Σελίδες

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Το φάντασμα της ύφεσης πάνω από την ευρωζώνη.

του Κώστα Μελά

Στη μεταποίηση δεν είχαμε την προβλεπόμενη επιτάχυνση στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, με το δείκτη  Purchasing Manager Index (Pmi) να σταματά στο 51,8 , μειωμένος έστω και ελάχιστα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Ο δείκτης Pmiυπολογίζει την «υγεία» του μεταποιητικού τομέα, με βάση πέντε στοιχεία: τις νέες παραγγελίες , το επίπεδο των αποθεμάτων, την παραγωγή, την προσφορά  των παραγομένων  και το περιβάλλον των εργαζομένων.

 Εξετάζοντας την κατάσταση ανά χώρα μπορούμε να πούμε τα παρακάτω:

Η κατάσταση του μεταποιητικού τομέα που παραμένει  στην Γαλλία ο κύριος οδηγός της μεγέθυνσης, παρατηρείται μια τάση προς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2013. Η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Αυστρία παρουσιάζουν μια μικρή αλλά απολύτως εύθραυστη μεγέθυνση. Η Ιταλία και η Ισπανία επίσης απογοητεύουν  με τις επιδόσεις τους. Η Ελλάδα παρουσιάζει μια νέα καθίζηση στον μεταποιητικό τομέα παραμένοντας η χώρα με  τα μεγαλύτερα ερωτηματικά για τις μελλοντικές εξελίξεις.



Παρότι η ΕΚΤ έχει προχωρήσει όπως είναι γνωστόν σε μια σειρά μέτρα νομισματικής πολιτικής , όμως  είμαστε μάρτυρες ότι τίποτε δεν έχει «περάσει»  μέχρι σήμερα στην πραγματική οικονομία . Φαίνεται ότι έχει πλέον φθάσει ο χρόνος να προχωρήσει σε μια εντατική μορφή  «quantitative easing», επιταχύνοντας την αγορά  κρατικών χρεογράφων και αρχίζοντας την αγορά εταιρικών ομολόγων.

Από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής η συνεχιζόμενη περιοριστική πολιτική έχει φθάσει η ώρα να χαλαρώσει. Δύσκολα, χωρίς στοιχειώδη επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα η ευρωζώνη , μετά και τις οικονομικές επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων θα ξεφύγει από την στασιμότητα και τον κίνδυνο του αντιπληθωρισμού για το 2014.  Η ελλειμματική ζήτηση (επενδύσεων και κατανάλωσης) αν δεν αναχαιτιστεί, σε συνάρτηση με το μειούμενο ρυθμό των εξαγωγών (οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλιο 2014 υπολήφθηκαν των αντίστοιχων εισαγωγών), είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα προκαλέσει βύθιση του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Όλοι βεβαίως στρέφονται προς την Γερμανία.

 Ήδη ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Bundesbank,  εκτίμησε  ότι οι μισθοί έχουν περιθώριο να αυξηθούν έως και κατά 3% καθώς «είμαστε σχεδόν σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης».  

Στη συνέχεια  ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη Λάσλο  Αντορ  σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt (17.08.2014) δήλωσε :

«Θα είναι πολύ σημαντικό η Γερμανία να πολλαπλασιάσει τις δημόσιες επενδύσεις, να τονώσει τη ζήτηση και να μειώσει τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα, τα οποία ζημιώνουν τους ευρωπαίους εταίρους τους. Προς αυτό, μια αλλαγή της μισθολογικής πολιτικής είναι απαραίτητη, κατά την άποψη της [Ευρωπαϊκής] Επιτροπής. Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να υπολείπεται σε σχέση με την εξέλιξη της παραγωγικότητας» εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στη Γερμανία. Θα ήταν προτιμητέο οι μισθοί να αυξάνονται παράλληλα με την παραγωγικότητα».

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις  εξελίξεις , ειδικά όταν εξαρτώνται από την Γερμανία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου