Σελίδες

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Άλμα προς τα πίσω στη Θράκη;

ardin-rixi


Του Κώστα Καραΐσκου* από το slpress.gr 

Μέχρι πριν μια πενταετία η υπεραιωνόβια Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας (ΔΕΜΠ) Κομοτηνής ήταν άγνωστη στην πόλη και ουδείς ασχολείτο στον δημόσιο βίο μαζί της. Από τη στιγμή όμως που ανέλαβε αντιπρόεδρος ο Σελήμ Ισά, γαμπρός του τότε μουφτή Μέτσο Τζεμαλή και ιδίως την τελευταία τριετία που ανέλαβε πρόεδρος στη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας, η τοπική κοινωνία παρακολουθεί ένα πολυποίκιλο και μοναδικό σε σημασία και έκταση έργο. Δεν είναι όμως μόνο τα ισλαμικά τεμένη, τα μειονοτικά σχολεία, τα μουσουλμανικά νεκροταφεία και οι άλλες υποδομές που ανακαινίστηκαν εκ βάθρων ή αναβαθμίστηκαν εντυπωσιακά.

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΔΕΜΠ (δίπλα στον Ισά ήταν ο αντιπρόεδρος Σαλή Σαλή και ο γ.γ. Ντουρχάν Ισμαήλ) στις 19-3-2019 σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, αποκαλύφθηκε συνολικά το νέο πρόσωπο ενός θεσμού που μέχρι πρόσφατα ήταν στο σκοτάδι και εξυπηρετούσε μόνο ύποπτα συμφέροντα.
Όλα πια βρίσκονται στο φως: τα τεράστια χρέη δεκαετιών προς τον Δήμο Κομοτηνής τείνουν να εξοφληθούν (!), τα ακίνητα της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας – για τα οποία άλλοτε διατυπώνονταν από μειονοτικούς φόβοι ως προς την τύχη τους – μεταγράφηκαν στο Κτηματολόγιο, ψηφιοποιήθηκε και ανακαινίστηκε η μουφτειακή βιβλιοθήκη, όλο αυτό το γίγνεσθαι αποτυπώνεται στο Διαδίκτυο και στην σχετική ιστοσελίδα (υπάρχουν αναρτήσεις στο Facebook με χιλιάδες like, πράγμα αδιανόητο μέχρι πρότινος), εγκαινιάστηκε κοινωνική παρέμβαση με δωρεές σε είδη προς άπορους αλλά και προς σχολεία μειονοτικά και μη, δημιουργήθηκε νεκροταφείο μεταναστών, εστάλη βοήθεια 20 τόνων στην Ειδομένη κτλ κτλ.

Από τα δε μελλοντικά σχέδια του ΔΣ που αναφέρθηκαν, ξεχώρισαν δύο πολύ σημαντικά: η δημιουργία Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης και Παράδοσης αλλά και η ίδρυση Γηροκομείου για την μουσουλμανική κοινωνία και όχι μόνο γι’ αυτήν. Η συνέντευξη έκλεισε με τις ευχαριστίες του Σελήμ Ισά προς χριστιανούς και μουσουλμάνους της πόλης που του έδειξαν εμπιστοσύνη και βοήθησαν ακόμη και με δωρεές ακινήτων στο έργο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας.

Η αντιμετώπιση της πολιτείας

Η ελληνική πολιτεία στάθηκε αμέτοχη σε όλο αυτό, όταν δεν ήγειρε εμπόδια. Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά έγινε έλεγχος των οικονομικών της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας, και μόνο για την περίοδο της παρούσης θητείας, έλεγχος που δεν βρήκε φυσικά τίποτε το επιλήψιμο. Θα είχε όμως μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίναμε τους απολογισμούς των προηγούμενων ΔΣ, ας πούμε των τελευταίων 2-3 δεκαετιών, και το αποτέλεσμα ενός ανάλογου ελέγχου τους.
Δεν ήταν τυχαία η κακή φήμη του θεσμού εντός της μειονοτικής κοινωνίας και χρειάστηκε αυτή η τριετία 2016-2019 για να αλλάξει η εικόνα που αντανακλούσε και στη σύνολη ελληνική πολιτεία. Πόσο θετικά μπορούσε να διάκειται απέναντι στην Ελλάδα ο μουσουλμάνος της πόλης που έβλεπε να εγκαταλείπεται (ή και να λεηλατείται) η περιουσία που κληροδότησαν οι πρόγονοί του σε σχολεία ή τεμένη;
Κάπως έτσι οι προηγούμενες διοικήσεις αλλά πρωτίστως οι αρμόδιοι του ελληνικού κράτους άνοιγαν τον δρόμο στο προξενικό αίτημα για εκλογές στα βακούφια αλλά και υπονόμευαν την νομιμοφροσύνη των μειονοτικών πολιτών έναντι της χώρας μας. Σημειώνουμε εδώ την ξεκάθαρη δήλωση του Σελήμ Ισά πως αν το ελληνικό κράτος αποφασίσει για εκλογές στα βακούφια, ο ίδιος είναι εδώ και έτοιμος να τις κερδίσει απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Κοντός ψαλμός

Σε μια βδομάδα, στις 28 Μαρτίου, λήγει η τριετής θητεία του παρόντος ΔΣ της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας. Παρ΄ όλες τις θαυμαστές δραστηριότητες, παρ΄ ὀλο το θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι άνθρωποι αυτοί στο σύνολο της Κομοτηναίικης κοινωνίας, κυκλοφορεί η φήμη πως το σκοτεινό παρασκήνιο μεθοδεύει την αντικατάστασή τους!
Προφανώς κάποιοι με εμπειρίες από το παρελθόν του θεσμού ονειρεύονται επιστροφή σε παλιές, κακές εποχές και βλέπουν την σημερινή κατάσταση ως εμπόδιο στα σχέδιά τους. Βρισκόμαστε δηλαδή στο σημείο η πλειοψηφία της τοπικής μειονοτικής κοινωνίας να αναγνωρίζει την θεαματική αλλαγή, οι μουσουλμάνοι βουλευτές συμπολίτευσης (Αϊχάν Καραγιουσούφ) και αντιπολίτευσης (Ιλχάν Αχμέτ) να επαινούν με δημόσιες δηλώσεις τους την δουλειά που έγινε, αλλά –κόντρα στους πάντες!- να διαφωνούν κάποια υπολείμματα του παρακρατικού μηχανισμού. Είναι δυνατόν να επικρατήσει η δική τους θέληση; Θα το μάθουμε εντός ολίγων ημερών.
O Κώστας Καραΐσκος είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος» στην Κομοτηνή. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου