Τα κρυπτονομίσματα δεν κρύβουν μόνο κινδύνους, αλλά και πιθανά μεγάλα οφέλη. Αυτό επισημαίνει σε άρθρο της στο blog του ΔΝΤ για την εαρινή Σύνοδο η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μία πιο προσεχτική, αλλά και «δίκαιη» ματιά στην ανάδυση των ψηφιακών νομισμάτων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ θυμίζει ότι η ίδια έχει προειδοποιήσει για τις σοβαρές απειλές, που κρύβει η νέα μη ρυθμιζόμενη αγορά, και έχει στο παρελθόν καλέσει τις αρμόδιες αρχές να απαντήσουν «στη φωτιά με φωτιά». Ωστόσο αυτή τη φορά θέλει να αναφερθεί στο πώς το bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να καταστήσουν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα πιο ασφαλές και να επισημάνει ότι υπάρχει ελπίδα για έναν κόσμο, στον οποίο οι επιχειρήσεις, που θα χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα θα συνυπάρχουν με τις παραδοσιακές τράπεζες. Επαναφέρει δε στο προσκήνιο την ιδέα της έκδοσης κρυπτονομισμάτων από τις ίδιες τις κεντρικές τράπεζες.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ προσδιορίζει τέσσερα μεγάλα οφέλη.
- Το κρυπτο-ενεργητικό θα μπορούσε να καταστήσει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές πιο γρήγορες και πιο φθηνές. Αν τέτοιου είδους ιδιωτικές συναλλαγές είναι ριψοκίνδυνες, τότε ίσως υπάρξει ζήτηση για ψηφιακό χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες.
- Η τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα (DLT) θα μπορούσε να βοηθήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές να καταστούν πιο αποτελεσματικές. Τα «έξυπνα συμβόλαια» θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάγκη για διαμεσολαβητές. Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αυστραλίας έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την DLT για να την εκκαθάριση και τον διακανονισμό των συναλλαγών.
- Η αποθήκευση σημαντικών αρχείων είναι επίσης μία υποσχόμενη χρήση της DLT. Οι εταιρείες του χώρου υγείας ήδη μελετούν πώς μπορούν να διατηρήσουν την εμπιστευτικότητα των ιατρικών δεδομένων των ασθενών, προσφέροντας παράλληλα κάποιου είδους πρόσβαση σε ασφαλιστικές και άλλους χρήστες, που έχουν την απαιτούμενη άδεια.
- Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να θωρακίσει πνευματικά δικαιώματα, να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αγορές και να προωθήσει τις επενδύσεις.
- That level of diversity could build a “financial ecosystem that is more efficient and potentially more robust in resisting threats”, she said.
Συγκρίνοντας τις πρόσφατες εξελίξεις με την περίοδο της δεκαετίας του 90, όταν χιλιάδες νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν και τελικά κατέρρευσαν λίγα χρόνια αργότερα στην φούσκα του dot.com, η κ. Λαγκάρντ παραδέχεται ότι κάποια από τα κρυπτονομίσματα θα αποτύχουν. Περισσότερα από 1.600 ψηφιακά νομίσματα κυκλοφορούν άλλωστε σήμερα στην αγορά. Ωστόσο σημειώνει πως όσα επιβιώσουν της διαδικασίας, μπορούν να προσφέρουν στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου