή 16 ευρώ έναντι των 6 της Ιταλίας (στην δε Ιταλία 6,5 ευρώ έναντι 1,5 ευρώ του ντόπιου).
Ή πάλι η καλλιέργεια και μεταποίηση σιτηρών με χαμηλή γλουτένη ή χωρίς γλουτένη, ανοίγει μια εντελώς νέα αγορά. (Ποια αγορά; Ένα 8,5% του πληθυσμού παρουσιάζει δυσανεξία στην γλουτένη, δηλαδή αλλεργική αντίδραση στην παρουσία γλουτένης στο ψωμί, στα ζυμαρικά, στα μπισκότα – οπουδήποτε). Για να υπάρξει όμως τέτοια καλλιέργεια, χρειάζεται μια σύμπραξη με εγγυημένη ποιότητα σε πολλά επίπεδα. Πρώτα-πρώτα, να υπάρξει ειδική σποροπαραγωγή – αλλά χωρίς εγγυημένη διάθεση, σποροπαραγωγή δεν θα υπάρξει. (Και, εκεί που η καλλιέργεια κανονικού σταριού αποδίδει 1 τόννο, το χαμηλής γλουτένης αποδίδει 280 κιλά). Ύστερα, μετά από αντίστοιχη παραγωγή, με προδιαγραφές, των χωρίς γλουτένη ποικιλιών, να πάει το προϊόν σε μεταποίηση σε μύλους που θα εγγυώνται με σοβαρότητα ότι δεν θα υπάρξει ανάμειξη. Μόνον αφού όλη η αλυσίδα στηθεί και λειτουργήσει σωστά -από ομάδες διαφοροποιημένες, που θα στηριχθούν σε συμβολαιοποίηση των σχέσεών τους – μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια ιδιαίτερη, όμως με υψηλή ζήτηση (και αντίστοιχη τιμή…) παραγωγή.

Το ευρώ ως φετίχ

analyst

Το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είχε ανέκαθεν σχέση με εκείνον τον πολιτισμό που επικρατούσε σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ τόσο η δραχμή, όσο και το βυζαντινό Solidus, ήταν κάποτε κυρίαρχα – ο υπόγειος νομισματικός πόλεμος Η.Π.Α., Ε.Ε. και Γερμανίας
του Βασίλη Βιλιάρδου 

«Το διεθνές τραπεζικό καρτέλ χρηματοδοτεί τον αμερικανικό στρατό, ενώ ο αμερικανικός στρατός προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα του τραπεζικού καρτέλ. Πρόκειται για έναν αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί μόνο για εκείνο το χρονικό διάστημα που είναι εξασφαλισμένη η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου – του τρίτου θεμελιώδη λίθου του αμερικανικού νεοφιλελεύθερου συστήματος.
Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, το 90% της αξίας, της ισοτιμίας καλύτερα του δολαρίου, προέρχεται από τον αμερικανικό στρατό – ο οποίος χρησιμοποιείται διεθνώς από τις Η.Π.Α. για την καταναγκαστική επιβολή του δολαρίου, ως το ισχυρότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Με απλά λόγια, ο αμερικανικός στρατός αποτελεί το βαριά οπλισμένο χέρι του διεθνούς καρτέλ των τραπεζών – ολοκληρώνοντας το τρίπτυχο της παντοδυναμίας των Η.Π.Α.» (πηγή)
.

Ανάλυση

Προφανώς το ευρώ δεν είναι φετίχ από την πλευρά του ότι, αυτό που οφείλει να μας ενδιαφέρει είναι το κατά πόσον ωφελεί την εθνική μας οικονομία ή όχι. Υπάρχει όμως μία σημαντική, «ειδοποιός» διαφορά: το γεγονός πως έχει εξελιχθεί στο δεύτερο ισχυρότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα μετά το δολάριο, αποτελώντας ένα εξαιρετικά πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, παρά το ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλό χαρτί.

Γιατί το Βερολίνο επιδιώκει το Grexit σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον που είναι αυτή που μας κρατά μέσα στην ευρωζώνη

Οι τελευταίες αποκαλύψεις της εφημερίδας Καθημερινή, της λόγιας εφημερίδας του Μπάμπη και του καθεστώτος, εκτός των άλλων, αποκαλύπτουν όλο το παρασκήνιο με την επιμονή των Γερμανών να μας σπρώξουν έξω από το ευρώ και την επιμονή της Ουάσιγκτον να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Παράλληλα αναδεικνύουν δύο σημαντικά θέματα. Πρώτον, πόσο κορυφαία παιδαριώδης και ανόητη ήταν  η πεποίθηση της ΠΦΑ των Τσίπρα-Βαρουφάκη ότι, το Βερολίνο "τρέμει" την αποχώρησή μας από την ευρωζώνη, γι’ αυτό και «εμείς θα...χτυπάμε το ζουρνά και αυτοί θα χορεύουν πεντοζάλι» όπως έλεγε με ηρωϊκό οίστρο ο Αλέξης.  Και δεύτερον ακόμα πιο σημαντικό, το γεγονός ότι, η Ελλάδα αποτελεί ένα σοβαρότατο εμπόδιο για τις φιλοδοξίες του Βερολίνου που στοχεύουν στη δημιουργία ενός στενού ισχυρού γερμανικού πυρήνα της ευρωζώνης. Ενάντια σ΄αυτήν την προοπτική, εναντιώνεται η Ουάσιγκτον γι΄αυτό και επέμενε και επιμένει μέχρι υστερίας για την παραμονή μας στο ευρώ, κάτι που λογικά δεν την αφορά και δε θα έπρεπε να την  ενδιαφέρει. Από κοντά και η χλωμή  Γαλλία του Ολάντ που μας παραμυθιάζει με τις φιοριτούρες του ότι, δήθεν θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη γιατί η χώρα μας είναι η γενέτειρα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού ! Απαλλαγμένος από τις σκοπιμότητες της τρέχουσας πολιτικής σκοπιμότητα, ο ευπατρίδης πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας και πραγματικός φιλέλληνας Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, αντίθετα έχει επανειλημμένα τονίσει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η παραμονή μας στην ευρωζώνη. Αλλά ας δούμε για άλλη μια φορά τους βαθύτερους λόγους που εξηγούν το παράδοξο αλλά πραγματικό γεγονός, των αιτιών δηλ. που το Βερολίνο επιθυμεί το Grexit σε απόλυτη αντίθεση με την Ουάσιγκτον και το Παρίσι.

Το χρηματιστηριακό 2015

analyst


του Ντένη Βιλιάρδου

Σε μία εποχή που οι τράπεζες υποφέρουν, που δεν δίνουν μεγάλους τόκους και υπάρχει το θέμα της δραχμής, πιστεύω πως οι ελληνικές μετοχές δεν είναι κακές. Τι θα κέρδιζα ή θα έχανα παγκοσμίως το 2015, εάν είχα επενδύσει 100.000 €
.
Επειδή γράφω άρθρα που αφορούν μετοχές, τα περισσότερα σχόλια που παίρνω αναφέρουν πως κανένας Έλληνας δεν ενδιαφέρεται, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να επενδύσει. Βλέπω επίσης μία εχθρότητα απέναντι στα χρηματιστήρια, πιθανολογώ λόγω της εποχής που ζούμε. Λογικό θα έλεγα, επειδή έχουν χαθεί πολλά χρήματα τον τελευταίο καιρό από τις τράπεζες, έχει προηγηθεί η φούσκα του 1999 και όλα τα υπόλοιπα.
Όμως, το χρηματιστήριο κάθε χώρας είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και για την ευημερία της. Το πρόβλημα του δεν είναι οι μετοχές των εταιριών, αλλά τα παράγωγα και όλα τα υπόλοιπα όπλα μαζικής καταστροφής, όπως τα αποκάλεσε ο W. Buffet. Εάν δεν υπήρχαν τα χρηματιστήρια, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να βρουν εύκολα τα κεφάλαια που χρειάζονται και ειδικά οι νέες. Όσο για τους επενδυτές, έχουν έτσι τη δυνατότητα να είναι μέτοχοι εταιριών με όσα χρήματα τους περισσεύουν, αποκομίζοντας οφέλη από τη λειτουργία τους.
Από την άλλη πλευρά προωθείται η επιχειρηματικότητα, μπαίνουν κεφάλαια σε μία χώρα και αυτοί που δεν διαθέτουν πολλά χρήματα έχουν εναλλακτικές λύσεις τοποθέτησης τους. Πιστεύω πως σε μία εποχή που οι τράπεζες υποφέρουν και που δεν δίνουν καθόλου τόκους στους καταθέτες τους, όταν το ρίσκο τους έχει αυξηθεί (Bail in, κόκκινα δάνεια), οι επενδύσεις σε μετοχές είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες.

Αδειάζουν οι τράπεζες από καταθέσεις


Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν τον Ιανουάριο μετά από αύξηση 2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 1,15 δισ. ευρώ ή κατά 0,9% έναντι του Δεκεμβρίου, στα 122,23 δισ. ευρώ.Είχαν αυξηθεί στα 123,38 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο.Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 512 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 210 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2016, ήταν αρνητική κατά 201 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 355 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,4% έναντι -0,9% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,6% τον Ιανουάριο του 2016, από -1,2% το Δεκέμβριο του 2015 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 10 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 411 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Εδώ ο κόσμος καίγεται…

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Οικονομικά ερανίσματα
Του Γιώργου Τοζίδη
Ενώ η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μία φάση αναταραχής με άγνωστη την τελική κατάληξη και οι χώρες της Ενωμένης Ευρώπης (Ε.Ε.) αντιμετωπίζουν, για πρώτη φορά μετά την ίδρυσή της, τρεις μεγάλες κρίσεις ταυτόχρονα (υψηλό δημόσιο χρέος, οικονομική στασιμότητα και Προσφυγικό), η πρόσφατη «ανάκριση» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.) M. Draghi κατέδειξε τις δογματικές εμμονές των Γερμανών που οδηγούν, με μαθηματική βεβαιότητα, την Ε.Ε. σε διάλυση.
Αρχικά, ερωτήθηκε ο M. Draghi εάν αληθεύουν οι συζητήσεις της ΕΚΤ με την ιταλική κυβέρνηση για την ένταξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (μεδ) των ιταλικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο M. Draghi απάντησε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αγοράσει μεδ απευθείας αλλά μπορεί να τα κάνει αποδεικτά ως εξασφαλίσεις για την παροχή δανειακών κεφαλαίων (σημ. μία εξέλιξη που εξυπηρετεί και τις ελληνικές τράπεζες). Η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ένταξη των μεδ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία απλή επέκταση του προγράμματος με στόχο την αποτροπή οικονομικής καταστροφής. Όμως οι Γερμανοί φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα πλημμυρίσει από τοξικά δάνεια του ευρωπαϊκού νότου και οι ζημίες θα διαχυθούν στο σύνολο της ευρωζώνης.ΟM. Draghiέχει δείξει την αποφασιστικότητά του να αντιπαρατεθεί στη γερμανική κυβέρνηση στο παρελθόν και η δήλωσή του ότι η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτά τα μεδ ως εξασφαλίσεις για την παρεχόμενη ρευστότητα, αποδεικνύει ότι το ίδιο πρόκειται να πράξει και τώρα.

Το πείραμα με λάθος υλικά: Θεσπίζουν νέους νόμους αλλά λιγοστεύουν τα έσοδα

Ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Σταθάκης. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Του Αντώνη Δαλίπη
WWW.IMERISIA.GR
Υπάρχει πρόβλημα. Κάποιοι επαναλαμβάνουν συνεχώς το ίδιο πείραμα χρησιμοποιώντας πάντα τα ίδια υλικά και περιέργως προσδοκούν κάθε φορά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και ηχηρά. Και σχεδόν όλα περιστρέφονται ή ξεκινούν με κέντρο την οικονομία.
Θεσπίζουν όλο και νέους φόρους, αλλά βλέπουν τα έσοδα όλο και να λιγοστεύουν, ενώ αυτοί απορούν συνεχώς για το αποτέλεσμα.
Ανακοινώνουν αποφασιστικά μέτρα για τους αγρότες, για να τα λειάνουν οι ίδιοι στη συνέχεια, γιατί δεν περίμεναν τόσο μεγάλη και οξύτατη αντίδραση και τόσο πολλά μπλόκα που ζημίωσαν υπερβολικά και ασύμμετρα την οικονομία.
Εξαγγέλλουν ανατροπές στη φορολογία και το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών και είναι όμως έτοιμοι να υποχωρήσουν παραχωρώντας μεγάλες χρονικές περιόδους χάριτος για την εφαρμογή.

Χρεοκοπία Ελλάδας στα τέλη Μαρτίου; Τι ισχυρίζεται το περιοδικό Spiegel…

Δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών της θα αντιμετωπίσει ήδη στα τέλη Μαρτίου η Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ που επικαλείται το Spiegel.
Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών της ήδη στα τέλη Μαρτίου, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, υπό τον τίτλο «Χρεοκοπία ήδη τον Μάρτιο;».
«Το Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα η προθυμία πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ισχυρότερες παραχωρήσεις προς τους Έλληνες σε ό,τι αφορά τους όρους λιτότητας στο πλαίσιο του γ΄ προγράμματος, λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση», αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

ΘΗΒΑ ΑΜΦΕΙΟΝ,ΒΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ

ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ



ΝΑΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ .
ΟΙΚΟΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ, ΘΗΒΑ.
ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΑΜΦΕΙΟΥ, ΑΡΧΑΙΟΙ ΤΑΦΟΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑΝΑ
2012, ΤΕΛΟΣ .Η ΑΡΧΗ;
ΒΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΖΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΞΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΛΗΚΑΡΑ

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ :
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΟΣ, ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΟΣ.
ΤΑΣΟΣ ΦΟΥΣΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΛΑΪΟΣ»
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΔΟΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΗΒΑΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ.
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :
ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

Κομμάτια και θρύψαλα

ardin-rixi


Του Γιώργου Καραμπελιά 
Η χώρα θυμίζει πλέον την υπέροχη ταινία του Μονιτσέλι, Μπρανκαλεόνε, την εποχή των Σταυροφοριών, όταν στους δρόμους κυκλοφορούσαν αναρίθμητα καραβάνια ενδεών και απελπισμένων φυγάδων. Ο Μπρανκαλεόνε (Βιτόριο Γκάσμαν), ως νέος ιππότης της ελεεινής μορφής, οδηγούσε την αξιοθρήνητη και ολιγομελή στρατιά του, από τυφλούς, ανάπηρους και ζητιάνους, στους Αγίους Τόπους ως γη της επαγγελίας και με ένα σαρακοφαγωμένο σκαρί ξεκίνησαν από την Ιταλία  για να αποβιβαστούν εν τέλει όχι στην Παλαιστίνη, αλλά σε μια… διπλανή ιταλική ακτή, όπου και συνάντησαν τις ίδιες στρατιές των εξαθλιωμένων να διαγράφονται στον ορίζοντα…  Έτσι και ο Μπρακαλεόνε Τσίπρας με τη στρατιά του, –Καμμένος, Φίλης, Χριστοδουλοπούλου, Τσακαλώτος και Μιχελογιαννάκης– «κυβερνά» σε μια χώρα όπου τα καραβάνια των προσφύγων και των μεταναστών συναντιούνται με τα τρακτέρ των αγροτών στις εθνικές οδούς.
Κυβέρνηση και εξουσία έχουν γίνει κυριολεκτικά κομμάτια και θρύψαλα. Κατέλαβαν την κυβερνητική εξουσία υποσχόμενοι να αντιμετωπίσουν την «δυτική» απειλή των μνημονίων, την οποία εν τέλει όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν, αλλά βύθισαν την χώρα ακόμα πιο βαθιά, τη χρέωσαν, τη χρεοκόπησαν, έκλεισαν τις τράπεζες. Αδυνατούν να φέρουν σε πέρας αυτά που έχουν υποσχεθεί στους εκλογείς τους από τη μία όσο και, από την εντελώς αντίθετη πλευρά, στους δανειστές προστάτες τους.

Το σενάριο του χάους*

Το Ποντίκι


του Δημήτρη Μηλάκα

Το (πιθανότατο) σενάριο «καταστροφής» που προκύπτει από την απόλυτη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση. 
 
Η βάσιμη υπόθεση εργασίας που συνθέτει αυτό το σενάριο είναι ότι σύντομα, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, θα έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες. Και για αυτούς τους ανθρώπους η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τρόπους και πόρους να εξασφαλίσει στοιχειώδη ανθρώπινη διαβίωση, να τους καταγράψει (πρόσφυγες ή μετανάστες), να τους ελέγξει και να τους διαχωρίσει σε διαφορετικά κέντρα φιλοξενίας (τους πρόσφυγες) και κράτησης (τους μετανάστες).
 
Ήδη – σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» – έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη δημιουργία των σχετικών χώρων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στη Ν. Ιωνία του Βόλου, σε έκταση που έχει παραχωρήσει η Μητρόπολη. Οι υποδομές αυτές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, θα είναι διάσπαρτες σ’ όλη τη χώρα, με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι δύο χιλιάδες ανθρώπους, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση κάποιων μόνο περιοχών με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.