Σελίδες

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

«Πεδίο μάχης» στον εμπορικό πόλεμο και τα νομίσματα - Οι κεντρικές τράπεζες επιλέγουν άμυνα


Της Αγγελικής Κοτσοβού

Oι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αρχίζουν και συμπαρασύρουν στο «πεδίο μάχης» και τις αγορές συναλλάγματος. Αυτή τη φορά, οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα ως «όπλο». Αντί της επιθέσης επιλέγουν την άμυνα, απέναντι στο ισχυρό δολάριο, που βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής, ως καταφύγιο εν μέσω της εντεινόμενης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Οι κεντρικές τράπεζες των χωρών που επηρεάζονται από τον εμπορικό πόλεμο φαίνεται ότι προτιμούν να διατηρούν σταθερά τα νομίσματά τους και να συγκρατούν τις εκροές κεφαλαίων, αντί να επιλέγουν το δρόμο των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων, ώστε να διατηρούν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους. Οι αρχές νομισματικής πολιτικής σε Κίνα, Νότιο Κορέα και Ινδονησία ήταν μεταξύ εκείνων που ανέλαβαν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των εθνικών τους νομισμάτων, καθώς η προοπτική μιας ραγδαίας υποτίμησης αυξάνει τον κίνδυνο μαζικής φυγής κεφαλαίων. Το γιουάν αποτελεί ένα από τα μεγάλα «θύματα» της σινο-αμερικανικής εμπορικής αντιπαράθεσης, 
Από τις αρχές  Μαϊου, τότε που άρχισε να κλιμακώνεται η εμπορική ένταση, το γιουάν έχει υποτιμηθεί πάνω από 2% έναντι του δολαρίου, έχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο. Με τις αναταράξεις να συμπαρασύρουν το κινεζικό νόμισμα, ένα σενάριο μείωσης των τοποθετήσεων του Πεκίνου σε αμερικανικό κρατικό χρέος δεν φαντάζει πλέον και τόσο ακραίο. Η Κίνα θα ρευστοποιούσε αμερικανικά κρατικά ομόλογα όχι ως αντίποινα εναντίον της Ουάσιγκτον, αλλά για να υπερασπισθεί το εθνικό της νόμισμα, στην περίπτωση που συνεχίσει να κατρακυλάει επικίνδυνα, τόσο λόγω εμπορικής αντιπαράθεσης αλλά και λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης.

Στο μεταξύ, η κόντρα μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών και οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία στρέφει τους ανήσυχους επενδυτές προς το «καταφύγιο» του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα «φλερτάρει» με τα υψηλά διετίας που είχε αγγίξει τον Απρίλιο.
Από την άλλη πλευρά, το ισχυρό δολάριο προκαλεί «πονοκέφαλο» για τους αξιωματούχους νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, καθώς υπονομεύει τις προσπάθειές τους για υψηλότερο πληθωρισμό. Το ισχυρό δολάριο πλήττει επίσης και την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εξαγωγών.
Τα βλέμματα στρέφονται στην Κίνα και στο πώς η κεντρική τράπεζα θα ανταποκριθεί στη διολίσθηση του γιουάν. Οι traders διακρίνουν 36% πιθανότητες αποδυνάμωσης του γιουάν πέραν του ψυχολογικού ορίου των 7 γιουάν έως τα τέλη του έτους, στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της πιστωτικής κρίσης. Η ραγδαία υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος θα μπορούσε να υψώσει τους τόνους στην κόντρα με τις ΗΠΑ, με κίνδυνο διάχυσης και στα νομίσματα των αναδυομένων αγορών.
Στην περιπτώση που ο κλοιός πιέσεων σφίξει επικίνδυνα γύρω από τα νομίσματα των αναδυομένων, οι κεντρικές τράπεζες καταφεύγουν στα συναλλαγματικά τους αποθέματα, παρεμβαίνοντας στις αγορές συναλλάγματος για τη στήριξη των εθνικών τους νομισμάτων. «Εξαιτίας του εμπορικού πολέμου εξαντλούνται τα συναλλαγματικά αποθέματα των αναδυομένων αγορών. Στο τέλος της ημέρας, υπάρχει μόνο ένας νικητής, το δολάριο», εκτιμά ο Σεμπάστιεν Γκάλι, στρατηγικός αναλυτής στη Nordea Investment Funds.
Ο Μάιος ήταν μήνας απωλειών σχεδόν για όλα τα νομίσματα αναδυομένων αγορών με το γιουάν από τους μεγαλύτερους «χαμένους». Το γουόν Νοτίου Κορέας έχει υποχωρήσει σε ναδίρ διετίας και η ρουπία Ινδονησίας είναι στα χαμηλότερα επίπεδα του 2019. «Η Κορέα είναι εκτεθειμένη στον ψυχρό τεχνολογικό πόλεμο με τη Huawei και συνήθως το γουόν είναι ένα από τα νομίσματα που επηρεάζεται περισσότερο όταν ανατιμάται το δολάριο», εξγηεί η Λίσα Σίνιγκ, money manager στη Στοκχόλμη.
Τα βλέμματα στρέφονται στη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίγκ, και του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ, τον επόμενο μήνα, στο περιθώριο της συνόδου του G20 στην Οσάκα.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου