Σελίδες

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Oλα τα μάτια στην θάλασσα - σε Ελλάδα και Κύπρο, δε


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Oλοι αυτές τις μέρες στράφηκαν σε χάρτες. Και σε βίντεο. Χάρτες από τα Ιμια, χάρτες από το ευρύτερο σύμπλεγμα νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, εδώ και παραπέρα. Βίντεο από τον εμβολισμό της «Γαύδου» από το (πολύ βαρύτερο) «Umut», με λήψεις πλευρικές ή από πάνω. Yπόσχεση για άλλα βίντεο, της προηγούμενης φοράς στην ίδια περιοχή. Υπενθύμιση των βίντεο από την ημέρα της ρίψης στεφανιού από Πάνο Καμμένο, με Α/ΓΕΝ  Νίκο Τσούνη δίπλα του και με περιπλέοντα του «Νικηφόρος» μισή ντουζίνα Τουρκικών σκαφών. Χάρτες, ύστερα, από τον Πλου του SAIPEM 12000 από το Οικόπεδο 6/ «Καλυψώ» προς το Οικόπεδο 3/ «Σουπιά» της Κυπριακής ΑΟΖ, με την ανάσχεση και ύστερα τον εγκλωβισμό από Τουρκικά πολεμικά. Βίντεο με τα διάφορα πλοία των διαφόρων ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Το κακό είναι ότι οι χάρτες και οι απεικονίσεις κινήσεων που θάπρεπε να μας απασχολούν είναι άλλοι! Ανοίξτε για παράδειγμα το Google Maps, το παγκόσμιο σύστημα χαρτογράφησης στο οποίο στρέφεται κανείς όταν θέλει να δει από εναέρια/δορυφορική φωτογράφηση/χαρτογράφηση και το πλέον απόμακρο μέρος του κόσμου. Αναζητήστε τα Ίμια, θα σας βγάλει ο ιντερνετικός χάρτης το παράξενο προφίλ της εν λόγω νησίδας –  όμως ως Imia-Kardak. Πάμε στον άλλο παγκόσμιο ιντερνετικό οδηγό , το Marinetraffic, που παρακολουθεί τον πλου κάθε σκάφους που κινείται ανά τον κόσμο: και εδώ, τα Imia που διάβαζες μέχρι πριν λίγες μέρες έγιναν Imia/Kardak…
Δεν είναι όμως μόνον αυτό: στο Marinetraffic, αν παρατηρήσεις τις κινήσεις σκαφών, θα δεις πλήθος Τουρκικών κινήσεων στην περιοχή – ελάχιστες Ελληνικές. Και ακόμη, αν προσέξεις την οθόνη του Marinetraffic , θα δεις ότι πολλά Τουρκικά σκάφη κάνουν συνεχή ανεβο-κατεβάσματα «γράφοντας» τετραγωνάκια που καλύπτουν όλη την περιοχή… (Βέβαια, ο άλλος θα σου αντιπαρατηρήσει ότι όταν ένα σκάφος – π.χ. του Λιμενικού, ή και του Π.Ν. – δεν θέλει να καταγραφεί, τότε απενεργοποιεί τα σχετικά βοηθήματα και «σβήνει» από την οθόνη. Σωστό. Όμως και πάλι, η εικόνα παραμένει).

Αν, τώρα, περάσει κανείς απέναντι – στην Μικρασιατική εδαφική μάζα –  και αναζητήσει έναν πληθυσμιακό χάρτη – διαχρονικής εξέλιξης, δε – θα επαληθεύσει το άλλο: η κατοίκηση των παράκτιων περιοχών αυξάνει, και με τουριστικές χρήσεις και με παραθερισμό αλλά και με «έξοδο» πληθυσμών της ενδοχώρας στην θάλασσα. Την στιγμή που τα δικά μας να νησιά – και όχι μόνον η Καλόλιμνος, η Ψέριμος, τα Φαρμακονήσια και Αγαθονήσια, αλλά τα κυρίως νησιά.. – φθίνουν πληθυσμιακά.
Περνώντας τώρα κάτω, σε Κύπρο και ΑΟΖ Κύπρου, πάλιν αξίζει να δει κανείς πιο προσεκτικά χάρτες που εξηγούν πού τα Κυπριακά κοιτάσματα είναι κοντά στο Αιγυπτιακό «Zohr», αλλά και πού αγγίζουν τις Τουρκικές διεκδικήσεις . Τι εννοούμε; Το παλιό οικόπεδο 12/ «Αφροδίτη» όπου ξεκίνησε όλη η ιστορία με Noble/Delek (ύστερα και BP) βρίσκεται νοτια-νότια, προς τα νοητά όρια Κύπρου-Ισραήλ. Δίπλα του, στο Οικόπεδο «Ονησίφορος» έχουν δικαιώματα ΕΝΙ/Τotal – εδώ είμαστε πιο κοντά σε όρια με Αυγυπτιακό «Zohr» (το οποίο, σημειωτέον, «χτύπησε με επιτυχία η ίδια ΕΝΙ δημιουργώντας αναστάτωση σ’ όλη την Ανατολική Μεσόγειο/Λεκάνη της Λεβαντίνης. Τόσον η «Άφροδίτη» όσο και ο «Ονησίφορος» δεν έβγαλαν όμως εμπορεύσιμο αποτέλεσμα. Δίπλα και στο 11, στο Οικόπεδο 10 είναι να δραστηριοποιηθούν οι Exxon Mobil/Qatar.
ΤΟ Οικόπεδο 6/ «Καλυψώ» βρίσκεται βορειότερα, κοντά στην Κύπρο: εκεί είναι που κατά τις αρχικές ανακοινώσεις τα ευρήματα ΕΝΙ/Τotal προέκυψαν δυσάρεστα καρποφόρα!… Ενώ το Οικόπεδο 3/ «Σουπιά» προς το οποίο μπλοκαρίστηκε ο πλους τον SAIPEM 12000 βρίσκεται ανατολικότερα και προς τα βόρεια: δηλαδή εκεί όπου πέφτει η σκιά της Καρπασίας (Τουρκοκύπριοι), αλλά και θεωρεί η Άγκυρα ότι βγαίνει η προβολή δικών της ακτών.
Α, ναι, μιας και τον έχετε πρόχειρο τον χάρτη, ρίξτε μια ματιά πιο ανατολικά. Εκεί όπου συναντιούνται οι ΑΟΖ Ισραήλ και Λιβάνου, εκεί έχουμε τώρα προστριβές… Ο «Θησαυρός της Ανατολικής Μεσογείου» που ανεκάλυψε και το SPIEGEL επ’ εσχάτων δημιουργεί προστριβές – παντού.

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου