Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Μισογεμάτο το ποτήρι της γ’ αξιολόγησης


«Καλό κλίμα» στα δημοσιονομικά, «αγκάθια» ΔΕΗ και μέρισμα

Στο τέλος Νοεμβρίου επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο επαφών με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης. Το οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο για σύμπτωση απόψεων στο δημοσιονομικό σκέλος, αν και αναγνωρίζει ότι απομένει ακόμη πολλή «τεχνική δουλειά» για την εκπλήρωση του συνόλου των προαπαιτουμένων.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μεταφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφωνούν στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού και ειδικότερα ότι το 2017 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ και το 2018 της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ - «ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 και του 2018 είναι έγκυρο και αποδεκτό από όλες τις πλευρές» - εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν τίθεται ζήτημα επιπλέον μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν εντοπίσει στον προϋπολογισμό του 2018 δημοσιονομικό κενό, ομολογουμένως, περιορισμένης έκτασης, της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ.

Τα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν αμφιβολίες αν θα επιλυθούν εγκαίρως, στο διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων, είναι οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, όπως - μεταξύ άλλων - η πώληση μονάδων λιγνίτη από τη ΔΕΗ. Επίσης, υπάρχουν ερωτηματικά στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων - ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, Υπερταμείο.
Στο μεταξύ, ενστάσεις διατυπώνουν οι θεσμοί αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει «κοινωνικό μέρισμα» στα πρότυπα της «13ης σύνταξης». Πρόκειται για ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, με τους θεσμούς να αντιτείνουν από την πλευρά τους ως προτεραιότητα την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα.
Ως στόχος και των δύο πλευρών διαμηνύεται σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος εντός του 2017. Σημειωτέον, αυτήν τη στιγμή πρακτικά απομένει προς εκπλήρωση περίπου το 80% των προπαιτούμενων.
naftemporiki.gr

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου