Σελίδες

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ «ΚΡΑΧ» ΓΙΑ 9 ΣΤΟΥΣ 10 ΠΟΛΙΤΕΣ

Αναδημοσιεύτηκε από την 



Δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής του καταγράφει σχεδόν το 90% των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ το 41,7% απαντά πως πλέον είναι δύσκολο να αποκτήσει συγκεκριμένα αγαθά, που επιθυμεί.
Όπως προκύπτει από έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη από το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την ανιούσα έχει λάβει και το κόστος ζωής, καθώς το 54,8% απαντά πως είναι σήμερα πάρα πολύ υψηλό, σε σχέση με 12 μήνες πριν.

Παράλληλα το 22,3% απαντά πως είναι λίγο πιο υψηλό και το 13,4% λίγο πιο υψηλό, αλλά σε κάθε περίπτωση αυξημένο.

Για τις προοπτικές του επόμενου χρονικού διαστήματος, ποσοστό άνω του 73% εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση θα αλλάξει προς το πολύ χειρότερο ή προς το χειρότερο μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.


Εκτός από την προσωπική τους κατάσταση, ανάλογα απαισιόδοξες είναι οι απόψεις των ερωτώμενων (δείγμα 559 πολιτών της κεντρικής Μακεδονίας) και για την πορεία της χώρας, με το 75% να μην τρέφει καμία αισιοδοξία.

Ούτε σε τέσσερα χρόνια

Την ίδια στιγμή, ούτε σε τέσσερα χρόνια από τώρα η πλειοψηφία των πολιτών «βλέπει» κάποια στροφή προς το καλύτερο, με το 51,8% να κρίνει πως ακόμη και τότε η κατάσταση θα είναι χειρότερη, σε σχέση με σήμερα, ενώ υφίσταται και ένα ποσοστό 20%, το οποίο παρατηρεί πως μέχρι τότε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε.

Επίσης, το 88% αναμένει αύξηση της ανεργίας. Η πίεση των εισοδημάτων και η ανεργία αποτρέπουν και την αποταμίευση, με το 61,8% να θεωρεί πως είναι κακή εποχή για να βάλει «χρήματα στην άκρη». Επομένως, ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή φτάνει στο 27,9, όταν όλες οι τιμές κάτω του 50 στη σχετική μέτρηση, υποδηλώνουν απαισιοδοξία.

Όσον αφορά στη φτώχεια, το 87,8% των ερωτώμενων απαντά πως αυξήθηκε στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 85,9% αναμένει πως θα διευρυνθεί ακόμη πιο πολύ το επόμενο δωδεκάμηνο. Τέλος, το 65,3% δεν είναι ευχαριστημένο από τις αποδοχές στην εργασία του αυτή τη χρονική περίοδο.

πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου