Σελίδες

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

To International Movement for Monetary Reform


Το International Movement for Monetry Reform ή International Movement for Money Reform (IMMR) είναι ένα διεθνές κίνημα που συστήθηκε με στόχο τον εκδημοκρατισμό του τρόπου δημιουργίας και λειτουργίας του χρήματος, ώστε να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι εναντίον της. Ξεκίνησε από την Αγγλία με το positivemoney.org, ενώ πρόσφατα απέκτησε παρουσία και στην Ελλάδα με το fekyou.info (who we are/ποιοι είμαστε). Τελευταία προσθήκη μέλους έγινε με την Πολωνία και τοpozytywnezmiany.info.pl. Το ζήτημα δημιουργίας του χρήματος έχει ήδη συζητηθεί στο αγγλικό κοινοβούλιο. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει στην Ολλανδία και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών και στην Ισλανδία που συνοδεύτηκε από επίσημη έκθεση.
Η χώρα όμως που αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει το θέμα περισσότερο είναι η Ελβετία. Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση μας. Η ελβετική οργάνωση πολιτών Vollgeld Initiative (MoMo)  είναι μία πρωτοβουλία πολιτών για την αλλαγή του τρόπου που δημιουργείται το χρήμα (Vollgeld=full money). Ταυτόχρονα είναι μέλος του IMMR. Στις αρχές Ιουνίου του 2014 ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος με θέμα την αλλαγή του τρόπου της δημιουργίας του χρήματος. Οι Ελβετοί πολίτες θα είναι οι πρώτοι στον κόσμο που θα κληθούν να ψηφίσουν σχετικά με το πως θέλουν να δημιουργείται και από ποιόν το νέο χρήμα στην οικονομία τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν προβλέπεται η δυνατότητα δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία των πολιτών. 

Πλέον το IMMR έχει παρουσία σε 23 χώρες που με αλφαβητική σειρά βλέπουμε παρακάτω:
  1. Αγγλία
  2. Αυστραλία
  3. Βουλγαρία
  4. Γαλλία
  5. Γερμανία
  6. Δανία
  7. Ελβετία
  8. Ελλάδα
  9. Ινδία
  10. Ιρλανδία
  11. Ισλανδία
  12. Ισπανία
  13. Ισραήλ
  14. Ιταλία
  15. Κροατία
  16. Νέα Ζηλανδία
  17. Νότια Αφρική
  18. Ολλανδία
  19. Πολωνία
  20. Πορτογαλία
  21. Πουέρτο Ρίκο
  22. Σουηδία
  23. Φιλανδία
Το πρόβλημα στο οποίο εστιάζουμε στο IMMR είναι ότι η μεγαλύτερη ποσότητα χρήματος στις σύγχρονες οικονομίες δημιουργείται από τις τράπεζες. Οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα κατά την παροχή δανείων, ουσιαστικά, πιστώνοντας στον τραπεζικό λογαριασμό του δανειολήπτη το ποσό του νεο-δημιουργημένου χρήματος. Για τη θεμελιώδη έννοια του χρήματος και την κατηγοριοποίηση του από την ΕΚΤ είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο [1]. Σε απλά ελληνικά το περισσότερο χρήμα στην οικονομία είναι πίστωση που δημιουργείται έτσι: από το … «μαγικό καπέλο» ιδιωτικών τραπεζών.
Παραδοχή που όπως δημοσιεύσαμε πρόσφατα [2], έκανε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα τις 11 Νοεμβρίου 2015 η Τράπεζα της Αγγλίας διοργάνωσε μία εκδήλωση στο Guildhall του Λονδίνου. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Μάριο Ντράγκι (Mario  Draghi) πρόεδρος της ΕΚΤ. Στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε και αφορούσε τις αγορές και την οικονομική διακυβέρνηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε μεταξύ άλλων το εξής : «the vast majority of money is issued by private banks – bank deposits». Τη δήλωση αυτή μπορείτε να τη δείτε και σε βίντεο(μεταξύ 4:31:57 – 4:32:05)
Οι τράπεζες παράγουν (δημιουργούν) χρήμα και δεν είναι απλώς μεσάζοντες του χρήματος [3], όπως συνήθως αναφέρεται. Το γεγονός αυτό έχει τεράστια σημασία, αφού δίνει την εξουσία στις ιδιωτικές τράπεζες να αποφασίζουν:
  • Πόση ποσότητα χρήματος υπάρχει και κυκλοφορεί στην οικονομία και
  • που πηγαίνει το χρήμα που δημιουργείται (με τα δάνεια).
Οδηγεί κατά συνέπεια στο αποτέλεσμα ιδιωτικές επιχειρήσεις (τράπεζες) να αποφασίζουν πως θα διαμορφώνεται η κοινωνία. Αν για παράδειγμα θα δώσουν δάνεια (παράγοντας χρήμα με τη μορφή καταθέσεων) για δημιουργία νοσοκομείων ή επενδύσεων στις χρηματαγορές, είναι απόφαση που εναπόκειται στην εκάστοτε τράπεζα.
Στο IMMR πιστεύουμε ότι η εξουσία της δημιουργίας του χρήματος πρέπει να αφαιρεθεί από τις τράπεζες που προκάλεσαν την οικονομική κρίση και να επιστρέψει σε ένα δημοκρατικό όργανο που θα λειτουργεί με διαφάνεια και υπευθυνότητα. Το καινούργιο (νέο) χρήμα πρέπει να δημιουργείται και να χρησιμοποιείται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας ως σύνολο.
Σχετικά (ενδεικτικά):

fekyou.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου