Σελίδες

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

STRESS TEST ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

iskra


ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ «ΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ» ΤΕΧΝΗΤΑ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ AMK KAI TA ΣΧΕΔΙΑ ΑΝAΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 2014
STRESS TEST ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣΣΑΖ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Ολοκληρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα Stress Test των ευρωπαϊκών τραπεζών, μια διαδικασία την οποία κριτικοί αναλυτές χαρακτήριζαν ως ένα είδος φαρσοκωμωδίας για τη στήριξη και ενίσχυση του επικυρίαρχου ρόλου του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στην ευρωζώνη και την ΕΕ, πολύ περισσότερο που από το Νοέμβριο η εποπτεία των τραπεζών, που δοκιμάστηκαν με τα stress test, περνάει στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ).
Συγκεκριμένα, οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν ότι η διαδικασία των stress test περισσότερο αποβλέπει στο ναξορκίσει τα μείζονα προβλήματα και να εξωραΐσει την εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κοινή γνώμη, παρά να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν πως σε αρκετό βαθμό τα stress test κινήθηκαν και με πολιτικά κριτήρια, που κυμαίνονταν από χώρα σε χώρα αλλά ακόμα και από τράπεζα σε τράπεζα εντός της ίδιας της χώρας.
Ειδικότερα, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες τόνιζαν στην Iskra ότι το «πολιτικό στοιχείο» διαδραμάτισε ουσιώδη ρόλο στην τελική έκβαση των stress test και για τις ελληνικές τράπεζες, αφού μια δυσμενής εξέλιξη τους θα είχε δηλητηριώδεις επιπτώσεις , σε μια λεπτή πολιτική και οικονομική συγκυρία, όχι μόνο για την κυβέρνηση Σαμαρά και για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ευρωζώνη.
Στη βάση των ως άνω παραδοχών, οι ίδιοι εμπειρογνώμονες τόνιζαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες ύψους 8,7 δις ευρώ, που προέκυψαν, όπως προέκυψαν, από την αξιολόγηση της31/12/2013, που ήταν η βάση υπολογισμού των stress test, μετατράπηκαν αιφνιδίως, σχεδόν, σε μηδενικές, αφού η ΕΚΤ δέχτηκε να συνυπολογιστούν στην τελική αποτίμηση κινήσεις των τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2014, όπως Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και σχέδια αναδιάρθρωσής τους (το λεγόμενο «δυναμικό» σενάριο).
Άλλοι κύκλοι των «αγορών» υπογράμμιζαν ότι αναμένουν με ενδιαφέρον, μετά τα stress test και τις θριαμβολογίες πρωθυπουργούΒενιζέλουΣΕΒ κλπ, την εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των επιτοκίων των ομολόγων, η οποία κατά τα δηλωθέντα θα πρέπει να είναι θριαμβική και να βρει θεαματική ανταπόκριση από τη διεθνή κερδοσκοπία!
ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ
 ΤΑ STRESS TEST ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σχεδόν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δείχνουν τα stress test της EKT, μετά την παραδοχή της Κεντρικής Τράπεζας για τη χρήση στοιχείων 2014 (μετά ΑΜΚ και σχεδίων αναδιάρθρωσης-Δυναμικό Σενάριο). Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά δεν περιλαμβάνουν το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο που θα προσμετρηθεί σύμφωνα με τραπεζικές πηγές όταν λάβει την έγκριση και των γενικών συνελεύσεων.
Το ΥΠΟΙΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα, δίδοντας έτσι έμφαση στο γεγονός ότι μένουν ακέραια τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ (σημ. που θέλει η κυβέρνηση να μετατρέψει σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή), ενώ η ΤτΕ σε δική της ανακοίνωση, δίνει έμφαση στην σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται.
Τραπεζικά στελέχη κάνουν λόγο για αναμενόμενα αποτελέσματα και εξηγούν ότι προκύπτουν στη βάση του δυναμικού σεναρίου (μετά ΑΜΚ και σχεδίων αναδιάρθρωσης). Όσο για τα «στατικά» στοιχεία του 2013 (σημ. δηλαδή προ των ΑΜΚ και των σχεδίων), δείχνουν συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 8,7 δισ. ευρώ.
ΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΕΝΟ» ΤΟΥ 2013 ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΤΟΥ 2014
Η διαφορά ανάμεσα στα ποσά μεταξύ του 2013 (σημ. οι πίνακες της ΕΚΤ για τη στατική θέση των τραπεζών στο τέλος του 2013 δείχνει να υπάρχουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες) και στις «δυναμικές», όπως λέγονται οι τελικές εκτιμήσεις για τις 4 συστημικές τράπεζες, οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ δέχθηκε να συνυπολογιστούν από την αρχή του έτους οι «κινήσεις» που μεσολάβησαν στην ελληνικές τράπεζες: οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αλλά και οι παρεμβάσεις μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία της 31/12/2013 και στη συνέχεια υπολογίζονται οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι λοιπές κεφαλαιακές ενέργειες.
Η αναλυτική έκθεση που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, δείχνει 17,55 εκατ. ευρώ ανάγκες για την Eurobank ενώ αναφέρει για τη συγκεκριμένη τράπεζα και για την Εθνική ότι υπό το «δυναμικό σενάριο» δεν έχουν «πρακτικά καμία ή σχεδόν καμία ανάγκη περιλαμβανομένων των αυξήσεων που ήδη έγιναν».
ΕΚΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟ
Παράθυρο υπό όρους όμως για πρόσθετη βελτίωση της «θέσης» των ελληνικών τραπεζών αφήνει η ΕΚΤ καθώς αναφέρει ότι δεν περιλαμβάνονται ούτε στο «δυναμικό» σενάριο η θετική επίδραση από δώρο του αναβαλλόμενου φόρου, λόγω του χρόνου ψήφισης της ρύθμισης. Αντιθέτως, επισημαίνει στην έκθεσή της περιλαμβάνονται σε αυτά της Πορτογαλίας.
Για την Ελλάδα θα συνυπολογίζονται στα κεφάλαια των τραπεζών, υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων όρων, με δεδομένο ότι η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας θα συνεχίζεται, επισημαίνεται από την ΕΚΤ.
Αλλά και η ΤτΕ στην σημερινή ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι τα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν «τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν τη μετατροπή μέρους των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών σε αναβαλλόμενες οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου».
Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η πρώτη εκκρεμότητα στο πεδίο του αναβαλλόμενου φόρου είναι οι Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών που θα πρέπει να αποδεχτούν και οι ίδιες τη συγκεκριμένη μέθοδο. Η πιο μεγάλη εκκρεμότητα θα έρθει αργότερα με την εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ από το2015 με την οποία μπορεί να μπει ένα πλαφόν στο ύψος του αναβαλλόμενου από τον οποίο η κυβέρνηση προσδοκά όφελος για την εικόνα των τραπεζών έως 2,5 δισ. ευρώ.
ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΤΟΥ ΤΧΣ
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ένα «μαξιλάρι» 11,4 δισ. ευρώ το οποίο επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως νέα προληπτική πιστοληπτική γραμμή. Βέβαια, όπως γράφει και το Κεφάλαιο του Σαββάτου τα τεστ αντοχής ολοκληρώνονται τυπικά στις 10 Δεκεμβρίου και προς το παρόν η στάση της ΕΚΤ φέρεται να είναι επιφυλακτική.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ εμφανίζει η Τρ. Πειραιώς (δυναμικός ισολογισμός), με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο 6,7% υπό το δυσμενές σενάριο. Αναλυτικότερα, εμφάνισε ανάγκες 659,9 εκατ. ευρώ με βάση το στατικό σενάριο (core tier 1 στο 4,39%) για τα τέλη του 2013, ωστόσο με τον υπολογισμό της αύξησης κεφαλαίου των 1,75 δισ. ευρώ (αποπλήρωσε τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου με 750 εκατ. ευρώ), υπερκάλυψε τις κεφαλαιακές της ανάγκες και εμφανίζει πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ.
Υπό την προσέγγιση του Δυναμικού Ισολογισμού, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε κεφαλαιακό δείκτη Common Equity Tier 1 (“CET1”) 11,4% στο “βασικό” σενάριο και 6,7% στο “δυσμενές” σενάριο, έναντι ελάχιστης απαίτησης για δείκτες 8,0% και 5,5% αντίστοιχα.
Μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο, ο δείκτης CET1 υπό το Στατικό Ισολογισμό αυξάνεται στο 11,8% υπό το “βασικό” σενάριο και στο 7,7% υπό το “δυσμενές” σενάριο.
Καθαρές κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 290,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 273,28 εκατ. ευρώ αφορούν στην Εθνική Τράπεζα και άλλα 17,5 εκατ. ευρώ τη Eurobank ανέδειξαν τα πανευρωπαϊκά stress tests για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Με δεδομένο ότι η Αlpha Bank και η Πειραιώς πέρασαν με επιτυχία τα τεστ και δεν θα απαιτηθεί να εξεύρουν πρόσθετα κεφάλαια, η υποχρέωση μικρής κεφαλαιακής ενίσχυσης περιορίζονται στις άλλες δύο τράπεζες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί υπόψιν η επίδραση από τις αλλαγές στην εθνική νομοθεσία σε ό,τι αφορά την αναβαλλόμενη φορολογία. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι πρακτικά Eurobank και Εθνική Τράπεζα δεν παρουσιάζουν κεφαλαιακό έλλειμμα.
Για τη μεν Εθνική το ποσό αναμένεται ότι θα καλυφθεί από την πώληση έως και του 40% των μετοχών της τουρκικής Finansbank. Τα stress tests έδειξαν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες 3,432 δισ. ευρώ σύμφωνα με το στατικό σενάριο και τα στοιχεία του 2013 όπου δεν περιλαμβάνονταν τα πλάνα αναδιάρθρωσης και η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και 930 εκατ. ευρώ προ της αύξησης κεφαλαίου σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA. Η Εθνική έχει ήδη συγκεντρώσει 2,5 δισ ευρώ στην τελευταία ΑΜΚ με αποτέλεσμα οι καθαρές ανάγκες να διαμορφώνονται σε 273,3 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης που θα προέλθει από την εφαρμογή του πλάνου αναδιάρθρωσης.
Στην περίπτωση της Eurobank τα stress test έδειξαν κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ, και 1,76 δισ. ευρώ αν δεν συμπεριληφθεί η τελευταία αύξηση κεφαλαίου. Η τράπεζα έχει ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 2,86 δις. ευρώ, και έτσι οι καθαρές ανάγκες περιορίζονται σε μόλις 17,5 εκατ. ευρώ μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης, τις οποίες πιθανόν θα καλύψουν μέσω ΑΜΚ οι μέτοχοι της τράπεζας.
Η Αlpha Bank ολοκλήρωσε τα τεστ με την καλύτερη αξιολόγηση και κατετάγη ανάμεσα στις 20 καλύτερες τράπεζες πανευρωπαϊκά. Ακόμη και με βάση το δυσμενές σενάριο έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,07%. Με τον υπολογισμό της αύξησης κεφαλαίου και των πλάνων αναδιάρθρωσης του 2014 ο δείκτης Core Tier 1 αυξάνεται σε 8,45%. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι έχει κεφαλαιακό πλεόνασμα μεταξύ 1,3 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ.

ΠΕΡΑΣΑΝ… ΜΕ «ΣΠΡΩΞΙΜΟ» ΤΑ STRESS TEST ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με «σπρώξιμο» πέρασαν την πανευρωπαική άσκηση προσομοίωσης οι τέσσερις εγχώριες τράπεζες που συμμετείχαν καθώς βάσει των ανακοινώσεων της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος πρακτικά δεν εμφανίζουν υπό τη δυναμική αξιολόγηση κεφαλαιακές ανάγκες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ «τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη συνολική αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού». Το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα (σ.σ η Eurobank) «στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση καθώς οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται μόλις σε 17,55 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη ο αναβαλλόμενος φόρος.
Τραπεζίτες αλλά και κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα, ενώ από την πλευρά του Γκίκα Χαρδούβελη σημειώνεται η σημασία που έχει το γεγονός ότι το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ΤΧΣ διατηρείται.
Ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του υποστήριξε ότι η επιτυχής δοκιμασία για τα τραπεζικά ιδρύματα είναι ένα ακόμα βήμα για την ανάκαμψη της χώρας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ένα ακόμη βήμα για έξοδο από το μνημόνιο και κάλεσε τις τράπεζες να στραφούν στην ενίσχυση της οικονομίας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΘεόδωρος Φέσσας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι πλέον οι τράπεζες μπορούν να αφοσιωθούν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου σημειώνει ότι το stress test επιβραβεύει τις συνεχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για το αποτέλεσμα των stress tests, το οποίο αφήνει ανέπαφα τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη που λύνει έτι περαιτέρω τα χέρια της κυβέρνησης στην προσπάθεια για μια «ήπιας μορφής» της πιστοληπτικής γραμμής που θα διατηρήσει η χώρα με τους εταίρους της.
Από τα στρατηγικά επιτελεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κυριαρχεί στις κατ' ιδίαν δηλώσεις τους, η λέξη «ανακούφιση» καθώς όπως επισημαίνουν από την άνοιξη και μετά «η μόνη μας εργασία σε καθημερινή βάση ήταν η συλλογή και αποστολή στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Προσθέτουν δε ότι «ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με την ανασύνταξη της πραγματικής οικονομίας».
Σύσσωμες οι διοικήσεις αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έκανε τους τελευταίους μήνες η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με στόχο να πείσει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δεχθεί το τεστάρισμα των ελληνικών τραπεζών με το δυναμικό μοντέλο, γεγονός που «καθάρισε» προς την θετική κατεύθυνση το σημερινό αποτέλεσμα των stress tests. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου μέσω της ψήφισης από την Βουλή.
Η άνεση του αποτελέσματος αποτυπώνεται με καθαρό τρόπο τόσο στην περίπτωση της Alpha Bank , η οποία πέρασε το τεστ με απόλυτη επιτυχία όσο και στην περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς τα στελέχη της οποίας τονίζουν ότι «η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του περασμένου Μαρτίου ήταν η καλύτερη απόδειξη της στρατηγικής της τράπεζας». Με ανακούφιση, όμως δέχθηκε το αποτέλεσμα και η διοίκηση της Eurobank, η οποία έχει περάσει το τελευταίο ενάμιση χρόνο από τις συμπληγάδες. «Παρά τα εξαιρετικά δύσκολα εμπόδια καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε ίσως στο πιο δύσκολο εγχείρημα από την ίδρυση της τράπεζας έως σήμερα», τονίζουν πηγές της τράπεζας και επισημαίνουν την αμέριστη στήριξη των κύριων μετόχων της.
Με όπλο την Finansbank αλλά και τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που βρίσκονται σε εξέλιξη (NBGI, Αστέρας κ.ά.) ανακούφιση επικρατεί και στο επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα αποτελέσματα της άσκησης που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση.
Την καλύτερη αξιολόγηση πέτυχε η Alpha Bank. Η τράπεζα πέρασε το τεστ αντοχής και με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού και επομένως δεν θα χρειασθεί καν να υποβάλει ακόμη και γιατυπικούς λόγους σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης. H Alpha με βάση τα ευρήματα της αξιολόγησης κατατάσσεται στο καλύτερο 20% του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Με άνεση πέρασε την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων η Τράπεζα Πειραιώς χάρη στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ που διενήργησε την περασμένη Άνοιξη.
Με βάση το στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013 οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 659,99 εκατ. ευρώ. Τυπικά, η τράπεζα πρέπει να υποβάλει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, στο οποίο όμως απλά θα αναφέρει την επιτυχή άντληση κεφαλαίων ύψους 1,75 δισ. ευρώ την περασμένη Άνοιξη.
Η Πειραιώς ολοκλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ και εξόφλησε τις προνομιούχες μετοχές δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Με το 1 δισ. ευρώ καθαρής κεφαλαιακής ενίσχυσης υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της στατικής αξιολόγησης και εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ.
Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank Ergasias A.E.παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: «για τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με την ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και η Eurobank Ergasias A.E. στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση. Αναλυτικά:
ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 1,3 ΜΕ 3,1 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ALPHA BANK
Μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαικών τραπεζών πέρασε την άσκηση προσομοίωσης η Alpha Bank χάρη στη συνετή πολιτική προβλέψεων που έχει ακολουθήσει. Η τράπεζα πέρασε το τεστ αντοχής με τηστατική αξιολόγηση του ισολογισμού της κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται η υποβολή σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Η Alpha εμφάνισε υπό την παραδοχή της στατικής αξιολόγησης κεφαλαιακό πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ καθώς ο δείκτης Core Tier I προσαρμόστηκε μόνο κατά 1,8% από τα ευρήματα της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR).
Το κεφαλαιακό της πλεόνασμα ανέρχεται σε 3,1 δισ. ευρώ εφόσον συνυπολογιστούν η αύξηση κεφαλαίου της περασμένης Άνοιξης και το πρόσθετο μαξιλάρι από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση.
Ειδικότερα η Alpha ολοκλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο αύξηση κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ, αποπληρώνοντας προνομιούχες μετοχές Δημοσίου ύψους 940 εκατ ευρώ. Η καθαρή επίπτωση στα κεφάλαια ύψους 260 εκατ. ευρώ, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολογήσεως, λόγω της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται, οδηγεί σε Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 8,6%, με πλεόνασμα 3,1% στο δυσμενές σενάριο υπό την παραδοχή του Στατικού Ισολογισμού.
Η μετατροπή των Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον κεφαλαιακό πλεόνασμα ύψους 1,06 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 640 εκατ. προέρχονται από τη σταδιακή απομειώση των Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων και τα 420 από τη νέα αναγνώριση Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων το β΄ τρίμηνο 2014.
ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Με άνεση πέρασε την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων η Τράπεζα Πειραιώς χάρη στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ που διενήργησε την περασμένη Άνοιξη.
Με βάση το στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013 οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 659,99 εκατ. ευρώ. Τυπικά, η τράπεζα πρέπει να υποβάλει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, στο οποίο όμως απλά θα αναφέρει την επιτυχή άντληση κεφαλαίων ύψους 1,75 δισ. ευρώ την περασμένη Άνοιξη.
Η Πειραιώς ολοκλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ και εξόφλησε τις προνομιούχες μετοχές δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Με το 1 δισ. ευρώ καθαρής κεφαλαιακής ενίσχυσης υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της στατικής αξιολόγησης και εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ.
Έτσι στον στατικό ισολογισμό και αφού συνυπολογισθεί η ΑΜΚ και η εξόφληση των προνιομιούχων ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται στο 10,7% και 6,1% στο «βασικό» και στο «δυσμενές» σενάριο της άσκησης αντίστοιχα.
Υπό την προσέγγιση του Δυναμικού Ισολογισμού, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε κεφαλαιακό δείκτη Common Equity Tier 1 (“CET1”) 11,4% στο “βασικό” σενάριο και 6,7% στο “δυσμενές” σενάριο, έναντι ελάχιστης απαίτησης για δείκτες 8,0% και 5,5% αντίστοιχα.
Αυτοί οι δείκτες δεν λαμβάνουν υπόψη το όφελος από τη μετατροπή της Αναβαλλόμενης Φορολογική Απαίτησης σε οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση (Ν. 4302/2014 μετά και την από 16 Οκτωβρίου 2014 νομοθετική τροποποίηση).
Στην περίπτωση που ενσωματωθεί η επίδραση μετατροπής της Αναβαλλόμενης Φορολογίας στους υπολογισμούς, ο δείκτης CET1 υπό το Στατικό Ισολογισμό αυξάνεται στο 11,8% υπό το “βασικό” σενάριο και στο 7,7% υπό το “δυσμενές” σενάριο, παρέχοντας στην Τράπεζα Πειραιώς πρόσθετα αποθέματα κεφαλαίων πάνω από τα απαιτούμενα όρια του 8,0% και 5,5% για το “βασικό” και “δυσμενές” σενάριο αντίστοιχα.
ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
Χωρίς κεφαλαιακές ανάγκες με το δυσμενές σενάριο του δυναμικού μοντέλου αξιολόγησης πέρασε την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων η Εθνική Τράπεζα, όπως ρητά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Εθνική εμφανίζει με βάσει το δυναμικό μοντέλο αξιολόγησης, μετά δηλαδή το συνυπολογισμό των εγκριθέντων πλάνων αναδιάρθρωσης, κεφαλαιακό πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο (CET 13,3% με ελάχιστο πήχη το 8%) και 2,03 δισ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο (CET1 8,87% με πήχη το 5,5%).
Τα δύσκολα για την Εθνική προήλθαν από τον έλεγχο ποιότητας στοιχείων ενεργητικού ( AQR), τον οποίο διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βάσει του ελέγχου ο δείκτης CET 1 στις 31.12.2013 προσαρμόστηκε από 10,7% σε 7,52%, διαμορφούμενος χαμηλότερα από το ελάχιστο όριο του 8% κατά 273 εκατ. ευρώ.
Το χάντικαπ από το AQR αντισταθμίστηκε όμως στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Με βάση το στατικό μοντέλο, την εξέταση δηλαδή των στοιχείων των στοιχείων ενεργητικού στις 31.12.2013 και το συνυπολογισμό της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που διενήργησε ηΕθνική τον περασμένο Ιούνιο η τράπεζα εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα 930 εκατ. ευρώ με το δυσμενές στατικό σενάριο.
Με βάση τη δυναμική αξιολόγηση η Εθνική, αντίθετα, εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και 2,03 δισ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο και περνά την άσκηση προσομοίωσης, χωρίς να χρειασθεί αύξηση κεφαλαίου, όπως αναφέρουν οι ΕΚΤ και ΤτΕ στις ανακοινώσεις τους.
ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ EUROBANK
* Κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 17,55 εκατ. ευρώ προκύπτουν για την Eurobank από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, και επομένως η τράπεζα περνά πρακτικά αβρόχοις ποσί το τεστ αντοχής.
Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 4,628 δισ. ευρώ με βάση τη στατική αξιολόγηση του ισολογισμού της κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013. Μετά όμως τον συνυπολογισμό της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,86 δισ. ευρώ και των λοιπών κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης το ύψος των κεφαλαιακών της αναγκών υποχωρεί στα 1,76 δισ. ευρώ.
Με το συνυπολογισμό της δυναμικής αξιολόγησης οι κεφαλαιακές ανάγκες περιορίζονται στα 17,55 εκατ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου