Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

«Μια διπλωματική διαδρομή…»

economia

του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, through the ranks, στα χρόνια κορύφωσης της Ελληνικής οικονομικής (πλην βαθύτατα πολιτικής…) κρίσης, ο Γιάννης Ζέπος γνώρισε στα χρόνια της θητείας του 6 (ολογράφως: έξη!) υπουργούς Εξωτερικών, σε μια φάση όπου το διεθνές κύρος της χώρας ήταν ούτως ή άλλως βαθύτατα τραυματισμένο - και όπου η διατήρηση μιας κάποιας σταθερότητας είχε αληθινά κρίσιμη σημασία. Πρέσβυς στην Πορτογαλία, όπου είχε ήδη υπηρετήσει και συνεπώς γνωρίσει τα πράγματα και τις σχέσεις,  την εποχή της μεγάλης κρίσης του Μακεδονικού, είχε την βαρύτατη ευθύνη να προετοιμάσει την πολιτική ηγεσία για το Πακέτο Πινιέϊρο, δηλαδή την τελευταία (όπως απεδείχθη) σημαντική πρόταση λύσης του εκ του αποτελέσματος αυτοτραυματιστικού με την Ελλάδα αδιεξόδου. (Ο Πινιέιρο ήταν ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας, Προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών). Ακόμη, ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά – από πολύ κοντά… - το πώς οι ΝΑΤΟϊκοι μηχανισμοί ενσωματώνουν τα προβλήματα της Ελληνικής υπόθεσης/του Αιγαίου προεχόντως (αν και όχι μόνο), αλλά και πώς η Τουρκική παρουσία κατορθώνει – διαχρονικά – να «χύσει» τις δικές της θέσεις και προτεραιότητες στις ΝΑΤΟϊκές ισορροπίες.
Αυτές του τις εμπειρίες, ο Γιάννης-Αλέξιος Ζέπος τις κατέθεσε (μαζί όμως και με μιαν ανάγνωση της καθημερινότητας του διπλωματικού: γι αυτήν και μόνο την συνεισφορά του, το ΥΠΕΞ θα έπρεπε να αξιοποιήσει την δουλειά του) στο βιβλίο του «Μια διπλωματική διαδρομή», το οποίο ακριβώς παρουσιάστηκε χθες στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΥΠΕΞ, μπροστά σε τρεις πρωθυπουργούς (Κ. Σημίτη, ΓΑΠ και Τ. Πικραμμένο) και δεκάδες ομοτέχνων του στελεχών του Υπουργείου.

Και, όπως σημείωσαν οι όχι απλώς παρουσιαστές αλλά και ουσιαστικότατα αναλυτές της δουλειάς του – Τάκης Χηνοφώτης με την γνώση του ΝΑΤΟ, Χρίστος Ροζάκης, με την νομική εποπτεία των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, Παύλος Αποστολίδης με την βαθύτερη γνώση του ΥΠΕΞ, Γιάννης Καρτάλης με την δημοσιογραφική διαδρομή και επίγνωση και Γιάννης Μάνος, συμμαθητής αλλά και … αναγνώστης του Ζέπου – αυτή ακριβώς η διαδρομή και οι εμπειρίες του δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι η «επικίνδυνη κυριαρχία του λαϊκισμού» (Γ. Καρτάλης) στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, πόσο αυτοτραυματιστική η άρνηση της ίδιας της έννοιας του συμβιβασμού, του σωστού και διαπραγματευμένου συμβιβασμού. Που είναι το Α και το Ω της διπλωματίας.

Όντως, θάξιζε οι μέλλοντες διπλωματικοί να χρησιμοποιούν ως εγχειρίδιο το «
Μια διπλωματική διαδρομή» (Π. Αποστολίδης), όσο κι αν δεν εξομολογείται τις πιο άγαρμπες πλευρές της ελληνικής carrière.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου