Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Aνοιξιάτικες κάλπες;

Σοφοκλέους 10

 Ο σχεδιασμός των δανειστών για το χρέος και το μνημόνιο που θα.. συνοδεύσει το «νέο» πακέτο παίρνει ως δεδομένη μια παράμετρο: Ότι η κυβέρνηση που θα τα υπογράψει πρέπει να είναι ισχυρή και να έχει μέλλον μπροστά της. Βάσει αυτής, Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησαν να εκπονούν το… εκλογικό σενάριο και να χαράζουν τις βασικές γραμμές της προεκλογικής εκστρατείας. Είναι η ενδεικτική η παλαιότερη φράση του Πρωθυπουργού πως «η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και σκοπεύουμε να την εξαντλήσουμε». Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δυο χώροι παραπέμπουν σε ανοιξιάτικη προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Τριπλός ο λόγος και έχει ως εξής: 1) Η νέα συμφωνία πρέπει να κλείσει μέχρι τα τέλη Μαΐου. 2) Τα βασικά σημεία της για τις υποχρεώσεις χώρας (σε ότι αφορά κυρίως αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτική ακίνητη περιουσία) «είναι σκόπιμο να μείνουν εκτός προεκλογικής αντιπαράθεσης» για ευνόητους λόγους. 3) Ο «αέρας» που θα φουσκώσει τα πανιά του σημερινού συγκυβερνητικού σχήματος θα είναι η (έστω και συμβολική) έξοδος της χώρας στις αγορές, που θα σηματοδοτήσει την «απελευθέρωση από τα μνημόνια», κατά το σλόγκαν που έριξε ήδη στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς. Δηλαδή, το «δύσκολο 2013 βγήκε με πρωτογενές πλεόνασμα, οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο, εμπρός τώρα σηκώσουμε μανίκια και να δουλέψουμε για την ανάπτυξη εμείς για εμάς χωρίς την Τρόικα», κατά την επικοινωνιακή τριπλέτα κυβερνητικού παράγοντα με γνώση των σχεδιασμών.

Ο επιπλέον λόγος που συνηγορεί υπέρ των…. πολύ ανοιξιάτικων εκλογών έχει να κάνει με την ακροδεξιά παρουσία στη χώρα. Από τη μια-λένε- η Χρυσή Αυγή θα «ξεδοντιάζεται» καθημερινά, μέσω των αποκαλύψεων για τη ναζιστική ταυτότητα και τη συμμοριακή δράση –πόσο μάλλον αν έχουν ξεκινήσει μέχρι τότε και οι δίκες των στελεχών της. Από την άλλη, «θα ήταν σκόπιμο να μη δοθεί χρόνος σε ένα νέο σχήμα που θα εμφανιστεί ως υποδοχέας όσων απομακρύνονται από τη Χρυσή Αυγή», λένε. Είναι ενδεικτικό ότι σε επίπεδο «γαλάζιας» παράταξης δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν προκρίνεται η δημιουργία ενός σύγχρονου «ΛΑΟΣ» ή η ενίσχυση «σκληροδεξιάς» εντός της Ν.Δ. που θα προσελκύσει τους «ορφανούς» οπαδούς των Μιχαλολιάκου-Κασιδιάρη-βοηθούσης και της «απελευθέρωσης από τα μνημόνια».
Σε κάθε περίπτωση, τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα έχουν αρχίσει ήδη να στρώνουν το χαλί για τη μάχη της Άνοιξης- «ακόμα και αν απρόβλεπτοι παράγοντες εμποδίσουν την προσφυγή σε εθνικές κάλπες πριν από τις ευρωεκλογές». Η κινητικότητα που αναπτύχθηκε σε κεντρικό επίπεδο για τα θέματα που «καίνε» την κοινωνία είναι ενδεικτική. Αρχικά, το οικονομικό επιτελείο («έπειτα από σύσταση του «Μαξίμου») έστειλε στην Τρόικα τβν επιστολή για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης –υψώνοντας παράλληλα τους τόνους (μέσω στοχευμένων διαρροών) για την υποχρέωση των δανειστών να σεβαστούν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.
Από την άλλη, Αντώνης Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος επικοινώνησαν μέσω συνεργατών, την απόφαση τους να «πάρουν πάνω τους»το θέμα της υπέρογκης φορολόγησης ακινήτων, ζητώντας από το ΥΠΟΙΚ να «βελτιώσει» τους συντελεστές του ενιαίου φόρου που τύποις θα αντικαταστήσει το «χαράτσι». Και τα δυο ακανθώδη ζητήματα, ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς η Τρόικα δεν είχε απαντήσει μέχρι την περασμένη Παρασκευή για το ένα, ενώ δεν είχε παραλάβει τους νέους συντελεστές για το άλλο.
Το στοιχείο που θα προβάλλει ιδιαίτερα το Μαξίμου είναι αυτό της «σταθερότητας» που εγγυάται η σημερινή κυβέρνηση, σε αντιδιαστολή με το
«χάος» που θα προκαλέσει ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι σε αντίθεση με το περιεχόμενο του διαγγέλματος που απηύθηνε την επομένη της δολοφονίας στο Κερατσίνι, την Παρασκευή κήρυξε «διμέτωπο» απέναντι στην βια, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει «καλή βία στο όνομα των λαϊκών αγώνων». Μάλιστα ανέφερε ονομαστικά τον εμπρησμό στην Μarfin και τα επεισόδια στις Σκουριές, θέτοντας ως ρητορικό το ερώτημα εάν πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι για την πρώτη περίπτωση και να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι για τη δεύτερη- προαναγγέλλοντας «χτύπημα» στο λεγόμενο αριστερό άκρο. Και για όσους δεν έπιασαν το… υπονοούμενο, υπογράμμισε εμφατικά: «Δεν αναφέρομαι σε καμία θεωρία των δυο άκρων, εγώ κάνω πολιτική, δεν ασχολούμαι με θεωρίες. Αλλά παραβίαση των νόμων έγινε και από άλλους, όχι μόνο από την Χρυσή Αυγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου