Σελίδες

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Αποπαγκοσμιοποίηση


του Κωνσταντίνου Κόλμερ

Ο «Ψυχρός Πόλεμος» στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μεταξύ Αμερικής και Κίνας οιωνίζεται το τέλος της παγκοσμιοποιήσεως και την επάνοδο στην διπολική οικουμενική οικονομία.

Από την μία πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες με την ανοικτή των οικονομία και από την άλλη, η κομμουνιστική Κίνα με την κατευθυνομένη οικονομική δραστηριότητα, προς απόκτησιν πολιτικής υπεροχής. Στο μέσον, οι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Δύσεως και ανατολής, που καλούνται να επιλέξουν κανόνες κι στρατόπεδο εμπορικών συναλλαγών.
Η νέα διχοτόμηση της οικουμενικής οικονομίας προήλθε από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να εγείρει δασμολογικά τείχη στα Κινεζικά προϊόντα και μερικών άλλων χωρών (Καναδά, Μεξικού και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως) που εξάγονται στις ΗΠΑ, με επιδοτούμενες από τον φορολογούμενο τιμές. Απαγόρευσε στις Αμερικανικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας (Μάϊκροσοφτ, Γκούγκλ, ΙΝΤΕΛ, Αππλ κλπ.) μετά από κάποιο βραχύ διάστημα, να παρέχουν τεχνολογία και βασικά τεχνολογικά αγαθά στις Κινεζικές εταιρείες,ως η ΖΤΕ,η «Χουαγέη» κλπ., που σχολούνται με την παραγωγή προϊόντων Τεχνητής Νοημοσύνης και προηγμένης, κινητής τηλεφωνίας 5G.

Οι Κινέζοι μανδαρίνοι,αντί να συμμορφωθούν με τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, που παραβιάζουν υποχθονίως από το 2001,οπότε ενετάχθησαν συναποκομίσαντες όλα τα πλεονεκτήματα του ελευθέρου εμπορίου χωρίς τις υποχρεώσεις, κήρυξαν κατάστασιν εχθρότητος και απήντησαν ότι «με τον 5.000 ετών πολιτισμό τους (!) θ΄ αναπτύξουν τα δικά τους τεχνολογικά αγαθά».
΄Ιδομεν, όμως η Αμερικανική κυβέρνηση που έχει επιχειρηματικό πνεύμα και όχι γραφειοκρατικό της εποχής Κλίντον- Ομπάμα, δεν δίστασε «να σηκώσει το γάντι» της Κινεζικής προκλήσεως και έτσι η οικονομία της Οικουμένης εδιχοτομήθη. Οι ενδιάμεσες χώρες που εξαρτώνται από τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Αμερικανικής οικονομίας, καλούνται να επιλέξουν συνεργάτη: Τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την κομμουνιστική Κίνα με τις Αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις .
Η επιλογή δεν στερείται κινδύνων εξαρτήσεως εξ ενός εκ των δύο οικονομικών γιγάντων αλλά είναι φανερόν ότι η παγκόσμια οικονομία εισήλθε σε μία «νέα τάξη πραγμάτων».
-Ειδοποιόν μήνυμα δια τους αμπελοφιλοσοφούντες στην μακαρία χώρα μας.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου