Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Αφηγήσεις για Grexit


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Σβήνεται, όσο περνάνε οι μέρες, ο απόηχος από την αφήγηση Βαγγέλη Βενιζέλου για το πώς ο Σόυμπλε είχε προτείνει στον ίδιο τον Β.Β., ως υπουργό Οικονομικών τότε, οικειοθελή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και, μάλιστα, με "δώρο"/sweetener κάποιων δισ. (το ακριβές ύψος κυμαίνεται αναλόγως με τις αφηγήσεις).

Βέβαια, η ίδια αυτή αφήγηση είχε κυκλοφορήσει κατά καιρούς στα διεθνή μίντια – όμως αυτή είναι η πιο ζωηρή εκδοχή. Κατά την αφήγηση Βενιζέλου, ο Βόλφγκανγκ  θα μεριμνούσε για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που προέβλεπε ότι θα ενέσκηπτε στην χώρα με μια μετάβαση στην δραχμή. Είχε μιλήσει για οργάνωση "αερογέφυρας βοήθειας", για την τροφοδοσία της απερημωμένης χώρας: με φάρμακα, με καύσιμα και με είδη διατροφής για τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς. Μάλιστα, στον διεθνή Τύπο τότε είχε αναφερθεί  σε μια άλλη βοήθεια – εκείνη ήταν για την τήρηση της ασφάλειας, δηλαδή κάτι σαν μια λογική anti-riot, ώστε να αποφευχθούν επιθέσεις του πλήθους σε καταστήματα και τράπεζες...


Είχε, επίσης, μιλήσει –κατά Βενιζέλο– ο Σόυμπλε για τροφοδοσία της αγοράς με ακυρωμένα/μελανωμένα ευρώ, μέχρις ότου τυπωθεί το νέο ελληνικό χαρτονόμισμα: αναλήψεις από τα ΑΤΜ με ρυθμό 50-60 ευρώ την βδομάδα! Όμως, η στήριξη των ελληνικών τραπεζών δεν θα γινόταν μόνο με τον γραφικό αυτό τρόπο: θα περιελάμβανε και swaps στήριξης του νέου νομίσματος, δηλαδή αντιστήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα είχε, τότε, κυριολεκτικά εξαχνωθεί μέχρις ότου η Τράπεζα της Ελλάδος ξαναστηνόταν στα πόδια της. Και επιχειρούσε μια κάποια διαχείριση της ισοτιμίας δραχμής-ευρώ για να μην "καεί" εξαρχής το νέο νόμισμα.

Καθώς, λοιπόν, αυτές τις μέρες παρακολουθούμε το τι γίνεται π.χ. στη Βενεζουέλα –όπου απλώς πήγε να αποσυρθεί το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ με λογική καταπολέμησης των "μαύρων" εισοδημάτων– ή πάλι στην Ινδία –όπου προωθήθηκε η αντικατάσταση των 500 και 1000 ρουπιών–, δηλαδή ας καταγράψουμε τι κόλαση ξέσπασε στα όρια της εξέγερσης, χρήσιμο θα ήταν να σκεφτόμαστε πού οδηγούν αυτού του είδους οι αφηγήσεις.


economia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου