Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Σαν σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου του 1996, κορυφώνεται η κρίση των Ιμίων. Ποια ήταν τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης και ποιος ήταν ο ρόλος των ΜΜΕ στην κλιμάκωση της έντασης; Η μελέτη της Μαρίας Τουρή, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, αναδεικνύει μια διαφορετική πτυχή της κρίσης. Της Κατρίν Αλαμάνου.

tvxs


Σαν σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου του 1996, κορυφώνεται η κρίση των Ιμίων. Ποια ήταν τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης και ποιος ήταν ο ρόλος των ΜΜΕ στην κλιμάκωση της έντασης; Η μελέτη της Μαρίας Τουρή, καθηγήτριας στοΠανεπιστήμιο του Leicester, αναδεικνύει μια διαφορετική πτυχή της κρίσης. Της Κατρίν Αλαμάνου. 
Ακολουθεί περίληψη αποσπασμάτων από το επιστημονικό άρθρο της Μαρίας Τουρή: «Domestic Institutions and Decision making in Foreign Policy and Conflict Situations: The Role of the News Media and the Greek-Turkish Paradigm». 
Η έναρξη της κρίσης των Ιμίων τοποθετείται στις 26 Δεκεμβρίου του 1995, όταν ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο προσάραξε σε αβαθή ύδατα στις ακατοίκητες βραχονησίδες των Ιμίων. Ο καπετάνιος αρνήθηκε να ρυμουλκήσουν το πλοίο οι ελληνικές αρχές, ισχυριζόμενος ότι βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Τελικά το πλοίο αποκολλήθηκε από ελληνικό ρυμουλκό. 

Η κρίση στα Ίμια έχει να μας διδάξει και για το σήμερα


του Σταύρου Λυγερού
Έχουν περάσει 23 χρόνια από την κρίση στα Ίμια, αλλά οι Τούρκοι δεν παραλείπουν να εκμεταλλεύονται την επέτειο για να υπογραμμίζουν αυτό που είχαν τότε κερδίσει: «γκριζάρισαν» τις δύο βραχονησίδες και κυρίως χρησιμοποίησαν αυτό το «γκριζάρισμα» για να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία σε ένα μεγάλο αριθμό ελληνικών νησίδων στο Αιγαίο.
Φέτος, σύσσωμα τα τουρκικά ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας πολεμικούς τόνους, θριαμβολογούν που τουρκικά πολεμικά σκάφη εμποδίζουν την Ελλάδα από το να προβεί σε πρόκληση. Και ως πρόκληση εννοούν να ρίξει κάποιος επίσημος ένα στεφάνι στη βραχονησίδα ή στη γύρω θαλάσσια περιοχή όπου βρήκαν τότε τον θάνατο τα τρία μέλη του πληρώματος του συντριβέντος (λόγω τουρκικών πυρών;) ελικοπτέρου! Με άλλα λόγια, δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα ούτε να τιμήσει με ένα στεφάνι τους νεκρούς της! Προφανώς, θα το επέτρεπαν, αν τους ζητούσαμε άδεια!
Κι όλα αυτά, ενώ ο Τσίπρας ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Τουρκία, προς ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν το Δεκέμβριο του 2017. Δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε σ’ αυτή την επίσκεψη, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι η Άγκυρα ενορχηστρώνει αυτή την επικοινωνιακή επίθεση μέσω των τουρκικών ΜΜΕ, η οποία έχει αποκλειστικό στόχο να υπενθυμίσει την τουρκική νίκη του 1996 και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι σε θέση και σήμερα να ρυθμίζει το τι μπορεί να κάνει και τι όχι η Ελλάδα όχι μόνο στα Ίμια, αλλά συνολικότερα στο ανατολικό Αιγαίο.

Ίμια: 23 χρόνια «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»…

iskra


Ήταν 30 προς 31 Γενάρη 1996. Το βράδυ των Ιμίων. Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια.
   Η άθλια καπηλεία καλά κρατεί. Και η υποκρισία, επίσης.
   Στην πλευρά της καπηλείας, στην κορυφή των πατριδοκάπηλων, βρίσκονται τα χιτλεροειδή της «Χρυσής Αυγής». Που λερώνουν τη μνήμη των τριών παλικαριών που χάθηκαν εκείνο το βράδυ (του υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού). Που σπεκουλάρουν πάνω στη θυσία τους και αναζητούν στη μνήμη τους ερείσματα για τον ναζιστικό οχετό τους. Οι -κατά δήλωσή τους- (σπορά των ηττημένων του ’45). Οι ιδεολογικοί και πολιτικοί απόγονοι των ναζί. Αυτοί που κουβαλάνε τατουάζ με τα εμβλήματα των κατακτητών που ρήμαξαν την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ ακρη. Οι απόγονοι των δοσίλογων. Να παριστάνουν τους «πατριώτες». Και να μιλάνε για προστασία των Ιμίων και των συνόρων. Αυτοί που συνεχίζουν το έργο των προπατόρων τους. Εκείνων που ξεπούλησαν την Ελλάδα ολάκερη. Αυτοί είναι που πιάνουν στο στόμα του τα τρία παιδιά. Ύβρις.
   Στην άλλη πλευρά οι υποκριτές. Είναι αυτοί που συνεχίζουν να κινούνται απαρέγκλιτα στις ίδιες εκείνες πολιτικές ράγες που σημαδεύτηκαν από τα γεγονότα της 31 Γενάρη του 1996.

Η. Κουσκουβέλης: Δυσκολίες και προτεραιότητες την επόμενη της Συμφωνίας των Πρεσπών

Νέα Κρήτη


Η Τουρκία, οι διεκδικήσεις της και η ελληνική στάση

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης, μιλώντας στον 98.4  για την επόμενη μέρα από την κύρωση της Συμφωνίας  των Πρεσπών, μίλησε για τις προτεραιότητες και τις δυσκολίες  στην εφαρμογή της σε πρακτικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι χωρίς καθυστέρηση η Ελληνική πλευρά πρέπει να θέσει σε λειτουργία όλους τους μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής της , ενώ ταυτόχρονα η πολιτική  τάξη της γειτονικής χώρας πρέπει να δείξει άμεσα βούληση για εμπέδωση κλίματος συνεννόησης. 

Σημείωσε με νόημα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη ακόμη και για ρηματικές διακοινώσεις και προσφυγή σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, από την πρώτη στιγμή, αν η γειτονική χώρα δείξει απροθυμία για γρήγορη ενσωμάτωση του erga omnes  στο εσωτερικό της και το διεθνές περιβάλλον.

Ο Ηλίας Κουσκουβέλης, μίλησε και για το πεδίο της επικείμενης μετάβασης του έλληνα Πρωθυπουργού, στην Άγκυρα, τις Τουρκικές διεκδικήσεις και την αναγκαία καλή προετοιμασία αυτής της συνάντησης από ελληνικής πλευράς.  

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο αφήγημα Ερντογάν για τη «Γαλάζια Πατρίδα», σε ένα λαό κατά βάση νομάδων και κτηνοτρόφων που κατά τη γνώμη του επιχειρεί ν’ ανάγει σε θεωρία ανύπαρκτες ρίζες της Τουρκίας στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου.

Το ξεπούλημα της Μακεδονίας

analyst


Μπορεί μία κυβέρνηση να ξεπουλήσει το όνομα της πλέον ιστορικής περιοχής μίας χώρας, γνωρίζοντας πως η εκχώρηση ονόματος είναι συνώνυμη με την παράδοση εδάφους; Δύσκολα θα απαντούσε κανείς, αφού τότε θα ήταν προδοσία της χειρότερης μορφής. Οι προδοσίες βέβαια σπάνια αποκαλύπτονται, εκτός εάν αυτοί που πληρώνουν για να πετύχουν αυτά που θέλουν, δεν έχουν κανένα σεβασμό για τους προδότες και τους σιχαίνονται.
Περαιτέρω, στην έκθεση της «Ανοιχτής Κοινωνίας» του κ. Soros, με τον τίτλο «Βόρεια Μακεδονία. Τι ακολουθεί;» (πηγή), αναφέρεται έμμεσα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός πούλησε το όνομα της Μακεδονίας έναντι ανταλλαγμάτων, όπως είναι η χαλάρωση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από την Τρόικα για να μπορέσει να προβεί σε παροχές και να κερδίσει τις εκλογές.

Η επιθετική «απολογία» Πάγκαλου για τα Ίμια


Γράφει ο Κωνσταντίνος Κόλμερ  – 

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το τι συνέβη στα Ίμια εκείνη τη νύκτα του 1996. Μεταξύ αυτών, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος ανήρτησε πρόσφατα στο προσωπικό ταχυδρομείο την ιδική του εκδοχή, κατά την οποία «οι τραγικές φιγούρες πέριξ του Σημίτη» (Αρσένης, Τσοχαντζόπουλος, Λυμπέρης, Βασιλικόπουλος) επέδειξαν ασυγχώρητη ανεπάρκεια στον χειρισμό μιας κρίσεως από τις πολλές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο «αξιολύπητος αρχηγός» του ελληνικού στρατού δεν είχε φροντίσει να καταλάβει την αφύλακτη (μικρότερη) νήσο των Ιμίων, με αποτέλεσμα να επωφεληθή η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ και να αποστείλει μικρή ομάδα Τούρκων στρατιωτών, με εντολή να μην ανοίξουν πρώτοι πυρ αλλά να αποτελέσουν μέρος της διαπραγματεύσεως που θα επηκολούθη.
Πράγματι, με την μεσολάβηση του Αμερικανού ειρηνομεσίτου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επετεύχθη εκείνη την νύκτα «συμφωνία απαγκιστρώσεως» των στρατιωτών αμφοτέρων των κρατών, υπεστάλησαν οι σημαίες και των δύο και επανήλθε, κατά τον Πάγκαλον, «η προτέρα κατάσταση» (status quo ante).

Κ.Μελάς : Τα συν και τα πλην της αύξησης του κατώτατου μισθού

Νέα Κρήτη



Τι σημαίνει η έξοδος στις Αγορές


Τα θετικά από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε σχέση με το αφορολόγητο όριο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και της μαύρης εργασίας, ανέλυσε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πάντειο Κώστας Μελάς, μιλώντας στον 98.4 .
Ο κ. Μελάς , ανέλυσε ακόμη την σημασία εξόδου της ελληνικής οικονομίας στις αγορές, σημειώνοντας ότι εκτός από την κάλυψη και το ύψος του επιτοκίου, που πάντως θα είναι το ψηλότερο στην ευρωζώνη, σημασία έχει και το τι είδους κεφάλαια θα θελήσουν να βάλουν χρήματα, θεσμικά ή κερδοσκοπικά.

Μαθήματα αποτρεπτικής στρατηγικής για Ελλάδα και Κύπρο (2ο Μέρος)


του Παναγιώτη Ήφαιστου*
Σ’ όλες τις πιθανές κλίμακες πιθανών αντιπαραθέσεων ή πιθανών ένοπλων εμπλοκών, η κρισιμότερη έννοια που βελτιώνει την αποτροπή είναι η αξιοπιστία της στρατηγικής της χώρας. Κρίσιμοι όροι είναι το «σχετικό συμφέρον».
Οι μηχαvισμoί μιας αποτρεπτικής στρατηγικής είναι, μεταξύ άλλων, τα διάφορα πoλεμικά, πoλιτικά, oικovoμικά, και διπλωματικά μέσα πoυ διαθέτoυv oι δύo αvτίπαλoι. Έννοιες όπως «αποτρεπτικές παραστάσεις» και «σχετικά συμφέροντα» είναι κρίσιμες. Πώς οι αντιπαρατιθέμενοι συγκροτούν και συνδυάζουν μέσα και σκοπούς και τι αποτρεπτικές παραστάσεις εκπέμπονται;
Μεταξύ oρθoλoγιστικώv αvτιπάλωv η λειτoυργία της απoτρoπής συvίσταται στηv σύvθετη αλληλεπίδραση μεταξύ τωv εκατέρωθεv πρoσλαμβαvoυσώv παραστάσεωv και εκτιμήσεωv ως πρoς τoυς κιvδύvoυς, τo κόστoς, τα οφέλη, τηv αβεβαιότητα τoυ απoτελέσματoς τυχόv εvεργειώv, και τις επιπτώσεις στo εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. Η αξιoπιστία της απoτρoπής είvαι συvάρτηση πάρα πoλλώv παραγόvτωv, μεταξύ των οποίων και τα εξής:

Ιμια 1996


του Μελέτη Μελετόπουλου

Εκτός από την ευλάβεια μπροστά στα θύματα των Ιμίων, είναι σημαντικό να αναλύουμε με διαύγεια τα γεγονότα. Η κυβέρνηση Σημίτη, που διαχειρίστηκε με οικτρό τρόπο την ελληνοτουρκική κρίση της 31ης Ιανουαρίου 1996, ήταν προϊόν πολλών και πιθανότατα άγνωστων μέχρι σήμερα παρασκηνιακών ζυμώσεων.


Τελικώς ανεδείχθη στα τέλη Ιανουαρίου 1996 πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, ένα πρόσωπο που διακατεχόταν από ιδεολογική απέχθεια για την έννοια του πατριωτισμού. Ασφαλώς αυτό αποτελεί από μόνο του πρόβλημα για τον ηγέτη μίας χώρας που κείται σ’ ένα από τα κομβικώτερα γεωστρατηγικά σημεία της υφηλίου και βάλλεται διαχρονικά από πολλές πλευρές.
Ας θυμηθούμε επίσης ότι, μόλις λίγες μέρες πριν εκλεγεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργός, ο Σημίτης είχε από του βήματος της Βουλής εξαγγείλει μείωση των αμυντικών δαπανών (μετά τα Ίμια προχώρησε στο μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Μεταπολίτευσης, αφήνοντας όλους εμάς να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας).

LEADERS 28.1.2019 | Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ – «Τα αγάλματα θα μείνουν στη θέση τους» (βίντεο)

ardin-rixi


Mε τον Ηλία Παπανικολάου. Στην εκπομπή LEADERS στις 28-1-2019. Ο συγγραφέας και επικεφαλής του κινήματος «Άρδην» Γιώργος Καραμπελιάς καταγράφει το νέο πολιτικό τοπίο μετά τις Πρέσπες.
Η δημοσιογράφος Τασούλα Παπανικολάου αποκρυπτογραφεί την καθημερινότητα στα Σκόπια. Ο αντιναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού και πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ Βασίλειος Μαρτζούκος χτυπάει το καμπανάκι των εξοπλισμών. Επικοινωνία: leaders@star.gr, Facebook: Leaders –




Ποτέ ξανά;


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Μωυσή Λίτση

«Αυτοί που δεν θυμούνται την ιστορία είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν». Ο γνωστός αυτός αφορισμός του Ισπανοαμερικανού φιλόσοφου Τζορτζ Σανταγιάνα κοσμεί την είσοδο του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς. Σαν χθες απελευθερωνόταν το 1945 το κολαστήριο από τον «κόκκινο στρατό», επέτειος που καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα του Ολοκαυτώματος, με στόχο να θυμίζει και να διδάσκει το όνειδος του ναζισμού-φασισμού, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
 Η χθεσινή επέτειος «αμαυρώθηκε» δυστυχώς από δύο γεγονότα που έρχονται να θυμίσουν τον κίνδυνο που εγκυμονεί η άνοδος της άκρας δεξιάς και του εθνικισμού στην Ευρώπη. Στη χώρα μας η επέτειος σημαδεύτηκε από τη βεβήλωση του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου, στον χώρο του οποίου κτίστηκε μεταπολεμικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μιας πόλης της οποίας το πλούσιο εβραϊκό παρελθόν είχε για δεκαετίες θαφτεί στα διάσπαρτα μνήματα που ακόμη χάσκουν πίσω από δρόμους και κτήρια.
  Στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία, η επέτειος της Διεθνούς Ημέρας Ολοκαυτώματος αμαυρώθηκε από τις ιαχές των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). 

Ο ιστός της «αράχνης» μετάλλαξε την Ευρώπη


του Κώστα Μελά
Η κατάσταση στην Ευρώπη μεταβλήθηκε τυπικά από την ημερομηνία ψήφισης της Ενιαίας Πράξης (1986). Από την ημερομηνία αυτή ουσιαστικά βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο της μετάλλαξης της ΕΕ σε ένα είδος «Πολιτείας». Η έννομη συγκρότησή της -τυπικά- μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ άρχισε να μη βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις κατηγορίες του διεθνούς δικαίου.
Αυτό συνεχίστηκε με τις συνθήκες του Άμστερνταμ και της Νίκαιας. Επίσης, και με το απορριφθέν ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αλλά και την απορριφθείσα(;) Ευρωπαϊκή Συνθήκη. «Εκείνο που αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι η μορφή που λαμβάνει η ενωσιακή διαδικασία συνιστά (ειδικά μετά το συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών 21-22.6.2007) μια νέα ιστορική φάση. Η ύλη της ενωσιακής διαδικασίας παρουσιάζει πλέον, και μάλιστα σε εντεινόμενο βαθμό, χαρακτηριστικά πολιτειακής υφής (…) Η ενωσιακή τάξη αποκτά μια μερική συνταγματική ποιότητα (…)
»Τούτο διαπιστώνεται από το γεγονός της άμεσης υποταγής στις αποφάσεις της τόσο των κρατών-μελών όσο και των πολιτών, επιστρατεύοντας τις αρχές, οι οποίες στο πλαίσιο του κράτους νομιμοποιούν την εξουσία. Γι’ αυτό ακριβώς και γίνεται δεκτό ότι η ευρωπαϊκή ενωσιακή τάξη αποκτά μια μερική συνταγματική ποιότητα. Έτσι εξηγείται η προσφυγή του ενωσιακού νομοθέτη σε έννοιες και ρυθμίσεις που ανάγονται σε κατηγορίες του κρατικογενούς ευρωπαϊκού συνταγματικού λόγου». (Δ.Θ. Τσάτσος, “Η Έννοια της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία” εκδ. Πόλις, 2007, σελ. 67).

Μην υποτιμάτε τον γαλλογερμανικό άξονα



H συνθήκη που υπέγραψαν Μέρκελ και Μακρόν στο Άαχεν θα διαμορφώσει την ευρωπαϊκή ατζέντα. Οι φιλοδοξίες για κοινή αμυντική πολιτική και η σύγκριση με τις πρώτες προσπάθειες νομισματικής ενοποίησης.

Του Wolfgang Munchau

Το Άαχεν είναι κοντά στην ολλανδική πόλη του Μάαστριχ, η οποία έδωσε το όνομα της στην πιο σημαντική ίσως ευρωπαϊκή συνθήκη της σύγχρονης εποχής.
Η Συνθήκη του Άαχεν, η οποία υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανήκει σε διαφορετική κατηγορία. Αλλά θα κάνατε μεγάλο λάθος αν υποτιμούσατε τη σημασία της. Η συμφωνία αυτή θα θέσει μια ατζέντα, ακριβώς όπως το έκανε η γαλλογερμανική Συνθήκη των Ηλυσίων το 1963. Και η ατζέντα έχει σημασία στον ευρωπαϊκό διάλογο.
Αν θέλει κανείς να κάνει μια σύγκριση μπορεί να σκεφτεί το σχέδιο Βέρνερ. Τον Δεκέμβριο του 1969, στην αυγή του συστήματος των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Μπρέτον Γουντς, οι ηγέτες της Ε.Ε. πραγματοποίησαν μια σύνοδο στη Χάγη για να ορίσουν ομάδα εργασίας η οποία θα μελετούσε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νομισματικής ένωσης. Επικεφαλής ήταν ο Πιέρ Βέρνερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου την εποχή εκείνη. Οι οικονομολόγοι είχαν δίκιο τότε που απέρριψαν τη συζήτηση μιας μελλοντικής νομισματικής ένωσης ως όνειρο θερινής νυκτός, όπως οι ειδικοί σε θέματα άμυνας έχουν δίκιο που απορρίπτουν τη συζήτηση για έναν ευρωπαϊκό στρατό.
Η έκθεση Βέρνερ ήταν ένας μη ρεαλιστικός οδικός χάρτης για το ενιαίο νόμισμα. Αλλά εντούτοις κατάφερε να βάλει στο τραπέζι αυτήν την εξαιρετικά σημαντική ατζέντα. Πέρασαν 30 χρόνια μέχρι την εισαγωγή του ευρώ. Αλλά χωρίς αυτό το πρώτο αποτυχημένο βήμα, δεν θα συνέβαινε ποτέ.

Απειλή εμφυλίου πολέμου

analyst


Οι Πολίτες μίας χώρας οικονομικά ισοπεδωμένης και εθνικά ταπεινωμένης, ο πρωθυπουργός της οποίας έγινε αντικείμενο κοροϊδίας ενός Σκοπιανού, είναι ικανοί για τα πάντα – πόσο μάλλον όταν βλέπουν πως η κατηφόρα συνεχίζεται ασταμάτητα και ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική για το μέλλον τους, αφού ζουν σε ένα κράτος που θεωρείται ως το πιο χρεοκοπημένο στην παγκόσμια ιστορία.
.
«Αποτελώντας ήδη στο Πουέρτο Ρίκο της Ευρώπης από οικονομικής πλευράς, γεωπολιτικά κινδυνεύουμε να μετατραπούμε στην Ουκρανία της Μεσογείου – όταν με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν γίναμε μόνο διεθνής περίγελος, ενώ ο πρωθυπουργός μας αντικείμενο κοροϊδίας του σκοπιανού ομολόγου του, αλλά άνοιξε επί πλέον ο ασκός του Αιόλου».
«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντικειμενικά μία μεγάλη πολιτική νίκη του κ. Τσίπρα, αλλά μία πύρινη που προδικάζει έναν εμφύλιο πόλεμο – αφού ηττημένο είναι το 70% τουλάχιστον του ελληνικού λαού και σχεδόν ολόκληρη η πνευματική του ηγεσία, ενώ πραγματικοί νικητές η καγκελάριος, ο σκοπιανός πρωθυπουργός που μας γελοιοποιεί παντού, καθώς επίσης ο κ. Soros».
.Επικαιρότητα
- του Βασίλη Βιλιάρδου
Η Ελλάδα είναι οικονομικά ισοπεδωμένη και εθνικά ταπεινωμένη σε απίστευτα μεγάλο βαθμό. Παντού βασιλεύει η απογοήτευση, όπως άλλωστε είναι λογικό για τους Πολίτες μίας χώρας, στους οποίους δεν δόθηκε καν το δικαίωμα να αποφασίσουν οι ίδιοι για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, όπως το Μακεδονικό. Πόσο μάλλον όταν ακόμη και τα Σκόπια διενέργησαν δημοψήφισμα, ενώ η συμφωνία ήταν υποχρεωτικό να ψηφισθεί από τα 2/3 των βουλευτών του Κοινοβουλίου τους – γεγονός απόλυτα εξευτελιστικό για όλους εμάς τους Έλληνες που διαπιστώνουμε πως ο οικονομικός, πολιτικός και οικονομικός κατήφορος της χώρας μας είναι ασταμάτητος, έχοντας πάρει τώρα και εθνικές διαστάσεις.
Περαιτέρω, ίσως να υπερβάλαμε γράφοντας πως η χθεσινή ημέρα ήταν μαύρη, μία ημέρα εθνικού εξευτελισμού και θλίψης – ειδικά όσον αφορά το περιεχόμενο του άρθρου (πηγή). Δεν είμαστε όμως οι μοναδικοί που βλέπουν σμήνη μαύρων κύκνων πάνω από τον ουρανό της Μακεδονίας, ενώ είναι αδύνατον να μην εξοργιζόμαστε με τις απίστευτα προσβλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων – ο οποίος έχει επί πλέον το θράσος να φωτογραφίζεται μαζί με τον εντολέα του, με τον κ. Soros, υπερήφανος που εκμεταλλεύθηκε τα τεράστια ελληνικά λάθη και που υφάρπαξε το όνομα της Μακεδονίας.

«Παναμερικανισμός» εναντίον... «Παλλατινισμού»


Οι διαφορές και τα κοινά σημεία στις ηγεσίες Βραζιλίας και Μεξικού. Οι πολιτικές ιδιαιτερότητες της Λατινικής Αμερικής και τι μπορεί να σημαίνουν για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου. 

Γράφει ο Τ. Μίχας

Στην αυτοβιογραφία του Ιnteresting Times που δημοσιεύθηκε 10 χρόνια πριν από τον θάνατό του, ο μαρξιστής ιστορικός Eric Hobsbawm εξηγώντας τον έρωτά του με τη Λατινική Αμερική έγραφε ότι πρόκειται για μια περιοχή όπου «η ιστορική εξέλιξη πραγματοποιήθηκε με τρομερή ταχύτητα», γεγονός που την καθιστά πολύτιμη ως αντικείμενο μελέτης ως «εργαστήριο ιστορικής αλλαγής».
Αν λοιπόν δεχτούμε την πρόταση του Αγγλου ιστορικού, τότε είναι προφανές ότι οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στη Λατινική Αμερική έχουν παγκόσμια σημασία, προδιαγράφοντας ίσως και το μέλλον της Ευρώπης.
Ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις;
Το γεγονός ότι σήμερα οι δύο γίγαντες της περιοχής, το Μεξικό και η Βραζιλία, κυβερνώνται από (λεγόμενους) «λαϊκιστές» ηγέτες, τον Andrés Manuel López Obrador (γνωστός από τα αρχικά του ονόματος του ως AMLO) και τον Jaim Bolsonaro.

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΚΡΟ Ή ΜΕΣΑΙΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Παναγιώτης Ε. Πετράκης | Panagiotis E. Petrakis
Καθηγητής Οικονομικών | Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ - Professor at the Department of Economics - National University of Athens
Ταχύτατη και υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων των τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο μικρό ή μεσαίο «ατύχημα» προτείνει ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης,καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως επισημαίνει στη συνέντευξη του στο mononews.gr, μέχρι σήμερα οι τράπεζες δεν μπήκαν σε πρώτη προτεραιότητα από την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε, η οποία επικεντρώθηκε στην φορολογική αφαίμαξη και την αποεπένδυση. Σχετικά με το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Πετράκης αναφέρει ότι απαιτούνται πολλά χρόνια ακόμη για την αντιμετώπισή του.
Παράλληλα, ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών του ΕΚΠΑ τάσσεται υπέρ της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού, ωστόσο αναφέρει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να βρίσκεται σε συνάρτηση με την παραγωγικότητα. Σε περίπτωση που θεσμοθετηθεί μια αύξηση 10%, ο κ. Πετράκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι θα φέρει προβλήματα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που αναπτύσσονται με χαμηλότερο ρυθμό.
Όλα δείχνουν ότι επίκειται η έξοδος στις αγορές αλλά με μικρή έκδοση πενταετίας κι όχι δεκαετίας. Πιστεύετε ότι αυτό συνιστά επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας για την οικονομία ή όχι;

Ενέργειες κληρονόμου: Οι νομικές και οι φορολογικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον/τους κληρονόμους για να μην έχουν προβλήματα με την εφορία, κ.λπ. (Upd)

taxheaven



Το παρόν άρθρο αποτελεί επικαιροποίηση του από 22/11/2017 άρθρου με τον ίδιο τίτλο


Ορέστης Σεϊμένης - Αλεξάνδρα Γεράγγελου
Μετά το θλιβερό γεγονός του θανάτου του φορολογούμενου, οι «εγγύτεροι» συγγενείς του, εκτός από την στενοχώρια που έχουν, θα συναντήσουν και άλλα γραφειοκρατικά προβλήματα όταν θα επιχειρήσουν να διεκπεραιώσουν κάποιες άλλες ενέργειες για να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν προκύψει από τον θάνατο του αγαπημένου προσώπου - φορολογούμενου αλλά και για να αποκτήσουν ή να αποποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία και τις επιχειρήσεις που άφησε με τον θάνατό του ο κληρονομούμενος. Ο κληρονόμος πρέπει να προσδιορίσει ποια περιουσιακά στοιχεία του θανόντος κληρονομούνται και ποια όχι (π.χ. η ισόβια πρόσοδος, η επικαρπία, η οίκηση, το χρησιδάνειο, περιπτώσεις χρησικτησίας, η μισθωτική σχέση, οι κοινοί λογαριασμοί του θανόντος με προϋποθέσεις, κ.λπ., δεν κληρονομούνται.)  



ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ του ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ:



1) ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ.: Δήλωση του θανάτου του κληρονομούμενου



2) ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ: Δήλωση αποποίησης της κληρονομιάς



3) ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ (στο Ειρηνοδικείο στο οποίο υπάγεται η κατοικία του κληρονομούμενου)



4) ΑΝΑΜΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ.



5) ΣΤΗΝ Δ.Ο.Υ.: για την έκδοση του Πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ (για τα ακίνητα του κληρονομούμενου)



6) ΜΟΛΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ Η ΔΙΑΘΗΚΗ: ποιες ημερομηνίες ισχύουν



7) ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ: Δήλωση Αποδοχής Κληρονομιάς



8) ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: προθεσμία ενός έτους



9) ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ή στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Μεταγραφή της αποδοχής της κληρονομιάς



10) ΣΤΗΝ Δ.Ο.Υ.: Δήλωση φορολογίας εισοδήματος του κληρονομουμένου



11) ΣΤΗΝ Δ.Ο.Υ. (ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του Ε9): Δήλωση Ε9 του κληρονόμου



12) ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Οι παραπάνω ενέργειες πιο αναλυτικά:

Ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2% το 2019 «βλέπει» το ΙΟΒΕ


Ρυθμό ανάπτυξης το 2019 παρόμοιο ή ελαφρώς υψηλότερο του 2018, που θα κυμαίνεται στην περιοχή του 2%, εκτιμά το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Στην τριμηνιαία του έκθεση για την ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ αναφέρει πως το 2018 καταγράφηκε τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας κυρίως από άνοδο των εξαγωγών (+7,7%) και μικρή κλιμάκωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών στο τελευταίο τρίμηνο λόγω καλύτερων προσδοκιών, έκτακτων επιδομάτων κ.λπ., στο +0,9% συνολικά πέρυσι. Παράλληλα, σημειώθηκε αναιμική συμβολή των επενδύσεων στο ΑΕΠ (+4,5%) -προερχόμενη σε μεγάλο βαθμό από διαφορές στα αποθέματα, όχι διεύρυνση σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου-, καθώς και περιστολή δημόσιας κατανάλωσης κατά 2,0%, παρά την αύξησή της στο δ’ τρίμηνο (αναδρομικά ειδικών μισθολογίων).
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επιταχύνθηκε σύμφωνα με το ΙΟΒΕ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σε 2,2%, 0,5 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από το προηγούμενο τρίμηνο και από το ίδιο τρίμηνο του 2017 αντίστοιχα. Στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου το ΑΕΠ ήταν 2,1% υψηλότερο από ότι ένα χρόνο νωρίτερα. Η ανάπτυξη συνέχισε να προέρχεται κυρίως από βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου, λόγω διεύρυνσης των εξαγωγών (+8,3%) και αρκετά μικρότερης ανόδου των εισαγωγών (+3,1%). Οι επενδύσεις ενισχύθηκαν οριακά 1,5%, αποκλειστικά από την έντονη άνοδό τους στο τρίτο τρίμηνο. Ήπια διεύρυνση των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών (0,8%), ενώ σταθερά σε πτωτική τροχιά βρίσκεται η δημόσια κατανάλωση (-4,0%).

Μηχανή του Χρόνου ΙΜΙΑ 1996








Σάββας Καλεντερίδης: Τι και γιατί έγινε στα Ίμια (βίντεο)

Ινφογνώμων Πολιτικά


Παρακολουθείστε στα τρια βίντεο που ακολουθούν, την ομιλία που έκανα τον Ιανουάριο του 2013 στη Ραφήνα, σε επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε για τα Ίμια ο τοπικός Δήμος.




Χαίρε Αλέξη!

analyst


Ξεπουλήσαμε τη Μακεδονία έναντι ανταλλαγμάτων, όπως φαίνεται να ισχυρίζεται ο προστάτης των Σκοπίων, ο Soros, σε μία έκθεση του ιδρύματος του που είχε δημοσιευτεί πολύ πριν. Χάσαμε λοιπόν, ηττηθήκαμε κατά κράτος. Όλοι εμείς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που ανήκουμε στο 70% του πληθυσμού. Νικητής ο Καίσαρας.
.
Δεν θα σου περάσει Αλέξη μου. Ούτε σε εσένα, ούτε στους 153 πραιτοριανούς και Εφιάλτες σου. Θυμήσου το ρητό, σύμφωνα με το οποίο μπορεί κανείς να κοροϊδέψει πολλούς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ποτέ όλους και για πάντα.  Επίσης πως πολλοί αγάπησαν την προδοσία, αλλά κανένας τους προδότες.
Κανένας δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρήσει αυτά που έκανες, ούτε καν τα παιδιά σου. Θα τιμωρηθείς λοιπόν ανάλογα όταν έλθει η ώρα, ενώ η ιστορία μπορεί να σε γράψει, αλλά με μαύρα σαν την πίσσα γράμματα, όπως έγραψε τον Τσολάκογλου.
.

Επικαιρότητα

- της Σερένας Νομικού
«Χαίρε Καίσαρα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν», ήταν η προσφώνηση των μονομάχων στον αυτοκράτορα της Ρώμης, λίγο πριν χάσουν τη ζωή τους. Αυτή είναι και η δική μου στον Έλληνα πρωθυπουργό, λίγο πριν παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας. Τη γλώσσα, την εθνότητα, καθώς επίσης ένα από τα σημαντικότερα κληροδοτήματα των προγόνων μας. Της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας.
Αυτό που με ενόχλησε βέβαια περισσότερο δεν ήταν αυτού καθαυτού η συντριπτική απώλεια, όσο ο εξευτελιστικός τρόπος που δρομολογήθηκε. Χωρίς να ερωτηθεί κανένας με δημοψήφισμα, με μόλις 153 βουλευτές αντί 180 (εκ των οποίων οι οχτώ αποστάτες), με μία συμφωνία που δεν είχε υπογραφεί από τον πρόεδρο των Σκοπίων, χωρίς να έχουν καν τηρήσει οι Σκοπιανοί αυτά που υποσχέθηκαν και με τη βιαστική υπογραφή του δικού μας προέδρου. Του ανθρώπου που αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας του Συντάγματος μας! Αυτού που αν δεν υπέγραφε, η Μακεδονία δεν θα ξεπουλιόταν.

Προσεχώς (ή ήδη) καρεκλιές για τις καρέκλες

Το Ποντίκι


του Στάθη
- Θυμίστε μου σε ποιο κόμμα είμαι σήμερα;
  Ούτε εσείς θυμάσθε;
  Και τώρα τι γίνεται; αν θελήσω να αλλάξω πάλι κόμμα, σε ποιο θα πάω;
  Γιατί με μπερδεύετε έτσι;
  Μου έχετε κάνει το ηθικό πλεονέκτημα, μπουρδ…, συγγνώμην, φύλλον συκής.
***
  Προσπαθώ και εγώ σαν τον Τσίπρα να αλλάξω ατζέντα και δεν μ’ αφήνετε ν’ αγιάσω! «Αν δεν υπήρχαν τα Σκόπια, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε» δήλωσε η βουλεύτρια, με συγχωρείτε, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων), κυρία Ελένη Αυλωνίτου. Ως φαίνεται η βλακεία έχει μια σκοτεινή - σαγηνευτική πλευρά, όπως εκείνη της Σελήνης. Που θέλει περαιτέρω εξερεύνηση.
  Εν τέλει η βλακεία έχει κάτι το μυστηριακό, το υπερφυσικό, το απόκοσμο. Λες: Θεέ μου, αυτός ο τύπος δεν μπορεί να ’ναι τόσο μαλάκας! Σιωπή ο Θεός. Πολύ ανησυχητικό – πολύ ανησυχητικό…

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Ας ξαναθυμηθούμε τα Ίμια μετά από 23 χρόνια

iskra


του Χρήστου Καπούτση
Είναι νύχτα 30-31 Ιανουαρίου 1996, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη μια δύσκολη πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα, (είχε παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο νέος Πρωθυπουργός Κ.Σημίτη δεν είχε πάρει καν ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή), πραγματοποίησε στρατιωτική απόβαση επί αφύλαχτου ελληνικού εδάφους και κατέλαβε μια από τις βραχονησίδες των Ιμίων. Και στη συνέχεια, εφηύρε την καινοφανή θεωρία των «γκρίζων ζωνών», δηλαδή περιοχών, νησίδων, βραχονησίδων και νησιών του Αιγαίου, που είναι αδιευκρίνιστης εθνικής κυριαρχίας! 
Στην ουσία, η Τουρκία μετά τα Ίμια και μέχρι σήμερα, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, σε δεκάδες Ελληνικά νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου. Το κόστος, εκείνης της θυελλώδους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, νύχτας των Ιμίων, αποδείχτηκε πολύ βαρύ για την Ελλάδα. Τη νύχτα εκείνη η Ελλάδα πόνεσε, μάτωσε, διασύρθηκε, προδόθηκε , μίκρυνε! Τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού οι Χ. Καραθανάσης, Ε. Γιαλοψός, Π. Βλαχάκος, θα χάσουν τη ζωή τους. Είναι το πλήρωμα του ελικοπτέρου, που εκτέλεσε αποστολή αναγνώρισης στα Ίμια και κατά την επιστροφή του, θα συντριβεί στη θάλασσα. 

Η επιστροφή της δημοκρατίας στον πολίτη


του Μάκη Ανδρονόπουλου
Ο παραγκωνισμός του πολίτη για τέσσερα χρόνια μετά τις εκλογές αποτελεί πλέον γενικευμένη αίσθηση. Ο λόγος είναι πως μέσα στο διάστημα αυτό λαμβάνονται, δια των αντιπροσώπων του, καίριες αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή και το μέλλον του και οι οποίες εν τέλει λειτουργούν εις βάρος του.
Την επισήμανση αυτή έκανε πρόσφατα ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, της κίνησης «Δημοκρατική Πολιτεία» στην εκδήλωση «Αναθεώρηση Συντάγματος για υπηκόους ή πολίτες». Συνάμα, τόνισε πως η αίσθηση του παραγκωνισμού ενισχύεται καθημερινά από μια σειρά εκφυλιστικών φαινομένων, όπως οι νυχτερινές τροπολογίες και η διακοσμητικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης η Βουλή ψηφίζει ό,τι της προσκομίζει η κυβέρνηση, ενώ οι προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης ουδέποτε ψηφίζονται.
Να επισημάνουμε εδώ ότι τον τετραετή ή και πενταετή παραγκωνισμό του πολίτη από τις αποφάσεις που τον αφορούν θέτουν ως κεντρικό θέμα της γαλλικής δημοκρατίας τα «κίτρινα γιλέκα». Κάτι τέτοιο το κάνουν για να στηρίξουν το αίτημα για δημοψηφίσματα λαϊκής πρωτοβουλίας, σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης της ουσιαστικής κατάργησης των εξουσιών, η οποία και έχει επιφέρει την παρακμή και την αναξιοπιστία της δημοκρατίας. Τα κοινωνικο-πολιτικά φαινόμενα που εκδηλώνονται στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, έχουν ως υπόβαθρο ακριβώς την ανάγκη επιστροφής του πολίτη στα πολιτικά πράγματα και στις αποφάσεις.

Γ. Αρμακόλας : Η καλή διάθεση μεταξύ Ελλάδας- ΠΓΔΜ θα κρίνει πολλά για το μέλλον

Νέα Κρήτη


Οι πτυχές της επόμενης μέρας και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιάννης Αρμακόλας, μιλώντας στον 98.4 , σημείωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών  στη πράξη είναι το πρώτο βήμα και όλα θα κριθούν ακόμη και στα επώδυνα ή δύσκολα σημεία της συμφωνίας, από την καλή διάθεση να προχωρήσουν με θετικά βήματα , οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.
Ο κ. Αρμακόλας, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η αναντιστοιχία πολιτικού συστήματος και πολιτών στο θέμα , οφείλεται ότι για χρόνια  δεν εξηγήθηκε επαρκώς στους πολίτες όλη η αλήθεια για το που και σε ποια βάση κινείται το πολιτικό σύστημα για την επίτευξη μίας συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. Ταυτόχρονα μίλησε για τις εξελίξεις συνολικά στα Βαλκάνια, όπου το δυτικό τους τμήμα εξακολουθεί να είναι σε μια ιδιότυπη ρευστότητα.