Σελίδες

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Με θέμα τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης ιδιωτικού χρέους


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Όσο πλησιάζει η ώρα να αρχίσει να λειτουργεί η πολυαναμενόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γραμματεία Διαχείρισης ιδιωτικού Χρέους βάσει της οποίας θα λειτουργήσει (από τον Αύγουστο, υποτίθεται) ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων (λιγότερο επίσημα: η τωρινή προσπάθεια να "γίνει κάτι" με τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών), πληθαίνουν και οι ενημερωτικές συζητητικές διοργανώσεις που σκοπό έχουν να πείσουν τον κόσμο, τους ενδιαφερόμενους ότι το νέο σύστημα: (α) μπορεί να λειτουργήσει, δηλαδή να οδηγήσει σε ρυθμίσεις, (β) αξίζει αληθινά να δοκιμαστεί, δηλαδή έχει νόημα για τις επιχειρήσεις να προσέλθουν σ' αυτό και (γ) δικαιούται να λέει ότι θα έχει διαφάνεια, αυτοματισμό, αξιοπιστία
Πιο πρόσφατη η ευρύτατη ημερίδα που διοργάνωσαν, υπό την αιγίδα του ΕΒΕΑ και του Κέντρου Διαμεσολάβησής του, λίγο-πολύ όλοι οι κοινωνικοί εταίροι ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, ΕΕΣΕ, ΣΕΤΕ κλπ. Να το πούμε ευθέως: πήγαμε με ενδιαφέρον, πολύ και γνήσιο γιατί άμα δεν μπει μπροστά το "ξεκοκκίνισμα" καήκαμε. είδαμε το ενδιαφέρον αυτό να επιβεβαιώνεται, ακούσαμε και μάθαμε πολλά. όμως φύγαμε με ένα μικρό σφίξιμο στην καρδιά Όχι ακριβώς μικρό, δε.

Αρχίζουμε, με το τι μάθαμε - πάντως με το τι εμπεδώσαμε. Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, τόνισαν όλοι όσοι τον παρουσίασαν (δηλαδή και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, και η Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη αλλά και οι διαδεχθέντες αλλήλους στο βήμα Πρόεδροι των κοινωνικών εταίρων και οι εκπρόσωποι των Τραπεζών) έχει μια βασική προϋπόθεση: την ειλικρίνεια στην προσέγγισή του. Τι θα πει αυτό; όποιος προσέρχεται, χρειάζεται - υποβάλλοντας ηλεκτρονικά το αίτημα στην Γραμματεία, ώστε να ορισθεί μεσολαβητής, να μελετηθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης, να προχωρήσει σε πρόταση/σχήμα ρύθμισης και να φθάσει σε συμφωνία με 60% των πιστωτών (συμφωνία η οποία τελικά "αγιάζεται Δικαστικά") χρειάζεται ο ίδιος να αποκαλύψει το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού του, μαζί και τα στοιχεία βιωσιμότητας της επιχείρησής του. Δηλαδή να φανερώσει το σύνολο των τραπεζικών του καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες, συμμετοχές, αξιόγραφα, δικαιώματα, ακίνητα. Και να δώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν την μελλοντική λειτουργία της επιχείρησής του.
Εδώ, ακούστηκε ευθέως - ιδίως από τους τραπεζίτες - η πικρή αλήθεια: οποίος δεν αποδεικνύει την βιωσιμότητα της επιχείρησης, κλείνει! Ας μας επιτραπεί να πούμε ότι, στο κατάμεσο αμφιθέατρο ΕΒΕΑ (από ενδιαφερόμενους, από υποψήφιους δηλαδή να προσέλθουν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό...) υπήρξε μια βαριά σιωπή!
Ασφαλώς ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός επαινέθηκε. Θυμίζοντας ότι π.χ. στον ανάλογο Νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα σπίτια τους εκκρεμούν 155.000 αιτήσεις υπαγωγής (που έχουν παγώσει το σύμπαν, με δικασίμους στην Αθήνα μέχρι και το... 2032), ότι τώρα με τον εξωδικαστικό στοχεύονται οι πολύ σημαντικές μικρομεσαίες (που στην Ελλάδα εξασφαλίζουν 87% της απασχόλησης έναντι 67% στην Ευρώπη, που καλύπτουν το 75% της οικονομικής δραστηριότητας έναντι 45% στην Ευρώπη...), ότι το 60,7% των ΜΜΕ βρίσκονται με επισφάλειες, είναι θετικό ότι - μετά από περισσότερα των 2 χρόνων καθυστέρησης - ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός υπάρχει. (Με το παράδοξο, βέβαια, στο τέλος να έχει... επικύρωση από δικαστήριο). Τώρα χρειάζεται όμως να λειτουργήσει!
Η Κυβέρνηση δείχνεται ανοιχτή σε προτάσεις βελτίωσης. Οι τράπεζες δηλώνουν ότι προσέρχονται με ανοιχτή, κι αυτές, διάθεση. Τα Επιμελητήρια ήδη προτείνουν αποκεντρωμένη λειτουργία, μέσω των ιδίων και των δικών τους, εγκατεστημένων ήδη δικτύων πιστοποιημένων διαμεσολαβητών. Όταν όμως η Χ. Απαλαγάκη εξήγησε με σαφήνεια ότι όταν κάποιος μικρομεσαίος έχει δανειακή έκθεση 6 εκατομμύρια, αλλά περιουσία κάθε είδους 5, τότε επί του 1 εκατομμυρίου θα χωρεί η συζήτηση ουσιαστικής ρύθμισης, από την αίθουσα ακούστηκε ένας πνιχτός θόρυβος. Που δεν προοιωνίζεται θετικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου