Σελίδες

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Kάτω από τον στόχο τα έσοδα του ΕΦΚΑ το επτάμηνο

Το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2019, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο εμφανίζει πλεόνασμα της τάξης των 103,4 εκατ. ευρώ, σημαντικά περιορισμένο σε σχέση με τα 245 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το τέλος του τρέχοντος έτους.
της Ρούλας Σαλούρου

Εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον του ΕΦΚΑ και της οικονομικής πορείας του υπερασφαλιστικού φορέα όλων των Ελλήνων ασφαλισμένων θεωρείται το επόμενο διάστημα και έως το τέλος του έτους, καθώς η πορεία των εσόδων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2019, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο εμφανίζει πλεόνασμα της τάξης των 103,4 εκατ. ευρώ, σημαντικά περιορισμένο σε σύγκριση με τα 245 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το τέλος του τρέχοντος έτους. Καθοριστικό ρόλο στα οικονομικά του Ταμείου αναμένεται, άλλωστε, να διαδραματίσει και η ένταξη οφειλετών στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, καθώς παρότι πρόκειται για τον πλέον ευνοϊκό διακανονισμό που έχει θεσπιστεί, η συμμετοχή –ιδίως των μη μισθωτών– θεωρείται περιορισμένη. Εως την Τετάρτη 28 Αυγούστου είχαν εγκριθεί σχεδόν 103.000 αιτήσεις και είχαν ρυθμιστεί συνολικά σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ήδη είχαν εισρεύσει στα ταμεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) 112,6 εκατ. ευρώ. 
Πλέον, οι προσπάθειες εστιάζονται αφενός στη ρύθμιση, αφετέρου στις εισπράξεις εσόδων κυρίως από τη μη μισθωτή εργασία, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Ιούνιο ο ΕΦΚΑ εισέπραξε από τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους μόλις 98 εκατ. ευρώ, έναντι βεβαιωμένων εσόδων 240 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εισπραξιμότητα του Ταμείου για τα έσοδα από μη μισθωτή εργασία μόλις που ξεπέρασε το 40%. Το τέλος της προεκλογικής περιόδου και κυρίως η υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών εισφορών για την ένταξη στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων οδήγησαν σε αύξηση των εισπράξεων τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, εισπράχθηκαν 195 εκατ. ευρώ. Βέβαια, ο Αύγουστος παραδοσιακά δεν είναι καλός μήνας για τις εισπράξεις.

Συνολικά, το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2019 έχουν εισπραχθεί από εισφορές μη μισθωτών 1,077 δισ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα, κατά μέσον όρο, εισπράττονται 154 εκατ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα να κινείται πέριξ του 60%, ποσοστό που κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό. Εκτιμάται ότι για να μπορέσει ο ΕΦΚΑ να ανακάμψει στα έσοδά του, πρέπει η εισπραξιμότητα να φτάσει το 85% στους μη μισθωτούς απασχολουμένους. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εξηγούν ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό, με δεδομένο ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβάλει, πληρώνουν εισφορές στο χαμηλότερο ασφάλιστρο, δηλαδή 167 ευρώ τον μήνα.
Αντίθετα, η εισπραξιμότητα στη μισθωτή απασχόληση βρίσκεται στο 95%, με σημαντική τη συνεισφορά του Δημοσίου στα έσοδα. Σωρευτικά στο επτάμηνο του έτους τα έσοδα από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων ανήλθαν στα 8,774 δισ. ευρώ.
Συνεπώς, το τελευταίο τετράμηνο του έτους καθίσταται εξαιρετικά κρίσιμο για το κλείσιμο της χρονιάς. Ειδικά ο Σεπτέμβριος θα κρίνει πάρα πολλά, αφού στις 30 του μήνα λήγει και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση. Τα έως τώρα στοιχεία, πάντως, δεν είναι ευοίωνα. Παρά τις ευνοϊκές διατάξεις που περιλαμβάνει με σημαντική έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των προστίμων, αλλά ακόμη και έκπτωση επί της βασικής οφειλής, για τους μη μισθωτούς, έως την περασμένη Τετάρτη, οι αποφάσεις που είχαν εκδοθεί εγκρίνοντας την ένταξη σε ρύθμιση ήταν 102.925. Το συνολικό ποσό που ρυθμίστηκε ήταν 1,573 δισ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν ήδη 112,6 εκατ. ευρώ.

Πηγή Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου