Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Πάνω απο το 200% του ΑΕΠ για το 2016 το ελληνικό χρέος προβλέπει το ΔΝΤ


του Θόδωρου Κατσανέβα
Σε μια νέα αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα κάτω για την ελληνική οικονομία, το ΔΝΤστην τελευταία του έκθεση για τη χώρα μας, προβλέπει ότι, το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει σε 0,5% του ΑΕΠ το 2015 ενώ το 2016 θα είναι μηδενικό.Η Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM προβλέπουν για το 2015 πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο δυσοίωνες από εκείνες των Ευρωπαίων που έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της χώρας.Αν τελικά βγούν αληθινές οι χειρότερες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα έναντι εκείνων των Ευρωπαίων, τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Ακόμα σκληρότερα μέτρα θα απαιτηθούν φυσικά, αν η πραγματικότητα ξεπεράσει και τις προβλέψεις του ΔΝΤ, κάτι το οποίο είναι το πιο πιθανό, αφού αυτό συμβαίνει κατ' εξακολούθηση όλα τα τελευτάια χρόναι.
Στην έκθεση του ΔΝΤ προβλέπεται επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ για το 2017, 2,5% για το 2018 και στη συνέχεια 3,5% ετησίως.Το ΔΝΤ εμφανίζεται απαισιόδοξο για τη δυναμική του ελληνικού χρέους, καθώς προβλέπει  ότι θα κλείσει φέτος στο 196,9% του ΑΕΠ για να εκτιναχθεί το 2016 στα δυσθεώρητα επίπεδα του 206,6% του ΑΕΠ, ώστε εν συνεχεία να αρχίσει να υποχωρεί στα επίπεδα του 182,5% του ΑΕΠ το 2020. Να σημειωθεί εδώ ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ενσωματώνονται οι χαμηλότερες προβλέψεις των Ευρωπαίων για διαμόρφωση του χρέους στο 181,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 192,4% του ΑΕΠ το 2016. 
Τα αρνητικά μηνύματα όμως από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα δεν σταματούν εδώ. Στην άλλη έκθεσή του με τίτλο "Global Financial Stability Report", προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός πως η μετάδοση στις αγορές των πρόσφατων δυσκολιών της Ελλάδας κρίθηκε εξαιρετικά περιορισμένη, μπορεί να υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις εάν η συγκεκριμένη κατάσταση επιδεινωθεί ή οι κίνδυνοι επανέλθουν στο προσκήνιο.
Όπως διαμηνύει το ΔΝΤ, απαιτείται πρόσθετη δράση, από την πλευρά των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα τελευταία κενά που έχουν διαπιστωθεί στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος απέναντι σε πιθανά σοκ ή η πιθανότητα μιας μακράς και παρατεταμένης περιόδου στασιμότητας.
Όπως σημειώνει στη νέα έκθεσή του το ΔΝΤ, η Ευρωζώνη προχωρά με πιο σταθερά βήματα, καθώς η αντίδραση των αγορών απέναντι στις ελληνικές εξελίξεις αποδείχθηκε περιορισμένη.Επι πλέον, η άμεση έκθεση των ξένων τραπεζών απέναντι στην Ελλάδα έχει μειωθεί ραγδαία από το 2010.
Η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές της για νέο τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω του ESM αναδεικνύει την ισχυρή συλλογική δράση των Ευρωπαίων. Χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Το ΔΝΤ συστήνει προς την Ευρωζώνη να λάβει πρόσθετα βήματα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, ενώ διαμηνύει πως οι κυβερνήσεις δεν πρέπει πάντα και μόνο να στηρίζονται στη δράση της ΕΚΤ για τη θωράκιση της σταθερότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Το Ταμείο επισημαίνει πως είναι απόλυτα αναγκαίο να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης. Κυρίαρχος στόχος προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να είναι, επισημάινει το Ταμείο, είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.


Από το blog του Θεόδωρου Κατσανέβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου