Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Τι κρύβεται πίσω από την παραπομπή τού πρώην προέδρου της Βραζιλίας !


του Κωνσταντίνου Βέργου
Πρόσφατα αποφασίστηκε να παραπεμφθεί ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουλα Ντα Σιλβα σε δίκη. Τι όμως κρύβεται πίσω από αυτή την, φαινομενικά, τυπική υπόθεση;
Πώς προέκυψε ο υπάρχων πρόεδρος Τέμερ;
Ο Μισέλ Τέμερ (πάνω φωτο), σημερινός πρόεδρος, δεν κέρδισε ποτέ εκλογές. Πήρε την προεδρία μετά από ένα απίστευτο εκλογικό πραξικόπημα  που έγινε στην Βραζιλία, όπου η εκλεγμένη, με την ψηφο του λαού πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ καθαιρέθηκε με βάση…κατηγορίες ότι εκανε κακές…μακροοικονομικές προβλέψεις, με διαδικασίες που αμφισβητήθηκαν νομικά τόσο στην Βραζιλία οσο και διεθνώς! Με το που πήρε την εξουσία, ο κος Τέμερ, εφαρμοσε ενα βαρυ πρόγραμμα αλιτότητας και φοροκαρπαζιάς που εξαγρίωσε τοθς Βραζιλιάνους και βύθισε τη χώρα σε κρίση.
Ο Μισέλ Τέμερ, ήταν εμπλεκόμενος, μαζι με το κόμμα του Brazilian Democratic Movement  στο πασίγνωστο σκάνδαλο ‘Επιχείρηση πλύσιμο αμαξιού (Operation Car Wash) που αφορούσε το ξέπλυμα χρημάτων υψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Βραζιλία για λογαριασμό της εταιρίας πετρελαίου της Βραζιλίας αλλα και άλλα σκάνδαλα! Η επιχείρηση περιλάμβανε πάνω από χίλια εντάλματα για έρευνα και κατάσχεση για την εξακρίβωση ενός συστήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ όμως η δικη ξεκίνησε για την κατηγορία της προέδρου Ρουσέφ, που ηταν στο Εργατικο Κόμμα και ηταν πρόεδρος της εταιρίας πετρελαίου της Βραζιλίας ως το…2010, οδηγησε στον ιδιο τον Τεμερ και το κόμμα του που αποφάσισαν μαζι με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να παραπέμψουν την πρόεδρο πριν ανακοινωθούν τα πορίσματα! Καθως οι κατηγορίες γύριζαν εναντίον τους, πολλά ατυχήματα συνέβαιναν σε δικαστικούς! Στις 19 Ιανουαρίου 2017, ένα μικρό αεροπλάνο που μετέφερε τον Βραζιλιάνο Ανώτατο Δικαστικό  Teori Zavascki, που χειρίζονταν την υπόθεση, ‘όλως τυχαίως’ συνετρίβη στη θάλασσα κοντά στην τουριστική πόλη Paraty στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, σκοτώνοντας τον δικαστή και τέσσερις άλλους ανθρώπους.

Γιατί ο Λούλα είναι…επικίνδυνος;
O Λούλα (πάνω φωτο), ηγέτης του Εργατικού κόμματος, εξελέγη Πρόεδρος της χώρας του tο 2002. Στις προεδρικές εκλογές  του 2006, πήρε 48,6% στον α΄ γύρο και 60,8% στις επαναληπτικές, έναντι 39,1% τον Σοσιαλδημοκράτη Ζεράλντο Αλκμίν και πετώντας έξω από τη χώρα το ΔΝΤ. Ουσιαστικά επέτυχε αυτός, όπως και η προέδρος Ρουσέφ που εκλέχτηκε μετα από αυτόν και ανηκει στο ιδιο κόμμα, να μειώσει τις ανισότητες στη Βραζιλία και να κάνει τη χωρα παγκόσμια υπερδύναμη. Χρησιμοποίησε ένα μικτό συστημα ανάπτυξης που επέτρεπε ιδιωτικοποιήσεις αλλα και διανεμητικό χαρακτήρα προς τα φτωχά στρώματα και επενδύσεις. Καθώς οι αντίπαλοί του, απελπίστηκαν να χάνουν τις εκλογές, αποφάσισαν να τις πάρουν με το …ζόρι, κατηγορώντας και αποπέμποντας την εκλεγμένη πρόεδρο Ρουσεφ το 2016, όπως εξηγήσαμε, και τώρα προσπαθώντας να εμποδίσουν τον ίδιο να συμμετάσχει στις εκλογές.
Τι κρύβεται πίσω από τη διαμάχη, εκτός από προσωπικές φιλοδοξίες
Ο ρόλος των ξένων μυστικών υπηρεσιών στην αποσταθεροποίηση καθεστώτων στην Λατινική Αμερική, όπου εχουν γινει πάνω από 100 πραξικοπήματα τον τελευταίο αιώνα από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, είναι γνωστός, και περιλαμβανει και τη Βραζιλία με γνωστότερη την ανατροπή το 1964 του εκλεγμένου προέδρου João Goulart όταν πήγε να εθνικοποιήσει τις βιομηχανίες πετρελαίου, με το πραξικόπημα με την επιχείρηση ‘Αδερφός Σάμ’ (Operation Brother Sam). Υπάρχουν υποψίες, αλλα όχι αποδείξεις, ότι και η υπάρχουσα ανατροπή σχετίζεται με ξένες μυστικές υπηρεσίες.  Η Βραζιλία είναι η 10η σε παραγωγή πετρελαίου χωρα στον κόσμο αλλα με περισσότερη κατανάλωση από ότι παραγωγή, καθώς ηδη είναι 8η σε μεγεθος οικονομία του κόσμου και η μεγαλύτερη μετα τις ΗΠΑ οικονομία στην Αμερική, με βαριά και αναγνωρίσιμη βιομηχανία, ιδιαίτερα σε οχήματα. Με εξαγωγές που ξεπερνούν τις εισαγωγές κατά 50 δις δολάρια κατ έτος!
Το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο
Όμως αναμφίβολα , και παρα το ότι η εταιρία πετρελαίου Πετρομπάς , είναι στις 55 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου και η χώρα εχει σημαντική βιομηχανία, ο μεγάλος πλούτος της χωρας βρίσκεται στη γη, καθως η έκταση της χωρας είναι τεράστια (8,5 εκατομμυρια χιλιόμετρα) και η γη εύφορη, εφοδιάζοντας με τροφές όλο τον κόσμο!
Πίσω από την προσπάθεια σύλληψης του Λούλα , λοιπόν, (και παραπομπής του ωστε να μην μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο) δεν βρίσκονται μόνο προσωπικά συμφέροντα, αλλά και η προσπάθεια η χώρα να συρθεί στο αρμα του ΔΝΤ και να υφαρπαχτεί η περιουσία της με παρόμοιο τρόπο που έγινε και αλλού.
Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις φέρνουν πάντως τον Λούλα πρώτο σε δημοτικότητα με 32%, με δεύτερο τον υποψήφιο του Χριστιανοκοινωνικου κόμματος με 20%, ενώ ο Τέμερ, που ερευνάται επίσης για σκάνδαλα και με πεσμένη δημοτικότητα, λόγω της πολιτικής λιτότητας και φοροκαρπαζιάς που έχει εφαρμόσει, βρίσκεται στον πάτο και ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Δρ. Κωνσταντίνος Βέργος
Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία




Πηγή new-economy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου