Σελίδες

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Οι τραγικές συνέπειες του πολιτικού αναλφαβητισμού στο χειρισμό του "Αλβανικού"

Ινφογνώμων Πολιτικά


του Σάββα Κελεντερίδη

Τις μέρες αυτές είναι σε εξέλιξη η υπόθεση των αλβανικής καταγωγής Ελλήνων πολιτών νεοσυλλέκτων που έκαναν με τα χέρια τους το σήμα του δικέφαλου αετού, που σύμφωνα με μια άποψη συμβολίζει το «όραμα» της Μεγάλης Αλβανίας. Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Όταν ως οικονομικός μετανάστης παίρνεις την υπηκοότητα μιας άλλης χώρας, δίνεις όρκο και δηλώνεις πίστη και υποταγή στο Σύνταγμα και τους νόμους της νέας πατρίδας που εσύ επέλεξες να αποκτήσεις.
Όταν δε κατατάσσεσαι στο στρατό, δίνεις και στρατιωτικό όρκο.
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να σβήσει από την ψυχή του κάθε μετανάστη που παίρνει την υπηκοότητα μιας άλλης χώρας τις μνήμες και την εθνική συνείδηση που κουβαλά λόγω καταγωγής. Όμως όταν παίρνεις την υπηκοότητα και γίνεσαι πολίτης μιας άλλης χώρας, τότε προέχει και έχει προτεραιότητα η νέα πατρίδα, η νέα ταυτότητα.

Αν δεν είσαι έτοιμος να κάνεις έναν τέτοιο συμβιβασμό, τα πράγματα είναι απλά. Παραμένεις πολίτης της χώρας σου και μένεις σε άλλη χώρα ως μετανάστης, με άδεια παραμονής. Για να κάνουμε και παραλληλισμούς, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες της διασποράς, πολίτες άλλων χωρών, που σηκώνουν την ελληνική σημαία, άλλοτε μεμονωμένα, τις περισσότερες όμως φορές μαζί με τη σημαία της νέας τους πατρίδας.

Το θέμα λοιπόν εδώ είναι ότι οι περί ων ο λόγος το έπραξαν σε στρατόπεδο, και ενώ εκλήθησαν να υπηρετήσουν τη νέα τους πατρίδα. Και το θέμα γίνεται μεγαλύτερο και σοβαρότερο, επιπροσθέτως για έναν ή μάλλον για άλλους δυο λόγους.
  • Ο πρώτος είναι ο αλβανικός εθνικισμός, που αφενός μεν αποτελεί μια διέξοδο στην διεφθαρμένη ηγεσία της Αλβανίας, αφού «ταΐζει» εθνικισμό έναν από κάθε άποψη πεινασμένο λαό, και αφετέρου ο εθνικισμός αυτός είναι πρώτης τάξεως εργαλείο για όσους έχουν σχέδια και βλέψεις στην περιοχή των Βαλκανίων. Και μιλάμε για μεγάλους και μικρότερους παίκτες, όπως για παράδειγμα η Τουρκία. Αναρωτιέται κανείς αν θα τολμούσε κάποιος ρωσικής καταγωγής πολίτης των ΗΠΑ να σηκώσει σημαία της Σοβιετικής Ένωσης εν μέσω ψυχρού πολέμου και ενώ οι ΗΠΑ μιλούσαν για σοβιετική απειλή.
  • Ο δεύτερος λόγος λοιπόν είναι η Τουρκία, ή για την ακρίβεια η επιλογή της ηγεσίας της Αλβανίας να γίνει ακολούθημα της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή – και ειδικά στην Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν εξαγόρασε, με κάποια από τα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που εξασφάλισε από το λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ΙΚ και χρυσού με το Ιράν, την ηγεσία της Αλβανίας. Αυτό είναι η καρδιά του προβλήματος λοιπόν με τους αλβανικής καταγωγής Έλληνες πολίτες, που θέλουν να σηκώνουν αλυτρωτικές σημαίες σε ελληνικό έδαφος. Η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται ως αμφισβήτηση, ή για την ακρίβεια ως προδοσία εναντίον της Ελλάδας, και είναι αναμενόμενο να έχει τέτοια αντιμετώπιση.
Όμως ακριβώς στο σημείο αυτό αναδεικνύεται η αναγκαιότητα να αντιληφθούμε, Αλβανοί και Έλληνες, πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να δουλέψουμε πάνω σε έναν στρατηγικό στόχο. Να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής συμμαχίας στα Βαλκάνια, προς όφελος και των δύο. Τυχοδιωκτικές κινήσεις για συμπόρευση με την Τουρκία ή και άλλους διεθνείς παράγοντες εις βάρος της Ελλάδας και του ελληνισμού θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τος Αλβανούς και τον αλβανικό παράγοντα.
Τέλος, όσον αφορά την πολιτική διαχείριση του περιστατικού ή του φαινομένου της έξαρσης του αλβανικού εθνικισμού, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει να πέσει στην παγίδα που ενδεχομένως μας έχουν στήσει κάποιοι που έχουν γεμίσει τις τσέπες τους με μαύρα δολάρια στην Αλβανία και εκείνων που τους χρηματοδοτούν.
  • Η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, έχει υιοθετήσει μια πολιτική ήπιας προσαρμογής και πολιτισμικής, κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης των Αλβανών στην ελληνική κοινωνία.
Μέρος της πολιτικής αυτής είναι παραχώρηση υπηκοότητας, υπό κάποιες προβλεπόμενες με νόμο προϋποθέσεις. Ακόμα και αν διαπιστωθεί ότι η πολιτική αυτή έχει ατέλειες ή κενά, τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με κραυγές αλλά με μια άλλη, πιο άρτια και προσεκτικά σχεδιασμένη πολιτική.
Ψυχραιμία λοιπόν, σωστή ανάλυση των δεδομένων και των σχεδίων που εξυφαίνονται στην περιοχή, με αιχμή του δόρατος και τον αλβανικό εθνικισμό. Και τα σχέδια αυτά είναι εις βάρος και των Αλβανών και των Ελλήνων.
Να μην ρίχνουμε λοιπόν νερό στο μύλο των Τούρκων και όλων όσων έχουν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου