Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Που διαφωνεί και που συμφωνεί ο Βαρουφάκης με τους δανειστές…

Το Ποντίκι




Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (σ.σ 1,6 δισ. ευρώ), καθώς έως τις 5 Ιουνίου θα έχει βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της,  είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ωστόσο θέματα έχουν προκύψει σχετικά με τις αλλαγές στο ΦΠΑ.
Η ελληνική πλευρά επιμένει στην καθιέρωση τριών συντελεστών, 7%, 14% και 22%, καταβάλλοντας προσπάθεια για υπαγωγή όλων των τροφίμων στον χαμηλό συντελεστή. Την ίδια ώρα στο τραπέζι παραμένει και η πρόταση να υπάρξει και ένας χαμηλότερος συντελεστής, όταν γίνεται η πληρωμή με κάρτες, στην εστίαση και στον τουρισμό προκειμένου να μην πληγούν οι δύο αυτοί τομείς από τις αλλαγές.  Επίσης, υπάρχει η σκέψη να ισχύσει και για τις πληρωμές σε επαγγέλματα όπου «οργιάζει» η φοροδιαφυγή, όπως σε υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους.
Οι δανειστές από την άλλη αντιδρούν με πρώτον και καλύτερο τον Γιούνκερ, ο οποίος δηλώνει ότι «η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος», τονίζει, «θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή επιπλέον περίπου 1,8 δισ. ευρώ και δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο». Με λίγα λόγια επιμένουν στο σενάριο των δύο συντελεστών.

Ένα ακόμη αγκάθι που εμποδίζει προς το παρόν την συμφωνία σύμφωνα με τον Βαρουφάκη είναι «η επιμονή των πιστωτών να ζητούν ακόμη περισσότερη λιτότητα, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος: απαιτείται π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και 2,5% ή 3% κάθε χρόνο στη συνέχεια».
Η μόνη συμφωνία που έχει επιτευχθεί από πλευράς δανειστών και υπουργείου Οικονομικών είναι σε ότι έχει να κάνει με τον φόρο ύψους 15% το όποιο καλούνται να πληρώσουν όσοι έχουν κρυφές καταθέσεις στο εξωτερικό, για την νομιμοποίηση τους και τα διπλά (30%) όσοι έχουν αδήλωτες καταθέσεις εντός συνόρων.
Οι καταθέτες, θα μπορούν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να δηλώσουν τις καταθέσεις τους, να πληρώσουν το φόρο και να λάβουν τον ειδικό κωδικό τακτοποίησης, που θα τους ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές του εξωτερικού.
Αυτοί οι καταθέτες θα απαλλάσσονται από μελλοντικές διώξεις για φοροδιαφυγή, όχι όμως για άλλα ποινικά αδικήματα όπως πχ το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το ακριβές ύψος των συντελεστών θα αποφασιστεί μετά από διαβούλευση που θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διήμερο.
Σημαντικό βέβαια είναι να αναφέρουμε και το επικοινωνιακό φάουλ που έπεσε χθες ο Βαρουφάκης όταν μίλησε σε δημοσιογράφους  για μια φιλολογική συζήτηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, η οποία είχε να κάνει με πρόταση που τέθηκε για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών στο 1 τοις χιλίοις. Λίγες ώρες όμως αργότερα το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε επισημαίνοντας πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς. Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκε από τη διαπραγμάτευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου