Σελίδες

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Έξοδος στις αγορές: το σίριαλ ξεκίνησε


του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη
H υπόθεση εξόδου στις αγορές έγινε σίριαλ προτού καν ξεκινήσει. Η θέση της ΕΚΤ που εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι είναι χαρακτηριστική: η κάθε κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει πότε θα επιχειρήσει την έξοδο στις αγορές, όμως καλό θα ήταν να ολοκληρωθεί πρώτα η τρίτη αξιολόγηση.
Απέφυγε, δε, να απαντήσει όταν ρωτήθηκε για το αν η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα βοηθώντας τη σχετική έκδοση, χαρακτηρίζοντας την ερώτηση πρώιμη.
Η κυβέρνηση προχωρά σε μια «πραξικοπηματική» έξοδο στις αγορές κόντρα στις βουλές των πιστωτών, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν δικαιοδοσία, αλλά εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σε όλα τα επίπεδα. Από κυβερνητικής πλευράς θα έλεγε κανείς ότι οι στόχοι είναι δύο:
Πρώτον, να προβάλει στο εσωτερικό της ακροατήριο ότι αυτός ο στρατηγικός στόχος προσεγγίζεται. Επίσης είναι βέβαιο ότι αν η έκδοση γίνει με απόδοση κάτω από 4,5% θα υποστηριχτεί η επιτυχία του οικονομικού προγράμματος, από τη στιγμή που το 2014 η αντίστοιχη έκδοση έγινε με 4,95%.
Δεύτερον, γιατί κατά τον τρόπο αυτό θα αρχίσει να ενισχύει τις ταμειακές ροές του Δημοσίου μετατρέποντας, για παράδειγμα, βραχύβιο χρέος σε πιο μακροπρόθεσμο αν τα ομόλογα αυτά διοχετευτούν για κάλυψη εντόκων.

Ετσι, ξεκινά μια διαδικασία ενίσχυσης των διαθεσίμων του Δημοσίου με στόχο να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια για την προεκλογική μάχη, όποτε και αν γίνει.
Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει θα έχει να κάνει με το ότι οι πιστωτές θα κάνουν τα πάντα για να την εμποδίσουν να βγάλει νέο χρέος. Το είδαμε άλλωστε και από το ΔΝΤ. Ο τομέας, όμως, στον οποίο θα πρέπει να δώσει έμφαση η στροφή της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ο ΔΕΣΦΑ είναι μια ευκαιρία για ένα ξεκίνημα στον τομέα που υστερεί και αυτό καταγράφεται και στα έσοδα του Προϋπολογισμού.
Ακολουθεί το πρόγραμμα πωλήσεων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που μπορεί κάλλιστα να βρει ανταπόκριση και να οδηγήσει στην έναρξη της ουσιαστικής αναδιάρθρωσης της Επιχείρησης.
Η κυβέρνηση, επίσης, θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες με τα περιφερειακά λιμάνια, που μπορούν να αποτελέσουν καταλύτες ανάπτυξης εφόσον απεγκλωβιστούν από την κομματική διαχείριση και να παραχωρηθούν είτε ακόμα και να πουληθούν. Αν έχει βέβαια τους κατάλληλους μάνατζερ, τότε δεν γεννάται θέμα, αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, θα πρέπει να βρει λύσεις.
Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, πάντως, αναγνώρισε την επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος και τη σημασία ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών για την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, από ένα σημείο και μετά το κλίμα για να αρχίσει να αλλάζει θα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα μείωσης της φορολογίας.
Η μείωση των συντελεστών θα βοηθήσει και την ανάπτυξη, άρα το Δημόσιο θα τα πάρει από εκεί και θα περιορίσει τη φοροαποφυγή.
Η ανασύσταση του κοινωνικού κράτους σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, που πρέπει να είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης, δεν θα επιτευχθεί μόνο με υψηλή φορολογία στα μεσαία και μεγαλύτερα εισοδήματα, αλλά με την ανάπτυξη που θα επαναφέρει τη ρευστότητα στο σύστημα συνολικά.

Πηγή newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου