Σελίδες

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΔΝΤ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

iskra


ΕΚΘΕΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Με μια έκθεση βόμβα το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στο ΔΝΤ και την τρόικα για τα λάθος προγράμματα (μνημόνια) που εφαρμόστηκαν στηνΕλλάδα και εξώθησαν στην καταστροφή της.
Είναι εντυπωσιακό ότι το ΙΕΟ του ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στο ελληνικό πρόγραμμακατ' εξαίρεσηπαραβιάζοντας κατάφωρα τον ίδιο τον Κανονισμό του, που προέβλεπε ως προϋπόθεση συμμετοχής την βιωσιμότητα του χρέους, πράγμα, όμως, που στην ελληνική περίπτωση είχε χαρακτηριστεί ως μη βιώσιμο.
Το ΙΕΟ του ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι αυτή η κατ' εξαίρεση συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα – ναυάγιο πραγματοποιήθηκε για καθαρά πολιτικούς λόγους, μετά από πιέσεις των κυρίαρχων της ΕΕ, οι οποίοι δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα για κούρεμα χρέους και κυρίως πραγματοποιήθηκε για να σωθεί η σταθερότητα και η ύπαρξη της ευρωζώνης.
Όπως στην ουσία αναγνωρίζει και η ίδια η Λαγκάρντ η Ελλάδα θυσιάστηκε για χάρη της ευρωζώνης, προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να διαμορφωθεί ένα τείχος προστασίας του ευρωζωνικού χώρου.
Η έκθεση καταπέλτης του ΙΕΟ του ΔΝΤ αφήνει απολύτως έκθετο το ελληνικό μνημονιακό κατεστημένο για τις εγκληματικές ευθύνες του, ευθύνες που δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές.

Ευθύνες τόσο στην πρώην διοίκηση του ΔΝΤ για τις πολιτικές επιλογές χρηματοδότησης της Ελλάδας, όσο και στους οικονομολόγους - τεχνοκράτες του Ταμείου για τις λάθος εκτιμήσεις τους σχετικά με την ύφεση και την ανεργία στην χώρα μας, επιρρίπτει η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης(Independent Evaluation Office- ΙΕΟτου ΔΝΤ για το ρόλο του Ταμείου στα προγράμματα της Ελλάδας την περίοδο 2010-2011, όπως επιβεβαιώνει η έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε επίσημα στη δημοσιότητα.
ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ!
Η κατ' εξαίρεση χρηματοδότηση από το Ταμείο του ελληνικού Προγράμματος, παρόλο που εκτιμούσε ότι το Δημόσιο Χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, έγινε προκειμένου να αποσοβηθεί ο υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στις συνθήκες και τις πολιτικές αναγκαιότητες που επέβαλαν το να χρηματοδοτήσει το Ταμείο το πρόγραμμα αλλάζοντας τον ίδιο του τον κανονισμό (που προέβλεπε ότι πρέπει να εξασφαλίζεται βιωσιμότητα χρέους).
«Το Μάιο του 2010, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε μια απόφαση να παράσχει κατ’ εξαίρεση πρόσβαση σε χρηματοδότηση (exceptional access financing) στην Ελλάδα χωρίς να επιδιώξει μια προληπτική αναδιάρθρωση χρέους, αν και το δημόσιο χρέος της είχε κριθεί μη βιώσιμο με υψηλό βαθμό πιθανότητας», αναφέρεται και προστίθεται:
«Ο κίνδυνος μετάστασης ήταν ένας σημαντικός προβληματισμός στη λήψη της απόφασης αυτής. Υπήρξε επιφανειακή εφαρμογή της πολιτικής του ΔΝΤ στην κατ’ εξαίρεση πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου, η οποία απαιτεί την έγκαιρη συμμετοχή του Συμβουλίου».
Αφού η έκθεση σημειώνει ότι οι κρίσιμες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς ουσιαστική εμπλοκή του Εκτελεστικού Συμβουλίου αποφαίνεται ότι «η έγκαιρη και ενεργητική εμπλοκή του Συμβουλίου μπορεί να είχε ή να μην είχε οδηγήσει σε μια διαφορετική απόφαση, αλλά θα είχε ενισχύσει την νομιμότητα της όποιας απόφασης».
Η έκθεση δείχνει ότι το ΔΝΤ «προσαρμόστηκε» στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων που δεν ήθελαν να «αγγίξουν» το χρέος. Έτσι, «το ΔΝΤ έχασε την χαρακτηριστική του ευελιξία ως διαχειριστής κρίσεων. Κει επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματευόταν εκ μέρους του Eurogroup, το σχήμα της τρόικας υπέβαλε από την αρχή σε πολιτικές πιέσεις τις τεχνικές κρίσεις του προσωπικού του ΔΝΤ».
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΩΡΗΔΟΝ ΤΑ ΛΑΘΗ!
Φωτογραφίζοντας τις επιλογές του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, το IEO χαρακτηρίζει ως λάθος την πολιτική απόφασή του να χρηματοδοτήσει – το 2010 – την Ελλάδα με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε (exceptional access). Ειδικά μάλιστα λόγω του ότι η υπέρογκη χρηματοδότηση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί, κατ' εξαίρεση του Κανονισμού του Ταμείου (!), αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το οποίο είχε χαρακτηριστεί μη βιώσιμο, επειδή, όπως αναφέρει η έκθεση, "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και κάποια κράτη-μέλη ήταν αντίθετα"!
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο η έκθεση του IEO φωτογραφίζει εμμέσως πλην σαφώς, τον Poul M. Thomsenκαι την ομάδα του στο Ταμείο, που το 2009 εκτιμούσαν ότι το 2012 η σωρευτική ύφεση έως το 2012 θα έφτανε το 5,5%, ενώ τελικά εκτινάχθηκε στο 17%! "Ακολουθώντας τις λανθασμένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, έπεσαν έξω και οι εκτιμήσεις για την ανεργία. Το ποσοστό ανεργίας το 2012 ήταν 25%, έναντι πρόβλεψης για 15%", σημειώνει το ΙΕΟ και προσθέτει ότι "οι συνέπειες μετάδοσης της κρίσης δεν ποσοτικοποιήθηκαν αυστηρώς ούτε συζητήθηκαν διεξοδικά στο εσωτερικό του Ταμείου".
Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετώπισε το ΔΝΤ ήταν ότι χρειάστηκε μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι η διοικητική μηχανή της Ελλάδας ήταν πολύ αδύναμη. Την ίδια ώρα το Ταμείο βρέθηκε σε διαμάχη με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς ο μηχανισμός της τρόικα αποδείχθηκε πολλές φορές αναποτελεσματικός και προβληματικός στην διαχείριση των κρίσεων.
Στην ίδια έκθεση, μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:
• Το υπ' αριθμόν ένα λάθος ήταν ότι το ΔΝΤ δεν επέμεινε για αναδιάρθρωση του χρέους προτού ξεκινήσει το πρόγραμμα. Εφόσον δεν έγινε αναδιάρθρωση του χρέους προτού χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από το Ταμείο, το ΙΕΟ αποφαίνεται πως θα έπρεπε να είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα.
• Η αναδιάρθρωση χρέους που έγινε με το "κούρεμα" των ομολόγων που κατείχε ο ιδιωτικός τομέας (PSI) το 2012 έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και το καθαρό όφελός της δεν ξεπέρασε τα 85 δισ. ευρώ (έναντι μεικτού οφέλους 200 δισ. ευρώ), μέγεθος που κρίνεται ανεπαρκές από το IEO.
• Η στρατηγική διάσωσης που υιοθετήθηκε ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη και η προσαρμογή που επιβλήθηκε στη χώρα μας ήταν υπερβολικά εμπροσθοβαρής, κυρίως επειδή έπρεπε να αποκλιμακωθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ από το 2013.
• Μολονότι το ρίσκο μετάδοσης της κρίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, την ίδια στιγμή οι συνέπειες μετάδοσης της κρίσης δεν ποσοτικοποιήθηκαν αυστηρώς ούτε συζητήθηκαν διεξοδικά στο εσωτερικό του Ταμείου. Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ακόμα ότι η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να είχε επωμιστεί, τουλάχιστον εν μέρει, το κόστος της παρέμβασης ώστε να μη διαχυθεί η κρίση, κάτι που δεν έγινε.
• Οι υπερβολικά φιλόδοξες προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ αρχικά και οι οποίες στην πράξη δεν έβγαιναν αληθινές είχαν ως αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων. Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στην υπεραισιόδοξη εκτίμηση του ΔΝΤ ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ από τα 12,5 δισ. που αρχικά είχαν υπολογιστεί. Το ΙΕΟ παραδέχεται ότι αυτή η χαοτική διαφορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια των τεχνοκρατών του ΔΝΤ να δείξουν ότι "βγαίνουν τα νούμερα" σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους και τους δημοσιονομικούς στόχους.
• Δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η Ελλάδα ως μέλος μίας νομισματικής ένωσης δεν είχε δυνατότητα ευελιξίας, καθώς η συμμετοχή της δημιουργούσε περιορισμούς για εναλλακτική στρατηγική.
• Το ΔΝΤ χρειάστηκε μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι η διοικητική ικανότητα της Ελλάδας ήταν πολύ αδύναμη και ότι τα κατεστημένα συμφέροντα δημιουργούσαν ανυπέρβλητα εμπόδια.
• Το ΔΝΤ δεν λειτούργησε με τη λογική πως τα κράτη της ζώνης του ευρώ πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε σχέση με τα κράτη που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης.
• Το Ταμείο βρέθηκε απροετοίμαστο στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αν και η τρόικα αποδείχθηκε αποτελεσματικός μηχανισμός στο να πραγματοποιήσει συζητήσεις με τις κυβερνήσεις, το Ταμείο έχασε τη χαρακτηριστική του ευελιξία ως διαχειριστής κρίσεων και λειτούργησε με τρόπο που δημιούργησε υπόνοιες για πολιτικές παρεμβάσεις. Επίσης, οι Ευρωπαίοι φάνηκαν συχνά απρόθυμοι να προσφέρουν αναμφισβήτητη υποστήριξη προς την Ελλάδα.
• Η τεχνική βοήθεια που παρείχε το ΔΝΤ στην Ελλάδα αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, λόγω της ανάγκης συντονισμού με την Task Force της Ε.Ε., η οποία βασιζόταν σε εξωτερικούς συμβούλους από τα κράτη-μέλη.
• Η ελληνική πλευρά δεν ανέλαβε την ευθύνη (ιδιοκτησία) του προγράμματος, με αποτέλεσμα οι τεχνοκράτες του Ταμείου να αναλώνονται στον καθορισμό υπερβολικά αναλυτικών προαπαιτούμενων μέτρων και να επικρατεί έτσι η εντύπωση ότι τα μέτρα επιβάλλονται από τους δανειστές.
Η ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ!
Παρ’ ότι δεν είναι ασύνηθες για τα προγράμματα του ΔΝΤ να πέφτουν έξω στις προβλέψεις για το ΑΕΠ , όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, η απόκλιση για το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι "μοναδική περίπτωση" παραδέχεται το ΙΕΟ και τονίζει τα εξής για τους πολλαπλασιαστές:
• Η σωρευτική ύφεση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 17% την περίοδο 2009-2012, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε συρρίκνωση του ΑΕΠ μόλις κατά 5,5% σωρευτικά.
• Στο ίδιο διάστημα, το ονομαστικό ΑΕΠ ήταν περίπου κατά ένα πέμπτο χαμηλότερο έναντι εκτίμησης για μείωση 2%.
• Οι αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ διατηρήθηκαν έως την πέμπτη αξιολόγηση, τον Δεκέμβριο του 2011, και μόνο τότε αναθεωρήθηκαν προς το κάτω με την επιστροφή στην ανάπτυξη να τοποθετείται πλέον για το 2014.
• Ακολουθώντας τις λανθασμένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, έπεσαν έξω και οι εκτιμήσεις για την ανεργία. Το ποσοστό ανεργίας το 2012 ήταν 25%, έναντι πρόβλεψης για 15%.
Εμφανώς προβληματισμένο, το ΙΕΟ σημειώνει οτι "δεν είναι ασύνηθες για τα προγράμματα του ΔΝΤ να απογοητεύουν σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις, αλλά η τάξη μεγέθους είναι συνήθως πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή της Ελλάδας. Στη βάση 159 προγραμμάτων, μια παλαιότερη εκτίμηση δείχνει ότι οι προβλέψεις έπεσαν έξω στο 60% των προγραμμάτων και μέσα σε μια περίοδο δύο ετών η μέση απόκλιση ήταν 1,5% ή 6,4% στις περιπτώσεις κρίσεων κεφαλαίου. Η απόκλιση στις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι μοναδική περίπτωση ακόμα και για τα στάνταρντ των προγραμμάτων του ΔΝΤ"!
ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΟΡΑΣΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!
Η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση σχολιάζει η Κρ. Λαγκάρντ, ενώ παραδέχεται ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα κατά παρέκκλιση του κανονισμού του, έγινε λόγω πολιτικής αναγκαιότητας και μετά από πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε η ευρωζώνη «να αγοράσει χρόνο» και να φτιάξει άμυνα.
«Παρά τα λάθη η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής, τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης» τόνισε η Κρ. Λαγκάρντ.
Η επικεφαλής του Ταμείου χαρακτηρίζει πρωτοφανή την κρίση στην ευρωζώνη μιλώντας για πολύ υψηλή πιθανότητα «μετάδοσης» δεδομένης της έλλειψης «τείχους προστασίας». Γι’ αυτό άλλωστε και δηλώνει ότι τα προγράμματα στα οποία συμμετείχε το ΔΝΤ πέτυχαν να «αγοράσουν χρόνο» για να χτιστούν αυτά τα τείχη και να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στις αγορές τρεις από τις τέσσερις χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος).
Η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχεται επίσης ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές υποτιμήθηκαν αρχικά και ότι η ανάκαμψη από την κρίση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο ήταν πιο αδύναμεςαπ’ όσο αναμένονταν.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε
ΚΟΛΑΦΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΩ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΕΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΕΕ – ΔΝΤ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ
Η Έκθεση – βόμβα του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ έρχεται να στήσει στοεδώλιο για εγκλήματα κατά της χώρας μας που οδήγησαν στην καταστροφή της τόσο το κυρίαρχο κατεστημένο της ΕΕ και το ίδιο το ΔΝΤ αλλά και το σύνολο της εγχώριας μνημονιακής πολιτικής τάξης της χώρας μας.
Η Έκθεση του ΙΕΟ αναγνωρίζει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας έγινε κατ' εξαίρεση, με πλήρη παραβίαση του Κανονισμού του, αφού το ίδιο το ΔΝΤ είχε διαπιστώσει ότι το ελληνικό χρέος ήταν μη βιώσιμο και όφειλε να είχε προηγηθεί η αναδιάρθρωση – κούρεμα του.
Η ίδια η Λαγκάρντ με δηλώσεις της αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα δεν κατασκευάστηκε για να πετύχει αλλά για να “αγορασθεί χρόνος”, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και ναπροστατευθεί η ευρωζώνη.
Έρχονται , λοιπόν, οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες της, δήθεν, διάσωσης της χώρας και ομολογούν με απέραντο κυνισμό ότι κατέστρεψαν συνειδητά τον τόπο και ότι η Ελλάδα και ο λαός της θυσιάστηκαν για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και για να διασωθεί η ευρωζώνη!
Η έκθεση αυτή του ΙΕΟ του ΔΝΤ αποτελεί ταυτόχρονα ένα αμείλικτο κατηγορώ για όλη την μνημονιακή και ευρωζωνική πολιτική τάξη της χώρας μας και όχι μόνο για τον Γ. Α. Παπανδρέου και την κυβέρνηση του.
Το κατηγορώ του ΙΕΟ του ΔΝΤ δεν αφορά μόνο το πρώτο μνημόνιο αλλά και το δεύτερο και το τρίτο,αφού, δυστυχώς, και εκείνα συνεχίζουν και κλιμακώνουν την ίδια καταστρεπτική πολιτική και οικονομική φιλοσοφία της άγριας λιτότητας και της φορολεηλασίας, την ίδια ώρα, μάλιστα, που το χρέος παραμένει επαχθέςεπονείδιστο και μη βιώσιμο και συνεχώς αυξάνεται.
Η Έκθεση του ΙΕΟ του ΔΝΤ αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους για πολιτική προδοσία της χώρας και του λαού όλο το μνημονιακό πολιτικό κόσμο, όλους όσους ψήφισαν και διαχειρίστηκαν μνημόνια και επισύρει σε βάρος τους όχι μόνο πελώριες πολιτικές αλλά και βαριές ποινικές ευθύνες .
Είναι σαφές, πλέον, ότι οι ηγέτες των μνημονιακών και νεομνημονιακών κομμάτων και το πολιτικό προσωπικό τους, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ως το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, τη ΔΗΜΑΡ και την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, συνειδητά εγκληματούν σε βάρος της χώρας και θέτουν το ευρώ και την ευρωζώνη, μαζί με τα συμφέροντα μιας ληστρικής ολιγαρχίας, πάνω από τον τόπο και το λαό, συνεχίζοντας τυφλωμένοι να τους θυσιάζουν σε μια πρωτοφανή και χωρίς παγκόσμιο προηγούμενο πορεία φαύλουκύκλου και αδιεξόδου.
Αυτήν την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως και χωρίς καμιά αναβολή μια βαθιά δημοκρατικήαντιμνημονιακή ανατροπή, που θα πετάξει στο περιθώριο την κυβέρνηση Τσίπρα και όλη την εθελόδουλη μνημονιακή πολιτική σαβούρα και θα βάλει τη χώρα σε μια νέα δημοκρατική αντιμνημονιακή τροχιά, αποκαθιστώντας τη νομισματική της και την εθνική της κυριαρχία στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος:
  • διαγραφής του χρέους
  • ευρύτατης σεισάχθειας των ιδιωτικών χρεών
  • εθνικοποίησης των τραπεζών
  • ανακοπής των ιδιωτικοποιήσεων και ανάκτησης του δημοσίου πλούτου
  • ισχυρής ρευστότητας με μηδενικά, σχεδόν, επιτόκια για τη στήριξη διπλάσιων, τουλάχιστον, δημόσιων παραγωγικών επενδύσεων και των μικρομεσαίων δραστηριοτήτων με την διεύρυνση της απασχόλησης, το σεβασμό και αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων
  • στήριξης και ενίσχυσης, μισθών συντάξεων και της μικρομεσαίας αγροτιάς
  • αλλαγής της δημόσιας διοίκησης και θεσμοθέτησης ενός απλού σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος .
Σήμερα η ΛΑ.Ε καλεί σε ένα ευρύ αριστερό ριζοσπαστικό προοδευτικό πατριωτικό πολιτικό και εκλογικό μέτωπο όλες τις συνεπείς αντιμνημονιακές δυνάμεις για να σταματήσουμε αυτήν την ανεπανάληπτη καταστροφή της χώρας, που έχουν φτάσει να την ομολογούν κυνικά οι ίδιοι οιαρχιτέκτονες της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου