Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Η συνέντευξη ενός κινέζου

18/1/1996: Ο εκσυγχρονισμός καθ' οδόν. Ο Κώστας Σημίτης έχει μόλις εκλεγεί πρωθυπουργός και οι "σημιτοφύλακες" Θόδωρος Τσουκάτος, Γιώργος Πανταγιάς, Νίκος Θέμελης και Τάσος Μαντέλης κατευθύνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Δεν ξέρω τι συμπέρασμα βγάλατε από την προχτεσινή συνέντευξη Σημίτη στον Σκάι αλλά εγώ οφείλω να ομολογήσω ότι, αν ήμουν στην θέση του, θα την είχα διακόψει και θα είχα φύγει. Εντάξει, ήξερα ότι ο Παύλος Τσίμας και η Σία Κοσιώνη είναι σκληρά καρύδια ως δημοσιογράφοι και δεν χαρίζονται στους συνομιλητές τους αλλά τέτοιο στρίμωγμα (και, μάλιστα, σε πρώην πρωθυπουργό!) δεν είχε ξαναγίνει. Αυτό δεν ήταν συνέντευξη. Ανάκριση πρώτου βαθμού ήταν.

Φυσικά, κάτω από τέτοιες απαράδεκτες συνθήκες εξοντωτικής πίεσης, ο -υπερογδοντάχρονος πλέον- γκουρού τής πολιτικής αναγκάστηκε να ομολογήσει και να παραδεχτεί πολλά και ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, είπε, μεταξύ άλλων:

"Η διαφάνεια είναι απολύτως αναγκαία και κάθε τι πρέπει να ερευνάται" αλλά η σημερινή κυβέρνηση "εκτοξεύει καταγγελίες και δημιουργεί διαδικασίες για να αναδειχτεί η διαφθορά των άλλων, χωρίς να υπάρχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία".

"Όταν οι συνθήκες είναι κακές και υπάρχουν όλες αυτές οι δυσκολίες δεν είναι καθόλου εύκολο να πεις τι θα γίνει αύριο. Και πρέπει να προσέχεις μη συμβεί η καταστροφή. Σχέδιο δεν πιστεύω να υπάρχει".

- "Οι ξένοι δεν μπορούν να ανακατεύονται στην πολιτική των κομμάτων, τα κόμματα είναι ελεύθερα να υποστηρίζουν το οτιδήποτε πιστεύουν και οι ξένοι θα πρέπει να αναλάβουν ανάλογα τα ρίσκα, τις ευθύνες κλπ. Αλίμονο τώρα, εάν έρχονται και οδηγίες από τις Βρυξέλλες, από τον οποιονδήποτε στο κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, θα είναι και αστείο και απαράδεκτο σε σχέση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας".


"Είναι μία έκτακτη κατάσταση, η οποία χρειάζεται μία λύση με προσφυγή στις εκλογές. Το πιστεύω, διότι οι αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες, το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και υπάρχει μία αδυναμία να γίνει μία πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά".

"Το 2006 συνήλθε η επιτροπή του Eurostat η οποία εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις και είπε ότι η κυβέρνηση μου έκανε σωστά τις εγγραφές στις στατιστικές της αγοράς των όπλων, η αγορά των όπλων δεν υπολογίζεται όπως λέει η κυβέρνηση Καραμανλή κατά την στιγμή της αγοράς, αλλά κατά την στιγμή της παράδοσης. Και κατόπιν τούτου τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι η Ελλάδα κατά πολύ λίγο, το όριο ήταν 3% το έλλειμμα της Ελλάδας όταν μπήκε ήταν 3,2 - 3,3 με την εκδοχή αυτή την οποία είπε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία που έλεγξε και όλα τα άλλα στοιχεία".

 - "Λόγω της παγκοσμιοποίησης όλα είναι και πιο συνδεδεμένα. Η Ελλάδα θα είχε δικό της νόμισμα. Τι έχουμε δει με το δικό μας νόμισμα. Την προηγούμενη περίοδο είχε υποτιμηθεί το νόμισμα δύο φορές. Στην Ελλάδα υπήρχε ένας πληθωρισμός για 20 και πλέον χρόνια 20%. Υπάρχει τώρα τέτοιος πληθωρισμός; Ή υπήρχε από την ένταξη και μετά τέτοιος πληθωρισμός; Τέτοιος πληθωρισμός δεν επιτρέπει καταθέσεις. Δεν επιτρέπει τα κεφάλαια να αποδώσουν. Άρα και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στο σύστημα με όποιες δυσκολίες υπάρχουν ή ανισότητες ή κακές ρυθμίσεις στο σύστημα γιατί έξω από το σύστημα δεν θα έχει δυνατότητα ομαλής επιβίωσης. Αυτό πιστεύω εγώ και αυτό δείχνει η εμπειρία".

"Από το 2000 η ανάπτυξη ήταν 4,1% και συνέχισε να είναι υψηλή μέχρι το 2004. Το 2005 κατέρρευσε και μετά από το 2006 κατέρρευσε οριστικά. Το 2009 που έφυγε η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχαμε ανάπτυξη αλλά είχαμε ύφεση -4% (...) Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης, το χρέος ανέβηκε από το 2008 μέχρι το 2009. Στα 4 χρόνια της διακυβέρνησής μας το έλλειμμα είχε αυξηθεί μόνο 17 δισ. Στα 4 χρόνια 17 δισ, στον ένα χρόνο 36 δισ. Αυτή είναι η διαφορά".

Με δυο λόγια, ο κύριος Σημίτης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι καλώς έκανε και μας έβαλε στο ευρώ, ότι δεν μας έβαλε με "μαγειρεμένα" στοιχεία, ότι πρέπει να μείνουμε στο ευρώ επειδή έξω θα είμαστε χειρότερα, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για διαφθορά επί των ημερών του, ότι το χρέος δεν το διόγκωσε αυτός αλλά ο Καραμανλής και ότι πρέπει να γίνουν εκλογές το συντομώτερο δυνατόν. Και όλες αυτές οι παραδοχές και οι ομολογίες έγιναν μόνο και μόνο επειδή οι δυο δημοσιογράφοι ήσαν απηνείς και δεν του χαρίστηκαν.

Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, Τσίμας και Κοσιώνη θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο σκληροί αλλά φαίνεται πως λυπήθηκαν τον γεράκο που είχαν μπροστά τους. Προφανώς, φοβήθηκαν μήπως τους έμενε στα χέρια αν τον πίεζαν περισσότερο. Έτσι, δυστυχώς, δεν ακούσαμε λέξη από τον πρώην πρωθυπουργό για:

- την επί πρωθυπουργίας του συστηματικά ασκούμενη συστημική προπαγάνδα, η οποία έπεισε τον κάθε φουκαρά να παίξει τις οικονομίες του στη χρηματιστηριακή φούσκα του '99. Εντάξει, κι εμείς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών αλλά εκείνο το χαμόγελο επιτυχίας τού Γιάννου θα μας μείνει αξέχαστο. Όπως θα μας μείνει αξέχαστη εκείνη η αφίσσα τού ΠαΣοΚ με το σύνθημα "1.000.000 έλληνες επενδυτές ΞΕΡΟΥΝ ότι οι μετοχές έχουν αξία". Με το "ΞΕΡΟΥΝ" να ξεχωρίζει, λες και είχαμε διδαχτεί χρηματιστήριο στο δημοτικό σχολείο.

- το επί πρωθυπουργίας του τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο. Εντάξει, βολεύει πολλούς η ιστορία με τους "κουμπάρους" επί πρωθυπουργίας Καραμανλή αλλά το πατιρντί με τα δομημένα είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα.

- τα επί πρωθυπουργίας ανθίσαντα αυθεντικά πασοκικά φυντάνια (τύπου Άκη, Νεονάκη, Τσουκάτου, Μαντέλη, Γιάννου, Πανταγιά κλπ) και τα λοιπά σαπρόφυτα που ευδοκίμησαν μέσα και γύρω από την πράσινη αυλή. Όσο για τις αποδείξεις και τα "συγκεκριμένα στοιχεία" που τάχα δεν υπάρχουν, ακόμα ψάχνουμε πού πήγαν εκείνα τα λεφτά που πήρε ο Τσουκάτος από την Ζήμενς.

- το επί πρωθυπουργίας του πάρτυ που στήθηκε με τους ολυμπιακούς αγώνες τού 2004. Είχαμε -λέει- μείνει πίσω στην εκτέλεση των έργων, οπότε κάναμε απ' ευθείας αναθέσεις επειδή δεν προλαβαίναμε να κάνουμε διαγωνισμούς. Εντάξει, την ευθύνη την είχε ο "Αθήνα 2004" της Γιάννας, το ξέρουμε. Όμως, θες η Γιάννα - θες η μαντζουράνα, ακόμα δεν μάθαμε πόσο κόστισε εκείνο το "ευκαριστούμε Ατήνα, ευκαριστούμε Ελλάντα". Κι όχι τίποτ' άλλο, αλλά αυτό το φραγκολεβαντίνικο του Ζακ Ρογκ όχι απλώς μας θυμίζει το "καλό κουράϊο", που μας είπε στις 1/3/2010 ο επίτροπος Όλλι Ρεν, αλλά γεννάει και στο μυαλό μας την σιγουριά ότι συνδέονται.

- την επί πρωθυπουργίας του "αγορά του αιώνα" αλλά και κάτι άλλες αγορές για C4I (προφέρεται συ-φορ-ά[ι]) κλπ, που τα φορτώσαμε όλα στον φουκαρά τον Άκη, λες και δεν υπήρχε ΚΥΣΕΑ, δεν υπήρχε υπουργικό συμβούλιο και δεν υπήρχε πρωθυπουργός στον τόπο. Και παπά που τον κάναμε τον Άκη, μέχρι 5-6 θάψαμε. Οι υπόλοιποι βρομίσανε και μας έπνιξε η ζέχνα αλλά ο Σημίτης δεν έχει πάρει μυρουδιά.

- το επί πρωθυπουργίας του ξεσάλωμα των τραπεζών, με τα διάφορα διακοποδάνεια, μετοχοδάνεια, τουριστοδάνεια, μπουζουκοδάνεια, φοιτητοδάνεια, γαμοδάνεια και κάθε λογής γαμωδανειοδάνεια, για τα οποία ούτε αυτός ο πολυπράγμων "λογιστής" πήρε ποτέ χαμπάρι ούτε -πολύ περισσότερο- το φιλαράκι του ο Παπαδήμος, ο οποίος - υποτίθεται πως- είχε την εποπτεία τού συστήματος.

- το επί πρωθυπουργίας του αλισβερίσι τού κράτους με την Γκόλντμαν Σακς, χάρη στο οποίο τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν έλλειμμα 3% (άντε 3,2 - 3,3, ας μη τσακωθούμε για πενταροδεκάρες). Αν δεν πληρώσαμε την Γκόλντμαν Σακς για να μας κάνει τον μάγειρο, γιατί στον διάβολο την πληρώσαμε;

Πρωτοχρονιά 2002: Οι πρωτεργάτες της εισόδου της χώρας στην ευρωζώνη βγάζουν περιχαρείς ευρώ από ΑΤΜ.

Εν κατακλείδι, αυτά που είπε στην συνέντευξή του ο Κώστας Σημίτης, απευθύνονται σε όσους έχουν συνηθίσει το κουτόχορτο και δεν μπορούν να το αποβάλουν από την διατροφή τους. Οι υπόλοιποι περιμένουμε πότε θα μιλήσει για όσα δεν είπε. Δεκαοκτώ βιβλία με ανοησίες έχει εκδώσει, ένα που να αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε δεν θα γράψει ποτέ; Δεν θα πάψει ποτέ να παριστάνει τον κινέζο;



Cogito Ergo Sum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου