Σελίδες

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Νίκος Χουντής: Διαγραφή του δημόσιου χρέους! (Επίκαιρα, 18-23 Δεκεμβρίου 2014)



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ
Την προτεραιότητα που έχει ο στόχος διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, όπως συλλογικά αποφάσισε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ο Νίκος Χουντής, πρώην ευρωβουλευτής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνος της ομάδας που συγκρότησε πρόσφατα το κόμμα για την προετοιμασία του στην κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του στόχου, όταν εκλεγεί στην κυβέρνηση. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στα Επίκαιρα υπογραμμίζει επίσης τις ευθύνης της ΕΕ για την ελληνική κρίση, την μετατροπή της Ελλάδας σε πειραματόζωο, την απώτερη επιδίωξη των πιστωτών για διάσωση των γερμανογαλλικών επιχειρήσεων μέσα από τον δανεισμό της Ελλάδας, κ.α.
- Ήσασταν ευρωβουλευτής τα κρίσιμα χρόνια που η ΕΕ μαζί με το ΔΝΤ επέβαλαν στην Ελλάδα τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας. Πως αξιολογείτε την στάση της ΕΕ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης;
- Η ΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες για την τροπή που έχει πάρει το ζήτημα της ελληνικής κρίσης, για τον τρόπο που αντέδρασε και συμπεριφέρθηκε τόσο κατά την εμφάνισή της, όσο και τον τρόπο που συμφώνησε για την αντιμετώπισή της. Με ευθύνη και της ΕΕ η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα μετατράπηκε σε κρίση δημοσίου χρέους, προκειμένου να σωθούν, όπως άλλωστε ομολόγησε σε ερώτησή μου και ο τότε επίτροπος οικονομικών κος Ρεν, οι τράπεζες και η ευρωζώνη.

Με ευθύνη και των θεσμικών παραγόντων της ΕΕ, άβουλοι, σερνόμενοι πίσω από τις επιταγές των ισχυρών της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας, έφεραν το ΔΝΤ στην ευρωζώνη, καταστρατήγησαν όλο το θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών, μετατρέποντας την Ελλάδα σε πειραματόζωο. Γενίκευσαν την πολιτική λιτότητας μέσω μνημονιακών ρυθμίσεων, δηλαδή δανεισμός με επαχθείς και απαράδεκτους όρους. Έδωσαν ισχυρό πλήγμα στη δημοκρατία στο σεβασμό δηλαδή της λαϊκής βούλησης, της λαϊκής κυριαρχίας. Το βλέπουμε άλλωστε, από τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα πάρουν αυτή την περίοδο στην Γαλλία και Ιταλία. Και πάλι απελευθέρωση απολύσεων, και πάλι ελαστικές σχέσεις εργασίας, και πάλι άνοιγμα επαγγελμάτων και των καταστημάτων τις Κυριακές.- 
- Ποιο ρόλο έπαιξαν τα συμφέροντα που διατηρούσαν στην Ελλάδα χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία σε αυτή την στάση;
- Όπως καλά γνωρίζετε, η δραστηριοποίηση μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην χώρα μας, και ιδιαίτερα των Γερμανικών, συνοδεύτηκε με την παράνομη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων της συγκυβέρνησης, πολιτικών προσώπων και παραγόντων, με στόχο τις κρατικές προμήθειες και αγορές. Τα σκάνδαλα της Siemens, των γερμανικών υποβρυχίων, της Daimler, είναι μερικά από αυτά. Η διασύνδεση, η διαπλοκή κομμάτων, πολιτικών, με επιχειρηματικά συμφέροντα, η αλληλεξάρτηση, οδήγησε στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος να λειτουργήσει αυτόνομα στην αντιμετώπιση της κρίσης, με αποτέλεσμα να υποταχτεί, για την σωτηρία του, στις επιταγές και επιθυμίες των ισχυρών της Ευρώπης.
- Ποιο ήταν το ζητούμενο από τη μεριά Βρυξελλών, Φρανκφούρτης και Βερολίνου της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης; Ποια ήταν η διακύβευση, τελικά; Να σωθεί η Ελλάδα;
- Όπως είπα και στην πρώτη ερώτησή σας, αποκλειστικός στόχος ήταν η σωτηρία των τραπεζών, και ιδιαίτερα των γερμανικών και γαλλικών, που ήταν εκτεθειμένες από τις πολιτικές της χορήγησης επισφαλών δανείων. Η χρηματοπιστωτική φούσκα μετατράπηκε συνειδητά σε κρίση χρέους και η θεσμική αδυναμία της ΕΕ οδήγησε την Ελλάδα στην Τρόικα, ένα «υβριδικό σχήμα», μια εφεύρεση νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, που μετακύλησε το χρέος στις πλάτες των ελλήνων πολιτών, με την καταστροφική πολιτική της λιτότητας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, εν τέλει με την βίαιη μεταφορά πλούτου και πόρων από την εργασία στους δανειστές και κερδοσκόπους.
- Κατά την άποψή σας τι προκάλεσε την έκρηξη του ελληνικού δημόσιου χρέους; ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ισχυρίζονται πως ήταν το γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας, η διαφθορά των Ελλήνων κ.α.
- Αυτή η επιχειρηματολογία, συνεπικουρούμενη από τα συστημικά και διαπλεκόμουνα ΜΜΕ, έχει ως στόχο, από την μία να αποκρύψει τις πραγματικές ευθύνες όλων αυτών που οδήγησαν την χώρα μας σε αυτήν την κατάσταση, και από την άλλη να καλλιεργήσει το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης, την συλλογική, θα τολμούσα να πω «εθνική ενοχή», με σκοπό να αδρανοποιήσει κάθε ατομική και συλλογική αντίδραση στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, να παρουσιαστούν ως μονόδρομος, αλλά και σαν μια μορφή δικαιολογημένης «συλλογικής τιμωρίας» στις αμαρτωλές ατομικές και εθνικές συμπεριφορές.
- Ποια είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος κι η δική σας κατεύθυνση για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα του σχηματισμού μιας αριστερής κυβέρνησης;
- Από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι πρώτον, δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα του χρέους αλλά ευρωπαϊκό, και φάνηκε από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση με του θεσμούς της ΕΕ για την ρύθμιση του, αλλά και μια μεγάλη ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το χρέος που θα θέσει το θέμα συνολικής ρύθμισης του χρέους στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα ακυρώσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα ξεκινήσει πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς της ΕΕ για την διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του χρέους, την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, μορατόριουμ αποπληρωμής για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την οικονομική ανόρθωση της χώρας και στην άμεση εφαρμογή του προγράμματος της ΔΕΘ ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα προβλήματα μεγάλων τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
- Με ποιά επιχειρήματα μπορεί να αιτιολογηθεί το αίτημα διαγραφής του χρέους;
- Το αίτημα της διαγραφής του χρέους θα τεθεί σε πολιτική βάση. Θα είναι μια σκληρή πολιτική διαπραγμάτευση που οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί εντός και εκτός Ελλάδας θα παίξουν τον πρωτεύοντα ρόλο. Στην διαπραγμάτευση αυτή, κάθε ένας θα πάει με τα όπλα του. Υπάρχουν, πολιτικά, οικονομικά, νομικά, ιδεολογικά, θα έλεγα ακόμα και ηθικά επιχειρήματα που μπορούν να βοηθήσουν στο αίτημα της διαγραφής του χρέους. Άλλωστε όπως καλά γνωρίζετε, και σίγουρα γνωρίζουν οι εταίροι μας, δεν ζητάμε κάτι καινούργιο, πρωτοεφαρμόσιμο. Ζητάμε να ακολουθηθεί η ίδια λογική που ακολουθήθηκε το 1953, με την Συνθήκη του Λονδίνου, όπου συμφωνήθηκε από τους συμβαλλόμενους η διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του χρέους της Γερμανίας, την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, και μορατόριουμ για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Σημειώνω το θέμα της απαίτησης για την αποπληρωμή του γερμανικού κατοχικού δανείου. Τέλος θα αναζητηθούν οι ευθύνες των ευρωπαϊκών θεσμών για την κοινωνική καταστροφή που έφεραν και επιφέρουν οι πολιτικές τους στον ελληνικό λαό, γεγονός που τεκμηριώνει σύμφωνα και με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες το αίτημα της αποκατάστασης της ζημιάς.
- Βοηθούν την υλοποίηση αυτού του στόχου απόψεις προβεβλημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που απορρίπτουν το αίτημα της διαγραφής του χρέους;
- Όλες οι απόψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στην λογική της διαγραφής του χρέους. Επιμέρους προβληματισμοί μπορεί να υπάρξουν σε ένα πολύ δύσκολο ζήτημα που απασχολεί και είναι κρίσιμο για το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι δεδομένο ότι όλους μας, μας δεσμεύουν οι συλλογικές και δημοκρατικά συμφωνημένες αποφάσεις του κόμματος. Αποφάσεις που μας έφεραν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με βάση την κοινωνική και πολιτική δυναμική ένα βήμα πριν την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών.
- Υποστηρίζετε ότι θα προβείτε σε σκληρές διαπραγματεύσεις. Αν όμως οι πιστωτές απορρίψουν τις προτάσεις σας; Τότε, θα προβείτε στη διαγραφή του χρέους μέσω μονομερών ενεργειών ή θα συμμορφωθείτε με τις (μονομερείς) αποφάσεις των πιστωτών;
- Όταν πάει κάποιος σε διαπραγματεύσεις, δεν ξεκινάει με την λογική των μονομερών ενεργειών. Και αυτό αφορά τόσο τους πιστωτές όσο και τους δανειζόμενους. Εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση για μονομερείς ενέργειες σε ότι αφορά το χρέος και την δανειακή σύμβαση. Σε ότι αφορά τις μνημονιακές πολιτικές, αφορούν το εσωτερικό της χώρας και δεν πέφτει λόγος στους δανειστές. Είναι θέμα επανάκτησης της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους, είναι θέμα δημοκρατίας και σεβασμού της λαϊκής βούλησης. Εμάς, μοναδικός μας γνώμονας είναι η υπεράσπιση των δικαίων της πατρίδας μας, του ελληνικού λαού. Στη βάση αυτή, κάθε φόρα θα σταθμίζουμε πολιτικές, ιδέες και πράξεις. Πάντως δεσμευόμαστε ότι δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες μονομερείς ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού από όπου και αν προέρχονται.
- Η εγκατάλειψη της θέσης «καμιά θυσία για το ευρώ» κι η προτεραιότητα του πλαισίου της ΕΕ στην αναζήτηση λύσης για το χρέος δεν ακυρώνει εκ προοιμίου την διαπραγματευτική ισχύ;
- Θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι ότι η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να παλέψει, καταρχήν εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης για την επίλυση των προβλημάτων της. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι συσχετισμοί σε, πολιτικό, οικονομικό επίπεδο αυτή τη στιγμή δεν είναι ευνοϊκοί. Αλλά ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες ρηγματώσεις του σκληρού νεοφιλελεύθερου κορσέ που έχει επιβληθεί στην ΕΕ υπό την ηγεμονία της Γερμανίας. Δείτε τι γίνεται στην Ισπανία και στην Ιρλανδία με τους Ποντέμος και το Σιν Φέιν. Ποτέ δεν είπαμε ότι η σημερινή Ενωμένη Ευρώπη είναι αυτή που οραματίστηκε η Αριστερά. Πρέπει να αλλάξει, να ανατραπεί. Δεν θα χαρίσουμε την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης στους συντηρητικούς κύκλους του νεοφιλελευθερισμού, στους κερδοσκόπους, στα χρηματοπιστωτικά κέντρα. Η Ευρώπη, η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης των λαών και των κρατών, βασισμένη στις αρχές και τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της ισότητας, των δικαιωμάτων, είναι η Ευρώπη των εργαζομένων, είναι η Ευρώπη των λαών και για αυτήν αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους και τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου